Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Budapest
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ilotulitus Budapestissa
Budapest siirtyy vuoteen 2012 merkittävien muutosten myötä niin kulttuurissa, matkustuselinkeinossa kuin lainsäädännössä.

Uutta Budapestissa 2011-2012

Tapahtumia

Budapestissa vuosi 2011 oli vaikea, mullistava, tapahtumarikas ja jopa historiallisesti merkittävä.

Unkari toimi 2011 EU:n puheenjohtajamaana, ja Budapestin kaduilla nähtiin usein diplomaattiautoja saattueineen. Politiikassa kuohui, ja ihmiset osoittivat Budapestin kaduilla mieltään valtavin kansanjoukoin. Euroopan mediassa kiisteltiin Unkarin lehdistön vapaudesta, jota hallitus ja etenkin pääministeri Orbán olivat päättäneet rajoittaa.

Kulttuurin alalla koettiin suuria muutoksia, kun taidelaitoksien johtajia vaihdettiin tiuhaan tahtiin oikeistomielisiin. Budapestin katujen ja aukioiden nimiä muutettiin, jopa niin, että kaupunkia tuntevankin on ollut välillä hankala hahmottaa osoitteita. Nyt kun äärioikeisto hallitsee maata, kommunismi halutaan pestä lopullisesti pois.

Rahahuolet olivat jokapäiväisiä puheenaiheita Budapestissa, niin kuin monessa muussakin EU:n maassa. Budapestin kaupunki kielsi kodittomilta esimerkiksi jäteastioiden tonkimisen sekä kaduilla elämisen ja nukkumisen julkisilla paikoilla. Ajatuksena oli siistiä kaupunkikuvaa.

Tupakkalaki tuli myös Budapestiin, eikä ravintoloissa tai työpaikoilla saa enää tupakoida. Kiellon noudattamatta jättämisestä sakotetaan rankasti. Tämä on tupakoimattomille ja savusta muuten kärsiville loistava uutinen!

Matkustus

Budapestin lentokentän nimi vaihdettiin Ferihegyin kentästä Ferenc Lisztin kentäksi. Lentokentän laajennus ja täydellinen uudisremontti valmistuivat lopputuloksenaan huippumoderni ja tyylikäs kokonaisuus hienoine ravintoloineen.

Matkailijoiden kannalta surullinen uutinen oli Malévin konkurssi, olihan Malév valittu asiakastyytyväisyyskyselyssä keskisen Itä-Euroopan parhaaksi lentoyhtiöksi. Malév aloitti toimintansa jo vuonna 1946, ja monien vaikeiden aikojen jälkeen se lopetti toimintansa 3. helmikuuta 2012. Budapestille ja Ferenc Liszt -lentokentälle konkurssi on erittäin suuri takaisku. Jopa 1,5 miljoonaa transitmatkustajaa vuodessa katoaa juuri silloin, kun uuteen lentokenttään on satsattu valtavasti varoja. Tämä merkitsee palveluntarjoajille sekä matkailulle suuria tappioita tulevina vuosina.

Ilmailuala on pysyvästi muuttunut halpalentoyhtiöiden tultua kilpailuun mukaan. Perinteisten lentoyhtiöiden on yhä vaikeampaa selvitä hintakilpailusta, kun lippujen myynti siirtyy internetiin ja halvin hinta useimmiten ratkaisee valinnan.

Lentoja saa tätä kirjoitettaessa parhaiten Finnairilta ja SAS:lta Helsingistä, Ryan Airilta Tampereelta sekä Wizzairilta Turusta. Halvimmillaan yhden suunnan lennon voi saada jopa 30-40 eurolla (esim. Wizzair). Tilanne voi tosin muuttua nopeasti. On mahdollista, että Budapestiin avataan vielä uusiakin yhteyksiä.

Julkisen liikenteen lippujen hinnat Budapestissa eivät nousseet, ja 65-vuotiaat EU:n kansalaiset saavat edelleenkin matkustaa ilmaiseksi.

Majoitus

Majoitusmahdollisuudet ovat nykyään monipuoliset. Budapestissa on laaja valikoima hyvätasoisia hotelleja, hostelleja sekä omatoimisille eri suuruisia ja tasoisia huoneistoja.

Esimerkiksi Budapesthomen suomenkieliseltä sivustolta löytyvät keskustan alueen mukavat, hyvin hoidetut ja täydellisesti varustellut suositut loma-asunnot, jotka ovat jo monille suomalaisille kävijöille tuttuja vuosien takaa.

Budapestissa kannattaa majoittautua juuri Pestin puolelle, koska siellä sijaitsee suurin osa nähtävyyksistä sekä ravintoloista ja kulttuuritarjonta on monipuolisin.

Uutta Budapestissa

The Zelnik István Southeast Asian Gold Museum esittelee upean kokoelman kaakkoisaasialaisia kulta- ja hopeaesineitä. Vastikään Budapestin Andrássy-bulevardilla avattu näyttely koostuu diplomaatti ja liikemies István Zelnikin yksityiskokoelmasta. Siellä käydessä kannattaa ehdottomasti piipahtaa myös sisäpihan loistokkaassa puutarhassa.

Tiesitkö, että Budapest on maailman suurin kylpyläkaupunki? Kylpylöitä on kiitettävästi uudistettu viime aikoina. Vaikka merta ei ole lähelläkään, budapestilaiset ovat kovia uimaan ja harrastamaan eri vesiurheilulajeja. Lisätietoa: Budapest spas and hot springs

Jos et ole koskaan käynyt Budapestin eläintarhassa, niin se puute kannattaa korjata pikimmiten. Eläintarhaa on kunnostettu, ja siellä viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin. Sijainti on keskellä kaupunkia maailmanperintökohdealueella olevassa Kaupunginpuistossa. Käy vaikka tervehtimässä vastasyntynyttä 170 cm:n pituista kirahvivauvaa.

Budapestiin on valmistunut ennätysmäärä, 187 kilometriä, merkittyjä pyöräilyteitä. Pyöräilystä onkin tullut viime vuosien aikana yhä suositumpaa, samaa tahtia bensan hinnan nousun kanssa. Ihmetellä täytyy sitä, että taksien hinnat ovat silti Euroopan edullisimpia. Keskustan alueella ajellessa selviää noin 5 eurolla osoitteesta toiseen. Lentokentältä kaupunkiin (n. 25 km) hinta on noin 20 euroa.

Budapestiin ollaan perustamassa uutta Bubi-lainapyöräjärjestelmää (Budapest bicycle), joka toteutuu toivottavasti jo loppuvuodesta 2012. Pyörää voi käyttää ilmaiseksi ensimmäiset puoli tuntia, ja seuraavilta tunneilta maksuksi kaavaillaan noin 1 euroa. Pyöräparkkeja aiotaan sijoittaa eri puolille kaupunkia etupäässä Pestin keskustan alueelle.

Uusi jokilaiva aloittaa Tonavalla liikennöinnin, ja sen tarkoitus on osaksi korvata julkista liikennettä rannan varrella.

Tapahtumia

Sziget Festival on noussut yhdeksi Euroopan merkittävimmistä tapahtumista. Se palkittiin Festival Awardsin palkinnolla suurten festivaalien sarjassa. Festivaaleilla esiintyy nimekkäitä maailmanluokan tähtiä. Kesän 2012 festivaali pidetään 6.-13. elokuuta, ja sijaintipaikka on jo 20. kerran Óbudan saari. Alueella on myös taide-, sirkus-, teatteri- ja elokuvaohjelmaa, ja lisäksi valittavana on useita persoonallisia ravintoloita, klubeja ja kauppoja. Festivaalien kävijät edustavat jopa yli 60 kansalaisuutta. Suomessa lippuja myy Tiketti.

Ravintolat

Budapestissa on yli 1 000 ravintolaa, ja uusia avautuu jatkuvasti. Ruoka on yleensä erittäin hyvää, annokset runsaita sekä hintataso Euroopan edullisimpia. Sunnuntaibrunssit ovat suosittuja ja sisältävät juomat ja buffet-pöydän, esimerkiksi upeassa Corinthia Hotellin ravintolassa.

Váci Utca -kävelykadulle avattiin hieno Hard Rock Cafe -ravintola, jonka sisustus hivelee silmää tyylikkyydellään. Ravintolan palvelu on superystävällistä ja muutenkin hiottu huippuunsa. Myös ruoka on laadukasta.

Michelin-tähden saivat Budapestissa ravintolat Costes ja Onyx.

Health Club

Keskustassa Holló-kadulla on avattu täyden palvelun kuntosali Holmes Place, jossa on myös uima-allas .

Suomalaiset

Suomalaisilla on erityisarvo Unkarissa. Meistä pidetään ja meitä arvostetaan. Maassa toimii noin 160 suomalaista yritystä, jotka eivät ole tulleet maahan vain nopeiden voittojen takia vaan kehittämään yhteistä yrityskulttuuria. Unkarilaiset pitävät meitä rehellisenä, ahkerana ystävä- ja sukulaiskansana.

Budapestin matkailun suosio on suomalaisten keskuudessa edelleenkin ollut kasvussa, Euroopan talouskriisistä huolimatta. Budapest on kerrassaan upea, historiallinen ja kaunis kaupunkimatkakohde. Vain harvoin voi löytää yhtä monipuolista tarjontaa hyvin edulliseen hintaan.

Lisätietoa: Budabestinfo.hu

Teksti: Merja Pienimaa
2012/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Olenmme myös sitä mieltä että euroopan kaupungeista Budapest on kaunein. Olemme käyneet monta kertaa siellä ja taas lähdemme elokuussa sinne. Se oli todella suuri suru kun lentoyhtiö meni konkkaan oli paras ja halpa. Nyt Finnair lennättää suoraan kalliilla hinnalla kuinkas muuten, mutta onneksemme huomasimme myös Blue1 lentää myös suoria lentoja joten valitsimme sen. Toivomme että Unkari saa uuden lentoyhtiön Malevin tilalle, Budapest on todella hieno ja erittäin kaunis kaupunki. Paras meidän mielestä Euroopan kaupungeista. T:H&R Helsinki. /unkarin kävija pariskunta

Vai että ei tupakkaa saa polttaa. Mitä jos baari saisi itse päättää? Ja ihmisetkin saisi itse päättää mihin baariin menee? Harmi, että Budapestkin on nyt pilalla. Onneksi On vielä Saksassa kaupunkeja, Espanjassakin ja koko Tanska, missä aikuiset ihmiset saa itse hallita itseään. /Hohhoijjaa

Norwegian lentää nyt Finnairin lisäksi Budapestiin suoraan Helsingistä!

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti