Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Budapest
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Terror Haza (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Terror Háza kertoo Unkaria 1900-luvulla ravistelleesta totalitarismin kaudesta, 1940-luvun alun natsikaudesta ja sosialistisen diktatuurin ajasta vuoteen 1989 asti.

Museoita ja taidegallerioita

Budapestin museo- ja taidegalleriavalikoima on kattava ja monipuolinen, ja kaupungin museot esittelevät erityisen hyvin Budapestin ja Unkarin historiaa, taidetta, arkkitehtuuria, tiedettä ja joitakin muitakin aloja. Museot sijaitsevat pääasiallisesti paikoissa, joissa on helppo vierailla, mutta huomionarvoinen seikka on se, että monet kaupungin ja valtion ylläpitämät museot ovat maanantaisin, juhlapyhinä ja loma-aikoina suljettuja. Vaikka museoita on ympäri kaupungin, on aivan ytimessä useita korkeatasoisia museoita, samoin kuin suurten bulevardien ja Andrássy-bulevardin varrella ja lähellä.

Alennuskortti

Jos aikoo käydä useissa museoissa ja taidegallerioissa, kannattaa harkita Budapest-kortin ostoa. Kortilla saa ilmaisen tai alennetun sisäänpääsyn kymmeniin museoihin ja nähtävyyksiin, ilmaisen vierailun vähemmän tunnetussa kylpylässä, ilmaiset matkat julkisilla ja alennuksia monissa muissa paikoissa, kuten ravintoloissa. Kortti on voimassa 24, 48 tai 72 tuntia, ja näistä etenkin 72 tunnin kortti on hinta-laatusuhteeltaan kohtalaisen hyvä hankinta.

Yleistä museoista

Museoihin suuntaavan on hyvä pitää mielessä, että suuri osa museoista on maanantaisin kiinni, ja etenkin kaupungin ja valtion ylläpitämiin museoihin normaali aukioloaika on ti–su klo 10–18. Museoiden pääsymaksut vaihtelevat, mutta hienoimpiin museoihin pääsee yleensä hintaan 3200 forinttia. Alle 26-vuotiaat ja 62 – 70-vuotiaat saavat monessa museossa 50 % alennuksen, ja alle 6-vuotiaat ja yli 70-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään. Jos ostaa lipun näyttelyyn, pääsee sillä lähes poikkeuksetta rajoituksitta tutustumaan myös kokoelmiin.

Huomionarvoinen seikka on se, että valtaosa museoista laskuttaa ylimääräistä valokuvausluvasta (“photography permit”). Summa on varsin nimellinen, yleensä alle 1000 forinttia, mutta jos haluaa ottaa museossa kuvia, kannattaa se maksaa jo sisään mennessä.

Szépművészeti Múzeum – vanhan taiteen museo

MFAB [kartalla] eli Budapestin kansainvälistä taidetta esittelevä museo sijaitsee metroaseman, Sankarienaukion ja kaupunginpuiston vieressä. Museo on sijoitettu Unkarin parhaina aikoina eli 1900-luvun alussa valmistuneeseen, näyttävään, uusklassista rakennustyyliäVanhan taiteen museo edustavaan rakennukseen.

Museon kokoelmat muodostuvat antiikin Egyptistä taiteesta, antiikin ajan Kreikan ja Rooman taiteesta, eurooppalaisesta, vuosien 1350–1800 veistostaiteesta ja Unkarin taiteesta 1600–1800-luvuilta. 1800-luvulta eteenpäin olevat taidekokoelmat on siirretty kansallisgalleriaan ja uuteen siipeen ilmestyy vuoden 2020 aikana hollantilaisen taiteen ja joiden muidenkin alueiden taidekokoelmia. Lisäksi museossa on väliaikaisia näyttelyitä, joissa on usein esillä kaikkein suurimpia taiteilijoita. Viime vuosien suuriin näyttelyihin ovat kuuluneet esimerkiksi samanaikaiset Rubensin ja Rembrandtin näyttelyt.

Museo on ajoittain joidenkin näyttelyiden yhteydessä avoinna myös maanantaisin, mutta normaali aukioloaika on ti–su klo 10–18. Lippuja voi hankkia monin tavoin, kuten lippukassalta ja älypuhelimella, ja aikuisten normaali lippu kokoelmiin maksaa 3200 forinttia. Suomen kansalainen, joka on alle 27-vuotias tai 62–70-vuotias saa lippunsa 1600 forintilla, ja alle 6-vuotiaat kuten myös yli 70-vuotiaat saavat ilmaisen lipun, mutta henkilöllisyys pitää todistaa. Näyttelyihin on eri hintaisia lippuja, ja ne voivat olla 3400–4000 forinttia, ja niistä saa samanlailla alennuksia tai niihin on ilmaisia sisäänpääsyjä kuten kokoelmiinkin.

Unkarin kansallisgalleria – uudempien aikojen taidemuseo

Aivan eri puolella kaupunkia, Budan linna-alueella sijaitseva Unkarin kansallisgalleria [kartalla] otti vuonna 2018 päättyneen remontin yhteydessä itselleen vanhasta taidemuseosta kokoelman, joka esittelee eurooppalaista taidetta 1800-luvun alusta eteenpäin. Lisäksi sen kokoelmiin kuuluvat näyttelyt, joissa esitellään 1800- ja 1900-lukujen maalaustaidetta, nykytaidetta eli toisen maailmansodan jälkeen ilmestynyttä taidetta ja myös veistoksia ja piirroksia, jotka ovat peräisin viimeisten parin vuosisadan ajalta. Vaihtuvien näyttelyiden joukossa on useita, jopa kymmenkunta näyttelyä, jotka esittelevät mitä erilaisimpia asioita, mutta yleensä näyttelyt ovat suuntautuneet uusimpiin aikoihin. Näyttelyiden joukossa on viime vuosina esitelty esimerkiksi Unkarin taidetta vuodesta 1896 eteenpäin.

Museo on avoinna ti–su klo 10–18, ja normaali aikuisten lippu kokoelmiin maksaa 3200 forinttia, joka myös on normaali pääsymaksu vaihtuviin näyttelyihin.

Aquincum Museum
Aquincum Museum kertoo minkälaista oli elämä Rooman valtakunnan ajan Budapestissa.

Kaupunginmuseon neljä eri museota

Budapestin historiasta kiinnostuneille hyviä vierailupaikkoja ovat Budapestin historiaan pureutuvat museot. Niillä on neljä eri osaa, joista vierailluin on linna-alueella, aivan kansallisgallerian vieressä, ja ne kaikki ovat avoinna ti–su klo 10–18.

Museon eri osista yksi (“Castle Museum”) [kartalla] sijaitsee linna-alueella. Tämä on museo, jossa on esillä arkeologisia löytöjä, esineitä jotka kertovat olennaisia asioita kaupungin historiasta ja taidetta, joka sekin tietenkin valaisee Budapestin menneisyyttä.

Museoihin kuuluu myös Kiscelli-museo [kartalla], joka sijaitsee kaukana Budan syövereissä. Tämä entinen luostari ja varastorakennus on oman historiansa kohdalta mielenkiintoinen, ja myös siitä siellä vieraileva oppii. Museon antia ovat kokoelmat ja vaihtuvat näyttelyt, joissa on kaupungin historiaan liittyvää materiaalia ja taidetta. Yksi pysyvä näyttely on vuodesta 2012 lähtien paikalla ollut kylttien näyttely, jossa on liikkeiden, ravintoloiden ja muiden paikkojen nimikylttejä, jotka nekin kertovat omaa tarinaansa.

Myös Budan puolella ja siedettävän matkan päässä Kiscelli-museosta sijaitsee Budapest Galéria [kartalla]. Gallerialla on kaksi eri pistettä, jotka ovat saman kadun varrella, mutta niiden anti on varsin erikoista nykytaidetta, ja kaikki on esillä vaihtuvien kokoelmien yhteydessä. Museo sijaitsee monen museon ja muun vierailupaikan vieressä Óbudassa, ja museon viereen pääsee kulkemalla lähijunalla asemalle nimeltään Szentlélek tér.

Samalla tienoolla sijaitsee neljäs kaupunginmuseo, Aquincum Museum [kartalla]. Linna-alueen museon lisäksi tämä on ehdottomasti kiinnostavin niistä, sillä museossa on materiaalia Rooman ajoilta. Museo avattiin jo vuonna 1894, ja sen tiloissa oppii siitä minkälaista oli elämä Rooman valtakunnan ajan Budapestissa. Siellä on raunioita, jotka ovat pihamaalla, ja sisällä olevia näyttelytiloja. Museo on avoinna muulloin kun talvella klo 18 asti, ja talvikuukausina joissain museon osissa voi vierailla vain kuivilla säillä ja koko paikka suljetaan talvikauden aikana jo klo 16. Roomanaikaiseen Budapestiin onkin kaikkein paras lähteä tutustumaan huhti- tai toukokuulta syys- tai lokakuulle.

Unkarin kansallismuseo
Kansallismuseon pysyvät näyttelyt esittelevät Unkarin historiaa.

Unkarin kansallismuseo

Yhden suuren bulevardin (Múzeum körút) varrella sijaitseva Unkarin kansallismuseo [kartalla] on maan suurin museo. Se sijaitsee Kálvin tér -aukion ja metroaseman vieressä, ja se on myös hyvin lähellä suurta kauppahallia ja monia muita tärkeitä paikkoja.

Kansallismuseon pysyvät näyttelyt esittelevät Unkarin historiaa yli tuhannen vuoden ajalta ja nykyisen Unkarin alueella asuneiden kansojen historiaa vielä huomattavasti pidemmältä ajalta. Yksi pysyvistä näyttelyistä keskittyy roomalaisajan lapidariumien eli kiviesineiden esittelyyn. Museon kokoelmissa on yli miljoona esinettä, ja tunnetuimpiin niistä kuuluu Unkarin kuninkaiden kruunajaisviitta.

Museo on avoinna ti–su klo 10–18. Sinne on monia erilaisia ja erihintaisia pääsymaksuja, mutta normaali lippu maksaa aikuiselta 2600 forinttia. Kaikkiin museon osiin pääsee 4200 forintin hintaisella lipulla, ja lippujen hintoja voi katsella verkkosivuilta.

Memento Park (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Memento Park esittelee sosialistiaikojen muistomerkkejä.
Kuva: Frédérique Voisin-Demery /Flickr (CC BY 2.0)

Memento Park – sosialistiaikojen muistomerkkejä esittelevä puisto

Sosialistiaikojen vaihduttua erilaisiksi ajoiksi 1990-luvun alussa monet kaupunkia koristaneet patsaat ja muistomerkit vietiin Budan laitaosiin. Alue onkin ainutlaatuinen, sillä samantyylisiä puistoja ei ole maailmalla paljon. Poikkeuksena on tietenkin vuonna 2018 avattu, huomattavasti pienempi patsaiden ja muistomerkkien näyttely Tallinnan Maarjamäessä, jossa voi jo etukäteen käydä saamassa esimakua. Budan puistossa on sekä neuvostoliittolaisia että unkarilaisia henkilöitä esittäviä patsaita, ja niiden joukossa ovat tietenkin hyvin edustettuina Lenin ja Stalin, jonka kunniaksi tehtiin kaikkein eniten patsaita.

Kaukana Budassa sijaitseva Memento Park [kartalla] on paikka, jossa kannattaa vierailla kesäkauden aikana ja mieluiten hyvällä säällä. Paikan päälle tehdään retkiä, joilla on suorat bussikuljetukset, ja tällainen retki on opastettu englanniksi ja se maksaa 4900 forinttia (verkkosivuilla olevassa tarjouksessa 3900 forinttia). Lähes yhtä helppoa on kuitenkin mennä paikalle omatoimisesti, jolloin lippu puistoon maksaa 1500 forinttia.

Puistoon mennään niin, että siirrytään ensin Budan puolella olevalle Kelenföldin rautatieasemalle, jonne vie esimerkiksi M4-metrolinja. Siellä voi mennä jonkin bussilinjan (710, 712, 720 tai 722) kyytiin, ja niistä jäädään pois Memento Parkin mukaan nimetyllä pysäkillä. Puistoon voi myös mennä verkkosivujen ohjeiden mukaisesti, mutta silloin jää todella kauas itse puistosta.

Puisto avautuu päivittäin klo 10, ja etenkin kesän aikana ja viikonloppuisin sinne on paras suunnata jo aamupäivällä. Suuret ryhmät saapuvat tämän tästä puistoon, ja kesäiltapäivisin se voi olla tarpeettoman tukossa. Puisto on ympäri vuoden avoinna siihen asti kunnes hämärä laskeutuu, eli kesällä klo 21–22 asti ja talvisin klo 16–17 asti.

Terror Haza
Terror Háza sijaitsee rakennuksessa, joka toimi salaisen poliisin päämajana natsien ja kommunistisen puolueen valta-aikana.

Terror Háza - totalitarismimuseo

Sankarien aukiolle johtavan Andrássy-bulevardin varrella sijaitseva Terror Háza [kartalla] kertoo Unkaria 1900-luvulla ravistelleesta totalitarismin kaudesta eli sotien välisistä diktatuurin vuosista, 1940-luvun alun natsikaudesta ja sosialistisen diktatuurin ajasta, jota kesti vuoteen 1989.

Rakennus toimi salaisen poliisin päämajana sekä natsikautena että kommunistisen puolueen ollessa vallassa. Näinä vuosikymmeninä kuulusteltiin ja kidutettiin monia valtion vihollisiksi luokiteltuja ihmisiä. Nykyisin rakennuksessa toimii museo, joka kertoo kouriintuntuvasti siitä, miten diktatuurit toimivat esimerkiksi kidutushuoneita esitellen.

Museoon on 3000 forintin pääsymaksu aikuisilta, ja alennetut liput maksavat 1500 forinttia. Lisäksi museossa on vaihtuvia näyttelyitä, joihin liput maksavat 2000 forinttia. Museo on avoinna ti–su klo 10–18.

Néprajzi Múzeum - etnografinen museo

Keskeisellä paikalla, Kossuth Lajos tér -aukiolla, metroaseman vieressä sijaitsee Unkarin etnograinen museo [kartalla]. Barokin, renessanssin ja klassismin piirteitä yhdistelevä entinen oikeustalo on näkemisen arvoinen jo itsessään, ja se tulee kaikille Budapestissa vieraileville tutuksi, sillä valtaosa käy vierailemassa parlamenttitalon ympäristössä.

Museossa esitellään Unkarin ja muiden Unkariin vuoteen 1918 kuuluneiden lähialueiden kulttuuria, historiaa ja yleistä elämänmenoa lähinnä 1800- ja 1900-luvuilta ja lähinnä tavallisen kansan näkökulmasta.

Museoon ei ole päässyt laajan remontin takia sisään vuodesta 2017 lähtien, eikä se avaudu kuin vasta vuonna 2023. Itse asiassa aivan uutta rakennusta suunnitellaan toiseen paikkaan, ja asiasta saa tietoa verkkosivuilta.

Muita Budapestin museoita

  • Taidepalatsi [kartalla] : Sankarieen aukiolla sijaitseva Unkarin suurin näyttelytila, ja vaihtuvissa näyttelyissä on esillä sekä unkarilaista että kansainvälistä nykytaidetta.
  • Sotahistorian museo [kartalla] : Linna-alueella sijaitseva sotahistorian museo esittelee Unkarin sotahistoriaa. Näytteillä on muun muassa univormuja, asekokoelma ja arvomerkkejä.
  • Taideteollisuusmuseo [kartalla] : Bulevardien varrella sijaitsevassa taideteollisuus- ja muotoilumuseon kauniissa rakennuksessa on esillä muun muassa huonekaluja, mattoja, keramiikkaa sekä pukuja niin Unkarista kuin muualtakin. Huomionarvoinen seikka on se, että päämuseo on laajan remontin takia suljettu, ja vaihtuvia näyttelyitä voi sillä aikaa käydä katsomassa kartanossa nimeltään György Ráth Villa.
  • Nagytétényin kartano [kartalla] : Barokkilinnan monissa saleissa on taideteollisuusmuseon osia ja näytteillä eri tyylisuuntien ja vuosisatojen huonekaluja. Paikka on kuitenkin puolen tunnin matkan päässä Budapestin keskustasta, ja sinne voi mennä lähijunalla asemalle “Kastélypark”, jonka vieressä kartano sijaitsee. Kartano on kuitenkin ollut jo vuosia suljettu, ja kannattaa katsoa verkkosivuilta, että kohdassa “plan your visit” mainitaan myös “Nagytétény Mansion”.

Lisää asiaa museoista:

Off Beat Budapest esittelee 22 museota.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Guillaume Baviere /Flickr, Peter Forsberg, Frédérique Voisin-Demery /Flickr
2019/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Terrorin talossa OAJ:n kortilla ilmainen sisäänpääsy. :)

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti