Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Budapest
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Edeni-ravintola Budan alueella
Paikallisten suosiossa olevia ravintoloita on Batthyány tér -metroaseman ympäristössä, lähinnä kauppahallimaisen ostoskeskuksen takana.

Budapestin parhaat alueet ravintolalle

Budapestin ravintoloiden ja muiden ruokapaikkojen määrä on melkoinen, ja erilaisia ruokia tarjoavia ravintoloita on paljon. Eniten turisteille suunnattuja ravintoloita on Budan puolella olevalla linna-alueella, Pestin Belváros- ja Lipótváros-kaupunginosissa, jotka ovat Budapestin ydinkeskustaa, ja Andrássy-bulevardin varrella ja lähimaastossa.

Myös juutalaiskortteleissa suuren synagogan ja suuren bulevardin välisellä alueella samoin kuin suuren bulevardin varrella on melkoisesti kansainvälisen luokan ravintoloita. Arkisia ruokapaikkoja on lähes kaikkialla kaupungissa, mutta ne eivät välttämättä turistia innosta. Budapestissa on edelleenkin paljon eräänlaisia kebabpaikkoja ja yhä enemmän aasialaisia ravintoloita, ja siellä on myös mahdollista syödä kasvisruokia.

Parhaat seudut ravintolalle

Budapestissa on kaikkialla melkoinen määrä ravintoloita ja muita ruokapaikkoja, eikä sellaista juuri missään päin kaupunkia joudu pitkään etsimään. Ravintoloiden taso on kuitenkin kaikkialla kirjava, eikä Budapest kuulukaan edes itäisen Keski-Euroopan parhaiden ravintolakaupunkien joukkoon.

Buda

Budassa on eniten ravintoloita Linnavuorella, jolla tietenkin on paljon turisteille suunnattuja ravintoloita. Laajalla linna-alueella on lähinnä hinta-laatusuhteeltaan heikkotasoisia tai sitten hintavia ravintoloita, jotka ovat kaupungin muuhun hintatasoon nähden täysin ylihintaisia. Alueelta voi kuitenkin toisaalta helposti löytää tyylikkään ravintolan, joka soveltuu juhlavaankin tilaisuuteen ja mahdollisesti suurelle porukallekin. Paras valikoima ravintoloita Linnavuorella on Fortuna utcalla [kartalla].

Budan muiden osien paras valikoima ravintoloita on Batthyány tér -metroaseman ympäristössä, jossa ravintoloita on lähinnä kauppahallimaisen ostoskeskuksen takana. Tässä pienessä korttelistossa on kokoelma paikallisten suosiossa olevia ravintoloita, joista saa erityisen hyvin unkarilaisia ja italialaisia ruokia, mutta myös kiinalaisia ruokia. Kauppahallin takana olevasta Édeni-ravintolasta [kartalla] saa kohtalaisen tasoisia kasvisaterioita, jotka sopivat vegaaneillekin, niitä voi syödä ulkonakin ja hinnat ovat edullisia.

Kolmas Budan alue, jolla on normaalia enemmän ravintoloita, on sen toisen vilkkaan metroaseman (Széll Kálmán tér) tuntumassa. Aukio on laaja ja vilkas liikenteen solmukohta, ja suurin syy lähteä alueelle on mennä aukion laidalta pikkubussilla linna-alueelle. Tämä on kuitenkin myös kaupoiltaan kohtalaisen hyvä alue, ja jos siellä on nälkäisenä, on siellä myös ravintoloita, joskin pikaruokapaikkoja on huomattavasti enemmän. Yksi perinteinen unkarilainen ravintola, josta saa unkarilaisen keittiön kulmakiviä kohtuuhintaan, on Trombitás SörözőkuvaPerinteinen unkarilainen söröz-ravintola ] [kartalla], joka sopii myös vain juomalle.

Baross utca, Pestin ydinkeskusta
Pestin ydinkeskustassa on ravintoloita ja useita kahviloita esimerkiksi Baross utcalla.

Pestin ydinkeskusta

Pestin ydinkeskusta on parlamenttitalon, suuren kauppahallin, Deák Ferenc tér -aukion ja joen välissä, ja alueella on Linnavuoren tavoin paljon turisteille suunnattuja ravintoloita.

Alueen muodostavat kaupunginosat nimeltään Lipótváros, joka on parlamenttitalon puolella, ja Belváros, joka on suuren kauppahallin puolella. Sen alueella on kävelykatu Váci utca, joka sisäänheittäjineen ja “tourist menuineen” on toivottaman turistivoittoinen, mutta kadun ympäristössä on jonkin verran hinta-laatusuhteeltaan hyviäkin ruokapaikkoja. Niitä on erityisen hyvin Kálvin tér -aukion lähellä, missä on muutama hyvä ravintola kasvissyöjille, mutta ihmeitä sen tuntumasta ei kannata odotella. Yksi katu, jolla on ravintoloita ja useita kahviloita, joilla on houkuttelevia kesäterasseja, on Baross utcaBaross utca [kartalla].

Aivan vieressä oleva Ráday utca [kartalla] on alueen paras ravintolakatu, jonka varrella on kymmeniä eri ravintoloita. Vaikka koko katu on nykyään osin turisteille suunnattu, on sillä etenkin kesäkauden aikana erinomaista tunnelmaa ja paljon eri ravintoloitaRaday utcan ravintoloita. Katu on pitkä, ja sille voi myös siirtyä suuren bulevardin loppupäästä, sillä alueella on lukuisia majapaikkoja ja myös vierailupaikkoja, joissa muualta kaupungista käydään.

Näiden katujen lähimaastossa sijaitsee myös suuri kauppahalli [kartalla] eli Nagy VásárcsarnokNagy Vásárcsarnok. Sen toisessa kerroksessa on hyvä mahdollisuus maistella unkarilaisia ruokia ja juomia, ja siellä on lukuisia kojujakojuja, jotka tosin nykyään ovat turisteille suunnattuja ja joiden ruoat eivät ole kaikkein parhaita. Siellä kuitenkin on kaikenlaista ja myös juomatarjoilua, ja kenties nykyään se toimii parhaiten paikkana, jossa nopeasti haukataan jotakin. Yläkerrassa on myös häpeilemättä turisteille suunnattu ja ylihintainen ravintola.

Ferenciek tere [kartalla] on yksi Belvároksen parhaista aukioista, ja sen tuntumassa on suuri määrä mitä erilaisimpia ruoka- ja juomapaikkoja. Aukio täyttyy lähes puolet vuodesta tilavista terasseistaterasseista, joilla voi paitsi juoda jotakin myös syödä. Monet ruokapaikat ovat moderneja ja vähän pikaruokapaikkojen tuntuisia, ja monet paikat ovat myös täysin ylihintaisia, sillä alueella pyörii tuhottomasti turisteja. Sen kenties suurin turistien kohde on Centrál Kávéház. Se on yksi kaupungin kuuluisimpia kahviloita, jonka terassiterassi on turistien suosiossa, ja siellä voi nauttia kaikenlaisia aterioita aamiaisesta illalliseen, mutta hinnat siellä ovat korkeita.

Huomattavasti edullisempi paikka ruokailla arkisesti mutta terveellisesti on vegaaneillekin soveltuva Govinda [kartalla].

Jos näistä melko rauhallisista kortteleista siirtyy vilkkaan valtakadun yli varsinaisen ydinkeskustan kortteleihin, muuttuvat paikat entistä turistivoittoisemmiksi. Alueen pääaukio on Vörösmarty tér, jonka tuntumassa ei ole hinta-laatusuhteeltaan hyviä ravintoloita. Huomattavin vierailupaikka aukion laidalla onkin klassista tyyliä edustava kahvila Gerbeaud [kartalla], joka on hintava paikka iltapäiväkahveille.

Erzsebet ter
Erzsébet térin tuntumassa on kaikenlaista pikaruokapaikoista ravintoloihin ja baareihin.

Juutalaiskorttelisto

Deák Ferenc tér on Budapestin laaja ja moniosainen pääaukio, jolle lentokenttäbussi 100E saapuu ja jonka toinen puoli on nimeltään Erzsébet tér. Sen tuntumassa on kaikenlaista pikaruokapaikoista ravintoloihin ja baareihin, ja parhaat ravintolakadut tätä nykyä ovat pikkubulevardi eli Károly, sen poikkikatu Király, pikkubulevardin toinen poikkikatu Dob ja kolmas poikkikatu, joka on synagogan vieressä, nimeltään Wesselényi. Kaikkien näiden katujen varsilta on helppo löytää pikaruokia, kebabia ja muita turkkilaistyylisiä ruokia, aasialaisia ruokia, italialaisia ruokia ja muitakin ruokia, mutta ei juurikaan unkarilaisia ruokia. Näiden katujen lisäksi pikkubulevardin varrella oleva Madách Tér [kartalla] on aukio, jolla on melkoisesti kesäterasseja ja myös ruokapaikkoja. Tällä alueella sijaitsee myös turistien suosiossa oleva, yltiölänsimainen Gozsdu udvar [kartalla], jossa on useita ravintoloita ja illanviettopaikkojaillanviettopaikkoja. Yksi alueen suurista ravintolakaduista on tämän ravintolakujan vierestä kulkeva Holló utca, joka tosin ei pysty tarjoamaan mitään sen kummempaa kuin alueen muutkaan kadut.

Yksi juutalaisalueen parhaista ravintola- ja illanviettokaduista on suuren synagogan edustalta kulkeva Dohány, joka tosin ei enää ole samanlainen katu kuin joskus aikoinaan. Sen varrella on lukuisia erilaisia ravintoloita, joissa voi syödä vaikka italialaisia ruokia, ja synagogaa [kartalla] vastapäätä on useita erilaisia ravintoloita ja baareja. Niihin kuuluu ruotsalaisryhmien suosiota nauttiva Walhalla, jonka ruokalista on äärimmäisen monipuolinen. Paljon lisää erilaisia ruokapaikkoja, joiden joukossa tosin on vain vähän huomionarvoisia, tulee vastaan jos kulkee katua pitkin eteenpäin kohti Nagy Körútia eli suurta bulevardia. Yksi tasokas ravintola tällä alueella on numerossa 40 sijaitseva Il Terzo Cerchio. Tämä autenttinen italialainen pizzeria ja ravintola sopii juhlavaankin tunnelmaan ja suurillekin porukoille, jos vain tekee yli kahdelle tai sitä useammalle hengelle varauksen muutamaa tuntia aiemmin.

Andrassy-bulevardi
Andrássy-bulevardi on sopiva katu tyylikkäälle aterialle, drinkille tai kahvillekin.

Andrássy-bulevardi lähitienoineen

Erzsébetvárosin ja Terézvárosin välimaastossa kulkeva Andrássy-bulevardi on sopiva katu tyylikkäälle aterialle, drinkille tai kahvillekin. Hinnat ovat korkeita mutta eivät missään nimessä päätä huimaavia, ja etenkin oopperatalon [kartalla] ympäristössä on paljon hyviä kahviloita ja ravintoloita.

Liszt Ferenc ter
Liszt Ferenc térin laitamilla on kesäisin valtava määrä terasseja, ja tunnelma on täysin kansainvälinen.

Yksi Andrássyn sivukaduista on Liszt Ferenc tér [kartalla] eli säveltäjä Franz Lisztin mukaan nimetty katumainen aukio. Sen laitamilla on kesäisin valtava määrä terasseja, joskin tunnelma on täysin kansainvälinen eikä kadun varrella tiedä edes olevansa Unkarissa. Näihin ravintoloihin voi tuoda suurenkin porukan, valinnanvaraa riittää ja hinnat ovat normaalia korkeampia mutta silti kohtuullisia.

Andrássyn varrella kaikkein tunnetuin paikka on risteys nimeltään Oktogon [kartalla], ja vaikka tämän kahdeksankulmaisen aukion laitamilla ei juuri mitään olekaan, on ravintoloita jonkin verran sen läpi kulkevalla Körútilla eli suurella bulevardilla. Teréz körút on hyvä katu monenmoiselle ravintolalle, mutta tarjonta on varsin rajallista ja turistien suosiota nauttivat pitsa- ja patonkipaikat ovat pääosassa.

Teréz körútin varrella on muutama török étterem eli “turkkilainen ravintola”, ja ne ovat melko erilaisia kuin Suomessa tai muuallakaan. Kebabliha ei ole millään tavalla maukasta, ja vitriinin takana olevat ateriat alkavat jo varhaisesta iltapäivästä lähtien näyttää vanhoilta. Näissä ravintoloissa kuitenkin on varsin hyvät valikoimat, ja jos sellaisessa valmistetaan grillilihoja kuten adana-kebabia, ovat ne yleensä tasokkaita. Kebabpaikat ovat erityisen hyviä niille, jotka haluavat syödä kunnolla myöhään illalla, keskellä yötä tai aamupäivällä. Selvästi paras turkkilainen ravintola tällä alueella on aivan Nyugati-asemaa lähes vastapäätä oleva Star Kebab.

Myös muualla Pestin keskustassa on ravintoloita melkoisesti. Niitä on erittäin paljon esimerkiksi kuuluisan ja merkittävän Astoria-kulmauksen liepeillä [kartalla], joskin alue on nykyään täysin turistivoittoinen. Rákóczi tér -aukion [kartalla] tuntuma kauppahalleineen on sekin aluetta, jolla on mahdollista syödä kaikenlaista mutta sielläkin turistit ovat suurin asiakaskunta.

Lisää asiaa ravintoloista:

Budapest by Locals esittelee ravintoloita kaupunginosittain.

TripAdvisor-sivuston käyttäjät esittelevät ja rankkaavat ravintoloita.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Hyvä artikkeli, paljon hyviä vinkkejä! /Ari

Trofea Kiraly ut:lla tuli testattua täällä suositellun perusteella ja voin lämpimästi suositella: kiinteä hinta, syö seisovista pöydistä ja juo limsaa, kuoharia, olutta, mehuja yms. niin paljon kuin jaksat. Hinnat vaihtelevat 3900-5999 forintin välillä päivästä ja kellonajasta riippuen. Hyvää ruokaa ja kokit paistavat sinulle tiskillä lisäksi mitä haluat samaan hintaan. /Hanski

Joo, Trofean hinta-laatu suhde oli loistava! 15eur/henk (ruoka+tippi), ei mitään älyttömän herkullista, mutta ihan jees. /Me

Jouluna hirveän vaikeaa löytää auki olevia ravintoloita tai muutakaan. Monta päivää ihan hiljaista ja tylsää. Jos menent jouluna Budaan, niin kannattaa ajoissa varmistaa varaukset ravintoloihin yms Esim hotellissa piti olla kylpyläosasto jouluna auki, mutta ei todellakaan ollut. Aiheutti ikävän tilanteen huomata se vasta jouluaatto aamuna. /Kirsupää

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti