Booking.com
Aurinkoa paossa
Budapest on yksi Keski-Euroopan aurinkoisimmista kaupungeista, ja kuumimpaan aikaan keskipäivällä kannattaa suosiolla viettää siestaa.

Budapestin sää ja ilmasto

Sää Budapestissa nyt

Sääennuste

BBC:n sääennuste kertoo, minkälaista säätä Budapestissa voi odottaa lähipäivien aikana.

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Budapestissa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Budapest on yksi Keski-Euroopan aurinkoisimmista kaupungeista. Siellä paistaa aurinko 2 000 tuntia vuodessa, ja kesäkausi on huomattavasti pidempi ja kuumempi kuin Suomessa. Kaupungin ilmastoon vaikuttavat niin mannermaiset kuin välimerellisetkin tuulet, ja siellä on neljä eri vuodenaikaa, jotka tuovat valtavia lämpötilavaihteluita kaupunkiin.

Talvet ovat suhteellisen lyhyitä ja arvaamattomia, mutta talviöisin voi olla parisenkymmentä astetta pakkasta ja on paljon päiviä, jolloin ollaan monta astetta plussan puolella. Kesäkausi on arvaamaton, lämpötilat voivat heittelehtiä etenkin keskikesän ulkopuolella yhtäkkiä rajustikin, mutta se on pitkä ja yleensä hyvin lämmin ajanjakso huhtikuun alkupuolelta pitkälle syksyyn, jopa lokakuun loppuun. Aurinkoisinta on kesä-elokuussa, ja sateet jakautuvat melko tasaisesti, niin että useimpina kuukausina on luvassa sateita 5-8 vuorokautena.

Kaupungilla on matkailijalle tarjottavaa kaikkina vuodenaikoina. Parhaimmillaan kaupunki on monen mielestä keväisin ja syksyisin, jolloin ei ole öisin pakkasta eikä päivisin polttavia helteitä. Hyviä kuukausia vierailla täällä ovat maalis-kesäkuu ja syys-marraskuu, mutta Suomesta tänne voi oikeastaan tulla koska tahansa. Vilkkainta on kesäkaudella, niin että vierailijoiden määrä kasvaa lämpiminä viikonloppuina jo maaliskuussa joinain vuosina, ja eniten vierailijoita on ehdottomasti elokuun alun formulakisojen aikaan. Elokuu ei kuitenkaan täysin tuki Budapestia, sillä monet lähtevät sieltä Balatonille lomalle ja kesällä on paljon erilaisia väliaikaisia majapaikkoja, kuten opiskelija-asuntoloita, jotka tuovat heinä-elokuussa kaupunkiin tuhansia pilkkahintaisia lisäpetejä. Vaikka Budapest on kesällä ja joinain muina aikoina vilkas vierailupaikka, on se pinta-alaltaan suuri kaupunki, jossa on kaikkein kiireisimpinäkin aikoina tilaa liikkua vapaasti.

Kevät

Monen mielestä kevätkausi on Budapestissa kauneinta aikaa, kun kaupunki herää talven jälkeen ja muuntautuu yhdeksi kukkivaksi puutarhaksi. Toisin kuin kesällä, keväällä ei ole vielä kovin kuumaa ja silloin onkin mukava kiertää eri nähtävyyksiä kävellen ja myös käydä esimerkiksi Budapestin viheralueilla, kuten Margitinsaarella tai Budan kukkuloilla. Budapestin kevätfestivaali sekä muut kulttuuritapahtumat tarjoavat myös paljon muuta tekemistä.

Maaliskuussa on vielä melko viileää ja tuulista, mutta huhtikuussa aurinko alkaa paistaa lämpimämmin ja päivällä lämpötila voi kohota 20 asteen tienoille. Öisin on huhtikuussa ja toukokuussakin melko viileää. Kevät on tietenkin sateista aikaa. Eniten suuria rankkasateita esiintyy loppukeväästä ja alkukesästä, huhtikuun loppupuolelta aina kesään, jolloin silloinkin pitkät kuumat hellejaksot päättyvät lähes poikkeuksetta ankariin ukkosmyrskyihin.

Kesä

Kesäkuukaudet ovat matkailijoiden keskuudessa suosituinta aikaa Budapestissa vierailulle, ja kaupungissa on tällöin etenkin suosituimmilla vierailupaikoilla tungosta. Budapestilaiset itse tosin lähtevät usein kuumimpaan aikaan pois kaupungista, Balatonille tai kesäpaikoilleen. Kesällä lämpötila voi kohota kuumimmillaan heinä-elokuussa reilusti kolmenkymmenen asteen yli, eli hellevaatteet, aurinkorasva ja vesipullo ovat tarpeen. Sadetta ei juurikaan ole, lukuun ottamatta satunnaisia, mutta välillä rajujakin ukkoskuuroja. Kuumimpaan aikaan keskipäivällä kannattaa suosiolla viettää siestaa tai kierrellä ilmastoiduissa museoissa, mutta leppoisan lämpimistä illoista taas voi nauttia monissa ulkoilmatapahtumissa tai vain istuskella ravintoloiden ja kahviloiden terasseilla.

Kesällä toreilla ja kauppahalleissa on tarjolla suuri kirjo paikallisia, tuoreita hedelmiä ja kasviksia, joten niissä kannattaa kierrellä ostoksilla. Paikalliset vihannekset alkavat ilmaantua toreille ja kauppoihin aikaisin, ja viimeistään toukokuun loppupuolella uskomattoman houkuttelevat vihannekset ja pian myös mansikat ilmaantuvat myyntiin. Loppukesästä elo- ja syyskuussa luvassa on paljon erilaisia sadonkorjuufestivaaleja, eniten maaseudulla mutta myös Budapestissa, jossa niitä on esimerkiksi linna-alueella Unkarin kansallispäivän aikaan.

Kylpylässä talvella
Kylmä talviaika sopii hyvin esimerkiksi kylpylöissä vierailuun – talviaikaan kuumien lähteiden ihanan lämmin vesi nousee arvoonsa.

Syksy

Syksyllä Budapestin katujen vilske alkaa hieman rauhoittua, kun paikalliset lapset palaavat takaisin kouluun ja suurin osa turisteistakin katoaa. Monet pitävät Budapestin syksystä, sen melankolisesta kauneudesta, kun aurinko ei enää paahda kesän tavoin. Aurinko näyttäytyy silti vielä usein, ja alkusyksyn päivät ovat lämpimiä.

Loppusyksyllä tuuli alkaa voimistua ja sateet tulevat yhä yleisemmiksi. Öisin lämpötila saattaa pudota nollan tienoille. Marraskuu ennen talvipakkasia ja mahdollista lunta on ehkä vuoden ankeinta aikaa kaupungissa, mutta toisaalta Budapest tarjoaa aina myös jotain tekemistä ja nähtävää sisätiloissa, joten ulkoilman kurjuuden ei pitäisi niin haitata. Budapest on monen mielestä syksyllä hyvin valokuvauksellinen, joten varsinkin valokuvauksesta kiinnostuneiden kannattaa matkustaa kaupunkiin silloin.

Talvi

Talvella ennen joulua kaupunki täyttyy paikallisen glögin sekä muiden joulutuotteiden myyjistä ja ilmassa on muutenkin joulun ja juhlan tuntua. Kaupunki sopiikin hyvin jouluostosten tekemiseen. Yleensä lämpötila pysyttelee nollan tienoilla, mutta välillä kaupunkiin saattaa saapua hyvinkin kylmiä aaltoja. Tällöin monet suuntaavat kaupunginpuiston luistinradalle. Aurinko paistaa kauniisti kirkkaalta taivaalta monena päivänä, muttei enää juurikaan lämmitä. Joulukuussa saatetaan vielä saada sateita, myöhemmin ne muuttuvat lumeksi.

Kylmä talviaika sopii hyvin esimerkiksi kylpylöissä vierailuun - talviaikaan kuumien lähteiden ihanan lämmin vesi nousee arvoonsa, sillä mikäpä olisi parempi päätös kylmälle päivälle ulkona kuin kuumassa lähteessä rentoutuminen. Joulukuun joulutorit ovat hyvä ajankohta vierailla kaupungissa, ja talvella voi hyvinkin käydä niin, että kaupungissa on tammikuussakin päivällä melko lämmintä. Ajoittain vuoden kylmimpäänkin aikaan voi elohopea nousta 10 asteeseen, ja vuoden ensimmäiset helteet on täällä koettu maaliskuussa.

Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja päivitetty: 2015/08

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.

Lukijoiden kommentteja

Olin huhtikuussa - aurinko paistoi oli hieno viikko. /valtsu

Mukava meininki, ihmiset ystävällisiä. /Risto

Olin Budapestissa maaliskuussa 2017 viikon ja joka ainoa päivä oli ihanan aurinkoinen. Ihan huippu mesta. Toukokuun puolessa välissä lähden takaisin. :) /Mummo1957

Viisi päivää lomailua toukokuun alussa, päivittäin lähes +30 lämpöä & aurinkoa - hellemekolla pärjäsi aamusta iltaan :)) /Piia

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti