Booking.com
Ravintolan terassi, Liszt Ferenc ter
Budapestissa hyvä paikka löytää erilaisia ravintoloita on Liszt Ferenc tér eli säveltäjä Franz Lisztin mukaan nimetty katumainen aukio, jolla on kesäisin valtava määrä terasseja.

Ruokailu, ravintolat ja unkarilainen ruoka

Budapestin ravintoloiden ja muiden ruokapaikkojen määrä on melkoinen, ja niitä on joka lähtöön. Eniten turisteille suunnattuja ravintoloita on Budan linna-alueella, Belváros- ja Lipótváros-kaupunginosissa Pestissä, suuren kauppahallin ja parlamenttitalon välisellä alueella ja Andrássy út -bulevardin varrella ja lähimaastossa.

Myös juutalaiskortteleissa suuren synagogan ja suuren bulevardin välisellä alueella samoin kuin suuren bulevardin varrella on melkoisesti kansainvälisen luokan ravintoloita. Arkisia ruokapaikkoja on lähes kaikkialla kaupungissa. Siellä on hyvä määrä etenkin kebabpaikkoja ja aasialaisia ravintoloita, ja siellä on myös mahdollista syödä kasvisruokia.

Parhaat seudut ravintolalle

Budapestissa on melkoinen määrä ravintoloita ja muita ruokapaikkoja kaikkialla, eikä sellaista juuri missään päin kaupunkia joudu pitkään etsimään. Ravintoloiden taso on kuitenkin kaikkialla kirjava, eivätkä suinkaan kaikki pidä kaupungin ruokia korkeatasoisina.

Buda

Budassa on eniten ravintoloita Linnavuorella, jolla tietenkin on paljon turisteille suunnattuja ravintoloita. Täällä on lähinnä hinta-laatusuhteeltaan heikkotasoisia tai sitten hintavia ravintoloita, jotka ovat kaupungin muuhun hintatasoon nähden täysin ylihintaisia, mutta täältä voi toisaalta helposti löytää tyylikkään ravintolan juhlavaankin tilaisuuteen. Paras valikoima ravintoloita Linnavuorella on Fortuna utcalla [kartalla].

Muualla Budassa paras valikoima ravintoloita on Batthyány tér -metroaseman ympäristössä, lähinnä kauppahallimaisen ostoskeskuksen takana. Täällä on kokoelma paikallisten suosiossa olevia ravintoloita, joista saa erityisen hyvin unkarilaisia ja italialaisia ruokia, mutta myös kiinalaisia ruokia. Édeni-ravintolasta [kartalla] saa kohtalaisen tasoisia aterioita, jotka sopivat vegaaneillekin, niitä voi syödä ulkonakin ja hinnat ovat edullisia.

Pestin ydinkeskusta

Pestin ydinkeskusta on parlamenttitalon, suuren kauppahallin, Deák Ferenc tér -aukion ja joen välissä, ja täällä on Linnavuoren tavoin paljon turisteille suunnattuja ravintoloita.

Alueen muodostavat Lipótváros, joka on parlamenttitalon puolella, ja Belváros, joka on suuren kauppahallin puolella. Sen Váci utca -kävelykatu on toivottaman turistivoittoinen sisäänheittäjineen, mutta kadun ympäristössä on jonkin verran hinta-laatusuhteeltaan hyviäkin ruokapaikkoja. Näitä on erityisen hyvin Kálvin tér -aukion lähellä, missä on muutama hyvä vaihtoehto kasvissyöjille. Läheinen Ráday utca [kartalla] on osin turisteille suunnattu katu, jolla on paljon terasseja ja joka soveltuu myös illanviettoon, ja täältä on mahdollista valita ravintola monenlaisten joukosta.

Belvároksessa tietenkin sijaitsee lähellä Kálvin-aukiota suuri kauppahalli [kartalla], jonka toisessa kerroksessa on hyvä mahdollisuus maistella unkarilaisia ruokia ja juomia kohtuuhintaan - tosin turistivoittoisessa ympäristössä ja vain ma-pe klo 6-18 ja la klo 6-15.

Muualla Belváros-kaupunginosassa Ferenciek tere -aukion tuntumassa on paljon kaikenlaisia ruokapaikkoja, jotka käyvät mille tahansa aterialle. Kasvissyöjiä paikalle vetää vegaaneillekin sopiva Govinda [kartalla]. Läheinen Centrál Kávéház puolestaan on tyylikäs paikka kahville tai ateriallekin. Se on yksi kaupungin legendaarisista kahviloista, mutta se on nykyisin kallis, yksinomaan turistien suosiossa oleva paikka.

Muualla tällä melko laajalla alueella voi kävellä ravintoloita etsimässä. Niitä on tietenkin myös keskeisen Vörösmarty tér -aukion tuntumassa, missä huomattavin pistäytymispaikka on Gerbeaud-kahvila [kartalla], joka on toinen keskustan legendaarinen kahvila ja joka myös on paitsi tyylikäs myös hintava paikka. Niin sillä kuin muillakin alueen paikoilla on suuri terassi valtaosan vuodesta.

Juutalaiskorttelisto

Deák Ferenc tér -aukio on Budapestin pääaukio. Tämä on laaja aukio, joka yhdistyy puistomaiseen Erzsébet tér -aukioon. Sen tuntumassa on kaikenlaista pikaruokapaikoista ravintoloihin ja baareihin, mutta paras valikoima ravintoloita on upean Anker-palatsin takana [kartalla]. Täällä on valtava valikoima täysin kohtuuhintaisia ravintoloita kebabpaikoista unkarilaisiin ja kansainvälisiin, ja täällä myös paikalliset viihtyvät. Erittäin hyviä ravintoloiltaan ovat Anker köz -kuja ja Király-katu, ja trendikäs, kansainvälinen paikka aterialle on Anker Klub (Anker köz 1-3).

Jos tästä kulkee Károly-pikkubulevardia pitkin suurelle synagogalle [kartalla], pääsee kenties kaupungin parhaalle ravintolaseudulle. Heti synagogaa vastapäätä on hyvä määrä erilaisia ruokapaikkoja, joista Walhalla on ruotsalaisten suosiossa wieninleikkeineen ja Wallenbergin pihveineen. Sen vieressä on italialaista pastapaikkaa ja monenmoista ravintolaa, joita tulee myös vastaan, jos kulkee Dohány utcaa pitkin eteenpäin kohti Nagy Körútia eli suurta bulevardia.

Dohány utcalla on monenmoista ruokapaikkaa, samoin kuin sen sivu- ja lähikaduilla, joilla on lukuisia niin sanottuja rauniobaarejakin. Jos haluaa pitsan, jonka aidot italialaiset ovat valmistaneet puulämmitteisessä uunissa (mukaan lukien yleensä vain Italiasta saatavan marina-tomaattikastikepitsan), kannattaa mennä numeroon 40, jossa sijaitsee Il Terzo Cerchio. Se sopii juhlavaankin tunnelmaan ja suurillekin porukoille, jos vain tekee varauksen muutamaa tuntia aiemmin yli 2-4 hengelle. Muuallakin tällä alueella (eli Erzsébetváros-kaupunginosassa) on huomattava määrä ravintoloita, eikä tarvitse kuin kävellä pitkin Akácfa-, Dob- ja Kertész-katuja pizzerian ympäristössä, ja vastaan tulee kaikenlaista intialaisista espanjalaisiin ja unkarilaisiin.

Andrassy ut
Andrássy út -bulevardi on erinomainen katu tyylikkäälle aterialle, drinkille tai kahvillekin. Hinnat ovat korkeita mutta eivät missään nimessä päätä huimaavia.

Erzsébetvárosin ja Terézvárosin välimaastossa kulkeva Andrássy út -bulevardi on erinomainen katu tyylikkäälle aterialle, drinkille tai kahvillekin. Hinnat ovat korkeita mutta eivät missään nimessä päätä huimaavia, ja etenkin oopperatalon [kartalla] ympäristössä on paljon hyviä kahviloita ja ravintoloita. Kaupungissa vierailevalle hyvä paikka löytää erilaisia ravintoloita on Liszt Ferenc tér eli säveltäjä Franz Lisztin mukaan nimetty katumainen aukio, jolla on kesäisin valtava määrä terasseja. Tänne voi tuoda suurenkin porukan, valinnanvaraa riittää ja hinnat ovat normaalia korkeampia mutta silti kohtuullisia.

Lisää ravintoloita on Oktogon-risteyksen ympäristössä ja etenkin Körútilla eli suurella bulevardilla sen kummallakin puolella. Teréz körút on hyvä katu monenmoiselle ravintolalle. Ne ovat varsin kohtuuhintaisia, ja täällä on lähes ympäri vuorokauden avoinna olevia kebabpaikkoja, jotka soveltuvat kasvissyöjillekin, samoin kuin pikaruokapaikkoja ja muita usein turisteja kiinnostavia ruokapaikkoja, jotka ovat hyvin avoinna myöhäänkin illalla.

Muualla Pestin keskustassa on ravintoloita melkoisesti. Niitä on hyvä määrä esimerkiksi Astoria-kulmauksen liepeillä [kartalla], missä on hyvä kahviloitakin, ja Rákóczi tér -aukion [kartalla] tuntuma kauppahalleineen on sekin aluetta, jolla on mahdollista syödä kaikenlaista.

Lisätietoa: TripAdvisor-sivuston käyttäjät esittelevät ja rankkaavat ravintoloita.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Unkarilainen ruoka

Unkarilainen ruoka on usein mausteista (mutta ei välttämättä kovin tulista), suolaista ja rasvaista. Ateriaan kuuluvat täyteläiset ja usein lihapitoiset muhennokset ja kastikkeet, tuhdit keitot ja herkulliset jälkiruuat. Kevytateriaa ei siis pääkaupungistakaan kannata etsiä, jos perinteistä ruokaa haluaa, tosin monet paikat ovat alkaneet hieman keventää ruokiaan. Unkarilaisen ruuan tunnetuin mauste on paprika, jota käytetään niin tuoreena, jauhettuna kuin kuivattunakin eri ruuissa. Juuri paprika antaa useille ruokalajeille ominaisen punaisen värin.

Pörkölt ja gulassi

Yksi tavallisimmista ruoista on pörkölt, joka on eräänlainen lihapata. Liha paistetaan rasvassa sipulin ja paprikan kera. Samaan tapaan valmistuvat myös monet muut ruuat. Pörköltin tyyppistä ruokaa kutsutaan usein Unkarin ulkopuolella gulassiksi. Tämä nimitys on kuitenkin peräisin eri ruuasta, sillä unkarilainen gulyás on keittoruoka (ja löytyy siis keitot -kohdasta ravintolan ruokalistalta). Alkuvalmistelut ovat samanlaiset kuin pörköltissäkin, mutta lihan paistamisen jälkeen kattilaan kaadetaan vettä ja lisätään esimerkiksi perunaa. Ainekset vaihtelevat melko paljon tekijän mukaan. Unkarilaiset usein aloittavat aterian keitolla. Gulyásin lisäksi voit kokeilla esimerkiksi sieni-, kala- tai papukeittoja.

Halaszle-kalakeittoa
Myös kalaruuat ovat suosittuja, ja erityisen hyvä on kalakeitto eli halászlé. Tätä on yleensä kahdenlaista, ja jos ei halua syljeskellä jatkuvasti ruotoja, on parempi ottaa kalliimpi, peratusta fileetä valmistettu versio.

Pörköltin ja gulyásin, kahden kansallisruuaksikin kutsutun annoksen, lisäksi unkarilainen keittiö tarjoaa paljon muuta - useimmissa ruoissa kuitenkin on paprikaa, sipulia, ranskankermaa, makkaraa, silavaa tai perunaa ainakin jossain muodossa. Myös kalaruuat ovat suosittuja, ja erityisen hyvä on kalakeitto eli halászlé. Tätä on yleensä kahdenlaista, ja jos ei halua syljeskellä jatkuvasti ruotoja, on parempi ottaa kalliimpi, peratusta fileetä valmistettu versio. Myös uunissa paistettu tai grillattu taimen eli pisztráng on yleistä, ja se tarjotaan yleensä sellaisenaan, päineen ja häntineen lisukkeen eli perunan päällä. Myös ponty eli karppi ja fogas eli ahven ovat unkarilaisia vaihtoehtoja, mutta toki ravintoloista saa lohta ja muitakin kaloja.

Keitot ovat yleisiä Unkarissa, ja niitä syödään niin alku- kuin pääruoaksikin. Yleistä on ottaa keitto ja salaatti, ja tämä vaihtoehto on kevyt ja edullinen. Unkarilaisista keitoista bableves eli papukeitoksi nimetty on suosittua ja hyvää, mutta siinä on makkaranpaloja ja silavaa eikä missään nimessä sovellu kasvissyöjille. Muutkin keitot, kuten gombaleves eli sienikeitto, ovat lihaliemeen tehtyjä eivätkä sovellu kasvissyöjille. Hyvää keittoa on tarjolla myös kebabpaikoissa eli turkkilaisissa ravintoloissa (török étterem), ja niissä erinomainen ruoka mille tahansa aterialle on linssikeitto.

Kasvisruoka

Joitain kasvisruokia on myös tarjolla. Yhtenä esimerkkinä fozelék, joka on eräänlainen kasvismuhennos. Vaikka se kasvisruoka onkin, joskus fozelékiin lisätään pekonia tai makkaraa makua antamaan - varmista siis annosta tilatessasi, onko sen valmistuksessa käytetty lihaa. Kasvissyöjille on unkarilaistyylisissä ravintoloissa vähän tarjolla: parhaiten niistä saa munakkaita, jotka salaatin kanssa muodostavat käyvän aterian. Kasvisruokia haluavan on hyvä suunnata esimerkiksi intialaiseen tai muuhun ravintolaan tai sitten Kálvin tér -aukiolle, jossa on kasvissyöjillekin soveltuvia ruokia. Budapestissa on entistä enemmän kasvisravintoloita, ja niitä listaa Happy Cow -sivusto. Myös We Love Budapest antaa tuntumaa lihattomiin vaihtoehtoihin.

Viinit ja viinat

Herkullisen aterian yhteydessä on hyvä kokeilla Unkarin yleensä laadukkaita viinejä. Erityisesti Tokajin alueen viinit ovat tunnettuja, tunnetuimpana varmasti "viinien kuningas, kuninkaiden viini" eli jälkiruokaviini Tokaji Aszú. Punaviineistä tunnetuin lienee "häränveri" Egri Bikavér, joka kuitenkin on korkeintaan keskinkertainen viini, Kekfrankos on vähintään samantasoista mutta edullisempaa.

Viinikellari
Jos haluaa käydä viinilasillisella, niin hyvin tyypillisiä unkarilaisia paikkoja ovat viinibaarit eli borozót, joissa viiniä saa todella halvalla hanasta.

Snoot-sivusto esittelee kattavasti kaikenlaisia unkarilaisia viinejä. Jos haluaa käydä vain lasillisella, niin hyvin tyypillisiä unkarilaisia paikkoja ovat viinibaarit eli borozót, joissa viiniä saa todella halvalla hanasta ja joissa paikalliset viihtyvät. Ne sulkeutuvat aikaisin, niitä on vähän ydinkeskustassa ja myös niistä voi saada lasillisen vaikkapa Sopronista tulevaa Kekfrankosta jopa 30-40 sentillä per lasi. Myös muissa paikoissa on edullisia hanaviinejä, jotka ovat usein kalliimpia pulloja parempia vaihtoehtoja, jos aikoo maistella enemmänkin viinejä. Visit Budapest -sivusto esittelee mielestään parhaita paikkoja maistella viinejä Budapestissa.

Viinoista pálinka on kaikkein paras vaihtoehto. Sitä voi juoda koska tahansa, mutta sitä vältellään myöhään iltaisin, jolloin sen parhaat puolet eivät tule enää esiin. Tällä tyypillisellä unkarilaisella pontikanomaisella viinalla on valtava hinta- ja laatuhaitari, niin että edullisimmat laadut ovat heikkotasoisia ja voivat aiheuttavaa melkoisen kohmelon. Pálinkaa voi ostaa myös kaupasta, jolloin kannattaa suosia ainakin keskihintaisia laatuja. Go to Hungary -sivusto esittelee mielestään parhaita paikkoja maistella tätä yleensä noin 40-prosenttista viinaa.

Jälkiruoat, leivonnaiset ja kahvilat

Unkarilaiset ovat herkkusuita, ja erilaisia jälkiruokia ja leivonnaisia saa varsinkin Budapestin lukuisista kahviloista. Kahvilat ovat hyvin suosittuja ajanviettopaikkoja, ja niissä kannattaa jokaisen matkailijan käydä Budapestissa ollessaan maistamassa suussa sulavia leivonnaisia. Kahvilat harvoin tarjoavat ruoka-annoksia, mutta kahvia ja leivonnaisia on sitäkin suurempi valikoima. Kokeile vaikka eszterházy-leivonnaisia tai erilaisia struudeleita (rétes).

Hintataso

Budapestin ravintoloissa niin ruokien kuin juomienkin hintahaitari on valtava, eikä hinta missään nimessä kerro kaikkea ruoan tai juoman laadusta. Edullisimmillaan lounaan tai halvan aterian itsepalveluravintolasta saa 3-4 eurolla, ja esimerkiksi Dohány utcan Walhallassa voi syödä pihvin perunoineen ja ruokajuomineen 12-15 eurolla illalliseksi ja lounaan juomineen sieltäkin saa alle 10 eurolla. Kalleimmat hinnat ovat Linnavuorella ja Pestin ydinkeskustassa. Esimerkiksi Deák térin tuntumassa olevissa ravintoloissa on kuitenkin mahdollista syödä lounas 4-8 eurolla ja illallisenkin saa helposti 10 eurolla ruokajuoman kanssa.

Ruokajuomien hintahaitari on vähintäänkin yhtä suuri, ja tuoppi olutta voi esimerkiksi Ördög Kocsmák -pubeissa maksaa eurosta ylöspäin, mutta Váci utcan varrella samoja tuoppeja myydään 3-4 eurolla ikään kuin tarjouksena. Eniten valinnanvaraa onkin juuri Deák térin ympäristössä ja niin sanotun juutalaiskortteliston alueella sekä Oktogon-risteyksen ympäristössä, missä on kaikenhintaisia paikkoja niin ruoille kuin juomillekin.

Olutpyörä Andrassy ut -kadulla
Mukana on hyvä pitää tukku forintteja, sillä vastaan saattaa tulla tilanteita, joissa maksukortti ei käy.

Juomaraha

Muissa kuin itsepalveluravintoloissa ja -baareissa on tapana jättää juomarahaa, ja turistipaikoissa se on yleensä automaattisesti lisätty hintaan (10 %). Tämä kannattaa laskusta tarkista ennen tipin ojentamista suoraan tarjoilijalle. Tippiä ei yleensä jätetä pöydälle lähdettäessä, vaan laskun loppusumma pyöristetään ylöspäin esimerkiksi 10 % ja koko summa annetaan tarjoilijalle. Jos tasarahaa ei ole, kerrotaan, paljonko haluaa maksaa ja paljonko haluaa rahasta takaisin. Laskua kannattaa tutkia jonkin verran, sillä varsinkin turistialueilla tarjoilijat saattavat syystä tai toisesta laskuttaa liikaa.

Maksukortit

Maksukortit käyvät entistä paremmin Budapestin ravintoloissa. Niitä otetaan vastaan tietenkin kalleimmissa ravintoloissa mutta myös edullisemmissa, kuten kebabpaikoissa. Maksukortit eivät kuitenkaan aina käy, joten matkassa on hyvä olla tukku forintteja, eikä euroilla kannata maksaa, sillä vaikka niitä otettaisiin vastaan, on niin ravintoloiden kuin kauppojenkin vaihtokurssi aina epäedullinen vieraalla valuutalla maksavalle.

Ruokailuajat

Budapestissa ravintolat ovat parhaiten avoinna noin aamukymmenestä puoleenyöhön. Kuitenkin on ravintoloita, kuten kebabpaikkoja, jotka ovat avoinna lähes ympäri vuorokauden, ja vähän tienoon mukaan keittiöt voivat olla toiminnassa pikkutunneillakin. Yleisesti ottaen syömään kannattaa lähteä viimeistään klo 21-22, ja sen jälkeen hyvien ruokien ja muiden kuin pikaruokien löytäminen voi olla työlästä.

Lounasaika, jolloin monissa paikoissa turistialueiden ulkopuolella on tarjouksia, on noin klo 11-15, ja illallista voi syödä paikallisten tavoin aikaisin jo klo 17 lähtien tai sitten voi etelämaiseen tyyliin jättää sen nauttimisen myöhempään.

Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/08

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.

Lukijoiden kommentteja

Hyvä artikkeli, paljon hyviä vinkkejä! /Ari

Trofea Kiraly ut:lla tuli testattua täällä suositellun perusteella ja voin lämpimästi suositella: kiinteä hinta, syö seisovista pöydistä ja juo limsaa, kuoharia, olutta, mehuja yms. niin paljon kuin jaksat. Hinnat vaihtelevat 3900-5999 forintin välillä päivästä ja kellonajasta riippuen. Hyvää ruokaa ja kokit paistavat sinulle tiskillä lisäksi mitä haluat samaan hintaan. /Hanski

Joo, Trofean hinta-laatu suhde oli loistava! 15eur/henk (ruoka+tippi), ei mitään älyttömän herkullista, mutta ihan jees. /Me

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti