Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Budapest
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Szentendre
Szentendreen houkuttelee museoiden ja kauniiden kirkkojen lisäksi sen mukava ilmapiiri ja idyllinen kaupunkikuva mukulakivikatuineen.

Päiväretkikohteita Budapestin lähistöllä

Budapest on suuri ja mielenkiintoinen kaupunki, johon tutustumiseen kuluu aikaa, mutta niille, jotka ovat ennenkin siellä olleet tai jotka viihtyvät siellä viikonkin, voidaan suositella ainakin jonkinlaista matkaa kaupungin rajojen ulkopuolelle.

Budapestista pohjoiseen Tonavan mutkassa on monia vierailemisen arvoisia kaupunkeja, joihin voi helposti tehdä päiväretken. Lähes yhtä lähellä sijaitseva Győr on tyypillinen unkarilainen keskikokoinen kaupunki, jossa on totuttu saksalaisten takia turisteihin jo vuosikymmenien ajan. Balatonjärven pääpaikat ovat 2–3 tunnin matkan päässä pääkaupungista, mutta Siófokiin on vähän lyhyempi matka. Siellä voi käydä päiväretkellä tai olla yön yli, jolloin pääsee ainakin tämän alueen tärkeimmän lomapaikan makuun.

Päiväretkikohteisiin matkustaminen

Tonavan mutkaan pääsee helpoiten lähijunalla (HÉV), joita lähtee metroasemien kuten Batthyány térin yhteydestä, ja myös linja-autolla. Lähijunien kuten muidenkin liikennevälineiden aikatauluja voi katsoa BKK:n sivuilta.

Päiväretkille kauemmas Budapestista pääsee yleensä kätevimmin rautateitse. Esimerkiksi Győriin on paljon yhteyksiä Keleti-asemalta ja Balatonia kohti on paras lähteä Déli- tai Kelenföld-asemilta, joilta yleensä tunnin tai kahden välein lähtee juna kohti järvialuetta. Junalla matkustaessa kannattaa ostaa edestakainen lippu matkaan lähtiessä, sillä se tulee edullisemmaksi kuin kaksi yhdensuuntaista matkaa. Siófokiin kannattaa mennä junalla, sillä nopeimmat vievät sinne alle 90 minuutissa. Győriin pääsee lähes yhtä mittaa lähtevillä junilla nopeimmin 70 minuutissa, mikä on huomattavasti linja-autokyytiä nopeampaa.

Linja-autot kulkevat nekin entistä paremmin. Volánbusz on paikallinen yhtiö, ja Budapestin päälinja-autoasema sijaitsee Népliget-metroaseman [kartalla] yhteydessä. Bussi kulkee Siófokiin 2 tuntia, ja myös Győriin kestää 2 tuntia eli kauemmin kuin rautateitse. Linja-autot ovat kuitenkin erittäin hyviä, jos tekee yhdensuuntaisia matkoja, jos haluaa liikkua Balatonin alueella tai siirtyä paikkakunnalta toiselle sellaisissa osissa Unkaria, missä rautatiet kulkevat huonosti.

Szentendre

Szentendren pikkukaupunki Tonavan mutkassa on tunnettu varsinkin lukuisista museoistaan ja kirkoistaan sekä serbeistä, joita käy täällä bussilasteittain katsomassa vanhoja paikkoja, sillä alueella asui pitkään, vuoteen 1918 asti eteläslaaveja.

Yksi suosituimpia vierailupaikkoja on Skanzen eli etnografinen ulkoilmamuseo, jossa on esillä monia vanhoja rakennuksia, kuten latoja ja kirkkoja, joita sinne on kerätty ympäri Unkarin laajojen maiden. Museo on ympäri vuoden kiinni maanantaisin (lukuun ottamatta muutamaa päivää, jotka on mainittu verkkosivuilla) ja se on avoinna huhtikuun alusta lokakuun loppuun klo 9–17, ja muulloin klo 10–16, mutta muulloin kuin kesäkauden aikana se on vain joinain päivinä avoinna. Pääsylippu yli 26-vuotiailta ja alle 63-vuotiailta on 2000 forinttia.

Museoiden ja kauniiden kirkkojen lisäksi kaupunkiin houkuttelee sen rento, taiteellinen ilmapiiri ja silmiä miellyttävä kaupunkikuva mukulakivikatuineen, kahviloineen ja värikkäine barokkitaloineen. Szentendre on tunnettu taiteilijoiden suosimana paikkana, ja tämä näkyy sen yleisessä olemuksessa. Pieniä taidegallerioita on melkoinen määrä, ja kaupungissa on paljon hyviä terasseilla ja sisäpihoilla varustettuja kahviloita, joilla yleensä on luovaa leppoisaa tunnelmaa. Szentendreen voi lähteä koska tahansa rentoutumaan, mutta sinne tulee kesäviikonloppuisin normaalia enemmän vierailijoita ja siellä voi tällöin olla vilkastakin. Szentendressä voi tehdä ostoksia laidasta laitaan, ja etenkin käsityöt ja koristeet ovat siellä hyvin esillä. Siellä on myös hyviä levykauppoja, joista saa tyypillistä paikallista musiikkia.

Szentendreen on Budapestista hyvät kulkuyhteydet joko lähijunalla (HÉV), lautalla tai bussilla. Junat lähtevät Budan puoleisen Batthyány tér -metroaseman yhteydestä 10–30 minuutin välein, matka kestää 40 minuuttia suuntaansa ja edestakainen lippu kannattaa hankkia jo mennessä.

Hajoallomas-yhtion lautat kulkevat kesällä Budapestin ja Szentendren väliä. Parhaat laiturit nousta niihin ovat Batthyány tér ja Vigadó [kartalla].

Myös linja-autot kulkevat Szentendreen, ja niihin noustakseen pitää mennä Ujpest-Varoskapu -bussiasemalle, joka on samannimisen metroaseman yhteydessä ja josta pääsee noin puolessa tunnissa Szentendreen. Kaikkein paras Szentendreen on kuitenkin mennä lähijunalla, ja jos itse matkustamisesta haluaa nauttia, on kiireetön lauttakyyti sille sopiva.

Etyek (License: Pixabay License)
Esztergom on yksi maan vanhimmista kaupungeista, ja sen tunnetuin nähtävyys on basilikatyyliä edustava kirkko.
Kuva: Ivo Houška /Pixabay

Esztergom

Toinen normaalia merkittävämpi kaupunki Tonavan mutkassa on Esztergom, joka on yksi maan vanhimmista kaupungeista ja joka oli Unkarin ensimmäinen pääkaupunki. Kaupungin tunnetuin nähtävyys on basilikatyyliä edustava kirkko [kartalla], joka on Unkarin suurin kirkko ja Unkarin katolisen kirkon keskus. Basilika sijaitsee mäen päällä ja näkyy sieltä kauas lähiympäristöön. Basilikan lisäksi kaupungissa on monia mielenkiintoisia museoita, kuten kristinuskon museo, linnamuseo ja paikalliseen historiaan pureutuva museo.

Esztergomiin pääsee Budapestista monella eri tavalla.

Rautateitse sinne mennään paikallisjunalla (MÁV) Nyugati-aseman kautta, ja matka kestää noin 45 minuuttia.

Linja-autolla sinne pääsee menemällä ensin Árpád híd -metroaseman yhteydessä olevalle bussiasemalle, ja siellä kannattaa mennä bussiin, joka kulkee 45 kilometrin pituista reittiä Dorogin kautta.

Kantosiipialus vie sinne tunnissa Vigadó tér -laiturista.

Godollon palatsi (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)
Gödöllőn kaupunki palatseineen on yksi Budapestin lähistön suosituimmista vierailupaikoista.
Kuva: Andres rus /Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Gödöllő

Gödöllőn kaupunki palatseineen [kartalla] on yksi Budapestin lähistön suosituimmista vierailupaikoista. Itävalta-Unkarin kuningatar Elisabet, joka tunnetaan paremmin Sissinä, oli Unkarille myötämielinen ja vietti paljon aikaa Gödöllőn palatsissa. Palatsi rapistui pahasti sodan aikana ja sen jälkeisinä sosialismin vuosikymmeninä, mutta tämä monin tavoin ikävä aikakausi myös muutti kaupungin luonnetta maatalousvoittoisesta paikkakunnasta nykyaikaisemmaksi. Palatsia ja sitä ympäröiviä puutarhoja on kuitenkin viime vuosina kunnostettu, ja nykyään se on mieleenpainuva vierailupaikka. Yksi entisöidyistä paikoista on linnan barokkityylinen teatteri, jossa järjestetään silloin tällöin konsertteja. Palatsin lisäksi Gödöllőn kaupunkiin ja sen puistoihin, kahviloihin ja kauppoihin kannattaa tutustua, ja näin matkaan tänne kannattaa varata koko päivä. Siellä on myös paljon puistoja, joista Alsó-puiston tekee merkittäväksi sen jättiläismäinen "maailman puu".

Gödöllő sijaitsee 30 kilometrin päässä Budapestista, ja sinne voi siirtyä paikallisjunalla (MÁV) tai lähijunalla (HÉV). Budapestista tultaessa paikallisjuna on yleensä parempi vaihtoehto, joskin niitäkin on useanlaisia. Keletin asemalta lähtee yleensä 2 junaa tunnissa kohti Gödöllőä. HÉV-junilla pääsee kulkemalla Budapestissa Örs vezér tere -metroasemalle [kartalla], mistä noustaan linjaan H8.

Etyek (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Etyekin lähistöllä useimmat viineistä tuotetaan pienillä, perheomistuksessa olevilla viinitiloilla.
Kuva: Photodiary of an Endless Summer /Flickr (CC BY 2.0)

Etyekin viiniseutu ja elokuvapuisto

Unkari on tunnettu ja arvostettu viinimaa, ja varsinkin makeat jälkiruokaviinit tokaijin johdolla ovat arvostettuja. Viineistä erityisen paljon kiinnostuneille erinomainen vierailupaikka on Etyek [kartalla], joka sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Budapestista. Etyekin lähialueita ympäröivät lukuisat viinitarhat, ja alueella on ollut viininvalmistusta jo roomalaisten ajoista lähtien. Useimmat viineistä Etyekin lähistöllä tuotetaan pienillä, perheomistuksessa olevilla viinitiloilla.

Etyek on tunnettu varsinkin valko- ja kuohuviineistään. Jotkin alueen vuosikertaviineistä ovat myös voittaneet kansainvälisiä palkintoja. Etyekissä järjestetään vuosittain viinijuhlat, jotka ovat Budapestin juhlia pienemmät mutta vähemmän kaupalliset ja ehkä jollain tapaa aidommat.

Yksi tapa tutustua alueeseen ja viineihin on ottaa osaa muutaman tunnin kestäville, Budapestista lähteville opastetuille kierroksille. Hyvä mutta vilkas ajankohta vierailla Etyekissä on niin sanottuun piknikkien aikaan. Piknikkejä on täällä pidetty vuodesta 2013 lähtien yleensä tammi-, maalis-, kesä- ja syyskuussa, ja kesän ja syksyn viinipiknikit ovat viikonlopun mittaisia ja pääsymaksuttomia.

Viinin lisäksi Etyekissä on Korda-elokuvapuisto, joka saa nimensä alun perin unkarilaisista Kordan veljeksistä, joista etenkin Alex vaikutti suuresti brittiläisen elokuvan nousuun 1930-luvulla. Puistossa on kuvattu viime vuosinakin useita viihteellisiä elokuvia, kuten Hellboy II ja Borgiat, ja Unkarissa kuvataankin tuotantokustannusten alhaisuuden takia edelleenkin paljon kansainvälisiä elokuvia.

Omatoimisesti Etyekiin pääsee reilussa puolessa tunnissa Budan puolelta linja-autolla, jonkalaiseen voi nousta Széna tér -aukiolla [kartalla] ja Kelenföld-rautatieasemalla.

Gyor (CC License: Attribution 4.0 International)
Győr on erinomainen pikkukaupunki päiväretkelle, jossa pääsee kärryille normaalin unkarilaisen keskikokoisen kaupungin luonteesta.
Kuva: Olga1969 /Wikimedia (CC BY 4.0)

Győr

Budapestin ja Bratislavan välimaastossa sijaitseva Győr [kartalla] on erinomainen pikkukaupunki päiväretkelle, sillä sinne on lyhyt matka ja siellä pääsee kärryille normaalin unkarilaisen keskikokoisen kaupungin luonteesta. Győr on normaalia monipuolisempi ja palveluiltaan parempi pikkukaupunki, ja koska saksalaiset ovat matkustaneet tienoolle jo vuosikymmenten ajan, on siellä melkoinen määrä hyviä ravintoloita ja kylpylöitäkin. Saksan kieltä hallitsevat tulevat toimeen erityisen hyvin, mutta englantiakin täällä osataan, kuten muuallakin Unkarissa vuosi vuodelta paremmin.

Győrin rautatieasema sijaitsee keskustan edessä, mutta bussiasema on kiskojen toisella puolella, minne on jonkin verran kävelymatkaa. Keskustaan tutustuminen on helppoa: kävelykatuja on melkoisesti, kadut ovat miellyttäviä ja ydinkeskustassa on erityylisiä osia, kuten pieni vanhankaupungin tapainen korttelisto. Kaupunki on nuorekas opiskelijakaupunki, jossa on aina jonkin verran vierailijoita, ja eniten sinne saapuvia yleensä kiinnostaa termaalikylpylä. Siellä on vaikka mitä niin sisällä kuin ulkonakin: saunoja, hoitoja ja harrastusmahdollisuuksia. Győrin keskustassa on hyvä valikoima kauppoja, kahviloita ja ravintoloita, ja terassit ovat kaupungissa koko pitkän kesäkauden ajan erittäin yleisiä.

Győr on etenkin niille, jotka ovat laajemmalla ja rennommalla kierroksella, hyvä paikka viettää yö tai useampi. Sen tunnelma on monin tavoin parhaimmillaan iltaisin, ja kaupunki tarjoaa hyvän näkökulman unkarilaiseen elämänmenoon. Erilaisia majapaikkoja siellä on melkoinen määrä, hotelleista huoneistoihin.

Győriin voi matkustaa bussilla tai junalla, mutta Keleti-asemalta lähtevät junat ovat nopeita ja vievät ydinkeskustaan. Näihin tiuhaan tahtiin kulkeviin juniin kannattaa ostaa jo lähtiessä edestakainen lippu.

Balaton-järvi
Balaton-järvi on Unkarin ja Keski-Euroopan suurin järvi ja unkarilaisten suosituin lomakohde.
Kuva: Peter Forsberg

Balaton-järvi - Siófok ja Balatonfüred

Suhteellisen lähellä Budapestia on Unkarin ja Keski-Euroopan suurin järvi Balaton. Se on unkarilaisten suosituin lomakohde, ja sen koko 77 kilometrin pituutta käytetään senttimetrilleen hyväksi. Järven ympäristössä on paljon hyviä vierailupaikkoja, joista suosituimpia lomakohteita ovat järven länsipuolella oleva Balatonfüred ja eteläpuolella oleva Hévíz, joka on termaalijärvestään tunnettu, saksalaisten suosiossa oleva paikka, joka tosin ei ole aivan järven rannalla.

Siófokiin, joka on itärannikon harvoja hyviä vierailupaikkoja, on lyhin matka Budapestista, ja se onkin paras päiväretkikohde. Balatonfürediin, joka on Balatonin tyylikkäin paikkakunta, on sinnekin kuitenkin vain parin tunnin juna- tai bussimatka. Balatonille voi siirtyä Budapestista junalla tai bussilla, ja junat lähtevät Budan puolelta ja busseja sekä linja-autoasemalta että joiltain Budan puolen rautatieasemilta. Balatonin ympäristössä on hyvä liikkua bussilla paikasta toiseen, mutta siellä on mahdollista liikkua myös laivoilla. Niiden liikkeistä saa tietoa Balatoni Hajózási -yhtiön sivuilta.

Kausi Balatonilla on suhteellisen pitkä, niin että se alkaa nikotellen jo maalis-huhtikuussa. Vesi on liian kylmää uimiselle ja monena vuonna rannat ovat kiinni aina kesäkuun alkupuolelle, mutta vielä loka-marraskuun vaihteessa siellä on viimeisiä juhlia, ja vasta marraskuu päättää lopullisesti kauden. Vilkkainta Balatonilla on elokuussa, mutta Balaton on koko kesäkauden ajan Unkarin ehdoton lomakeskus, jonne lähdetään mitä erilaisimmista syistä. Unkarilaisten lisäksi siellä käy eniten saksalaisia ja itävaltalaisia, ja siellä näkee edelleenkin melko vähän muualta peräisin olevia vierailijoita.

Siófok

Balatonin itä- ja etelärannalla noin reilun tunnin ajomatkan päässä Budapestista sijaitsee Siófokin kaupunki, joka on yksi Unkarin vauraimmista paikoista juuri turismin ansiosta. Kaupunkia kutsutaan joskus Balatonin pääkaupungiksi, ja se houkuttelee matkailijoita varsinkin hienolla, monta kilometriä pitkällä hiekkarannallaan sekä kauniilla maisemillaan. Rannan lisäksi itse kaupunkikin on mielenkiintoinen ja tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa puistoineen, aukioineen ja iltakonsertteineen. Siófok on tunnettu myös vilkkaasta yöelämästään, joka etenkin loma-aikoina vetää sinne paljon ihmisiä ja joka iltaisin tekee siitä osin rauhattoman paikan. Siófokissa asuu pysyvästi 25 000 ihmistä, mutta kesäkuukausien aikana sen ympäristössä voi hyvinkin olla yli 200 000 lomailijaa.

Siófokiin pääsee junalla Délin asemalta, ja junat pysähtyvät myös Kelenföldin asemalla. Tänne voi tulla myös linja-autolla Népligetin linja-autoasemalta, mutta junat ovat yleensä parempia.

Balatonfüred
Balatonfüred on mukava lomakaupunki, jossa on kaksi erillistä osaa ja laajat ranta-alueet.

Balatonfüred

Toinen varteenotettava vierailupaikka on Siófokin vastarannalla sijaitseva Balatonfüred. Tämä on mukava lomakaupunki, jossa on kaksi erillistä osaa ja jonka laajat ranta-alueet ovat saksalaisten hallinnassa. Balatonfüredin vieressä, noin vartin bussimatkan päässä sijaitsee Tihanyn niemimaa, joka on kenties Balatonjärven upein vierailupaikka, ja sinne kannattaa mennä käymään, jos Balatonfürediin asti saapuu.

Balatonfüredissä ja sen ympäristössä on kesäkaudella paljon erilaisia festivaaleja, kuten jazzfestivaalit ja viininmaistajaisfestivaalit.

Balatonfürediin pääsee Délin rautatieasemalta parhaimmillaan alle kahdessa tunnissa, ja jos siellä haluaa viettää yön, on siellä aina (myös kaikkein kiireisimpinä aikoina) vapaita huoneita, etenkin taloissa, joita vuokrataan lomalaisille kaikkialla kaupungissa. Huoneita ja muita majapaikkoja voi katsella Booking.comista.

Lisää asiaa päiväretkikohteista:

Visit Budapest -sivusto esittelee vierailupaikkoja Budapestin ympäristössä.

Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Kuvat: Peter Forsberg, Ivo Houška /Pixabay, Andres rus /Wikimedia, Photodiary of an Endless Summer /Flickr, Olga1969 /Wikimedia
2019/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti