Booking.com
Risteilylaivoja Tonavan rannalla
Parhaan tuntuman Tonavaan saa ottamalla osaa laivaristeilyille, joita on monenmoisia ja joiden yhteydessä voi myös vierailla kaupungin ulkopuolella.

Puistot ja luonnonnähtävyydet

Budapestin läpi kulkee Tonava, joella on hyviä saaria ja kaupungissa on paljon hyviä puistoja. Seuraavassa käydään läpi Budapestin luonnollisia nähtävyyksiä ja puistoalueita.

Tonava

Maailman tunnetuimpiin jokiin kuuluva Tonava virtaa Budan ja Pestin välistä, ja toisin kuin esimerkiksi Wienissä, täällä joki on osa kaupunkikuvaa, ja sen rannoilla on eräitä koko kaupungin mieleenpainuvimpia näkymiä. Joen rannoilla kummallakin puolella on merkittäviä maamerkkejä, kuten kukkulan päällä oleva linna-alue, Gellértinvuoren patsas ja upea parlamenttitalo, ja sen sillat ovat kaikin tavoin merkittäviä.

Kaupungin kohdalla joki on leveä ja upeat näkyvät jäävät vähän etäisiksi, sillä joen rannoilla ei ole paljon promenadeja tai edes kunnon paikkoja katsella jokea. Mikäli haluaa saada kunnon kosketuksen Tonavaan, kannattaa kiivetä Gellértinvuorelle, jonka näkymät ovat kaupungin parhaat joelle ja Pestin keskustaan, ja myös Linnavuorelta on hyviä näkymiä joelle ja sen silloille. Alempana parlamenttitalon vierestä on hyvä katsella joelle, ja myös monilta silloilta, etenkin Margit híd -sillalta, on hyvä katsella jokea ja ottaa siitä pari kuvaa.

Parhaan tuntuman Tonavaan (unkariksi Duna, englanniksi Danube) saa ottamalla osaa laivaristeilyille, joita on monenmoisia ja joiden yhteydessä voi myös vierailla kaupungin ulkopuolella ja aina Wienissä asti. Reittilaivat kulkevat täällä parhaiten huhtikuun alusta kesän loppuun mutta myös talvisin, ja kesäkautena tähän kymmenen maan läpi kulkevaan vesiväylään kannattaa tutustua jonkinlaisen aluksen kannelta. D11 kulkee vain viikolla ja D12 ja D13 vain kesällä, ja ne ovat kulkeneet Tonavalla säännöllisesti kesästä 2012 lähtien. Reitti on 11,5 kilometriä pitkä, ja sen varrella on kahdeksan eri laituria. Laivoilla voi matkustella ilman lisämaksuja, jos on hankkinut esimerkiksi Budapest cardin tai päivälipun. Lisätietoa BKK:n lauttakyydeistä saa Visit Budapest -sivuilta.

Tonavaa pitkin voi matkustaa myös sen kuuluisaan mutkaan ja lukuisiin vierailupaikkoihin. Tällaisia matkoja voi tehdä esimerkiksi Szentendreen, Esztergomiin ja Wieniin. Pidemmällä matkalla saa hyvän kuvan tästä merkittävästä vesiväylästä, mutta risteilylle kannattaa lähteä ajan kanssa, sillä ne vievät helposti kokonaisen päivän. Lyhyellä lomalla oleville onkin tarjolla lukuisia erilaisia risteilyjä, jotka kestävät tunnin pari ja joiden aikana voi vain katsella jokea tai sitten ehkä syödä tai jopa juhlia. Hajoallomas-yhtiön sivusto kertoo lyhyistä nähtävyysristeilyistä ja matkoista Szentendreen ja Wieniin. Toinen yhtiö, joka menee Esztergomiin ja tekee myös erilaisia kiertoristeilyjä, on Mahart Passnave. Hyviä laitureita keskustassa lähteä pidemmällekin matkalle ovat Vigadó Pestin ydinkeskustassa ja Batthyány tér, joka sijaitsee Budan puolella.

Margitsziget - Margitinsaari

Tonavan saarista Margitinsaari (englanniksi Margaret Island) [kartalla] on helpoiten lähestyttävä ja monipuolisin vierailupaikka, eikä siellä käväisyä kannata jättää lyhyelläkään lomalla väliin. Sinne on helppo mennä etenkin raitiovaunuilla 4 ja 6, jotka suurta bulevardia pitkin kulkevat sen eteen tiuhaan tahtiin. Sinne ja sen läpi voi myös mennä usein tukkoisella bussilla 26, jonka päätepysäkit ovat Nyugati-asema ja Árpádinsilta.

Saaressa sijaitsevassa puistossa voi kesäisin myös ajella pyörällä tai muunlaisella menopelillä, joita siellä on edullisesti vuokralla kaikkialla - täällä on tarjolla myös ryhmäpyöriä ja golfkärryjä. Puiston alueella voi uida Unkarin maajoukkueen käyttämässä Alfréd Hajós -uimalassa [kartalla] tai sitten rentoutua itsensä huippukuntoon Palatinus Strand -kylpylässä [kartalla]. Puistossa on myös kaikenlaista muuta kukkaistutuksista niin sanottuun japanilaiseen puutarhaan [kartalla], ja puutarhan vieressä on kaiken lisäksi musiikkia soittava suihkulähde. Puiston tässä osassa sijaitsee myös suuri hotellikompleksi, jonka yhteydessä on saaren parhaita ravintoloita, ja se on puiston niitä harvoja paikkoja, joissa voi saada kunnollisen aterian.

Erilaisia terasseja puiston alueella on paljon, etenkin kasinorakennuksen ympäristössä [kartalla], mutta ruoat eivät ole huipputasoa ja juomatkin ovat jonkin verran kalliimpia kuin joissain muissa kaupungin puistoissa. Puistossa on lukuisia kauniita kirkkoja koko sen alueella. Yksi sen näkemisen arvoisista rakennuksista on vesitorni [kartalla], jonka lähellä sijaitsee vielä ruusutarha. Saarella voisi kauniina kesäpäivänä viettää pitkiäkin aikoja, kuten monet paikalliset tekevätkin.

Puisto on mukava paikka vierailla koko kesän ajan aamusta iltaan, mutta se voi olla hyvinkin tukossa sellaisina aikoina kuin vappuna ja 20.8. tienoilla, ja muutenkin sen läpi kulkevat bussit ovat täynnä ainakin silloin, kun sade yllättää tai on jonkinlainen tavallisuudesta poikkeava päivä.

Városliget - kaupunginpuisto

Monipuolinen Városliget eli kaupunginpuisto on ehdoton vierailupaikka kenelle tahansa. Erityisen suositeltavaa sinne on mennä lapsiperheiden, kylpylään aikovien ja niiden, jotka haluavat mennä suureen puistoon ja sen ympäristöön katselemaan merkittäviä nähtävyyksiä ja harrastamaan kaikenlaista. Kaupungin kuuluisin kylpylä sijaitsee puiston metroaseman vieressä. Puiston alueella on yhdistetty eläintarha ja kasvitieteellinen puutarha, siellä on viikonloppuisin suuri kirpputori ja siellä on kaikenlaista muutakin, erikoisesta linnakkeesta tekojärveen ja sirkukseen. Puiston kummassakin päässä olevien metroasemien yhteydessä on vielä kaiken lisäksi museoita ja muita merkittäviä nähtävyyksiä, ja Hősök tere eli Sankarien aukio kuuluukin kaupungin tärkeimpiin vierailupaikkoihin.

Szechenyin kylpylän ulkoaltaita
Kaupunginpuistossa sijaitseva kuuluisa Széchenyin kylpylä vetää ympäri vuoden puoleensa turisteja.

Kaupunginpuistoon voi kävellä upean Andrássy-bulevardin pituuden ydinkeskustasta, jolloin näkee hienoja taloja ja katunäkymiä, mutta tämä on pitkä reitti, jota on hyvä ainakin vähän lyhentää sen alla kulkevan metrolinjan 1 avulla. Puiston kolmesta asemasta ensimmäinen on Hősök tere eli Sankarien aukio. Se on unkarilaisten pyhä paikka, joka alun perin rakennettiin vuonna 1896 tapahtunutta, tuhannen unkarilaisvuoden juhlistamista varten - unkarilaiset sanovat saapuneensa tänne vuonna 896 noin 2000 vuoden vaelluksen jälkeen, Turun-linnun ohjaamana Aasiasta.

Jos tästä kävelee yli yleensä hyvin vilkkaan tien, pääsee varsinaiseen puistoon, jossa ensimmäisenä vastaan tulee järvi. Tällä on voinut perinteisesti kesäisin soudella, mutta viime vuosina järveä on teknisistä syistä pidetty kuivana. Talvisin se on vuodesta 1926 lähtien ollut 12 000 neliöllään Euroopan suurin luistelulle tarkoitettu tekojää. Sen rannoilla on kesäisin mukava nauttia vaikkapa virvoke, ja sen rannalla on myös erikoinen Vajdahunyad-linnake [kartalla]. Sen vieressä sijaitsevat myös Jáki-kappeli ja Unkarin maatalousmuseo. Tämä on usein turistiryhmien kansoittama paikka, jossa voi niin halutessaan jonkin aikaa kuulla musiikkia ja nauttia tunnelmasta.

Laajan puiston turistimagneetit ovat juuri linnan tienoilla, mutta myös kuuluisa Széchenyin kylpylä vetää samannimisen metroaseman vieressä ympäri vuoden puoleensa turisteja. Kylpylä ei ole lapsille soveltuva vierailupaikka, mutta sen vieressä on kaikenlaista lapsia kiinnostavaa, hattarakauppiaista mieleenpainuviin vierailupaikkoihin.

Kaupungin eläintarha [kartalla] sijaitsee myös puiston alueella, ja sen yhteydessä on kasvitieteellinen puutarha. Aivan sen vieressä sijaitsee kaupungin sirkus, ja värikäs paikka vierailla vaikka koko perheen kanssa on viikonloppuisin klo 7-14 pidettävä Pecsa eli kirpputori [kartalla]. Ikävä kyllä lähellä sitä ja myös perheitä kiinnostanut liikennemuseo on korjausten takia toistaiseksi kiinni.

Kaupunginpuiston alueella on myös leirintäalue [kartalla], jolle kuten joihinkin muihinkin puiston osiin pääsee bussilla numero 70. Puiston alueella on lukuisia ruoka- ja juomakojuja, etenkin sirkuksen tienoilla, ja siellä on myös ravintoloita ja kahviloita, joita voi parhaiten löytää järven rannoilta ja lähettyviltä.

Puistoon on ehkä parempi tulla bussilla tai metrolla kylpylän pysäkille, sillä Sankarien aukiolta on ajoittain vaikea liikenneruuhkien takia päästä itse puiston. Muutenkin sen pääkatu eli Kós Károly on käsittämättömien liikenneruuhkien valtaama kesäpäivisinkin. Puisto on hyvä vierailupaikka päivisin, mutta öisin sinne ei kannata lähteä harhailemaan, sillä se tunnetaan yhtenä kaupungin harvoista hivenen vaarallisista paikoista.

Népliget

Budapestin keskustan suurista puistoalueista Népliget on suurin, ja se sijaitsee samannimisen metroaseman vieressä. Puiston naapurissa on kaupungin päästadion eli vuonna 2014 vihitty Groupama Aréna. Sillä pelaa Unkarin ja Budapestin kuuluisin (joskaan ei aina menestynein) jalkapallojoukkue Ferencvárosi TC eli tuttavallisemmin Fradi. Stadionin suojissa on vuodesta 2015 lähtien sijainnut myös Fradi-museo, jonka yhteydestä voi tehdä tutustumiskierroksia.

Stadionin lisäksi Népliget-puiston vieressä on kaupungin päälinja-autoasema, jonne bussit esimerkiksi Wienistä, Bratislavasta ja Prahasta saapuvat. Kaupungista bussilla lähtevän on hyvä kuitenkin olla tietoinen siitä, että jotkin yhtiöt, kuten Orangeways ja Student Agency, eivät kustannussyistä saavu tai lähde varsinaiselta asemalta vaan yleensä stadionin ulkopuolelta.

Itse puisto ei kuulu kaupungin parhaisiin, mutta siellä sijaitsee pari mielenkiintoista vierailupaikkaa. Puistohan perustettiin juhlistamaan Budan, Obudan ja Pestin yhdistymisen satavuotispäivää vuonna 1973, ja merkittävin vierailupaikka sen alueella on planetaario [kartalla]. Täällä on 30-50 minuutin esityksiä, myös englanniksi kerran viikossa klo 16, eivätkä liput esityksiin maksa kuin vain noin 5 euroa.

Stadionin, linja-autoaseman ja planetaarion lisäksi puistoon lähdetään sen yökerhon takia. Se sijaitsee planetaarion vieressä, ja jos sinne lähtee, ei tässäkään puistossa kannata sen enempää harhailla öiseen aikaan, sillä sen se on paikka, jossa jotakin ikävää voi yön tullen sattua.

Lisätietoa

Budapest by Locals -sivustolla on lisätietoa Budapestin puistoista ja luonnonnähtävyyksistä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2015/08

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.

Lukijoiden kommentteja

Margit-saaren raunioista ainakin osa on roomalaisajalta.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti