Booking.com
Liszt Ferenc -lentokenttä
Budapestin Liszt Ferenc -lentoasema sijaitsee 16 kilometrin matkan päässä ydinkeskustasta. Lentoasemalta voi siirtyä majapaikalle bussilla ja metrolla, junalla, minibussilla tai taksilla.

Budapestin matkat, lennot ja saapuminen perille

Tällä sivulla kerrotaan, millä tavoin Suomesta pääsee parhaiten Budapestiin ja minkälaisia matkavaihtoehtoja ja hintoja kaupunkiin matkustavalle on odotettavissa. Sivulla tarkastellaan myös sitä, miten lentoasemalta samoin kuin rautatie- ja linja-autoasemilta pääsee etenemään kohti majapaikkaa.

Matkustaminen ja matkat Suomesta Budapestiin

Suomesta voi matkustaa Unkarin pääkaupunkiin omatoimisesti, jolloin matkat ja majapaikka varataan itse internetin kautta, tai sinne voi mennä myös matkatoimiston järjestämälle matkalle. Omatoiminen matkustaminen kaupunkilomakohteisiin on yleensä edullisempaa ja joustavampaa kuin järjestetylle matkalle osallistuminen, mutta lennot ja hotellin sisältävän pakettimatkan varaaminen on helppoa niin internetin kautta kuin matkatoimistossa asioidenkin.

Omatoimiset matkat

Suomesta on helppo lentää Helsingistä ja Tampereelta Budapestiin, mutta on hyvä tietää, että Unkarin lentoyhtiö Malev on lopettanut toimintansa.

Budapestiin voi lentää yleensä edullisimmin Tampereen lähellä sijaitsevalta Pirkkalan lentoasemalta Ryanairin koneilla. Lennot ovat yleensä edullisimmillaan 2 viikkoa etukäteen, ja yhdensuuntaisen lennon saa mihin tahansa vuodenaikaan 50-150 eurolla suuntaansa.

Helsinki-Vantaan lentoasemalta Finnair lentää suoria lentoja Budapestiin, ja myös monet muut yhtiöt tekevät suoria tai välilaskullisia lentoja Unkarin pääkaupunkiin. Norwegian ja Air Japan lentävät joinain päivinä suoraan kaupunkien välillä, ja Air Berlin tekee välilaskullisia lentoja kaupunkien välillä. Edullisinta näistä on yleensä lentää Norwegianilla, jolla suorat lennot maksavat reilut 100 euroa suuntaansa lähes koska tahansa, etenkin jos varaa lentonsa hyvissä ajoin etukäteen. Tätä edullisemminkin voi lippunsa saada.

Lento kestää Helsingistä reilut 2 tuntia ja Tampereelta 2½ tuntia suuntaansa, ja on tietenkin hyvä muistaa, että Budapestissa kello on tunnin vähemmän kuin kotimaassa kesät talvet.

Järjestetyt matkat

Matkatoimiston järjestämään matkaan kuuluvat edestakaiset lennot ja hotelli. Majapaikka on yleensä tasokkaimmasta päästä, ja tyypillisesti matka on kolmen vuorokauden mittainen, joskin matkoja voi räätälöidä myös vaikkapa viikon mittaisiksi. Edullisinta on matkustaa kesäajan ulkopuolella, ja esimerkiksi syksyllä ja keväällä säiden ollessa parhaimmillaan matkoja saa vähän alle 100 eurolla per vuorokausi per matkustaja.

Kaleva Travel tekee tyypillisiä 3 vuorokauden matkoja Budapestiin. Lennot ovat suorat, ja 3-4 tähden tasokkaat hotellit kuuluvat paketin hintaan. Hinta liikkuu 70 ja 100 euron välillä per vuorokausi. Jos kuitenkin viipyy Budapestissa viikon päivät, hinta vuorokautta kohti laskee melkoisesti, ja edullisimmillaan viikon siellä voi viettää alle 300 eurolla.

Muita Budapestiin järjestettyjä matkoja tekeviä kotimaisia matkatoimistoja ovat esimerkiksi Aurinkomatkat ja Tjäreborg.

Järjestetyt matkat ovat edullisimmillaan keväällä ja syksyllä. Vilkkaimmat matkustusajat, kuten pääsiäinen ja loma-aika juhannuksesta elokuun alkuun, ovat muiden kuin äkkilähtöjen ja tarjousten osalta kalleimpia aikoja tehdä kaupunkiin järjestettyjä matkoja.

Siirtyminen lentoasemalta hotellille

Budapestin Liszt Ferenc -lentoasema sijaitsee helpon 16 kilometrin matkan päässä ydinkeskustasta. Lentoasemaa on viime vuosina ehosteltu sen verran, että se on nykyään tasokas, viihtyisä paikka, jossa voi tehdä ostoksia ja syödäkin. Lentoasemalta voi siirtyä majapaikalle bussilla ja metrolla, junalla, minibussilla tai taksilla.

Bussi ja metro

Edullisin tapa siirtyä keskustaan on kulkea ensin terminaali kahden edestä bussilla numero 200E Kőbánya-Kispest-metroasemalle, joka on sekä bussin että metron päätepysäkki. Täältä on helppo sitten metrolinjalla M3 kulkea kohti ydinkeskustaa, ja mikäli majapaikka ei ole tämän metrolinjan varrella, voi Deák Ferenc tér -metroasemalla ydinkeskustassa vaihtaa M1- ja M2-linjoille tai Kálvin tér -asemalla uudelle metrolinjalle M4, jolla pääsee esimerkiksi Gellértinvuoren juurelle. Bussi- ja metroyhteys on käypä ratkaisu klo 04-23.00, mutta muulloin siirtyminen tällä tavalla on hankalampaa ja tällöin taksi tai muu yhteys on parempi.

Metroasema
Uudella metrolinjalle M4 pääsee esimerkiksi Gellértinvuoren juurelle.

Lippuja voi hankkia terminaali kahden postitoimistosta. Nämä liput käyvät paitsi bussiin ja metroon myös Nyugati-rautatieasemalle kulkeviin juniin. Lippuja on yksittäisiä, mutta täältä voi hankkia myös 1 vuorokauden tai 3 vuorokautta voimassa olevan matkalipun.

Paluumatka on yhtä yksinkertainen, ja metroasemalla tarvitsee vain seurata hyvin viitoitettua reittiä bussin pysäkille. Bussi kuten metrokin kulkee tiiviiseen tahtiin koko päivän ajan.

Junayhteys Nyugati-rautatieasemalle

Jos majapaikka on Nyugati-rautatieaseman lähellä, on sinne hyvä kulkea terminaali kahden vieressä olevalta Ferihegy-asemalta normaaleilla junilla, joihin käyvät matkalla rautatieasemalle normaalit, terminaali kahden postitoimistosta saatavat liput. Junia kulkee noin 100 vuorokaudessa, ja jos haluaa pelata varman päälle, voi junien aikatauluja tarkastella MAV-yhtiön sivuilta.

Minibussi

Jos haluaa siirtyä mukavasti minibussilla lentoasemalta suoraan hotellille, on Airportshuttle-yhteys tähän hyvä. Bussit ovat maksimissaan 8-10 hengelle tai 30-50 hengelle. Verkkosivujen kautta lippuja voi hankkia viimeistään vuorokautta ennen lennon laskeutumista. Mikäli ei ole varannut matkaa etukäteen, voi lentoaseman kummassakin terminaalissa asioida yhtiön lippukassoilla. Minibussit lähtevät terminaalien pääovien edestä.

Taksi

Taksiyhtiöistä Fötaxi on vuodesta 1913 lähtien tehnyt matkoja lentoaseman ja muun kaupungin välillä, ja nykyään kaikki sen kuljettajat puhuvat vähintään yhtä ulkomaista kieltä. Matkan voi varata etukäteen verkkosivujen kautta, ja kummassakin terminaalissa on myös taksiyhtiön kojuja. Matka kentän ja keskustan välillä maksaa yleensä reilut 20 euroa suuntaansa.

Nyugati Palyaudvar -rautatieasema
Monet junalla Budapestiin saapuvat kulkevat Nyugati -rautatieaseman kautta.

Siirtyminen rautatieasemilta majapaikalle

Budapestissa on kolme rautatieasemaa, joista Nyugati ja Keleti ovat yleensä ne, joille kaupunkiin muista maista saavutaan. Esimerkiksi Wienistä, Bratislavasta ja Prahasta tulevat saapuvat näille asemille, ja niiltä on kummaltakin metroyhteys muualle kaupunkiin.

On hyvä pitää mielessä, että rautatieasemien rahanvaihtopisteissä voi olla huonoja kursseja, eikä rautatieasemilla ole aina pankkiautomaattejakaan, mutta metroasemien lippuautomaateista saa aina kaikenlaisia lippuja maksukorteilla. Rautatieasemilla on edulliset lokerot tavarasäilytykselle, eikä niiden laitureille pääse ilman lippua. Jos saapuu esimerkiksi Balatonilta rautateitse, on myös Déli-rautatieasemalta metroyhteys muualle kaupunkiin.

Siirtyminen linja-autoasemalta majapaikalle

Budapestin päälinja-autoasema sijaitsee Népliget-metroaseman vieressä, ja sieltä on yhteys keskustaan M3-metrolinjalla. Linja-autoaseman alakerrassa olevia pankkiautomaatteja ei kannata missään nimessä käyttää, ja metroasemalta saa maksukortilla kaikenlaisia lippuja julkisiin liikennevälineisiin. Alakerrassa on tavarasäilytys, jota ei makseta etukäteen ja joka on avoinna päivittäin klo 6-21. Jotkin linja-autoyhtiöt kuten Orangeways ja Student Agency eivät tule varsinaiselle linja-autoasemalle, mutta ne jättävät matkustajat aivan sen viereen, mistä sitten on yhtä lyhyt kävelymatka metroasemalle.

Lisätietoa

Budapest.info -sivustolla on tietoa Budapestin metrolinjoista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/08

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.

Lukijoiden kommentteja

Erittäin selkeä ja kattava sivu. /Anne

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti