Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Budapest
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Aurinkoa paossa
Budapest on yksi Keski-Euroopan aurinkoisimmista kaupungeista. Siellä paistaa aurinko 2000 tuntia vuodessa, ja kesäkausi on huomattavasti pidempi ja lämpimämpi kuin Suomessa.

Budapestin sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Budapestissa nyt

Sääennuste

Tarkkana pidetty Norjan meteorologisen laitoksen 10 vuorokauden sääennuste Budapestiin.

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Budapestissa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Budapest on yksi Keski-Euroopan aurinkoisimmista kaupungeista. Siellä paistaa aurinko 2000 tuntia vuodessa, ja kesäkausi on huomattavasti pidempi ja lämpimämpi kuin Suomessa. Kaupungin ilmastoon vaikuttavat niin mannermaiset kuin välimerellisetkin tuulet, ja siellä on neljä eri vuodenaikaa, jotka tuovat valtavia lämpötilavaihteluita kaupunkiin.

Talvet ovat suhteellisen lyhyitä ja arvaamattomia, mutta talviöisin voi olla parisenkymmentä astetta pakkasta ja on paljon päiviä, jolloin ollaan monta astetta plussan puolella. Kesäkausi on arvaamaton, lämpötilat voivat yhtäkkiä heittelehtiä etenkin muulloin kuin keskikesän aikana rajustikin, mutta se on pitkä ja yleensä hyvin lämmin ajanjakso huhtikuun alkupuolelta pitkälle syksyyn, jopa lokakuun loppuun. Aurinkoisinta on kesä-elokuussa, ja sateet jakautuvat melko tasaisesti, niin että useimpina kuukausina on luvassa sateita 5–8 vuorokautena.

Kevät

Monessa mielessä kevät on Budapestissa kauneinta aikaa, sillä maalis-huhtikuussa kaupunki herää uudelleen eloon talven jälkeen. Keväällä ei ole vielä kovin kuumaa ja silloin on erityisen mukava kiertää kaupunkia ja myös käydä esimerkiksi Budapestin viheralueilla, kuten Margitinsaarella tai Budan kukkuloilla. Keväällä tapahtumia on entistä enemmän, ja esimerkiksi Budapestin kevätfestivaali on ajankohta, jolloin moni mielellään vierailee siellä.

Maaliskuussa on vielä melko viileää ja tuulista, mutta huhtikuussa aurinko alkaa paistaa lämpimämmin ja päivällä lämpötila voi kohota 20 asteen tienoille. Huhtikuussa ja toukokuussakin on öisin viileää, ja lämpimiä öitä on luvassa oikeastaan vain keskikesällä. Kevät ei ole vuoden sateisinta aikaa, vaan eniten sataa touko- ja kesäkuussa, jolloin kannattaa ottaa sateenvarjo mukaan.

Kesä

Kesä alkaa Budapestissa oikeastaan jo toukokuun alussa, mutta koska tahansa toukokuussa ja vielä kesäkuun alkupuoliskollakin säät voivat yhtäkkiä pettää. Keskimääräisesti toukokuussa on yli 20 astetta päivisin, ja aurinko paistaa huomattavasti enemmän kuin alkuvuodesta. Toukokuussa sateet kuitenkin ovat yleisiä, ja jo silloin hellejaksot voivat päättyä koviin sateisiin.

Kesäkuussa säät alkavat olla melko varmoja, mutta edelleen satelee melkoisesti. Sademäärät vähenevät ja lämpötilat kohoavat hellelukemiin juhannuksen tienoilta eteenpäin. Juhannuksesta syyskuun alkupuolelle ja joskus syyskuun loppuunkin asti on päivisin usein hellelukemia eikä öisin ole paljon alle 15 astetta. Aurinko paistaa kaikkein eniten toukokuulta elokuun loppuun, ja jo syyskuussa on pilvisempää. Syyskuu on kuitenkin heinä- ja elokuuta parempi ajankohta kiertää nähtävyyksiä ja muutenkin tutustua kaupunkiin.

Syksy

Arki palaa Budapestiin ja muualle Unkariin syyskuun ensimmäisenä arkipäivänä, jolloin koulut alkavat ja ihmiset palaavat kuka mistäkin takaisin töihin. Erilaiset syysfestivaalit ovat kaikkialla maassa tavallisia, ja esimerkiksi Budapestin linnakukkulalla on syyskuussa mukavat vuodenajan antia esittelevät festivaalit..

Syyskuussa on usein vielä hellettä, mutta säät tulevat epävarmemmiksi ja kuun jälkimmäisellä puoliskolla aurinko paistaa keskikesää vähemmän. Syyskuussa on ajoittain ollut öisin pakkastakin, mutta keskimäärin yölämpötilat ovat yli 12 asteen.

Varsinainen syksy alkaa kuitenkin vasta lokakuussa, jolloin päivälämpötilat vain harvoin kohoavat hellelukemiin ja jolloin öisin on usein rutkasti alle 10 astetta. Lokakuussa aurinko paistaa vielä kohtalaisen hyvin mutta marraskuusta eteenpäin aurinkoiset päivät ovat valitettavan harvinaisia. Marraskuussa on usein 6–8 astetta päivisin ja öisin on pari kolme astetta, joten lämmintä vaatetta kannattaa marraskuussa ottaa mukaan.

Talvi

Talvi alkaa ainakin teoriassa joulukuussa, mutta usein jouluun asti on melko leutoa. Vaikka päivälämpötilat tippuvat syksystä, on päivisin yleensä vielä viisi astetta ja öisin vain harvoin pakkasta.

Varsinaiset talvikuukaudet ovat tammi- ja helmikuu, jolloin Budapestissa on talviseen aikaan ikävä olla. Kaupungissa ei olla varauduttu lumeen ja pakkasiin, ja ne aiheuttavat omia ongelmiaan. Talviset jaksot kuitenkin kestävät vain viikon pari kerrallaan, ja joskus ne ovat ohi jo muutamassa päivässä. Tammikuu on kylmin kuukausi, jolloin usein ollaan asteen pari plussan puolella päivisin ja öisin on aste pari pakkasta. Jo helmikuussa lämpötilat kohoavat öisinkin plussan puolelle ja loppukuusta päivisin on tammikuuta lämpimämpää, joten hiihtolomaviikoilla voi Budapestissa olla huomattavasti lämpimämpää kuin Suomessa.

Parhaat matkustusajat

Budapestilla on matkailijalle tarjottavaa kaikkina vuodenaikoina. Parhaimmillaan kaupunki on monessa mielessä keväisin ja syksyisin, jolloin ei ole öisin pakkasta eikä päivisin polttavia helteitä.

Hyviä kuukausia vierailla Budapestissa ja muualla Unkarissa ovat maalis-kesäkuu ja syys-marraskuu, mutta Suomesta sinne voi oikeastaan lähteä koska tahansa. Vilkkainta on kesäkaudella, niin että vierailijoiden määrä kasvaa lämpiminä viikonloppuina jo maaliskuussa joinain vuosina, ja eniten vierailijoita on ehdottomasti elokuun alun formulakisojen aikaan. Elokuu ei kuitenkaan täysin tuki Budapestia, sillä monet lähtevät sieltä Balatonille lomalle ja kesällä on paljon erilaisia väliaikaisia majapaikkoja, kuten opiskelija-asuntoloita, jotka tuovat heinä-elokuussa kaupunkiin tuhansia pilkkahintaisia lisäpetejä.

Vaikka Budapest on kesällä ja joinain muina aikoina vilkas vierailupaikka, on se pinta-alaltaan suuri kaupunki, jossa on kaikkein kiireisimpinäkin aikoina tilaa liikkua vapaasti.

Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Kuvat: Peter Forsberg
2019/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Olin huhtikuussa - aurinko paistoi oli hieno viikko. /valtsu

Mukava meininki, ihmiset ystävällisiä. /Risto

Olin Budapestissa maaliskuussa 2017 viikon ja joka ainoa päivä oli ihanan aurinkoinen. Ihan huippu mesta. Toukokuun puolessa välissä lähden takaisin. :) /Mummo1957

Viisi päivää lomailua toukokuun alussa, päivittäin lähes +30 lämpöä & aurinkoa - hellemekolla pärjäsi aamusta iltaan :)) /Piia

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti