Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Budapest
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Liikkuminen on helpottunut. Mm. Budapestin kuuluisia siltoja on remontoitu urakalla.

Uutta Budapestissa 2010-2011

Budapest jaksaa yllättää kokeneenkin matkailijan yhä uudelleen monipuolisuudellaan sekä uutuuksillaan. Se onkin kasvattanut vuosi vuodelta suurta suosiotaan myös suomalaisten keskuudessa, eikä ihme, onhan se maailman romanttisimpia ja kauneimpia kaupunkeja.

Turku-Budapest lennot

Unkarilainen halpalentoyhtiö Wizzair on aloittanut lentonsa Turun ja Budapestin välillä 2 kertaa viikossa. Turkulaiset ja ympäristössä asuvat ovatkin ottaneet uuden matkareitin innokkaina vastaan, mikä ei ole yllätys koska edestakaiset matkat saa 50-100 euron hintaan.

Euroopan suurin vesipuisto Budapestiin

Uusi Euroopan suurin vesipuisto Aqua-World on avattu Budapestin läheisyydessä. Ilmainen kuljetus lähtee Sankartenaukion laidalta. (Hosök tere ) klo10.00, 11.00, 14.00, 16.00, 17.00, 18.00 Vesipustossa on avattu myös Ramada ketjun hotelli.

Uusia ostosmahdollisuuksia

Keleti rautatieaseman vieressä on avattu suuri uusi ostoskeskus Arena Plaza. Sieltä löytyy monet merkkiliikkeet, ravintolat ja pikaruokapaikat, kuntosali sekä elokuvateatteri, josta voit ostaa myös vip-lipun, joka tarjoaa myös suuhunpantavaa sekä säädettävät luxustuolit.

Andrássy kadulle on avautunut lukuisia luxus liikeitä mm. Vuittonin laukkuliike ja monia muita huippumerkkejä, joita ei vielä ole Suomessakaan edustettuina.

Uusia ravintoloita ja kahviloita

Uusia ravintoloita on todella laaja valikoima ja maailman tähdetkin ovat innostuneet perustamaan omia ravintoloitaan Budapestiin. NOBU Kempinski Hotelliin on juuri avattu uusi huippuravintola, jonka omistaa Robert De Niro.

Kahviloista uusimman voisi mainita Starbucks ketjun kahvilat, löytyy mm. Westend tavaratalosta. Lontoosta rantautuneella Costa Coffee ketjulla on myös uudet paikat keskustassa. Paris tavaratalo rakennettiin Andrássy út 39 osoitteeseen ja se oli Unkarin ensimmäinen tavaratalo. Vastikään se saneerattiin upeasti ja siinä toimii nyt Alexadra kirjakauppa sekä viinimyymälä (avoinna klo 22:00 saakka) ja toisessa kerroksessa uskomattoman kauniisti entisöity suuri kahvilasali, jota ei kannata jättää näkemättä.

Hopeakankaan taika valtaa kaupungin

Tällä hetkellä Budapestilaiset seuraavat innoissaan Angelina Jolie ja Bratt Pittin sekä heidän lastensa Pax, Maddox, Sahara, Shiloh, Vivienne ja Knoxin elämää kaupungissaan. Tähdet asuvat lapsineen siellä uuden filmausprojektin merkeissä. Budapestia mainostetaankin Euroopan Hollywoodiksi koska siellä filmataan tätä nykyä paljon suuren rahan elokuvia.

Huoneistomajoitus kasvattaa suosiota

Uusia hotelleja on avattu useita ja huoneistomajoituksista on tullut yhä suositumpaa. Siihen löytyy montakin syytä. Omatoimisuus viehättää, se tulee edullisemmaksi kuin hotellihuoneet, on hauskaa kun voi majoittautua itsenäisesti ja elää kuten paikallisetkin, käydä kauppahalleissa ja marketeissa välillä ravintolassa syömisen sijaan, kokkailla kotona yhdessä oman porukan kanssa jos sille päälle sattuu. Aamiaisenkin voi nauttia ihan omassa rauhassa ja juuri silloin kun itseä huvittaa. Tarjolla on eri suuruisia hyvin varusteltuja huoneistoja ja näin koko perhe tai ystäväporukka voi majoittua samaan asuntoon. Palvelu, joka tarjoaa suomenkielellä huoneistomajoitusta suomalaisille: Budapesthome.

Oppaiden palveluita kysytään

Yhä useampi haluaa olla itsenäinen löytöretkeilijä ja seikkailija. Oppaat, jotka ennen työskentelivät ryhmien matkaoppaina ovat usein nyt freelancereita, joilta voi ostaa itselleen sopivia räätälöityjä retkiä. Hinnatkin ovat edullisia kun ei ole useita väliportaita. Hyvä idea on vaikka ottaa ensimmäiselle päivälle opastettu kaupunkikierros julkisilla, virallisen ja ammattitaitoisen oppaan avustuksella ja samalla ostaa liput kulkuvälineisiin, kulttuuritapahtumiin yms. Tämän henkilökohtaisen opastuksen aikana voi kysellä vastaukset kaikkiin, juuri itseä askarruttaviin kysymyksiin. Räätälöityjä opaspalveluja Suomeksi tarjoaa mm. www.opas.hu , jolta voi pyytää tarjouksen.

Liikkuminen helpottuu

Budapestin kuuluisia siltoja on remontoitu urakalla ja ne ovat vuoron perään olleet suljettuina korjaustöiden vuoksi. Viimeisimpänä Margitsilta, joka oli pitkään autoliikenteeltä suljettuna mutta juuri valmistunut ja avattu entistä ehompana.

Budapestiin on avattu monia uusia kävelykatuja eri puolille kaupunkia ravintoloineen ja ostosmahdollisuuksineen. Uusimpana avattiin 3 km pitkä kävelykatu joka halkaisee kaupungin Tonavan suunnassa alkaen kaarikadulta (Szent István) ja päättyen Kálvin aukiolle Pestin puolella.

Budapestin neljännen metrolinjan rakennustyöt ovat edenneet hyvää vauhtia. EU:lta Unkari odottaa hankkeelle suurinta mahdollista tukisummaa - 75 prosenttia kustannuksista - eli noin miljardia euroa. Metrohanke on osa maan kansallista kehittämisohjelmaa. Uusia ilmastoituja raitiovaunuja päälinjoilla.

Tähän saakka on metrokäytävissä nähnyt usein majailevan kodittomia mutta nyt on uuden oikeistohallituksen myötä tullut tähän kielto samoin kun tupakointi ei ole enää sallittua näillä alueilla. Monia muitakin vastaavanlaisia sääntöjä ja kieltoja on odotettavissa muiden EU-maiden tapaan.

Tapahtumia

Kesällä Budapest tarjoaa valtavasti ulkoilmatapahtumia, esimerkiksi Moonlight Night -konsertteja, Margitsaaren ulkoilmalavalla on musikaaleja, teatteriesityksiä, konsertteja yms. Kaupunginpuistossa on paljon tapahtumia ja musiikkiesityksiä. Toisaalta ei ole väliä mihin vuodenaikaan matkustat Budapestiin se ei nuku koskaan vaan tarjoaa aina nähtävää ja koettavaa. Taiteiden palatsissa voi nauttia maailman huipputasoisesta akustiikasta ja ylellisestä ilmapiiristä, lippuvaraukset kannattaa tehdä ajoissa koska unkarilaiset ovat ahkeria kulttuurin harrastajia ja liput myydään nopeasti loppuun.

Muuta uutta

Budapestin eläintarha on käymisen arvoinen, sitä on korjattu uuteen uskoon ja se on myös aikuisten mieleen. Eläintarhaan on helppo mennä koska se sijaitsee kaupunginpuistossa, jonka ympärillä on myös monet muut tärkeät nähtävyydet, kylpylä, sirkus, huvipuisto ja merkittävät museot ja hyvät ravintolat.

Patsaspuisto on kiinnostava ja myös vitsikäs käyntikohde Budapestin laitamilla. Uutuutena vierailijat voivat nyt soittaa eri kommunistiajan johtajille kuten Stalinille, Mao Tse-tungille, Fidel Castrolle ja Erich Honeckerille.

Budapest on Euroopan sydämessä sinne ja sieltä on helppo ja nopea matkustaa muualle. Hintataso nousee vuosi vuodelta mutta silti se on Euroopan edullisempia maita joka tarjoaa matkailijalle loputtoman aarreaitan historiallisessa ympäristössä.

Teksti: Merja Pienimaa
2010/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti