Booking.com
Szentendre
Szentendreen houkuttelee museoiden ja kauniiden kirkkojen lisäksi sen mukava ilmapiiri ja idyllinen kaupunkikuva mukulakivikatuineen.

Nähtävyyksiä Budapestin lähistöllä

Budapest on suuri ja mielenkiintoinen kaupunki, johon tutustumiseen kuluu aikaa, mutta niille, jotka ovat ennenkin siellä olleet tai jotka viihtyvät siellä viikonkin, voidaan suositella ainakin jonkinlaista matkaa kaupungin rajojen ulkopuolelle.

Budapestista pohjoiseen Tonavan mutkassa on monia vierailemisen arvoisia kaupunkeja, joihin voi helposti tehdä päiväretken. Lähes yhtä lähellä sijaitseva Győr on tyypillinen unkarilainen keskikokoinen kaupunki, jossa tosin on totuttu saksalaisten takia turisteihin jo vuosikymmenien ajan. Balatonjärven pääpaikat ovat 2-3 tunnin matkan päässä pääkaupungista, mutta Siófokiin on vähän lyhyempi matka, ja siellä voi käydä päiväretkellä tai olla yönkin yli ja näin pääsee ainakin tämän alueen tärkeimmän lomapaikan makuun.

Tonavan mutkaan pääsee helpoiten HÉV-junilla, joita lähtee metroasemien yhteydestä, ja myös linja-autolla. Kulkuyhteyksistä Budapestin lähistön pikkukaupunkeihin kerrotaan tarkemmin kunkin kohteen yhteydessä.

Päiväretkille kauemmas Budapestista pääsee yleensä kätevimmin rautateitse. Esimerkiksi Győriin on paljon yhteyksiä Keleti-asemalta ja Balatonia kohti on paras lähteä Déli- tai Kelenföld-asemalta, joilta yleensä tunnin tai kahden välein lähtee juna kohti järvialuetta. Junalla matkustaessa on hyvä ostaa edestakainen lippu matkaan lähtiessä, sillä tämä tulee edullisemmaksi kuin kaksi yhdensuuntaista matkaa. Siófokiin on kannattavaa mennä junalla, sillä nopeimmat vievät sinne alle 90 minuutissa. Győriin pääsee lähes yhtä mittaa lähtevillä junilla nopeimmin 70 minuutissa, mikä on huomattavasti linja-autokyytiä nopeampaa.

Linja-autot kulkevat nekin entistä paremmin. Volánbusz on paikallinen yhtiö, ja Budapestin päälinja-autoasema sijaitsee Népliget-metroaseman [kartalla] yhteydessä. Bussi kulkee Siófokiin 2 tuntia, ja myös Győriin kestää 2 tuntia eli kauemmin kuin rautateitse. Linja-autot ovat kuitenkin erittäin hyviä, jos tekee yhdensuuntaisia matkoja tai jos haluaa liikkua Balatonin alueella tai sitten siirtyä paikkakunnalta toiselle sellaisissa osissa Unkaria, missä rautatiet kulkevat ajoittain huonosti.

Szentendre Tonavan mutkassa

Szentendren pikkukaupunki Tonavan mutkassa on tunnettu varsinkin lukuisista museoistaan ja kirkoistaan sekä serbialaisista, joita käy täällä bussilasteittain katsomassa vanhoja paikkoja. Kuuluisimpia vierailupaikkoja on Skanzen eli etnografinen ulkoilmamuseo, jossa on esillä monia vanhoja rakennuksia ympäri maata aina ladoista kirkkoihin. Museo on ympäri vuoden kiinni maanantaisin ja avoinna 1.4.-31.10. klo 9-17, talvella klo 10-16. Pääsylippu aikuisilta on 2 000 forinttia.

Museoiden ja kauniiden kirkkojen lisäksi kaupunkiin houkuttelee sen mukava ilmapiiri ja idyllinen kaupunkikuva mukulakivikatuineen, kahviloineen ja värikkäine barokkitaloineen. Szentendre on myös tunnettu taiteilijoiden suosimana paikkana. Pieniä taidegallerioita onkin melkein joka kulman takana, ja kaupungissa on paljon hyviä terasseilla ja sisäpihoilla varustettuja kahviloita, joilla yleensä on luovaa leppoisaa tunnelmaa. Szentendreen on hyvä lähteä koska tahansa rentoutumaan, mutta sinne tulee kesäviikonloppuisin normaalia enemmän vierailijoita ja siellä voi tällöin olla vilkastakin. Szentendressä on hyvä tehdä ostoksia laidasta laitaan, etenkin käsityöt ja koristeet ovat siellä hyvin esillä, ja siellä on myös hyviä levykauppoja, joista saa tyypillistä paikallista musiikkia.

Szentendreen on hyvät kulkuyhteydet Budapestista joko lähijunalla (HÉV), lautalla tai bussilla. HÉV-junat lähtevät Batthyány tér -metroaseman yhteydestä Budan puolelta 10-30 minuutin välein, matka kestää 40 minuuttia suuntaansa ja edestakainen lippu on hyvä hankkia jo mennessä. Hajoallomas-yhtion lautat kulkevat kesällä Budapestin ja Szentendren väliä. Parhaat laiturit nousta niihin ovat Batthyány tér ja Vigadó [kartalla]. Myös linja-autot kulkevat tänne, ja niihin noustakseen pitää mennä Ujpest-Varoskapu-bussiasemalle, joka on samannimisen metroaseman yhteydessä ja josta pääsee noin puolessa tunnissa Szentendreen.

Esztergom Tonavan mutkassa

Toinen kaupunki Tonavan mutkassa on Esztergom, joka on yksi maan vanhimmista kaupungeista ja Unkarin ensimmäinen pääkaupunki. Kaupungin tunnetuin nähtävyys on Esztergomin basilika, joka on Unkarin suurin kirkko ja Unkarin katolisen kirkon keskus. Basilika sijaitsee mäen päällä ja näkyy sieltä majesteettisena kauas lähiympäristöön. Basilikan lisäksi kaupungissa on monia mielenkiintoisia museoita, kuten kristinuskon museo, linnamuseo ja paikalliseen historiaan pureutuva museo.

Esztergomiin pääsee Budapestista monella eri tavalla. Rautateitse sinne mennään Nyugati-aseman kautta, ja matka kestää noin 45 minuuttia. Kantosiipialus vie sinne Vigadó tér -laiturista aivan ydinkeskustasta tunnissa. Linja-autolla sinne pääsee menemällä ensin Árpád híd -metroaseman yhteydessä olevalle bussiasemalle, ja siellä kannattaa suosia yhteyttä, joka kulkee 45 kilometrin reittiä Dorogin kautta.

Gödöllő

Gödöllőn kaupunki palatseineen [kartalla] on yksi suosituimmista kohteista Budapestin lähistöllä. Kuningatar Elisabet, joka tunnetaan paremmin Sissinä, suosi Unkaria ja vietti paljon aikaa Gödöllőn palatsissa. Palatsi rapistui pahasti neuvostoarmeijan vallattua sen, mutta palatsia ja sitä ympäröiviä puutarhoja on hiljattain kunnostettu entiseen loistoonsa. Yksi hienoista entisöidyistä paikoista on linnan barokkityylinen teatteri, jossa järjestetään silloin tällöin konsertteja. Gödöllőn kaupunkiin ja sen puistoihin, kahviloihin ja kauppoihin kannattaa myös tutustua. Siellä on myös yllättävän paljon puistoja, joista Alsó-puiston tekee merkittäväksi sen jättiläismäinen "maailman puu".

Gödöllő sijaitsee 30 kilometrin päässä Budapestista, ja sinne voi mennä paikallisjunalla (MAV) tai lähijunalla (HÉV). Budapestista tultaessa paikallisjuna on yleensä parempi vaihtoehto, joskin niitäkin on useanlaisia. Keletin asemalta lähtee yleensä 2 junaa tunnissa kohti Gödöllőä. HÉV-junilla pääsee kulkemalla Budapestissa Örs vezér tere -metroasemalle, mistä noustaan lähijunaan.

Etyek (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Etyekin kylää ja lähialueita ympäröivät lukuisat viinitarhat, ja alueella on ollut viininvalmistusta jo roomalaisten ajoista lähtien.

Etyekin viiniseutu ja elokuvapuisto

Unkari on tunnettu ja arvostettu viinintuottajamaa, ja varsinkin makeat jälkiruokaviinit tokaijin johdolla ovat suosittuja. Jos viinit kiinnostavat, niin yksi lähellä Budapestia oleva kohde on Etyek [kartalla], joka sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Budapestista. Etyekin kylää ja lähialueita ympäröivät lukuisat viinitarhat, ja alueella on ollut viininvalmistusta jo roomalaisten ajoista lähtien. Useimmat viineistä Etyekin lähistöllä tuotetaan pienillä, perheomistuksessa olevilla viinitiloilla.

Etyek on tunnettu varsinkin valko- ja kuohuviineistään. Jotkin alueen vuosikertaviineistä ovat myös voittaneet kansainvälisiä palkintoja. Etyekissä järjestetään vuosittain viinijuhlat, jotka ovat Budapestin juhlia pienemmät mutta vähemmän kaupalliset ja ehkä jollain tapaa aidommat. Yksi tapa tutustua alueeseen ja viineihin on ottaa osaa muutaman tunnin kestäville, Budapestista lähteville opastetuille kierroksille. Hyvä mutta vilkas ajankohta vierailla Etyekissä on niin sanottuun piknikkien aikaan. Piknikkejä on täällä pidetty vuodesta 2013 lähtien yleensä tammi-, maalis-, kesä- ja syyskuussa, ja kesän ja syksyn viinipiknikit ovat viikonlopun mittaisia.

Viinin lisäksi Etyekissä on Korda-elokuvapuisto, joka saa nimensä alun perin unkarilaisista Kordan veljeksistä, joista etenkin Alex vaikutti suuresti brittiläisen elokuvan nousuun 1930-luvulla. Puistossa on kuvattu viime vuosinakin useita viihteellisiä elokuvia, kuten Hellboy II ja Borgiat, ja Unkarissa kuvataankin tuotantokustannusten alhaisuuden takia edelleenkin paljon kansainvälisiä elokuvia.

Omatoimisesti Etyekiin pääsee reilussa puolessa tunnissa linja-autolla, jonkalaiseen voi nousta Széna tér -aukiolla [kartalla] ja Kelenföld-rautatieasemalla, jotka ovat molemmat Budan puolella.

Győr

Budapestin ja Bratislavan välimaastossa sijaitseva Győr [kartalla] on erinomainen pikkukaupunki päiväretkelle, sillä sinne on lyhyt matka, kaupunki on normaalia parempi pikkukaupunki ja koska tämä on jo vuosikymmeniä ollut saksalaisten suosiossa (etenkin itä- ja länsisaksalaisten kohtaamispaikkana kylmän sodan aikana), on täällä hyvät palvelut ja vierailijoihin on täällä myös totuttu. Saksan kieltä hallitsevat tulevat toimeen erityisen hyvin, mutta englantiakin täällä osataan, kuten muuallakin Unkarissa vuosi vuodelta paremmin.

Győrin rautatieasema sijaitsee keskustan edessä, mutta bussiasema on kiskojen toisella puolella, minne on jonkin verran kävelymatkaa. Keskustaan tutustuminen on helppoa: kävelykatuja on melkoisesti ja kadut ovat miellyttäviä, ja ydinkeskustassa on erityylisiä osia, kuten pieni vanhankaupungin tapainen. Kaupunki on nuorekas opiskelijakaupunki, jossa on aina jonkin verran vierailijoita, ja eniten sinne saapuvia yleensä kiinnostaa termaalikylpylä. Siellä on vaikka mitä niin sisällä kuin ulkonakin, saunoja, hoitoja, harrastusmahdollisuuksia ja mukava viettää vaikka kokonainen kesäpäivä. Győrin keskustassa on hyvä valikoima kauppoja, kahviloita ja ravintoloita, ja terassit ovat kaupungissa koko pitkän kesäkauden ajan erittäin yleisiä.

Győriin voi tulla bussilla tai junalla, mutta Keleti-asemalta lähtevät junat ovat nopeita ja vievät ydinkeskustaan. Näihin tiuhaan tahtiin kulkeviin juniin kannattaa ostaa jo lähtiessä edestakainen lippu.

Balatonfüred
Balatonfüred on mukava lomakaupunki, jossa on kaksi erillistä osaa ja laajat ranta-alueet.

Balaton-järvi - Siófok ja Balatonfüred

Suhteellisen lähellä Budapestia on Unkarin ja Keski-Euroopan suurin järvi Balaton. Se on unkarilaisten ehdoton ykköslomakohde, ja sen koko 77 kilometrin pituutta käytetään senttimetrilleen hyväksi. Täällä on paljon hyviä vierailupaikkoja, joista suosituimpia lomakohteita ovat järven länsipuolella oleva Balatonfüred ja eteläpuolella oleva Hévíz, termaalijärvestään tunnettu saksalaisten suosiossa oleva paikka, joka tosin ei ole aivan järven rannalla. Siófokiin, joka on itärannikon harvoja hyviä vierailupaikkoja, on lyhin matka Budapestista, ja se onkin paras päiväretkikohde. Balatonfürediin, joka on Balatonin tyylikkäin paikkakunta, on sinnekin kuitenkin vain parin tunnin juna- tai bussimatka. Balatonille voi kulkea junalla tai bussilla Budapestista, mutta siellä on usein helpointa turvautua busseihin kaupungista toiseen siirtyessä, ja myös laivamatkoja siellä on mahdollista tehdä.

Kausi Balatonilla on suhteellisen pitkä, niin että se alkaa nikotellen jo maalis-huhtikuussa. Vesi on liian kylmää uimiselle ja monena vuonna rannat ovat kiinni aina kesäkuun alkupuolelle, mutta vielä loka-marraskuun vaihteessa siellä on viimeisiä juhlia, ja vasta marraskuu päättää lopullisesti kauden. Vilkkainta täällä on elokuussa, mutta Balaton on kesäkauden ajan Unkarin ehdoton lomakeskus, jonne lähdetään mitä erilaisimmista syistä. Unkarilaisten lisäksi siellä käy eniten saksalaisia ja itävaltalaisia, ja siellä näkee edelleenkin melko vähän muualla tulevia.

Siófok

Balatonin itä- ja etelärannalla noin reilun tunnin ajomatkan päässä Budapestista sijaitsee Siófokin kaupunki, joka on yksi Unkarin vauraimmista paikoista juuri turismin ansiosta. Kaupunkia kutsutaan joskus Balatonin pääkaupungiksi, ja se houkuttelee matkailijoita varsinkin hienolla, monta kilometriä pitkällä hiekkarannallaan sekä kauniilla maisemillaan. Rannan lisäksi itse kaupunkikin on mielenkiintoinen ja tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa puistoineen, aukioineen ja iltakonsertteineen.

Siófok on tunnettu myös vilkkaasta yöelämästään. Siófokissa asuu pysyvästi 25 000 ihmistä, mutta kesäkuukausien aikana sen ympäristössä voi hyvinkin olla yli 200 000 lomailijaa. Siófokiin pääsee junalla hyvin Délin asemalta, ja junat pysähtyvät myös Kelenföldin asemalla. Tänne voi tulla myös linja-autolla Népligetin asemalta. Balatonin ympäristössä on hyvä liikkua bussilla paikasta toiseen, mutta siellä on mahdollista liikkua myös laivoilla. Niiden liikkeistä saa tietoa Balatoni Hajózási -yhtiön sivuilta.

Balatonfüred

Toinen varteenotettava vierailupaikka on Siófokin vastarannalla sijaitseva Balatonfüred. Tämä on mukava lomakaupunki, jossa on kaksi erillistä osaa ja jonka laajat ranta-alueet ovat saksalaisten hallinnassa. Balatonfüredin vieressä, noin vartin bussimatkan päässä sijaitsee Tihanyn niemimaa, joka on kenties Balatonjärven upein vierailupaikka, ja sinne kannattaa mennä käymään, jos Balatonfürediin asti saapuu.

Balatonfüredissä ja sen ympäristössä on kesäkaudella paljon erilaisia festivaaleja, kuten jazzfestivaalit ja viininmaistajaisfestivaalit. Tämä on kenties koko järven rantojen suurin lomailu- ja tapahtuma-alue. Balatonfürediin pääsee Délin rautatieasemalta parhaimmillaan alle kahdessa tunnissa, ja jos täällä haluaa viettää yön, on siellä aina (myös kaikkein kiireisimpinä aikoina) vapaita huoneita, etenkin taloissa, joita vuokrataan lomalaisille kaikkialla kaupungissa.

Lisätietoa

Visit Budapest -sivusto esittelee vierailupaikkoja Budapestin ympäristössä.

Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Kuvat: Peter Forsberg, Photodiary of an Endless Summer /Flickr
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/08

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.
Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti