Booking.com
Raitiovaunu
Raitiovaunuverkosto on keskustan osalta hyödyllinen kaupungissa vierailevalle, ja raitiovaunuilla on kätevä liikkua esimerkiksi Budan ja Pestin välillä joen yli.

Liikkuminen Budapestissa

Budapest on laaja kaupunki, jonka ydinkeskustassa on hyvä liikkua kävellen mutta jossa herkästi joutuu turvautumaan julkisiin kulkuneuvoihin. Nelilinjainen metro on Budapestissa kätevä, raitiovaunuja käyttämällä voi nähdä lyhyessä ajassa enemmän kuin kävelemällä ja myös linja- ja johdinautoja käyttämällä voi tässä suuressa kaupungissa liikkua jouhevasti.

Päiväretkelle tai formulakisoihin mielivälle HÉV-paikallisjunat ovat käteviä, ja Budapestin keskustassakin liikkuvat lautat ovat nekin varteenotettava vaihtoehto erilaisille maksullisille risteilyille. Taksit ovat kohtuuhintaisia liikennevälineitä, ja pyöräily on entistä suositumpaa kaupungissa. Myös siitä, mistä Budapestissa saa auton vuokralle, kerrotaan tällä sivulla.

Kävely

Budapestissa on hyvä kävellä ydinkeskustassa ja joillain muillakin alueilla. Etenkin Budan linna-alueella, Pestin ydinkeskustan joenrannoilla ja Andrássy-bulevardilla lähitienoineen on hyvä kävellä paikasta toiseen. Välimatkat kaupungissa ovat usein pitkiä, ja esimerkiksi Tonavan ylittämiseen kuluu melkoisesti aikaa, eikä katujen ylittäminen valtateiden ympäristössä ole aina aivan suoraviivaista. Jos mielii liikkua kaupunginosasta toiseen tai siirtyä Pestistä Budaan tai päinvastoin, on suositeltavaa turvautua kaupungin kohtuuhintaisiin ja toimiviin joukkoliikennevälineisiin.

Julkiset liikennevälineet

Metro ja raitiovaunut ovat hyödyllisimpiä turisteille, mutta myös linja-autoista ja johdinautoista voi olla hyötyä joissain tapauksissa. Samat liput käyvät kaikkiin liikennevälineisiin, ja ne ovat kohtuuhintaisia. Turistille hyviä ovat etenkin 24 ja 72 tunnin liput, jotka maksavat 1 650 forinttia ja 4 150 forinttia. Niitä kauemmin voimassa olevat liput ovat suhteessa vieläkin edullisempia: viikon voimassa oleva lippu maksaa 4 950 forinttia, 14 vuorokauden lippu 6 300 forinttia ja kuukausikortti 9 500 forinttia eli reilut 30 euroa. Monenlaisia lippuja saa nykyään vaivattomasti niin maksukortilla kuin käteiselläkin uusista automaateista, joita on parhaiten metroasemilla ja raitiovaunupysäkeillä. Joukkoliikenteestä kaupungissa vastaa BKK, jonka sivuilla on kaikkien liikennevälineiden reittiopas.

Metro

Miltei täysin maan alla kulkeva metro on hyödyllisin liikenneväline turistin näkökulmasta, ja sillä on hyvä liikkua lyhyitäkin matkoja keskustassa. Metroon kuten muihinkin liikennevälineisiin suunnatessa on aina hyvä varmistaa, että matkassa on voimassaoleva lippu. Deák Ferenc tér -asema on paikka, jossa linjat 1, 2 ja 3 kohtaavat, Kálvin tér -asemalla voi linjojen 3 ja 4 välillä vaihtaa junaa ja Keleti-rautatieasemalla voi vaihtaa linjojen 2 ja 4 välillä. Budapestin metroa kehitetään koko ajan, uusia asemia voi ilmaantua piankin ja myös uusia linjoja suunnitellaan. Metro kulkee päivittäin 2-10 minuutin välein noin klo 4.30-23.30.

Keltainen linja 1 (kis metró eli pikkumetro) on Manner-Euroopan vanhin maanalainen. Se perustettiin vuonna 1896, ja se kulkee kätevää reittiä pääosin Andrássy-bulevardin alapuolella. Sillä on hyvä siirtyä Vörösmarty tér -aukiolta aivan ytimestä oopperatalolle, Oktogon-risteykseen ja kaupunginpuistoon, missä sijaitsee kaikenlaista kylpylästä eläintarhaan.

Punainen linja 2 alkoi liikkua vuonna 1970, ja siihen on tullut muutoksia ja lisäyksiä 2000-luvullakin. Tällä on hyvä liikkua Budan ja Pestin välillä, ja sillä pääsee kätevästi Budan Déli-rautatieasemalle, lähelle linna-aluetta ja Keleti-rautatieasemalle.

Sininen linja 3 aloitti liikenteen vuonna 1976, ja tämä on äärimmäisen hyödyllinen turistille. Sillä voi liikkua Nyugati-rautatieaseman, Népliget-bussiaseman ja Kőbánya-Kispest-aseman väliä, ja tältä pääteasemaltahan mennään bussilla 200E lentoasemalle.

Vihreä linja 4 aloitti kulkunsa huhtikuussa 2014, ja myös sillä voi kulkea Budan ja Pestin väliä. Linja kulkee nykyisin Kelenföld- ja Keleti-rautatieasemien välillä, ja tällä välillä on monta hyödyllistä asemaa.

Lisätietoa: Metrokartta

Raitiovaunut

Raitiovaunuverkosto on keskustan osalta hyödyllinen kaupungissa vierailevalle, ja raitiovaunuilla on kätevä liikkua esimerkiksi Budan ja Pestin välillä joen yli. Erityisen hyviä ovat linjat 4 ja 6, jotka liikkuvat ympäri vuorokauden ja jotka liikkuvat pääosin Pestissä niin sanottua suurta bulevardia pitkin. Hyvä on myös linja 2, joka kulkee Tonavan rantoja pitkin Pestin puolella ydinkeskustassa. Myös Deák Ferenc tér -aukiolta lähtevät linjat 47 ja 48 sekä 49, joka kulkee Kelenföld-rautatieasemalle, ovat hyviä jo maisemiltaan ja kaupungin oppimisen kannalta.

Johdinauto
Johdinauto 74 on kätevä, koska sen kyydistä näkee hyviä kaupunkimaisemia.

Lisätietoa: Raitiovaunujen reittikartta

Linja- ja johdinautot

Vähän sen mukaan, missäpäin majapaikka sijaitsee, linja-autoille voi tulla käyttöä Budapestissa. Hyödyllisin on linja 200E, joka kulkee metrolinjan 3 päätepysäkiltä lentoasemalle. Myös suurta synagogaa vastapäätä Dohány-kadulta lähtevä ja kaupunginpuiston kautta kulkeva johdinauto 74 on varsin kätevä, ja sen kyydistä näkee hyviä kaupunkimaisemia.

HÉV-paikallisjunat

Paikallisjunilla on hyvä kulkea päiväretkille Tonavan mutkaan ja joihinkin muihin paikkoihin, ja niillä pääsee myös Hungaroring-formularadalle, jolla on muitakin vauhdikkaita tapahtumia. Budapestin rajojen sisällä käyvät samat liput kuin muihinkin liikennelaitteisiin, mutta pidemmälle päiväretkelle lähtevän pitää hankkia edullinen lisälippu.

Lisätietoa: Kartta HÉV-verkostoon

Reittilaivat

Reittilaivat kulkevat Budapestissa parhaiten huhtikuun alusta kesän loppuun mutta myös talvisin. D11 kulkee vain viikolla, D12 ja D13 vain kesällä, ja D14 on uusin reittilaiva. Nämä laivat ovat kulkeneet Tonavalla säännöllisesti kesästä 2012 lähtien. Reitti on 11,5 kilometriä pitkä, ja sen varrella on 8 eri laituria. Esimerkiksi Budapest cardin tai päivälipun omistava voi matkustella laivoilla ilman lisämaksuja. Lisätietoa BKK:n lauttakyydeistä saa Visit Budapest -sivuilta.

Kaupunkipyöriä
MOL Bubi -kaupunkipyöräverkosto on edullinen, mutta turisteille voi silti olla helpompaa vuokrata pyörä pyörävuokraamosta.

Taksi

Taksilla liikkuminen on melko edullista Budapestissa, ja jos käyttää virallisia takseja, ei ongelmia pitäisi tulla. Normaalia on antaa kuskille 10 % ylimääräistä, ja jos taksin tilaa puhelimitse eikä osaa unkaria, on hyvä pyytää kuski, joka hallitsee englantia.

Pyöräily

Pyöräily on Budapestissa entistä helpompaa ja suositumpaa, ja siellä on mahdollista pyöräillä mihin vuodenaikaan tahansa, lukuun ottamatta joitain aikoja talvella, jolloin pyörän selkään ei kannata nousta. Aivan ydinkeskustassa pyöräilyä kuitenkin kannattaa vältellä. Pestin puolella on tasaista, mutta Budan puolella on mäkistä, mikä tekee pyöräilystä siellä hankalaa.

MOL Bubi -kaupunkipyöräverkosto on jo muutaman vuoden ajan tarjonnut tilaisuuden nousta pyörän selkään hyvin edullisesti ja ympäri kaupunkia, mutta kaupungissa vierailulla olevalle sen käyttäminen ei välttämättä ole kovin helppoa. Pyörän voi vuokrata, ja Budapestissa järjestetään myös opastettuja pyöräilykierroksia. Hyviä pyöräilemään aikoville ovat esimerkiksi Budapest Bike ja Dynamo Bike.

Autoilu ja autonvuokraus

Budapestin keskustassa ei ole kaikkein helpointa autoilla, mutta jos haluaa välttämättä vuokrata auton esimerkiksi lähteäkseen kaupungin ulkopuolelle, se onnistuu vaikka lentokentällä. Hyviä autonvuokraajia ovat esimerkiksi Kayak ja Rent Auto. Budapest.com-sivusto tarjoaa mahdollisuuden vertailla hintoja autoja vuokraavien eri yhtiöiden välillä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/08

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.

Lukijoiden kommentteja

Ihmettelen Budapestin julkisen liikenteen lippujen tarjontaa. Aikuisille löytyy vaikka kuinka paljon, olemme menossa Budaan ja meillä on 10 vuotias lapsi mukana. Lasten lippujen hintaa emme löydä mistään,myös Suomi Unkari seura yritti auttaa ja hekään ei löytänyt lasten lippujen hintoja mistään. Voisko kukaan tietää 10 vuotiaan lapsen 7pvä:n lipun hintaa kiitos. /Lapsi mukaan matkalle

Taisi olla näin että alle 13-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat menevät ilmaiseksi. Ainakin viimeksi kun siellä kävimme :) /Faktaa

Pyöräteitä oli mielestäni aika kivasti joko ajotielle merkittyinä pyöräkaistoina tai kävelytielle merkittyinä pyöräkaistoina. Ongelmana näytti olevan ympäriinsä poukkoilevat jalankulkijat jotka eivät ymmärtäneet tiemerkintöjä, soittokelloja eikä vilkkuvia valoja pyörissä. Itse en reissun aikana pyöräillyt, mutta näytti siltä, että pyörälläkin olisi voinut liikkua.

Sakkomaksu liputta kulkemisesta on 16000 huf /Kaitsu

Mistä saa ostaa pelkkiä matkakortteja, ei Budapest-korttia. Saako lentoasemalta? Tarvitseeko taksin puhelinnumeroihin suuntanumeroa, vai toimiiko niin kuin Virossa, että suuntanumeroa ei tarvitse vaikka olemme ulkomailla. /Anne

Lapset 3-14 halvempia kuin aikuiset 600kerta ja 800paluulla BKV:n sivuilta.
Budapestcitycard: One child (up to 6 years) can enjoy the benefits of the card too! (Free public transport, free Budapest Zoo entrance, and many other discounts!)
Eli yksilapsi alle 6 vuoden menee myös ilmaiseksi julkisiin, eläintarhaan jne.
Suosittelen kuitenkin kaikille julkisilla liikkuville BudapestCard! "Ei City" /Tarkastanut

Varsinkin Pestin puolella liikkuminen sujuu mitä parhaiten joko kävellen tai julkisilla.

Itse jumiutin selkäni viikkoa ennen reissua, joten käveleminen oli vaikeaa. Tyttären kanssa keksittiin sitten turistivaihtoehto, hop on-hop off -bussit. Ei niinkään huono siinä tilanteessa, maksoi noin 20 € kaksi päivää, ja hintaan sisältyi laivaristeily Tonavalla, sekä päivällä että illalla. Mitään aikataulusuunnitelmia noiden bussien kanssa ei kyllä kannata tehdä, ne kulkevat miten sattuu, joskus jää vuoro väliin, joskus ruuhkan takia skipataan pysäkki tai pari. Mutta, minulla kun oli selkä kipeä ja kävellä ei paljoa voinut, kiire ei ollut mihinkään ja aurinko paistoi odottelupaikoilla, niin oli hyvä vaihtoehto. Tällä kertaa.

Firmoja on monta, kannattaa hiukan vertailla hintoja ja muita... /Mia

Paljonko maksaa 4 päivän lippu julkisiin? /Anne
Vastaus: En löytänyt suoraan mainintaa neljän päivän lipusta. Kolmen päivän matkakortti maksaa kuitenkin 4150 forinttia (n. 13€) ja viikon voimassa oleva matkakortti 4950 forinttia (n. 16€).

Onko kukaan käyttänyt Budiksessa kaupunkipyöriä? Onko kovin monimutkaista? Kävin tuolla sivuilla, mutta huonolla enkun taidollani en saanut kovin hyvin selvää niiden käytöstä. /Ulla

Onkohan vielä mahdollista ostaa noita esim. 7 päivän matkakortteja netistä/puhelin sovelluksena. /Anis

Edulliselta vaikuttaa, kun 15 päivän lippu maksaa noin 20 euroa. Pääset laivoilla, bussilla, junalla, spåralla jne ihan miten vaan. Tätä täytyy kokeilla ;) Tiistaina lennetään Budapestiin! /Birbana

Ajattelin ostaa 7 päivän lipun, mutta ymmärsin että kun tarkastaja tulee niin täytyy todistaa henkilöllisyys kuvallisesti. Minulla ei ole muuta kuin passi ja en haluaisi sitä kantaa mukanani joka paikassa. Käyköhän tarkastajille jos näytän eurooppalaisen kelakorttini ja puhelimesta kuvan passista siitä kohti missä kuva ja tiedot? /lia

Kaikki yli 65 vuotiaat EU-kansalaiset matkustavat ilmaiseksi. /Seniori

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti