Terror Haza (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Terror Háza kertoo kahdesta Unkaria 1900-luvulla ravistelleesta totalitarismin kaudesta eli natsien aikakaudesta 1940-luvulla ja sosialistisen diktatuurin ajasta, jota kesti vuoteen 1989.

Museoita ja taidegallerioita

Budapestin museo- ja taidegalleriavalikoima on kattava ja monipuolinen, ja sieltä on mahdollista löytää tarjonnasta mieleisensä, olipa sitten kiinnostunut historiasta, taiteesta tai tieteestä. Monet museot sijaitsevat upeissa rakennuksissa, jotka yksistäänkin ovat näkemisen arvoisia, vaikka ei sisälle haluaisi mennäkään. Upeita museoita on keskustan bulevardien tuntumassa, linna-alueella ja Hősök tere -aukiolla, samoin kuin jonkin verran sille johtavan Andrássy út -bulevardin varrella ja lähimaastossa.

Yleistä museoista

Museoihin suuntaavan on hyvä pitää mielessä, että suuri osa museoista on maanantaisin kiinni. Museoiden pääsymaksut vaihtelevat, mutta joidenkin museoiden pysyviin näyttelyihin sisäänpääsy on ilmainen. Jos aikoo käydä useissa museoissa ja taidegallerioissa, kannattaa harkita Budapest-kortin ostoa. Kortilla saa ilmaisen tai alennetun sisäänpääsyn kymmeniin museoihin ja nähtävyyksiin, rajoittamattoman matkustusoikeuden julkisessa liikenteessä ja alennuksia monissa muissa paikoissa, kuten ravintoloissa. Kortti on voimassa 24, 48 tai 72 tuntia, ja näistä etenkin 72 tunnin kortti on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen hankinta.

Szépművészeti Múzeum - taidemuseo

Budapestin kuvataiteiden museon [kartalla] upea 1900-luvun alussa valmistunut rakennus edustaa uusklassista rakennustyyliä ja hallitsee Sankarien aukiota (Hősök tere) yhdessä Taidepalatsin kanssa. Museon kokoelma koostuu pääasiassa kansainvälisestä taiteesta, mukaan lukien kaikki eurooppalaisen taiteen aikakaudet. Museon kokoelmat on jaoteltu eri osastoihin, kuten egyptiläisen, antiikin aikaisen ja modernin taiteen kokoelmiin. Lisäksi museossa on usein hienoja tilapäisnäyttelyitä, joissa on esillä hyvinkin tunnettujen taiteilijoiden töitä.

Tämä taidemuseo on remontin takia suljettuna aina kevääseen 2018 asti. 50-60 museon teosta on tällä välin näytillä linna-alueella olevassa Unkarin kansallisgalleriassa [kartalla].

Terror Háza - totalitarismimuseo

Sankarien aukiolle johtavan Andrássy-bulevardin varrella sijaitseva Terror Háza (engl. House of Terror) kertoo kahdesta Unkaria 1900-luvulla ravistelleesta totalitarismin kaudesta eli natsien aikakaudesta 1940-luvulla ja sosialistisen diktatuurin ajasta, jota kesti vuoteen 1989. Sama rakennus toimi aikoinaan salaisen poliisin päämajana sekä natsikautena että kommunistisen puolueen ollessa vallassa. Näiden eräiden Unkarin historian synkimpien ajanjaksojen aikana rakennuksessa kuulusteltiin ja kidutettiin monia valtion vihollisiksi luokiteltuja ihmisiä. Nykyisin rakennuksessa toimii museo, joka kertoo kouriintuntuvasti siitä, miten diktatuurit toimivat esimerkiksi kidutushuoneita esitellen.

Museoon on 2 000 forintin pääsymaksu aikuisilta, ja alennetut liput maksavat puolet tästä. Museo on avoinna ti-su klo 10-18.

Unkarin kansallismuseo

Múzeum körút -bulevardin varrella, hiljattain kasvojenkohotuksen saaneella alueella sijaitseva Unkarin kansallismuseo on maan suurin museo. Kansallismuseon pysyvät näyttelyt esittelevät Unkarin historiaa yli tuhannen vuoden ajalta ja nykyisen Unkarin alueella asuneiden kansojen historiaa vielä huomattavasti pidemmältä ajalta. Yksi pysyvistä näyttelyistä keskittyy roomalaisajan lapidariumien eli kiviesineiden esittelyyn. Museon kokoelmissa on yli miljoona esinettä, ja tunnetuimpiin niistä kuuluu Unkarin kuninkaiden kruunajaisviitta.

Museoon on 1 600 forintin pääsymaksu aikuisilta, ja se on avoinna ti-su klo 10-18.

Patsaspuisto Szoborpark - Memento Park

Kommunistihallinnon kukistuttua Unkarissa monet kommunistiajan patsaat ja muut monumentit vietiin pois Budan puolelle alueelle, joka nykyään tunnetaan Memento Park- tai Szoborpark-nimisenä [kartalla]. Puistoon on koottu neuvostoaikaisia, usein järkälemäisiä patsaita, kuten aikoinaan Gellértinvuorella sijainnut kuusi metriä korkea neuvostosotilaan patsas. Puistossa on myös tietenkin Leniniä, Stalinia ja Marxia sekä Unkarin kommunistijohtajia esittäviä patsaita; johtajista merkittävin oli vuosina 1956-1988 puheenjohtajana ollut Janos Kadar. Patsaspuisto on osa laajempaa Memento Parkin kokonaisuutta, jossa on esimerkiksi kommunistiajan tavaroiden matkamuistomyymälä ja jossa järjestetään erilaisia tapahtumia.

Museoon on 1 500 forintin pääsymaksu, ja se on avoinna klo 10 alkaen aina hämärän tuloon asti. Puistolle pääsee parhaiten kulkemalla metrolinjalla numero 4 Kelenföld-asemalle, jolta otetaan joko bussi numero 101 tai 150 ja pois jäädään pysäkillä nimeltään Budatétény vasútállomás (Campona).

Néprajzi Múzeum - kansatieteellinen museo

Parlamenttitaloa vastapäätä, Kossuth Lajos tér -metroaseman vieressä sijaitseva kansatieteellinen eli etnografinen museo [kartalla] kuuluu alallaan Euroopan suurimpiin. Barokin, renessanssin ja klassismin piirteitä yhdistelevä entinen oikeustalo on vierailun arvoinen jo itsessään, mutta toki kannattaa tutustua myös museon kattavaan kansatiedettä käsittelevään kokoelmaan. Pääpaino on luonnollisesti Unkarin kansan kulttuurin esittelyssä aina muinaisajoista nykyaikaan, mutta museossa on myös usein vaihtuvia erikoisnäyttelyitä, joissa aika ajoin tarkastellaan myös muun muassa suomalaisen kulttuurin elementtejä. Museo on avoinna ti-su klo 10-18, mutta se suljetaan herkästi erilaisten juhlapyhien aikaan ja ennenkin niitä, joskin verkkosivujen mukaan se on kiinni vain muutamana päivänä vuodessa.

Muita museoita Budapestissa

  • Taidepalatsi [kartalla]: Sankarien aukiolla sijaitseva Unkarin suurin näyttelytila, vaihtuvissa näyttelyissä on esillä sekä unkarilaista että kansainvälistä nykytaidetta.
  • Sotahistorian museo [kartalla]: Linna-alueella sijaitseva sotahistorian museo esittelee Unkarin sotahistoriaa. Näytteillä on muun muassa univormuja, asekokoelma ja arvomerkkejä.
  • Taideteollisuusmuseo [kartalla]: Bulevardien varrella sijaitsevassa taideteollisuus- ja muotoilumuseon kauniissa rakennuksessa on esillä muun muassa huonekaluja, mattoja, keramiikkaa sekä pukuja niin Unkarista kuin muualtakin.
  • Aquincumin museo [kartalla]: Aquincumin ulkoilmamuseossa voi tutustua roomalaisen Aquincumin siviilikaupungin melkein 2 000 vuotta vanhoihin raunioihin.
  • Unkarin kansallisgalleria [kartalla]: Budan kuninkaanlinnassa sijaitseva taidemuseo, jossa on erittäin suuri kokoelma unkarilaista taidetta keskiajalta nykypäivään.
  • Budapestin historian museo [kartalla]: Kansallisgallerian vieressä sijaitseva Budapestin historian museo esittelee Unkarin pääkaupungin historiaa aina roomalaiskaudelta asti.
  • Nagytétényin linnamuseo [kartalla]: Barokkilinnan monissa saleissa on taideteollisuusmuseon osia ja näytteillä eri tyylisuuntien ja vuosisatojen huonekaluja.

Teksti: Anniina Simula, Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/08

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.

Lukijoiden kommentteja

Terrorin talossa OAJ:n kortilla ilmainen sisäänpääsy. :)

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti