Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Budapest
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Margit-saaren suihkulähde (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Ihana vapaa-ajanviettopaikka Margit-saari on saanut vetonaulakseen uusitun suuren suihkulähteen, joka kesäisin tasatunnein esittää loistokkaan vesishow’n musiikin säestyksellä.

Uutta Budapestissa 2014

Budapest on monen matkaa suunnittelevan haaveissa tälläkin hetkellä. Monien suomalaistenkin lehtien sivuilta löytyy mielenkiintoisen houkuttelevia juttuja Budapestista ja sen tarjoamista mahdollisuuksista.

Budapest on hullaannuttava kosmopoliittinen sekoitus ällistyttävää mahtipontisuutta, jossa voi sukeltaa menneeseen maailmaan ja samalla ihmetellä nykyaikaisia luomuksia. Budapest on kaupunkifiilikseltään trendikkäintä Eurooppaa. Se on matkafriikkien suosiossa, koska sinne on hyvät, nopeat ja edulliset yhteydet ympäri Eurooppaa ja hintataso on suorastaan ihastuttavan edullinen. Mikäs sen mukavampaa, kun ei tarvitse kauhistella hintoja ja kun malttaa huolettomana istahtaa ihaniin kahviloihin maistelemaan pikkurahalla herkullisia leivoksia kursailematta.

Tällä sivulla kerrotaan, mitä muutoksia Budapestissa tapahtui vuonna 2013 ja mitä on odotettavissa vuonna 2014.

Yhteiskunnallisia muutoksia

Huhtikuiset parlamenttivaalit takasivat vallassa olevalle oikeistolaiselle Fidesz-puolueelle ja pääministeri Viktor Orbánille taas uuden neljävuotiskauden maan johdossa. Unkarin talous on noususuuntainen, ja maan lainoja on maksettu ennätysnopeasti pois. Nuorisotyöttömyys on edelleen vaikea asia, kuten niin monissa muissakin valtioissa. Positiivista on, että monet kotitalouksille tärkeät hinnat ovat laskeneet.

Julkisien paikkojen järjestyssäännöt muuttuivat. Säännöissä määritellään yleisen järjestyksen säilymiseen, kansanterveyteen ja muistomerkkien suojeluun viitaten ne alueet, joilla sopimaton, asiaton oleskelu on kiellettyä.

Rikoslaki uusittiin, ja siihen tuli runsaasti tiukennuksia. Korkein vankeusrangaistus nousi 20:sta 25 vuoteen. Rikoksen uusijoilla ei ole enää pienintäkään toivoa ehdollisesta vankeudesta. Murhan, tapon ja ryöstön kohdalla rangaistavuuden ikäraja on laskettu 14:stä 12 vuoteen.

Minimipalkkoja korotettiin 98 000 forintista (n. 320 euroa) 101 500 forinttiin (n. 330 euroa). Palkat ovat siis todella pieniä. Suomalaisten ei kannattaisikaan unkarilaisten kuullen hehkuttaa edullisia hintoja, koska unkarilaisille ne eivät ole edullisia!

Tupakkakaupat (Dohánybolt) ovat ilmestyneeet katukuvaan. Kaupoissa myydään tupakkatuotteiden lisäksi alkoholijuomia ja virvokkeita, lottoa ja arpoja sekä lehtiä. Kauppoihin on pääsy kielletty alle 18-vuotiailta. Uudistuksesta on noussut kova häly, ja ihmiset ovat sitä mieltä, että se on poliitikkojen kikka kerätä kauppojen lisensseillä rahaa. Alkoholijuomia myydään kuitenkin edelleen likimain jokaisessa ruokakaupassa.

Kelan myöntämän eurooppalaisen sairaanhoitokortin haltijalla on oikeus lääketieteellisistä syistä välttämättömän hoidon saamiseen ja korvaukseen hoidosta oleskellessaan tilapäisesti Unkarissa. Kortin haltijalla on oikeus käyttää oleskeluvaltion lakisääteistä terveydenhuoltojärjestelmää samoin edellytyksin kuin oleskeluvaltion omalla väestöllä. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin tunnettuus ja käyttö ovat yleistyneet Unkarissa, ja siitä on ollut todellista hyötyä sairaanhoitoa tarvitseville matkailijoille. Suositeltavaa on kuitenkin hankkia myös kaikenkattava matkustajavakuutus, jolloin voit mennä halutessasi myös yksityisille vastaanotoille.

Ympäristö kehittyy

Budapestin ylpeyden, Parlamenttitalon, ympäristö viheralueineen on uudistunut suuren ja pitkään kestäneen remontin jälkeen.

Eiffel-aukio on mainio virkistäytymispaikka todella kauniissa, upeassa ympäristössä Nyugatin rautatieaseman vieressä. Aukiolla on kivoja terassiravintoloita aivan ydinkeskustassa, mutta kuitenkin rauhallisessa ympäristössä.

Ihana vapaa-ajanviettopaikka Margit-saari on saanut vetonaulakseen uusitun suuren suihkulähteen, joka kesäisin tasatunnein esittää loistokkaan vesishow’n musiikin säestyksellä. Auringonpalvojille suuri ulkoilmauimala keskellä saarta tarjoaa mahdollisuuden nauttia rentoutumisesta ja uinnista. Juoksijoille on kunnostettu hyväkuntoinen pehmustettu rata rantamaisemissa. Hyvin hoidetussa puistossa on kauniita kukkaistutuksia, ja kahvilat sekä ravintolat palvelevat monipuolisesti.

Nähtävyyksiä

Várbazár, joka rakennettiin renessanssityyliin vuosien 1875 ja 1883 välillä, on kunnostettu juuri uuteen loistoonsa ja on nyt uusi helmi Budapestin niin lukuisten upeiden nähtävyyksien joukossa. Täällä voi tehdä ostoksia, ja täällä on näyttelytiloja, teatteri, galleria, ravintola ja kahvila. Paikka sijaitsee Budan puolella heti Linnanvuoren kupeessa. Itse Linnanvuoren alueella on myös tehty monia uudistuksia ja kunnostusprojekteja.

Budapestin musiikkiakatemia on jälleen avattu suuren remonttiurakan jälkeen loistokkaana, samoin Erkel-teatteri uudistettiin.

Kaupunginpuistoon on tulossa myös valtava uudistus ja monen entisen merkittävän museon lisäksi jopa viisi uutta museohanketta.

Eläintarha on muuttunut suuresti edukseen. Sitä voi sanoa yhdeksi Euroopan monipuolisimmista ja kauneimmista eläintarhoista, jossa viihtyvät lasten lisäksi myös aikuiset.

Bálna (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Kulttuurikeskus Bálnassa järjestetään festivaaleja ja kulttuuritapahtumia. Siellä on myös maalaistori, ravintola- ja kahvilapalveluja sekä kauppoja.

Uusi kulttuurikeskus Bálna on avannut ovensa Tonavan rannalla Suuren kauppahallin lähellä. Bálnassa järjestetään festivaaleja ja kulttuuritapahtumia. Siellä on myös maalaistori, ravintola- ja kahvilapalveluja sekä kauppoja.

Kävelykatuja tulee entisestäänkin lisää, ja puistoja sekä aukioita uusitaan nopeassa tahdissa.

Tapahtumat 2014

Tänäkin vuonna Budapestissa on valtavasti tapahtumia, jokaiselle jotakin. Kulttuuriesityksiin kannattaa varata liput netissä jo hyvissä ajoin ennen matkaa.

Varaudu vapaapäiviin

Kansalliset vapaapäivät: uudenvuodenpäivä 1. tammikuuta, vuoden 1848 vallankumouksen vuosipäivä 15. maaliskuuta, pääsiäinen, työläisten juhla 1. toukokuuta, helluntai, Tapani Pyhän, Unkarin valtion perustajan ja ensimmäisen kuninkaan muistopäivä 20. elokuuta, vuoden 1956 kansannousun muistopäivä 23. lokakuuta, pyhäinpäivä 1. marraskuuta, joulu 25.-26. joulukuuta.

Nähtävää lähellä Budapestia

Jos sinulla on aikaa enemmän kuin muutama vuorokausi, kannattaa tehdä retkiä myös Budapestin ulkopuolelle. Unkarissa on ihastuttavia päivän tai parin kohteita. Balatonilla on monia ihania pikkukaupunkeja tai vaikkapa Gödöllo, jonka vetonaulana on upeasti remontoitu keisarinna Sissin kesäpalatsi. Gödöllo sijaitsee Budapestista noin 30 kilometriä itään. Szentendren taiteilijakaupunki on myös suosittu päiväkohde noin 20 kilometriä Budapestista pohjoiseen. Szentedren lähellä on myös kaunis museoalue, jossa on yli 300 historiallista rakennusta. Vácin kaunis pikkukaupunki Tonavan varrella 35 kilometriä Budapestista pohjoiseen on myös suositeltava päiväkohde. Kaupungin keskusta on kauniisti entisöity. Kiva kohde on myös Esztergomin kaupunki Tonavan rannalla. Se sijaitsee Slovakian rajalla noin 45 kilometriä Budapestista luoteeseen. Siellä on Unkarin suurin kirkko ja mukavia kauppakatuja.

Ravintolat ja ruokailu

Ravintolatarjonta on kokonaisuudessaan entistäkin monipuolisempi.

Juomaraha on nykyään ainakin turistialueilla usein mukana laskulla. Muualla laskun loppusummaan kuuluu lisätä noin 10 % , jos tippiä ei ole jo laskulla. Maan tapa on, että asiakas ilmoittaa summan, jonka haluaa takaisin, tai summan, johon hän haluaa laskun pyöristettävän.

Szimpla Kert -rauniokapakka (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Rauniokapakat ovat suuressa suosiossa edelleen, ja tunnetuin paikka on ehkä Szimpla Kert.

Rauniokapakat ovat suuressa suosiossa edelleen, ja tunnetuin paikka on ehkä Szimpla Kert, jonka Lonely Planet -opas on rankannut maailman ykkösmestojen joukkoon.

Liikkuminen

Iäkästä väkeä ilahduttaa, että kaikkien julkisten kulkuvälineiden käyttö on heille yhä ilmaista koko Unkarin alueella. Vaatimuksena on EU:n kansalaisuus ja vähintään 65 vuoden ikä, ja todisteeksi riittää passin kopio tai kuvallinen henkilökortti.

Huhtikuussa 2014 avattiin neljäs, uusi metrolinja, joka kulkee Kelenföldin ja Keletin rautatieasemien välillä reilun seitemän kilometrin matkan. Uutta metrolinjaa saatiinkin odotella pitkään: ensimmäiset suunnitelmat tehtiin jo vuonna 1972. Rakennustyötkin kestivät vuosia suunniteltua pidempään rahavaikeuksien takia. Nyt kuitenkin supermoderni metro palvelee 10 uuden aseman välillä. Uudet pysäkit ovat Kelenföld vasútállomás, Bikás park, Újbuda-központ, Móricz Zsigmond körtér, Szent Gellért tér, Fovám tér, Kálvin tér, Rákóczi tér, II. János Pál pápa tér ja Keleti pályaudvar.

Julkisen liikenteen käyttöön tulee noin 500 uutta bussia ja useita raitiovaunuja.

Julkinen polkupyörävuokraus Mol Bubi saapui Budapestin kaduille. Telineitä on ympäri kaupunkia, ja vihreitä pyöriä voi vuokrata luottokortilla paikan päällä automaateista. Tällä erää pyöriä otettiin käyttöön 1 000 kappaletta, mutta määrä aiotaan tuplata piakkoin.

Taksit ovat uudistuneet. Virallisten taksiyhtiöiden autot ovat väriltään keltaisia, ja niissä on ulkopuolella hintatiedot sekä yhtiön nimi ja puhelinnumero. Virallisena lentokenttätaksina toimii tänäkin vuonna Fö-taksi, jolla on palvelupiste terminaalin ulkopuolella olevalla kioskilla. Edelleenkin aulassa on heti saavuttuasi yksityisiä kyydin tarjoajia, älä lankea niihin!

Vinkkejä omatoimimatkailijoille

Omatoimimatkailusta on tullut pysyvä ilmiö, ja sen myötä hotellien rinnalle on tullut uudenlaista majoitustarjontaa. Ihmiset hakevat lomallaan persoonallisia vaihtoehtoja asumiseen ja myös tilaa olla ja elää ihan kuin "omassa kodissa".

Budapesthome on monille suomalaisille tuttu. Se on tarjonnut lomalaisille jo 15 vuoden ajan erilaisia hyvin varusteltuja huoneistoja loistopaikoilta. Nyt uutena lisänä on urbaani moderni kaksio, jossa on suuri huonekorkeus 1800-luvun historiallisessa, kauniissa talossa Nyugatin rautatieaseman lähellä.

Vinkki: Maailman kaunein ratikkareitti (no:2) kulkee Tonavan rantoja pitkin 6km matkalla alkaen Margitsillan kupeesta. Matkalla voit ihailla upeita rakennuksa Budan ja Pestin puolella.

Budapest houkuttelee runsaudellaan eikä varmasti jätä ketään kylmäksi!

Lämpimästi tervetuloa!

Teksti: Merja Pienimaa
2014/05

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti