Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Budapest
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Liszt Ferenc -lentokenttä
Budapestin ainoalta lentoasemalta (Budapest Airport, BUD) kulkee suoraan ytimeen “shuttle bus”, johon pitää ostaa erillinen 900 forinttia maksava lippu.

Saapuminen Budapestiin

Budapestin lentoasema sijaitsee melko lähellä keskustaa, ja sieltä voi siirtyä muualle kaupunkiin bussilla, bussilla ja metrolla, junalla, taksilla tai muulla yksityiskyydillä.

Jos Budapestiin saapuu rautateitse, on siellä useita asemia, joista kaksi on Pestissä ja kaksi Budassa. Rautatieasemilta on metroyhteys muualle kaupunkiin, ja kaksi rautatieasemista sijaitsee keskustan alueella.

Budapestiin saapuu entistä enemmän busseja kaikista ilmansuunnista, ja linja-autolla matkustaminen on nykyään edullista ja suosittua. Budapestin pääasiallinen linja-autoasema on metrolinjan varrella, ja sieltä voi vartissa siirtyä ytimeen.

Matka lentoasemalta muualle kaupunkiin

Budapestin ainoa lentoasema (Budapest Airport, BUD) [kartalla] sijaitsee noin 16 kilometrin matkan päässä ydinkeskustasta. Lentoasema on nykyään tasokas, viihtyisä paikka, jossa voi tehdä ostoksia ja syödäkin. Lentoasemalta voi siirtyä muualle kaupunkiin monella eri konstilla.

Bussi ja metro

Edullinen tapa siirtyä keskustaan on kulkea ensin terminaali kahden edestä bussilla numero 200E Kőbánya-Kispest-metroasemalle, joka on sekä bussin että metron päätepysäkki. Täältä kuljetaan metrolinjalla M3 kohti ydinkeskustaa, ja mikäli majapaikka ei ole tämän metrolinjan varrella, voi Deák Ferenc tér -metroasemalla ydinkeskustassa vaihtaa linjoille M1 ja M2 tai Kálvin tér -asemalla metrolinjalle M4, jolla pääsee esimerkiksi Gellértinvuoren juurelle. Bussi- ja metroyhteys on käypä ratkaisu klo 04–23, mutta muulloin siirtyminen tällä tavalla on hankalampaa ja silloin taksi tai muu yhteys on parempi.

Metroasema
Edullinen tapa siirtyä keskustaan on kulkea ensin terminaali kahden edestä bussilla numero 200E Kobánya-Kispest-metroasemalle, ja jatkaa sieltä metrolla kohti ydinkeskustaa.

Lippuja voi hankkia terminaali kahden (2A ja 2B) BKK:n eli liikennelaitoksen palvelutiskeiltä ja automaateista, kuten myös sähköisinä puhelimeen tai tablettiin. Liput käyvät paitsi bussiin ja metroon myös Nyugati-rautatieasemalle kulkeviin juniin. Lippuja on yksittäisiä, mutta asemalta voi hankkia myös vuorokauden, kolme vuorokautta tai viikon voimassa olevan matkalipun.

Paluumatka on yhtä yksinkertainen, ja metroasemalla tarvitsee vain seurata hyvin viitoitettua reittiä bussin pysäkille. Bussi kuten metrokin kulkee tiiviiseen tahtiin koko päivän ajan. Nykyään bussiin saa nousta vain etuovesta.

Vuonna 2019 ja mahdollisesti vielä vuonna 2020 metrolinjaa korjataan, ja se aiheuttaa sen, että bussi vie eri asemalle, jolta metro kulkee. Korjaustyöt kestävät vuoden 2020 puolelle, mutta lentokentän sivuilta, aivan sivun alalaidasta, näkee koska remontti päättyy.

Bussilinja 100E

Lentoasemalta, samasta paikasta kuin linja 200E lähtee myös linja 100E, joka kulkee suoraan ytimeen. Yleisesti linja tunnetaan nimellä “shuttle bus”, ja siihen pitää ostaa erillinen lippu, joka maksaa 900 forinttia. Sen voi ostaa sähköisenä etukäteen.

Bussi saapuu Budapestin eräänlaiselle keskusaukiolle (Deák Ferenc tér), jonka tuntumassa on paljon majapaikkoja ja jolta pääsee etenemään esimerkiksi kolmella eri metrolinjalla muualle kaupunkiin. 900 forintin lippu ei käy muihin liikennevälineisiin, joten niitä varten pitää hankkia uusi lippu.

Junayhteys Nyugati-rautatieasemalle

Jos majapaikka on Nyugati-rautatieaseman [kartalla] lähellä, on sinne mahdollista kulkea terminaali kahden vieressä olevalta Ferihegy-asemalta normaaleilla junilla, joihin käyvät normaalit, terminaali kahden (2A ja 2B) BKK:n palvelupisteistä tai automaateista saatavat liput. Nyugatilta eli läntiseltä asemalta on sekä metro- että raitiovaunuyhteys, joka tekee muualle siirtymisestä helppoa.

Junia kulkee noin 100 vuorokaudessa, ja jos haluaa pelata varman päälle, voi junien aikatauluja tarkastella junayhtiön sivuilta.

Minibussi

Jos haluaa siirtyä mukavasti minibussilla suoraan hotellille, on Airportshuttle-yhteys tähän hyvä. Busseja on kahdenlaisia, joista toinen käy 1–4 hengelle ja toinen 5–8 hengelle. Verkkosivujen kautta lippuja voi hankkia ennen lennon laskeutumista. Mikäli ei ole varannut matkaa etukäteen, voi lentoaseman kummassakin terminaalissa asioida yhtiön lippukassoilla. Minibussit lähtevät terminaalien pääovien edestä.

Taksi

Taksiyhtiöistä Fötaxi on vuodesta 1913 lähtien tehnyt matkoja lentoaseman ja muun kaupungin välillä, ja nykyään kaikki sen kuljettajat puhuvat vähintään yhtä ulkomaista kieltä. Matkan voi varata etukäteen verkkosivujen kautta, ja kummassakin terminaalissa on myös taksiyhtiön kojuja. Matka kentän ja keskustan välillä maksaa 6000–8000 forinttia suuntaansa.

Siirtyminen rautatieasemilta majapaikalle

Budapestissa on useita rautatieasemia, joista kaksi on Pestin puolella ja kaksi Budan puolella. Budan puolelle saavutaan yleensä Balatonjärven suunnalta, ja Pestin asemille saavutaan esimerkiksi Wienin ja Bratislavan suunnilta. Kaikilta rautatieasemilta on metroyhteys muualle kaupunkiin, ja sekä niille siirtyminen että niiltä muualle kaupunkiin siirtyminen on helppoa mutta usein aikaa vievää.

Nyugati Palyaudvar -rautatieasema
Kaikilta rautatieasemilta on metroyhteys muualle kaupunkiin, ja sekä niille siirtyminen että niiltä muualle siirtyminen on helppoa mutta usein aikaa vievää.

Pestin melko keskeisillä paikoilla sijaitsevat huonoon kuntoon päässyt ja mahdollisen remontin kohteena lähivuosina oleva Nyugati [kartalla] eli läntinen rautatieasema, ja osin vastikään remontoitu Keleti [kartalla]. Niiltä on metroyhteys muualle kaupunkiin, ja molemmat asemat ovat myös lähellä monia majapaikkoja ja tärkeitä tienoita.

Budan puolella sijaitsevat Déli [kartalla] ja Kelenföld [kartalla], jolta on melko uusi metroyhteys muualle kaupunkiin. Déli on huonossa kunnossa, mutta kuten muillakin rautatieasemilla on sillä hyvät palvelut ja esimerkiksi välipalan haukkaaminen tai tavaroiden laittaminen säilöön onnistuu hyvin. Molemmilta asemilta pääsee metrolla hurauttamaan niin Budan keskeisille paikoille kuin joen toiselle puolelle Pestiinkin muutamassa minuutissa.

Jos Budapestiin haluaa siirtyä muualta Euroopasta rautateitse, näkee reitit ja aikataulut Unkarin rautatieyhtiön sivuilta.

Rautatieasemien rahanvaihtopisteissä voi olla huonoja kursseja, eikä rautatieasemilla ole aina pankkiautomaattejakaan, mutta metroasemien lippuautomaateista saa aina kaikenlaisia lippuja maksukorteilla. Rautatieasemilla on edulliset lokerot tavarasäilytykselle, eikä niiden laitureille pääse ilman lippua.

Siirtyminen linja-autoasemalta majapaikalle

Budapestin päälinja-autoasema [kartalla] sijaitsee Népliget-metroaseman vieressä, ja sieltä on yhteys keskustaan M3-metrolinjalla. Linja-autoasemalla on tavarasäilytys, pankkiautomaatteja, ruokapisteitä, kioskeja ja muita palveluita. Osa bussiyhtiöistä ei saavu itse asemalle vaan jättää kustannussyistä matkustajat aseman ympäristössä oleville kaduille.

Asemalle ja sieltä pois siirrytään maanalaista tunnelia pitkin, joka on yhteydessä metroasemaan. Metrolinjan nämä osat ovat olleet remontissa huhtikuusta 2019 alkaen, ja jos metro ei vielä kulje, kulkee kadulta korvaava bussi, joka liikkuu seuraavalle toiminnassa olevalle metroasemalle samaa reittiä pitkin kuin metro.

Jos saapuu esimerkiksi Wienin suunnalta, voi bussi ensin pysähtyä Kelenföldin asemalle [kartalla], josta on metroyhteys muualle kaupunkiin. Jos näin tapahtuu, kannattaa useimmissa tapauksissa jäädä pois jo siellä. Metroyhteys on nopea, ja siinä ettei istu loppumatkaa bussin kyydissä, säästää parisenkymmentä minuuttia.

Jos Budapestiin mielii matkustaa lähikaupungeista kuten Bratislavasta tai Wienistä bussilla, ovat hyviä yhtiöitä esimerkiksi Regiojet ja Flixbus. Volánbusz on unkarilainen yhtiö, joka liikkuu tiiviisti maan sisällä mutta myös muihin maihin.

Lisää yhteyksiä Budapestin ja muiden paikkojen kesken voi katsoa Omeosta.

Lisää aiheesta:

Budapest.info -sivustolla on tietoa Budapestin metrolinjoista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Erittäin selkeä ja kattava sivu. /Anne

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti