Booking.com
Sziget-festivaali
Budapestin ehkä tunnetuin festivaali, Sziget tarjoaa lukuisten pop- ja rock-konserttien lisäksi ohjelmaa, joka käsittelee mm. kirjallisuutta, teatteria ja ihmisoikeuksia.

Tapahtumat, kulttuuri ja yöelämä

Budapestissa on tarjolla erinomaisia oopperaesityksiä, balettia ja klassisen musiikin konsertteja ympäri vuoden. Se on myös paikka, jossa voi helposti siirtyä viihtymään jatsin tai tai muun konsertin parissa iltaisin, ja siellä on erittäin hyvä yöelämä, jonka takia monet sinne lähtevätkin. Kaupungissa on myös mahdollista nauttia urheilutapahtumista, ja siellä on ympäri vuoden monenmoisia tapahtumia kulttuurista kansanhuveihin ja festivaaleihin.

Klassinen musiikki, ooppera, tanssi ja baletti

Operaház eli oopperatalo [kartalla] sijaitsee Andrássy-bulevardin varrella, Opera-metroaseman vieressä. Täällä esitetään oopperan lisäksi musikaaleja, tanssia ja muutakin. Kausi alkaa syyskuun alussa, ja keskikesällä on hyvin vähän esityksiä, elokuussa ei ollenkaan. Talossa toimii myös kansallisbaletti, ja tähän kauniiseen rakennukseen tehdään opastettuja kierroksia. Liput on hyvä varata etukäteen, jos haluaa varmistaa sinne pääsyn.

Lähellä sijaitseva Franz Liszt -musiikkiakatemia (unkariksi Liszt Ferenc) [kartalla] on tärkeä konserttisali kaupungissa. Täällä ei ole paljon esityksiä, ja niitä on parhaiten syyskuun puolivälistä kesän alkuun.

Taiteiden palatsi [kartalla] on monipuolinen kokoelma konserttisaleja ja muita kulttuurille omistautuneita tiloja. Siellä on klassisten konserttien lisäksi tanssia, oopperaa, balettia, jatsia, maailmanmusiikkia ja muutakin, kuten elokuvaesityksiä. Kausi alkaa elokuun lopulla, eikä täälläkään kesällä ole paljon tarjolla.

Tanssia voi seurata kansallisessa tanssitalossa [kartalla] Budassa ulkona kesällä, jos on hyvä sää, ja sisällä kesällä huonolla säällä sekä talviaikaan.

Budapestin kirkoissa on jatkuvasti hyviä konsertteja, etenkin urkumusiikkia on tarjolla. Konsertteja on mahdollista kuulla esimerkiksi Budan Matiaksenkirkossa ja Váci utcan varrella olevassa Mikaelin kirkossa. Tietoa esityksistä ja lipunhankinnasta saa Classictic-sivuilta, joilta saa lippuja muihin konsertteihin ja esityksiin. Lippuja konsertteihin ja muihinkin esityksiin ja tapahtumiin saa myös Eventim-sivuilta.

Budapest.com antaa lisätietoa konserteista

Jazz ja blues

Budapestissa on jazzklubeja, ja siellä voi kuunnella musiikkia niin maalla kuin Tonavallakin. Budapest Jazz Club [kartalla] lähellä Margitinsiltaa on ykköspaikka jatsille, ja Jazzy-radiokanavan sivut soittavat jatsia ja esittelevät konsertteja ja festivaaleja, joita yleensä on lokakuun alussa. Tonavalla ankkurissa oleva Columbus [kartalla] lähellä Vörösmarty-aukiota on paikka, jossa voi kuunnella jatsia ja muutakin musiikkia samalla kun syö ja juo.

Rock, pop ja muu viihteellinen musiikki

Budapestissa on paljon erilaisia keikkoja, mutta se ei ole yhtä hyvä paikka kuulla poppia, rokkia tai muuta menevää musiikkia kuin esimerkiksi Wien.

Hevimetalli ja muu raskas rokki on siellä varsin hyvin esillä. Metal Travel Guide kertoo parhaista paikoista alan ihmisille. Club 202 [kartalla] keskustan ulkopuolella on paikka, jossa kuulee raskasta musiikkia ja joskus muutakin, lähinnä muulloin kuin kesäisin.

Papp László Budapest Sportaréna [kartalla] on paikka, jossa on paljon suuren luokan rock- ja pop-konsertteja.

Concertboom listaa kaupungin suuren luokan keikkoja.

Teatteri ja elokuva

Harva lähtee katsomaan teatteria Budapestiin, mutta asiasta kiinnostuneilleBudapest.com esittelee sekä teattereita että konserttisaleja.

Elokuvat on Unkarissa yleensä dubattu, mutta "feliratos" tarkoittaa sitä, että elokuva esitetään alkukielisenä ja unkariksi tekstitettynä. Eventful-sivusto listaa kaupungissa esitettäviä elokuvia.

Urheilu

Budapestissa on mahdollista katsella jalkapalloa ja vesipalloa, ja Hungaroring-radalla on paitsi formulakisat kesäisin myös muita moottoriurheilutapahtumia.

Jalkapallo

Unkari oli aikoinaan legendaarinen jalkapallomaa, jonka sankari oli Ferenc Puskás. Unkari oli vuoden 1954 MM-kisojen finaalissa ja kukisti vuonna 1953 Englannin Wembley-stadionilla 6-3, kun kukaan ei koskaan aiemmin ollut Englantia Wembleyllä voittanut. Nykyisin Unkarin jalkapallosaavutukset liikkuvat Suomen kanssa samassa sarjassa, mutta tästä huolimatta Budapestissa kannattaa lähteä katsomaan jalkapalloa.

Hungaroring (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Hungaroring-radalla järjetetään F1-kilpailu ja muita moottoriurheilutapahtumia.

Ferenc Puskásin mukaan nimetty stadion [kartalla] on paikka, jossa pelaa Unkarin maajoukkue, jossa monet unkarilaiset joukkueet pelaavat kansainväliset ottelunsa ja jossa on myös muita tapahtumia. Uusi Groupama-stadion [kartalla] Népliget-metroaseman vieressä on paikka, jossa pelaa maan legendaarisin joukkue Fradi. Budapestissa on neljä muutakin joukkuetta, joista osa pelaa maan pääliigassa, jota pelataan viikonloppuisin. Hungarian Football -sivusto kertoo englanniksi myös muista sarjatasoista.

Vesipallo

Vesipallon ystävät tietävät, että harva maa on menestynyt yhtä hyvin kuin Unkari, ja vaikka laji ei suuria määriä katsojia vedäkään puoleensa, on Budapestissa hyvä tilaisuus katsella otteluita. Maan vesipalloyhdistys kertoo sivuillaan unkariksi lajista ja otteluista. Unkarin joukkue harjoittelee Alfréd Hajós -kompleksissa Margitinsaarella, ja siellä on ajoittain pelejäkin.

Hungaroring - autourheilu

Heinäkuun lopussa tai elokuun alussa Budapestissa järjestetään F1-kilpailut Hungaroring-radalla [kartalla], jolla on myös muita tapahtumia, kuten moottoripyöräkilpailuja ja rockkonsertteja. Se sijaitsee 24 kilometrin päässä keskustasta, ja liput sinne ovat huiman hintaisia, aivan eri tasoa kuin kaupungin muut hinnat antaisivat odottaa. Hungaroring-radalle pääsee Gödöllő HÉV -paikallisjunalla, joka lähtee Örs vezér tére -asemalta [kartalla]. Formulakisojen aikaan kulkee perinteisesti ilmainen bussi Árpád híd -sillalta [kartalla] kohti Hungaroringia.

Eventful listaa urheilutapahtumia

Tärkeimmät tapahtumat

Budapestissa on suuria tapahtumia ympäri vuoden, mutta ei kuitenkaan samalla tavalla kuin joissain muissa Euroopan pääkaupungeissa.

Budapest Spring on suuren luokan kulttuuritapahtuma huhtikuussa. Tällöin on luvassa 17 päivän ajan kaikenlaista musiikkia, oopperatalosta stadioneihin. Tämä on Unkarin suurin kulttuuritapahtuma.

Sziget-festivaali on suuren luokan rock- ja pop-festivaali, joka elokuussa vetää paikalle järjettömän määrän nuoria ja nuorenmielisiä paitsi Unkarista myös muualta Euroopasta. Ne pidetään saarella jonkin matkan päässä keskustasta [kartalla].

Sziget (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Sziget on suuren luokan rock- ja pop-festivaali, joka pidetään saarella jonkin matkan päässä keskustasta.

Unkari on suuri viinimaa, ja elo-syyskuussa siellä on paikkakunnalla kuin paikkakunnalla viini- ja elonkorjuufestivaaleja, joista tärkein on Budapestin kansainvälinen viinifestivaali. Perinteisesti se on pidetty syyskuun puolivälissä Linnavuorella, jolla kyllä on kesäisin muitakin vastaavanlaisia tapahtumia.

Lokakuussa pidetään syysfestivaalit, jotka viime vuosina on tunnettu Cafe Budapest Festival -nimisinä. Tämä on suuren luokan kulttuuritapahtuma, jossa on kaikenlaista jatsista kirjallisuuteen, tanssiin ja sirkukseen.

Budapestissa on paljon muitakin festivaaleja, joista Top Budapest kertoo lisää. Myös Budapest.com esittelee kaupungin tapahtumia.

Ilta- ja yöelämä

Budapest on Euroopan parhaita, rennoimpia ja edullisimpia kaupunkeja viettää kaikenlaista yöelämää. Juomia saa edullisesti, niin että tuopin olutta saa alkaen eurolla tai syrjemmällä sitäkin edullisemmin ja viiniä edullisimmillaan alle eurolla per lasi. Baareissa ja muissa illanviettopaikoissa on rentoa, järjestyshäiriöitä aiheuttavat korkeintaan ulkomaalaiset eikä esimerkiksi ynseitä ovimiehiä ole kuin diskoissa ja muissa kaikkein riehakkaimmissa paikoissa. Kaduilla on turvallista öisinkin, eikä täällä tarvitse keskustassa pelätä, että joku hyökkäisi pikkutunneilla kimppuun. Jos kaupungissa on öisin järjestyshäiriöitä, aiheuttavat niitä lähes yksinomaan liikaa juhlineet englantilaiset ja muut länsimaiset vierailijat. Budapestin baarit ja muut illanviettopaikat ovat täysin savuttomia. Sääntöä noudatetaan orjallisesti, ja vain harvoilla paikoilla on tupakkahuoneita.

Pestin ydinkeskusta on kallein ja tylsin paikka siirtyä viettämään iltaa, mutta siellä on paljon baareja ja kaikenlaisia illanviettopaikkoja, joista monilla on suuren osan vuodesta terassit. Váci utca -kävelykatu on paikka, jonka varrelle ei iltaa kannata lähteä viettämään, sillä etenkin sen varrella ja sivukaduilla olevissa diskoissa on ollut ongelmia suurten laskujen kanssa ja täällä jos missä turistia yritetään vetää höplästä. Juomien hinnat ovat täällä ainakin kaksinkertaiset muihin Pestin osiin verrattuna, mutta täällä on kasinoita, yökerhoja ja kaikenlaista muuta toimintaa aamusta iltaan. Paljon kaikenlaista yökyöpeleitä kiinnostavaa on etenkin Vörösmarty tér -aukion tuntumassa, ja Deák Ferenc tér -aukion tuntumassa on sielläkin paljon kaikenlaisia illanviettopaikkoja.

Jos haluaa viettää iltaa ainakin piirun verran vähemmän turistivoittoisessa ympäristössä, on Deák Ferenc tér -aukion tienoo siihen hyvä etenkin Károly körút -pikkubulevardin ja Király-kadun välimaastossa. Tällä alueella, joka jatkuu synagogan takana juutalaiskorttelistona, on valtava määrä baareja ja muita anniskelupaikkoja, joista osa on aina auki ja joissa juomien hintahaitari on valtava. Pelkästään Dohány-kadun varrella synagogaa vastapäätä on melkoinen määrä erilaisia baareja ja ravintoloita, joissa kukin voi juoda ja syödäkin haluamallaan tavalla. Károly-bulevardin varrella numerossa 13-15 on esimerkiksi Ördög Katlan -pubi, joka on osa ketjua ja jolla on pisteitä myös muualla kaupungissa - täältä tuopin saa eurolla, shotin sitäkin halvemmalla.

Szimple Kert -rauniokapakka (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Erzsébetváros-kaupunginosa on tunnettu ns. rauniobaareistaan, joista Szimpla kert on parhaita.

Erzsébetváros-kaupunginosa, jonka alueella juutalaiskorttelisto sijaitsee, on tunnettu niin sanotuista rauniobaareistaan ja muista sisäpihoilla olevista baareista, jotka ovat avoinna parhaiten kesäisin. Szimpla kert [kartalla] on yksi parhaista. Siellä on paljon ohjelmaa, mutta tämä kuten muutkaan rauniobaarit ei ole mikään kaikkein edullisin paikka (olut alkaen pari euroa). Sen alueella on kesäaamuisin luomutoreja, siellä on kesäisin kirpputoreja ja siellä on vuodessa 300 konserttia. Fogas [kartalla] on alueen toinen rauniobaari, ja Terézvárosissa, toisella puolella Andrássy-bulevardia sijaitseva Instant [kartalla] on kaupungin suurin rauniobaari. Näistä saa ruokia, ja kaikki ovat auki joko aamuneljään tai -kuuteen. Rauniobaareja on muuallakin sekä tässä kaupunginosassa että lähinnä sen liepeillä, ja niistä kertoo lisää Romkocsma kalauz -sivusto.

Instant sijaitsee kadulla, jota voidaan pitää kliseenomaisena Budapestin pääjuhlimiskatuna, nimeltään Nagymező utca. Tämä on tunnettu etenkin musikaaleja esittävistä teattereistaan, joita on Andrássyn kulmauksen lähettyvillä, ja tällä kadulla on melkoinen määrä erilaisia illanviettopaikkoja ja myös ravintoloita, kahviloita ja muuta turistia kiinnostavaa.

Lähellä juutalaiskorttelistoa sijaitseva Liszt Ferenc tér -aukiokatu [kartalla] on hyvä paikka aterioida tai istua iltaa. Kesäisin täällä on kymmeniä ravintoloita ja baareja, joilla kaikilla on terassit. Täällä on kielitaitoista, ja tänne sopivat isotkin porukat. Hintatasoltaan tämä on samaa tasoa kuin rauniobaaritkin, ja isosta tuopista joutuu pulittamaan vähintään 2 euroa.

Toinen vastaavanlainen katu lähellä Kálvin tér -aukiota on Ráday utca [kartalla], jolla silläkin on lukuisia terasseja. Täällä voi syödä ja juoda jonkin verran edullisemmin kuin aivan ytimessä.

Budapestissa on kaikkialla valtavasti baareja ja muita illanviettopaikkoja, eikä niitä tarvitse laitakaupungiltakaan kauan etsiä. Budan puolella on vähemmän illanviettopaikkoja, mutta Batthyány tér -aukion tienoilla [kartalla] on jonkin verran pubeja ja ravintoloita, joilla on terassit.

Jos haluaa nauttia drinkin tyylillä, on Andrássy út -bulevardi etenkin Opera-metroaseman kohdilla sille parempi vaihtoehto kuin Linnavuori. Sielläkin kyllä on illanviettopaikkoja, joissa voi syödäkin ja joista monista on terassit, etenkin Fortuna-kadun [kartalla] varrella ja lähitienoilla.

Lisätietoa

Teksti: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/08

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.
Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti