Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Budapest
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Raitiovaunu jouluvaloissa
Budapestissa joukkoliikenne toimii edelleen loistavasti. Uutuutena on lipputyyppi "5/30", jota voi käyttää 30 päivän ajan viidessä vapaavalintaisessa 24 tunnin jaksossa.

Uutta Budapestissa 2013

Tällä sivulla kerrotaan, mitä muutoksia tapahtui vuonna 2012 ja mitä on odotettavissa vuonna 2013. Sivulla esitellään tapahtumakalenterin kohokohtia ja kerrotaan ajankohtaista tietoa liikkumisesta niin julkisilla kuin taksilla. Lisäksi annetaan kylpylä-, ravintola- ja tuliaisvinkkejä sekä kerrotaan suomalaisvetoisesta omatoimimajoituksesta, leipomosta ja taidegalleriasta Budapestissa.

Mitä tapahtui vuonna 2012

Budapestin katukuva jatkoi nopeaa muuttumistaan vuonna 2012. Liikkeitä, kahviloita ja ravintoloita avattiin ja suljettiin tiheään tahtiin. Kaduilta ja aukioilta poistettiin historiallisia patsaita ja katujen sekä paikkojen nimiä muutettiin, mikä saattaa aiheuttaa sekaannusta turisteille. Tämän välttämiseksi kannattaa varmistaa, että kädessä on ajantasainen kartta.

Deli-tyyppisiä take away -paikkoja sekä second hand -putiikkeja ilmestyi yhä useampaan paikkaan. Toisaalta kun kilpailu kiristyi, monissa paikoissa remontoitiin, taso nousi ja palveluun panostettiin aiempaa enemmän. Eräs ilmiö on myös rauniokapakat, unkariksi romkocsmak, jotka kasvattivat suosiotaan. Huonokuntoisiin rakennuksiin, joita ei ole varaa kunnostaa, perustetaan kapakoita, joissa liki jokainen tuoli on erilainen ja muutenkin tyyli villi ja vapaa. Niissä on usein elävää musiikkia ja hyvin sekalainen yleisö.

Tupakoinnin täyskielto tuli voimaan ravintoloissa, julkisissa kulkuvälineissä, työpaikoilla, pysäkeillä, alikulkutunneleissa ja asemilla, ja tupakan myynti siirtyy heinäkuusta 2013 valtion monopoliksi. Liikennerikkomuksista paikan päällä maksettavien rikesakkojen maksut nousivat 3 000 forintista 15 000 forinttiin eli noin 50 euroon.

Ravintoloiden ja kauppakeskusten peliautomaatit kiellettiin loppuvuodesta 2012. Tästä lähtien peliautomaatteja saa olla vain lisenssin saaneissa kasinoissa.

Hinnat pysyivät kauttaaltaan kohtuullisina. Etenkin palvelut ovat Budapestissa houkuttelevan edullisia suomalaisten näkökulmasta.

Kansallinen suru oli, kun Malev-lentoyhtiö meni konkurssiin helmikuussa. Malevin jättämää aukkoa paikkasivat nopeasti halpalentoyhtiöt. Suomesta Budapestiin lentävät muun muassa Ryan Air, Wizz Air ja Norwegian.

Historiaan siirtyvien joukkoon liittyy myös Budapestin huvipuisto, joka lopettaa toimintansa 175 vuoden jälkeen.

Tapahtumia 2013

5.-12.8.Sziget Festival
26.-28.7.Formula 1 -kilpailu

Konsertteja

8.5.Eros Ramazzotti
21.5.Depeche Mode
22.6.Mark Knopfler
25.8.Roger Waters
7.11.Bruno Mars
8.11.Nickelback

Margit-saaren ulkoilmateatteri

Margit-saaren ulkoilmateatterissa on kesäfestivaalit, joissa huippuohjelmaa. Kaikki liput vain 2 000 forinttia, noin 7 euroa

14.6.Verdi & Wagner, avajaiskonsertti
15.6.Balkan Fanatik Jazzy Tower, konsertti
28.6.Khachaturian: Spartacus, baletti
30.6.Khachaturian: Spartacus, baletti
6.7.FolkSide Jazzy Tower, konsertti
6.7., 12.7.& 14.7.Lionel Bart: Oliver!, perhemusikaali
19.7.James Bond, showkonsertti
20.7.Àgnes Herczku & Nikola Parov Band, konsertti
26.7.Giacomo Puccini: Madame Butterfly, ooppera
27.7.Tamás Vásáry & Zoltán Kodály World Youth Orchestra, hyväntekeväisyyskonsertti
27.7.Majsai Swing Stars Jazzy Tower, konsertti
28.7.Giacomo Puccini: Madame Butterfly, ooppera
2.8.Carmen Souza, maailmanmusiikin konsertti
4.8.De Cobre: Between Two Fires, Gypsy-Hungarian Flamenco Fusion
10.8.Szomor-Pejtsik-Miklós: Elizabeth Báthory, musikaali-ooppera
11.8.Szomor-Pejtsik-Miklós: Elizabeth Báthory, musikaali-ooppera
17.8.Budapest Jazz Orkesteri & Tóth Vera Jazzy Tower, konsertti
11.8.Roma Hungaricum: ikivihreitä ja klassista, konsertti
20.8.Ferec Erkel: King Stephen, ooppera-konsertti
27.8.Benkó Dixieland Band: Face to Face, konsertti

Muita menovinkkejä

Lippuja: http://www.jegy.hu

Ravintolasuositus: Trofea ravintolat, jossa voi yhdellä hintaa syödä ja juoda mitä haluaa, ja jossa buffet ja grilli ovat runsaita.

Ulkoilmamenomestoja 2013

  • Kertemfestival, Olof Palme sétány 3. Kaupunginpuisto, 1146 Budapest
  • Kobuci, Zichy Castle garden, Óbuda, Fo tér 1.

Matkustus

Yli 65-vuotiaat saavat edelleen matkustaa ilmaiseksi julkisissa kulkuvälineissä. Pummilla matkustamista yritetään kitkeä: liputta matkustavia sakotetaan aikaisempaan verrattuna ankarasti.

Jos viivyt usean päivän, on suositeltavaa ostaa viikkolippu, koska Budapestissa julkiset liikennevälineet toimivat loistavasti ja lipusta on paljon hyötyä.

Uutuutena tulossa uusi lipputyyppi "5/30". Lippua voi käyttää 30 päivän ajan viidessä vapaavalintaisessa 24 tunnin jaksossa. Yksi 24 tunnin jakso voi jakautua kahdelle päivälle. Lipun (= 5 lippua sisältävän vihkon) myynti alkaa heinäkuun 2013 alussa, ja sen hinnaksi tulee 4 550 forinttia eli noin 16 euroa.

Busseihin nousua muutettu niin, että matkustajien tulee nousta kyytiin etuovesta ja näyttää lippua kuljettajalle tai leimata se.

Toukokuusta 2012 lähtien on Budapestiin otettu käyttöön 150 uutta bussia, ja uusien metrovaunujen toimitus on myös käynnistynyt. Uutuutena on on nyt myös lautta, joka liikennöi Tonavalla kaupunkialueella muiden julkisten lisäksi. Viimeisten lupauksien mukaan neljäs metro avataan 2014 keväällä.

Omatoimimajoitus

Omatoimimajoitus kiinnostaa. Ihmiset haluavat yhä useammin vuokrata oman huoneiston lyhyeksi tai myös pidemmäksi aikaa. On mukavampaa asua itsenäisesti ja leveämmin kuin pienessä hotellihuoneessa. Perheille ja ystäväporukoille tämä on myös toimiva ja edullinen ratkaisu. Monille Budapestin kävijöille tutuksi tullut Budapesthome on tarjonnut jo 14 vuoden ajan luotettavaa, tasokasta majoitusta Budapestin keskustan alueella suomalaisille. Asunnoissa on täysi varustelu, myös nettiyhteys.

Taksit

Taksi on parasta kutsua kaupungilla puhelimitse, koska tariffi on silloin edullisempi eikä ole vaaraa joutua ylihinnoittelun uhriksi. Koska taksikuljettajan nimi jää keskuksen rekisteriin, kuljettaja tavoitetaan heti, jos tulee ongelmia. Taksin käyttö on mukavaa ja edullista: keskustan alueella ajelee 4-5 eurolla.

Budapestin takseissa on keltainen rekisterikilpi ja keltainen taksitunnus. Puhelimitse tilattu taksi on aina halvempi kuin kadulta pysäytetty. Taksin tariffin tulisi olla hyvin näkyvissä auton oikeassa takaovessa ja kojelaudassa.

Lentokenttätaksilla pääsee kaupunkiin edulliseen, kiinteään 20-25 euron hintaan. Terminaalin edessä on taksikoppi (Fötaxi), josta auton saa maahan tultaessa. Hinta kaupungista takaisin lentokentälle on vieläkin edullisempi. Fötaxi: puh. (+36 1) 222 222 2. Keskus puhuu englantia.

Lentokentälle saapuvien matkustajien kannattaa varoa tulohallissa palvelujaan tarjoavia pimeiden taksien kuljettajia. Pimeiden taksien hinnat ovat paljon kiinteähintaisia normaalitariffeja kalliimpia. Vältä huijaritakseja. Niissä ei ole 7-numeroisia keskuksen puhelinnumeroita eikä tunnuksia. Taksi-kyltti on kyllä niidenkin katolla, ja niissä on myös taksamittari, joka voi pyöriä kuin hedelmäpeli: huijausta!

Suurimpien yhtiöiden tilausnumerot (numeron eteen +36-1): Fotaxi : 2-222-222, 6x6 Taxi: 2-666-666, Buda Taxi: 2-333-333, Budapest Taxi: 4-333-333, City Taxi: 2-111-111, Mobil Taxi: 333-1757, Rádió Taxi: 3-777-777, Taxi 2000: 2-000-000.

Hemmottelu

Perinteiset kylpylät ovat suosittuja ja ehdottomasti käymisen arvoisia paikkoja, mutta jos haluat jotain privaatimpaa ja luksusta tai ehkä hoitoja, yksi hyvä osoite on upea Gorinthia Spa.

Politiikkaa ja vierailijoita

Vuoden 2012 aikana tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Budapestissa, jossa hänet vihittiin ELTE-yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan kunniatohtoriksi. Niinistö vieraili myös Iszkaszentgyörgyn kunnassa, noin 50 km Budapestista etelään. Siellä hän vihki käyttöön Pappenheimin linnaan kunnostetun Suomi-museon ja pysyvän Yrjö Liippolan näyttelyn. Myös Puhemies Eero Heinäluoma, kansanedustajat Sanna Lauslahti ja Maria Lohela vierailivat Unkarissa.

Unkari ja Budapest ovat olleet edellisen vuoden aikana huomattavan usein esillä mediassa, eivätkä uutiset ole olleet kovinkaan positiivisia, kuten eivät uutiset monesta muustakaan Euroopan maasta. On kuitenkin sanottava, että Unkarin valtion talous on hyvää vauhtia kohenemassa suurien säästökampanjoiden ansiosta. Talousasiat ja politiikka ovat olleet keskeisimmät uutisaiheet. Keskustaoikeistolaisella Fideszillä on ollut Unkarin parlamentissa kahden kolmasosan enemmistö vuoden 2010 vaaleista saakka.

Uusi perustuslaki astui voimaan 1. tammikuuta 2012. Perustuslaki oli Fidesz-KDNP-puolueliiton kirjoittama, ja se hyväksyttiin tämän puolueliiton muodostaman kahden kolmanneksen määräenemmistön turvin. Uusi perustuslaki on varsin konservatiivinen, ja sen johdannossa on uskonnollisia viittauksia. Perustuslaissa myös sanotaan, että valtiolla on velvollisuus suojella ihmiselämää, joka alkaa hedelmöityksestä. Perustuslaki vahvistaa Fideszin ja KDNP:n asemaa hallituksessa. Kritiikki pääministeri Viktor Orbánian kohtaan on lisääntynyt tapahtumien johdosta.

Euroopan komissio käynnisti rikkomusmenettelyt Unkaria vastaan kolmen lain kohdalla tammikuussa 2012. Nämä kolme lakia ovat osa perustuslakiin pohjautuvaa lainsäädäntöä: kansallisen keskuspankin riippumattomuus, oikeuslaitoksen riippumattomuus ja tietosuojaviranomaisen riippumattomuus.

2.5.2012 valittiin uusi presidentti János Áder.

Kirjauutuuksia suomeksi

  • Uusi matkaopas, Mondo-matkaopas-Budapest
  • Hitlerin tytär (WSOY)
  • Budapestin varjot (Tammi)
  • Koulupoikia (Otava)
  • Mitättömät elämät (Siltala)
  • Kadonnut päivänvarjo (WSOY)

Suomalainen taidegalleristi Budapestissa

Palkittu kulttuurimesenaatti Ari Kupsus omistaa taidegallerian ja järjestää residenssissään salonkikonsertteja.

Opiskelijat

Budapest on suomalaisen keskuudessa haluttu paikka lähteä opiskelijavaihtoon. Opetuksen tasoa pidetään korkeana, kaupunki on mukava ja hintataso edullinen.

Erityisiä tuliaisia

Rubikin kuutio on yksi kuuluisista unkarilaisista keksinnöistä.

Unkarilainen design ja varsinkin satumaiset juhlavaatteet ovat huomion arvoisia. Tunnettu huipputekijä Budapestissa on Barbara Léber, joka loihtii upeita yksilöllisiä luomuksia häihin ja muihin juhliin.

Budapestissa on vielä nykyään taitavia käsityöläisiä, ja jos haluaa jotain ainutlaatuista ostettavaa, niin vinkkinä voisi mainita vaikka käsin tehdyt huippulaadukkaat kengät tai edellä mainitut juhlapuvut.

Muita suositeltavia ostoksia ovat esimerkiksi nahkalaukut, lompakot, kirjat (englanniksi tai saksaksi), taide, antiikki ja lisäksi tietysti perinteiset tuliaisostokset, kuten mausteet, käsityöt, viinit, salamit, hanhenmaksasäilykkeet ynnä muut sellaiset.

Suosio jatkuu

Budapest on yhä suomalaisten suosituimpia Euroopan kaupunkikohteita. Päivittäiset parin tunnin lentomatkat, edullisuus, monipuolisuus, upea kulttuuritarjonta, historiallinen ympäristö, hyvä ruokakulttuuri, ystävälliset ihmiset, ihanat ostospaikat, kylpylät ja kaupungin kauneus takaavat sen, että tänne tekee mieli palata aina uudelleen.

Unkari on edelleen voimakkaasti Budapest-keskeinen maa, mikä johtuu pääkaupungin ja seuraavaksi suurimpien kaupunkien suuresta kokoerosta. Perinteinen maalta kaupunkeihin tapahtuva muutto on kuitenkin kääntynyt päinvastaiseksi. Hyvätuloinen väestönosa hakeutuu kaupunkien vehreille lähialueille.

Teksti: Merja Pienimaa
2013/05

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Budapest Suomalainen Matkaopas on kirjapainossa ja se ilmestyy kesäkuussa. Kirjassa on 208 sivua, 10 erittäin tarkkaa karttaa ja mm. Budapesthome-majoituksen esittely. Kirjan tuoreimmat valokuvat ovat toukokuulta 2013. /Markus Lehtipuu

Kannattaako Budabestistä ostaa elektroniikkaa? /utelias matkalainen

En lähtisi varta vasten ostamaan elektroniikkaa Budapestiin. Takuuasioissa voi tulla ongelmia tai jos et olekaan tyytyväinen tuotteeseen, palauttaminen voi olla hankalaa. Käyttöohjeet voivat olla ainoastaan unkariksi. Hinnat ovat kansainvälisissä tuonitavaroissa noin suomalaista tasoa tai hiukan edullisempaa. Unkarista kannattaa ostaa siellä valmistettuja tuotteita. Palvelut ovat hyvinkin edullisia ja muutenkin eläminen halvempaa.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti