- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Budapestissa on tarjolla monenmoisia ruokia, joista tietenkin muuallakin suositut italialaiset ruoat, aasialaiset ruoat ja hampurilaiset ovat monin osin vallanneet alaa. Budapestissa on kuitenkin kannattavaa suosia tai ainakin kokeilla paikallisia ruokia ja joitain muita ruokia, jotka ovat siellä parhaimmillaan. Unkarilaiset viinit ja viinat ovat nekin maistamisen arvoisia, ja jälkiruoat ovat Budapestissa huippuluokkaa. Ravintoloiden hinnat vaihtelevat paljon, mutta niin halutessaan voi Budapestissa käyttää ruokailuun vain pieniä summia.
Unkarilainen ruoka on usein mausteista, joskus harvoin tulistakin, ja yleensä myös suolaista ja rasvaista. Ateriaan kuuluvat täyteläiset ja yleensä lihapitoiset muhennokset ja kastikkeet, tuhdit keitot ja herkulliset jälkiruuat. Unkarilaisen ruuan tunnetuin mauste on paprika, jota käytetään lähes kaikissa ruoissa niin tuoreena, jauhettuna kuin kuivattunakin, ja sehän antaa monille ruoille punertavaa sävyä.
Yksi tavallisimmista ruoista on eräänlainen lihapata, pörkölt, jossa liha on paistettu sipulin ja paprikan kanssa. Samaan tapaan valmistuvat myös monet muut ruuat, jotka eivät ole juurikaan maailmalla tunnettuja ja joita ei Budapestin ravintoloista noin vain saa.
Tunnetuimpia unkarilaisia ruokia muualla on gulassi eli gulyás, joka toisin kuin muualla on Unkarissa keitto (levesek). Keittoa tehdessä alkuvalmistelut ovat samanlaiset kuin pörköltissäkin, mutta lihan paistamisen jälkeen kattilaan kaadetaan vettä ja lisätään perunaa ja muitakin aineksia. Ne vaihtelevat melko paljon tekijän, tienoon ja ravintolan mukaan, ja pääkaupunkina Budapestissa on mahdollista maistaa montaa eri versiota samoista ruoista.
Unkarilaiset usein aloittavat aterian keitolla, ja etenkin lounastarjouksissa keitto on yleensä osa ateriaa. Gulyásin lisäksi yleisiä ovat etenkin sieni-, kala- ja papukeitot. Yksi tunnetuimpia ja pidetyimpiä unkarilaisia keittoja on kalakeitto (halászlé), joka gulassin tapaan tarjotaan usein erillisestä astiasta, josta se pitää itse siirtää lautaselle. Kalakeittoa on yleensä kahdenlaista, ja jos ei halua syljeskellä jatkuvasti ruotoja, on parempi ottaa kalliimpi, peratusta fileestä valmistettu versio. Kolmas tunnettu ja pidetty keitto on papukeitto (bableves), ja tämä ruokaisa keitto ei ole kasvisateria vaan siinä on makkaranpaloja, silavaa ja muuta lihapitoista.
Unkarilainen keittiö tarjoaa tietenkin myös paljon muita ruokia, ja jos niitä onnistuu tasokkaina versioina löytämään, kannattaa niitä ehdottomasti kokeilla. Monissa ruoissa on paprikaa, sipulia, ranskankermaa, makkaraa, silavaa tai perunaa, ja yleisesti ottaen ne eivät sovi laihduttajille tai kasvissyöjille.
Myös kalaruuat ovat suosittuja, ja erityisen hyvä on uunissa paistettu tai grillattu kokonainen taimen eli pisztráng. Kala tarjotaan yleensä sellaisenaan, päineen ja häntineen lisukkeen ja perunien päällä. Myös ponty eli karppi ja fogas eli ahven ovat unkarilaisen keittiön suosimia kaloja, mutta toki ravintoloista saa lohta ja muitakin kaloja, joilla ei ole mitään tekemistä Unkarin kanssa ja jotka harvoin ovat kovin tuoreita.
Unkarilaisessa keittiössä puhtaat kasvisruoat, jotka on tehty kasvisliemeen, ovat melko harvinaisia. Yksi mahdollisesti täysin kasvisruoka on fozelék, joka on eräänlainen kasvismuhennos. Vaikka se kasvisruoka onkin, joskus fozelékiin lisätään pekonia tai makkaraa makua antamaan, joten sitä ei voi kasvissyöjille saati vegaaneille suositella.
Kasvisruokia haluavan kannattaa ehdottomasti suunnata joko intialaiseen ravintolaan tai sitten pelkkiä kasvisruokia tarjoavaan ravintolaan, joita kaupungissa on yhä enemmän. Monet aasialaiset buffetit, jotka ovat edullisia, tarjoavat tofu-annoksia ja muitakin kasvisruokia. Varsinaisia kasvisravintoloita, joista monet soveltuvat vegaaneillekin, on jonkin verran.
Kasvisravintoloita kannattaa paikantaa esimerkiksi Happy Cow -sivuilta, joilla listataan kymmeniä kasvisruokia tarjoavia ravintoloita.
We Love Budapest kertoo kattavasti Budapestin kasvisruoista.
Herkullisen aterian yhteydessä on hyvä kokeilla Unkarin yleensä laadukkaita viinejä. Viinejä voi myös maistella yksistäänkin, mutta turistin pitää Budapestin keskustassa olla laadun ja hintojen kanssa tarkkana.
Erityisesti Tokajin alueen viinit ovat tunnettuja, tunnetuimpana varmasti "viinien kuningas, kuninkaiden viini" eli jälkiruokaviini Tokaji Aszú.
Punaviineistä tunnetuin lienee "häränveri" eli Egri Bikavér, joka kuitenkin on korkeintaan keskinkertainen viini. Kekfrankos on vähintään samantasoista mutta edullisempaa, ja kaikenlaisia viinejä maassa on tarjolla.
Huomionarvoinen seikka on se, että olutravintoloissa (sörözö) ei ole hyviä viinivalikoimia eikä niitä kannata missä tahansa ottaa. Viinit ovat lähes poikkeuksetta ylihintaisia ja punaviinitkin yleensä säilytetään jääkaapissa.
Jos haluaa juoda viiniä hyvällä hinta-laatusuhteella, kannattaa etsiä pääasiallisesti viiniä tarjoava ravintola (borozo). Ne ovat usein yksinkertaisia paikkoja, joissa viinit tulevat suurista metallitynnyreistä, eikä lasillinen viiniä niissä maksa enempää kuin muutaman kymmenen senttiä.
Peruspaikkoja parempiakin viiniravintoloita Budapestissa myös on, ja hyviä viinibaareja listaa Budapest by Locals. Myös Visit Budapest esittelee viinibaareja.
Viinoista kaikkein unkarilaisin ja parhaimmillaan tasokkain on pálinka. Se on perinteisesti ollut aamujuoma, jonka avulla on herätty, ja sen nauttimista etenkin myöhään illalla vältellään. Tällä tyypillisellä unkarilaisella pontikanomaisella viinalla on valtava hinta- ja laatuhaitari, niin että edullisimmat laadut ovat heikkotasoisia ja voivat aiheuttavaa melkoisen kohmelon. Pálinkaa voi ostaa myös kaupasta, jolloin kannattaa suosia ainakin keskihintaisia laatuja.
Toinen Unkarin normaalia hohdokkaampi viina on Unicum, jota nykyään on monenmoista. Niistä kannattaa suosia perinteisintä versiota, ja tätä katkerotyyppistä juomaa, joka on hyväksi vatsalle ja muutenkin terveydelle, voi juoda baareissa tai ostaa kaupasta. Se ei ole edullista viinaa, vaan siitä joutuu maksamaan huomattavasti enemmän kuin monista muista viinoista.
Unkarilaiset ovat herkkusuita, ja erilaisia jälkiruokia ja leivonnaisia saa varsinkin Budapestin lukuisista kahviloista. Kahvilat ovat suosittuja ajanviettopaikkoja, ja niissä kannattaa jokaisen matkailijan käydä Budapestissa ollessaan maistamassa suussa sulavia leivonnaisia.
Nykyään kahvilat varsin usein tarjoavat myös ruoka-annoksia, mutta hinnat etenkin kaikkein kuuluisimmissa kahviloissa ovat korkeita. Etenkin Gerbeaud ja New York ovat monin osin tähtitieteellisissä hinnoissa.
Tunnettuja unkarilaisia jälkiruokaleivonnaisia ovat esimerkiksi eszterházy ja struudelit (rétes). Kuuluisin unkarilainen jälkiruoka on Brysselin vuoden 1958 maailmannäyttelyyn, sosialistiaikoina kehitetty Somlói galuska, josta yhtä kaikkein kuuluisinta versiota saa New York -kahvilasta hintaan 3000 forinttia. Monet muutkin kahvilat ja myös konditoriat valmistavat tätä Unkarin suosituimmaksi jälkiruoaksi yleisöäänestyksellä valittua makeaa palaa.
Lisää unkarilaisia leivonnaisia esittelee Hungarian Tidbits.
Budapestin ravintoloissa niin ruokien kuin juomienkin hintahaitari on valtava, eikä hinta missään nimessä kerro kaikkea ruoan tai juoman laadusta.
Edullisimmillaan lounaan tai halvan aterian itsepalveluravintolasta saa 1000–1500 forintilla, ja tällaisia hintoja tulee vastaan esimerkiksi turkkilaisissa ravintoloissa ja edullisissa aasialaisissa ravintoloissa, joita on ympäri kaupungin. Keskihintainen lounas tai illallinen ruokajuomineen maksaa 2000–3000 forinttia, joskin joissain paikoissa ruokajuomat voivat nostaa hinnan yli 3000 forintin. Kalleimmat hinnat ovat Linnavuorella ja Pestin ydinkeskustassa, ja niissä ateriaan kuluu herkästi 3000–5000 forinttia. Jos haluaa nähdä kaikkein korkeimpia hintoja, ovat sellaiset kahvilat kuin New York ja Gerbeaud paikkoja, joissa pelkkä pääruoka maksaa 7500–10 000 forinttia.
Ruokajuomien hintahaitari on melko suuri, ja tuoppi olutta maksaa alimmillaan 350 forinttia, mutta ytimessä halvimmat tuopit maksavat 450 forintista ylöspäin. Alle 600 forintin hinta on kohtuullinen, mutta sitä enemmän kannattaa maksaa vain pienpanimo-oluista, joita on paljon tarjolla. Ne voivat maksaa 1000 forinttia ja enemmänkin, etenkin rauniopubeissa, joissa on nykyään varsin tasokasta tarjontaa ja joissa hinnat ovat huomattavasti perusbaareja korkeampia.
Muissa kuin itsepalveluravintoloissa ja -baareissa on tapana jättää juomarahaa, ja turistipaikoissa se on joskus automaattisesti lisätty hintaan (10 %). Tämä kannattaa laskusta tarkastaa ennen tipin ojentamista suoraan tarjoilijalle. Tippiä ei yleensä jätetä lähdettäessä pöydälle, vaan laskun loppusumma pyöristetään ylöspäin esimerkiksi 10 % ja koko summa annetaan tarjoilijalle. Jos tasarahaa ei ole, kerrotaan tarjoilijalle paljonko haluaa maksaa tai paljonko haluaa rahasta takaisin. Laskua kannattaa ennen laskun maksamista tutkia jonkin verran, sillä varsinkin turistien suosimilla alueilla tarjoilijat saattavat syystä tai toisesta laskuttaa liikaa.
Maksukortit käyvät entistä paremmin Budapestin ravintoloissa. Niitä otetaan vastaan tietenkin kalleimmissa ravintoloissa mutta myös edullisemmissa, kuten kebabpaikoissa. Maksukortit eivät kuitenkaan aina käy, joten matkassa on hyvä olla tukku forintteja. Euroilla ei kannata ikinä maksaa, sillä vaikka niitä otettaisiin vastaan, on niin ravintoloiden kuin kauppojenkin vaihtokurssi aina epäedullinen.
Lounasaika, jolloin monissa paikoissa muualla kuin turistialueilla on tarjouksia, on noin klo 11–15, ja illallista voi syödä paikallisten tavoin aikaisin jo klo 17 lähtien tai sitten voi etelämaiseen tyyliin jättää sen nauttimisen myöhempään. Monet ravintolat sulkevat ovensa klo 22–24, ja illalliselle kannattaa suunnata klo 21 mennessä. Budapestin ytimessä on kuitenkin ravintoloita, kuten kebabpaikkoja, jotka ovat avoinna lähes ympäri vuorokauden, ja vähän tienoon mukaan keittiöt voivat olla toiminnassa pikkutunneillakin.
Yleisesti ottaen syömään kannattaa lähteä viimeistään klo 21–22, ja sen jälkeen hyvien ruokien ja muiden kuin pikaruokien löytäminen voi olla työlästä.
Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Kuvat: Peter Forsberg
2019/11
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.