Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Budapest
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kuluvana vuonna vietetään Lokakuun kansannousun 60. juhlavuotta. Kansannousun aikana pääministerinä oli hetken Imre Nagy, ja hänen kunniakseen on myös pystytetty muistomerkki.
Kuva: Peter Forsberg

Uutta Budapestissa 2016-2017

Unkarin pääkaupunki Budapest on kesät talvet yksi Euroopan parhaita kaupunkilomakohteita. Pitkän kuuman kesän jälkeen Budapest siirtyy syyskuussa takaisin arkeen, joka syksyn ja talven mittaan kuitenkin tuo kaupunkiin monta eri juhlaa ja erikoistilaisuutta.

Kaupungissa sattuu ja tapahtuu kuukaudesta toiseen melkoisesti, ja sinne voi ja kannattaa matkustaa myös talvikauden aikana. Erityisen hyviä ajankohtia vierailla kaupungissa ovat vielä lämmin lokakuu, joulutapahtumien viikot marraskuun puolivälistä loppiaiseen, helmi- ja maaliskuun monien tapahtumien viikot ja maalis- ja huhtikuun pääsiäistapahtumat.

Talvella Budapestissa

Talvikausi käynnistyy Budapestissa yleensä lokakuussa, jolloin kuun loppupuolella säät äkillisesti viilenevät ja marraskuussa voi olla jo talvista. Budapestin ja muun Unkarin talvi on varsin ankara, ja Balaton-järvikin saa tällöin parinkymmenen sentin jääkerroksen. Budapestissa lämpötilat voivat olla parikymmentä astettakin pakkasen puolella yöaikaan, mutta usein päivisin lämpötila on asteen pari plussan puolella.

Talveen tulee joskus taukoja, lämpötilat voivat etelästä tulevien lämpövirtojen takia nousta runsaastikin plussan puolelle mutta pääosin talvikausi jatkuu samanlaisena aina maaliskuulle, jolloin ilmat alkavat nopeasti lämmetä. Kesäkausi alkaa Budapestissa usein jo huhtikuun aikana, ja vuonna 2017 voidaan olettaa, että pääsiäistä vietetään jo kesäisessä säässä. Budapestissa kevät voi alkaa aikaisin, ja useina vuosina siellä on jo maaliskuun toisella viikolla lämpimiä aurinkoisia ilmoja, mutta kotimaasta tuttuja viileitä jaksoja voi niitäkin esiintyä, vielä touko-kesäkuussakin ja läpi kesän.

Loppuvuoden 2016 merkittävimpiä tapahtumia

Vuoden 2016 loka-, marras- ja joulukuun päätapahtumiin kuuluvat 60 vuotta sitten tapahtuneen kansannousun muistelu, kulttuurifestivaalit ja jouluun liittyvät tapahtumat. Joulun alla Budapestissa on kaikenlaista toria, konserttia ja tapahtumaa, ja siellä myös raitiovaunut 2 ja 4 ovat joulukuun 4. päivästä lähtien joulukoristuksissa.

Vuoden 1956 loka-marraskuun tapahtumat

Syksy 2016 on ajankohta, jolloin tulee 60 vuotta siitä kun Budapest, Unkari ja kaikki Neuvostoliiton satelliittimaat kokivat kovan ja ankaran herätyksen. Unkarilaiset olivat tyytymättömiä siihen, miten maata johdettiin ja etenkin maan taloudelliseen ahdinkoon, ja lokakuun loppupuolella 1956 alkoivat levottomuudet. Aluksi vaikutti siltä, että unkarilaiset saisivat tahtonsa läpi, kukistaisivat järjestelmän ainakin osin ja Unkarista tulisi puolueeton, demokraattinen maa. Armottomasta taistelusta huolimatta kaikki kääntyi kuitenkin neuvostohallinnon ja unkarilaisten kommunistien hyväksi, ja marraskuun alussa kansannousu murskattiin.

Sosialismiajan monumentti Kerepesin hautausmaalla
Kerepesin hautausmaalla kannattaa käydä katsomassa erikoista sosialismiajan monumenttia.
Kuva: Peter Forsberg

Unkarin johtoon nousi vuoden 1956 aikana János Kádár, joka luotsasi maata aina vuoteen 1987. Unkarin nousu seuraavien parin vuosikymmenen aikana sosialistimaiden vauraimmaksi maaksi ja eräänlaisen sekajärjestelmän käyttöön ottaminen tekivät Kádárista yhden Unkarin kaikkien aikojen suosituimmista johtajista. Hänen mukaansa ei ole nimetty suuria bulevardeja tai aukioita, mutta hänellä on varsin näyttävä ja hyvin hoidettu hauta Kerepesin hautausmaalla, jolla kannattaa myös käydä katsomassa erikoista sosialismiajan monumenttia [kartalla].

Budapestin kansannousu ja sen tukahduttaminen kesti lokakuun puolivälistä marraskuun puoliväliin, mutta Budapestissa on tapana juhlistaa vain kansannousun alkuvaihetta, jonka optimismi murskattiin täysin vasta marraskuun 11. päivään mennessä. Eniten kaikenlaista tapahtumaa on 21.–23.10., ja näistä päivistä 23. on yleinen vapaapäivä, jolloin monet museot, kaupat ja osa ravintoloistakin ovat suljettuina. Tämä 60. juhlavuosi tuo kaikenlaista kaupunkiin samoihin aikoihin kuin pidetään kulttuurifestivaaleja, joten lokakuun loppupuoli on hyvää aikaa käydä Budapestissa.

Näiden kolmen päivän aikana muistellaan ja juhlistetaan kaikenlaista, ja 23. päivän aikana on myös mahdollisuus päästä ilmaiseksi klo 11–17 eduskuntataloon eli parlamenttirakennukseen (Országház), joka sijaitsee ydinkeskustassa, Kossuth Lajos tér -aukiolla, samannimisen metroaseman yläpuolella ja myös raitiovaunun 2 reitin varrella. Täällä käydessä on hyvä kiinnittää huomiota uudehkoon Imre Nagyn muistomerkkiin [kartalla]. Imre Nagy oli pääministerinä hetken kansannousun aikana, häntä pidetään varhaisena demokratian puolestapuhujana ja hänet tapettiin kommunistihallinnon toimesta 1950-luvun lopulla, mistä on myös tehty elokuva Nimetön hauta.

Toinen ilmainen sisäänpääsy on Andrassy-bulevardilla, Oktogon-kulmauksen vieressä olevaan Terror Háza -museoon [kartalla]. Tämähän on museo, joka kertoo diktatuureista, miehityksistä ja kaikenlaisesta sellaisesta, miltä suomalaiset ovat itsenäisyytensä jälkeen välttyneet. Lisää kaikenlaista ilmaista ja erikoista on 23. päivän aikana, ja tämä on tietysti vähän vilkas päivä mutta se on myös hyvin mieleenpainuva muistojuhla.

Lokakuun kansannousun ohjelmasta ja muusta siihen liittyvästä voi lukea lisää englanniksi Budapest by Locals -sivuilta.

Budapestissa on muitakin yleisiä vapaapäiviä, jotka sulkevat monia museoita ja kauppoja, ja näihin kuuluu monia sellaisia, joista Suomessa ei tiedetä mitään. Vapaapäivät ja erilaiset muut tunnetut päivät Unkarissa listataan Time and Date -sivulla.

CAFE – Kulttuurifestivaalit

Lokakuun 7. päivä pyörähtää käyntiin yksi syksyn odotetuimpia tapahtumia, CAFE eli Contemporary Art Festival, joka ennen tunnettiin Budapest Autumn Festival -nimellä (Budapestin syysfestivaalit). Vuodesta 2014 lähtien festivaalit ovat muuttaneet muotoaan, ja tänne kannattaa suunnata muidenkin kuin nykytaiteen ystävien – itse asiassa nykytaide on siellä sivuroolissa. Ohjelmistossa on yli 100 tapahtumaa, ja mukana on tänä vuonna erityisen paljon säveltäjä Béla Bartókin musiikkia. Klassisen musiikin konserttien lisäksi luvassa on jatsia, poppia, rokkia, kirjallisuutta, teatteria, nykytanssia ja sirkusta.

Konsertteja on paitsi tunnetuissa saleissa myös julkisilla paikoilla, joilla voi olla pieniä konsertteja tai esityksiä koska tahansa lokakuun 7. päivän ja 23. päivän välissä. Yksi parhaista paikoista kuulla Bartókin konsertteja ja muutakin musiikkia on Taidepalatsi eli Művészetek Palotája (engl. Palace of Arts) [kartalla], mutta konserttisaleja on ympäri kaupungin. Lippuja voi hankkia Budapestin festivaalikeskukselta (Liszt Ferenc tér 11) [kartalla], joka sijaitsee kävelymatkan päässä oopperatalolta, ja niitä voi katsella etukäteen myös Jegymester -sivuilta.

Joulunalusajan torit, konsertit ja muut jouluun liittyvät tapahtumat

Joulunalusaika pyörähtää Budapestissa käymään varhain, jo ennen marraskuun puoliväliä, ja Vörösmarty tér -aukiolla [kartalla] joulutori avataan 11.11.2016. Nämä loppiaiseen asti kestävät markkinat tuovat esiin käsitöitä ja kaikenlaista sellaista, mikä kuuluun vanhanajan joulunviettoon. Asiaan kuuluu glögin juonti ja unkarilaisten talviherkkujen maistelu, ja täällä on paljon kaikenlaista ohjelmaa, yhteensä yli 200 musiikki- ja muuta esitystä. Musiikkia voi kuulla viikolla iltaisin viidestä kahdeksaan ja viikonloppuisin koko päivän, eikä mitään pääsymaksua ole. Ohjelmaa on etenkin lapsiperheille, joulupukki käy paikalla Suomen itsenäisyyspäivänä ja tarkan ohjelman voi katsoa verkkosivuilta. Tänä vuonna tori poikkeaa aiemmista, vuodesta 1998 asti täällä pidetyistä siinä mielessä, että se on avoinna myös joulu- ja tapaninpäivänä.

Joulutori Vörösmarty ter -aukiolla (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Joulunalusaika pyörähtää Budapestissa käymään varhain, jo ennen marraskuun puoliväliä, ja Vörösmarty tér -aukiolla joulutori avataan 11.11.2016.

Muitakin joulutoreja Budapestissa on, ja niitä on minä tahansa päivänä mukava kierrellä. Viikonloput ovat vilkkaimpia mutta niiden aikaan on eniten ohjelmaa, ja viikolla eniten ihmisiä ja ohjelmaa on iltaisin. Muihin joulutoreihin kuuluvat tuomiokirkon (Szent István Bazilika, engl. St Stephen’s basilica) [kartalla] edustalla pidettävät, ja niillä on mahdollista luistellakin. Myös tämä tori avataan viikonloppuna, joka on ennen marraskuun puoltaväliä ja päättyy loppiaisena. Melko lähellä tuomiokirkkoa sijaitseva Gozsdu Udvar, joka on juutalaiskortteliston yhden pääkadun eli Dobin varrella oleva sisäpiha, sonnustautuu sekin joulutunnelmaan. Kolmas hyvä vierailupaikka on ravintolakatu Ráday utcan varrella oleva Bakáts tér -aukio [kartalla], jolla on hyvä käväistä samalla kun syö tai shoppailee kadulla. Ráday-katu on aivan Kalvin tér -metroaseman naapurissa.

Aivan Budapestin ytimessä sijaitsevalla Városháza-aukiolla [kartalla] Déak Ferenc tér -metroaseman yläpuolella pidetään 19.11. lähtien tori, jolla on kaikenlaista tapahtumaa konserteista lumikelkkailuun. Täällä on paljon ohjelmaa lapsille, ja aukiolla tapahtuu kaikenlaista viiden viikon ajan aamukymmenestä eteenpäin aina vuoden viimeiseen päivään asti.

Yksi hyvä, vähän erilainen joulutori on Óbudassa, jonne pääsee paikallisjunalla H5 Batthyany tér -aukiolta kulkemalla normaalin päivä- tai muun lipun kanssa Szentlélek tér -asemalle. Siltä on lyhyt matka Fő tér -keskusaukiolle [kartalla], jolla pidetään kaupunginosan joulutori. Tori avataan marraskuun 28. päivänä ja se suljetaan jo ennen joulua, ja ohjelmaa on viikonloppuisin noin klo 14–18. Täällä voi myös luistella, luistimet saa vuokralle parilla eurolla, ja täällä on tori päivittäin klo 14 alkaen. Óbudassa on aivan erilainen tunnelma kuin Pestin joulutoreilla, sillä täällä on pikkukaupungin meininkiä luvassa ja täällä käyminen on kuin vierailisi kaukanakin Budapestin ytimestä, vaikka matkaa joenrantaa pitkin pohjoiseen on alle 10 kilometriä.

Budapest by Locals kertoo kaikista joulunajan toreista ja muista tapahtumista

Pähkinänsärkijä-festivaali

Joulunodotukseen ja joulunaikaankin Budapestissa liittyy joka vuosi sen upealla oopperatalolla [kartalla] pidettävä Pähkinänsärkijä-festivaali. Se pyörähtää käyntiin marras- ja joulukuun vaihteessa ja kestää aina joulukuun viimeisen päivään. Sen aikana oopperatalon eteen nousee suuri kuusi, ja kaupustelijat myyvät glögiä ja herkkuja. Ulkona on konsertteja, jotka ovat maksuttomia, ja erityisen aktiivisia esiintyjiä ovat kuorot, joista mukana ovat niin oopperan oma kuoro kuin muitakin kaupungin kuoroja. Ne esiintyvät oopperatalon edustalla, jonne on hyvä mennä jo ennen klo 18 alkavia konsertteja, sillä viidestä lähtien kadulla myydään glögiä ja herkkuja.

Oopperatalon edustalle pääsee vaivattomasti metrolla, ja sen edestä kulkeva Andrassy on yksi kaupungin kauneimpia katuja. Sitä kannattaa tutkia enemmänkin, ja täältä kannattaa kävellen tai metrolla siirtyä Károly körút -bulevardille [kartalla], jolla myös on oopperatalon edustan tavoin joulukoristeina toimivia taideinstallaatioita.

Luistinrata Vajdahunyad vara -linnakkeen edustalla (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Budapestissa on useita luistinratoja talvisin. Varmin aika luistella hyvissä olosuhteissa on vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana.

Alkuvuoden 2017 tapahtumia ja talven ajanvietemahdollisuuksia

Talvi on aivan erilainen kausi Budapestissa kuin pitkä kesäkausi, ja Suomen oloista muistuttavat kummasti kylmät säät ja varhain pimenevät illat. Talvella voi harrastaa samoja asioita kuin kesällä, kuten käydä kylpylässä tai vierailla talvisinkin suosituilla puistoalueilla, mutta silloin on myös täysin omia aktiviteetteja, kuten luistelua. Talvisin on erityisen hyvä vierailla kylpylöissä, joiden ulkoaltaissa on hämärän laskeuduttua maagista tunnelmaa, ja muitakin hyviä ajanvietemahdollisuuksia talvella on.

Budapestissa on useita luistinratoja talvisin. Varmin aika luistella hyvissä olosuhteissa on vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana, jolloin esimerkiksi kaupunkipuistossa, Vajdahunyad vára -linnakkeen [kartalla] edustalla on yksi Euroopan suurimpia luistinratoja. Myös linnakkeella on joinain vuosina ollut joulutori, mutta suurin vetonaula täällä on luistinrata, jolla koko talven on erikoista, mieleenpainuvaa tunnelmaa. Kaupunkipuisto on talvella muutenkin hyvä vierailupaikka, sillä siellä sijaitsee kaikenlaista, sirkuksesta kaupungin eläintarhaan ja kaupungin kuuluisimpaan kylpylään.

Budapest Local esittelee talviajan ajanvietemahdollisuuksia

Alkuvuoden tapahtumia

Ruokien ja juomien takia Budapestiin on hyvä matkustaa koska tahansa, ja helmikuussa on kahdet eri ruokaan liittyvät festivaalit. Kevättalvella ja keväällä on muitakin tapahtumia, kuten tanssifestivaalit, ja kevään tapahtumat huipentuvat pääsiäisenä, joka vuonna 2017 on huhtikuun puolivälissä.

Helmikuun puolivälissä pidetään parlamenttirakennuksen vieressä olevalla Szabadság tér -aukiolla [kartalla], mielenkiintoisen neuvostomonumentin alla, Mangalica-festivaalit. Ne sopivat ainoastaan sianlihan ystäville, sillä juhla pyörii pelkästään korkeatasoisimman unkarilaisen sianlihan ympärillä. Vuonna 2017 festivaali pidetään 12.–14.2., ja nykyään samaa asiaa juhlistetaan myös syyskuussa, mistä voi lukea verkkosivuilta.

Parlamenttitalo
Parlamenttitalo, jonka vieressä olevassa etnografisessa museossa pidetään pääsiäismarkkinat tai muita pääsiäistilaisuuksia.
Kuva: Peter Forsberg

Samaan aikaan ovat uudet kalafestivaalit, jotka pidetään Budan puolella, Millenáris-puistossa [kartalla]. Tämä lähellä Széll Kálmán tér -metroasemaa pidettävä tapahtuma on kalanystävien suurta juhlaa, ja talvella harva asia lämmittää yhtä tehokkaasti kuin paikallinen kalakeitto. Ohjelmaan kuuluu kokkauskilpailuja, juomatarjoilua, musiikkia, kansantanssia ja kaikenlaista myös lapsille. Jos Budapestissa mielii kesällä tai talvella normaalia parempia makean veden kaloja ja kalakeittoa, varma valinta on paikallisten suuressa suosiossa oleva, lähellä Váci-kävelykatua sijaitseva Halkakas (Veres Pálné u. 33) [kartalla], joka on lähellä suurta kauppahallia.

Helmikuun loppupuoli tuo Budapestiin tanssia Budapest Dance Festival -tanssifestivaalien yhteydessä. Nämä ennen huhtikuussa pidetyt festivaalit tuovat korkeatasoista tanssia Budan puolella sijaitsevaan kansalliseen tanssitaloon (Nemzeti Táncszínház) [kartalla], joka sijaitsee Millenáris-puistossa, lähellä Széll Kálmán tér -metroasemaa, ja siellähän myös kalafestivaalit noin viikkoa aikaisemmin pidetään.

Budapestissa on keväällä paljon tapahtumia, joihin kuuluvat huhtikuun 8.–24. pidettävät kevätfestivaalit. Nämä pääsiäisen yli jatkuvat kulttuurifestivaalit tuovat musiikkia, taidetta, teatteria, elokuvaa ja kaikenlaista luovaa kaupunkiin, ja tämä on kulttuuri-ihmisten kulta-aikaa Budapestissa. Säät ovat monena vuotena jo kesäisiä tähän vuodenaikaan, ja festivaalin ohjelmistoon kuuluu kaikenlaista oopperan ensi-illasta jatsiin ja klassisen musiikin konsertteihin.

Pääsiäinen eli Húsvét on suuri juhla Unkarissa, ja sinne on varsin hyvä vuonna 2017 matkustaa huhtikuun puolivälin paikkeilla. 16.4. on pääsiäissunnuntai, ja kaikenlaista tapahtumaa on kaupungissa jo huomattavasti tätä ennen. Perinteisesti Budan linnalla, Vörösmarty tér -aukiolla, jolla kuuluisin joulutorikin pidetään, kaupunkipuistossa ja parlamenttitalon vieressä olevassa etnografisessa museossa pidetään pääsiäismarkkinat tai muita pääsiäistilaisuuksia. Niistä Vörösmarty térin markkinat avataan jo maaliskuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna, ja ne kestävät yleensä reilusti yli pääsiäisen. Linnalla on tapahtumia vain yhtenä viikonloppuna, ja kaikista tapahtumista ilmoitetaan tarkemmin Budapestin matkailusivuilla.

Uutta ja huomionarvoista Budapestissa 2016–2017

Budapestissa on tämänkin talvikauden aikana remontteja, muutoksia ja kaikenlaista uutta. Budan puoli on parantanut otettaan sen verran, että siihen kannattaa tutustua entistä paremmin, ja myös sen vieressä olevaan Óbudaan kannattaa ainakin joulutorin yhteydessä käydä tutustumassa.

Szell Kalman Ter 2016 remontin jälkeen
Széll Kálmán tér -aukio, joka ennen oli värikäs paikka ja jossa monet paikalliset vielä vuosikymmen sitten kaupustelivat tavaroitaan, on kokenut muodonmuutoksen.
Kuva: Peter Forsberg

Alkaneita ja valmistuneita remontteja

Syyskuun alussa 2016 Margit-saari [kartalla], joka sijaitsee Budan ja Pestin välissä, laitettiin suureen remonttiin. Vesiputkia revitään maasta, koko paikka myllerretään eivätkä linja-autot kulje sen läpi ennen kuin maaliskuussa 2017. Eli Margit-saarta (Margitsziget, engl. Margaret Island) kannattaa tämän talven vältellä, eikä sinne ei kannata majoittua tai lähteä tekemään muuta kuin vasta huhtikuussa 2017.

Budan puolella alkoi alkuvuodesta 2015 suuri remontti Széll Kálmán tér -aukiolla [kartalla], joka vuoteen 2011 asti tunnettiin Moszkva tér -nimisenä. Remontti, joka sekoitti koko tämän laajan aukion melko totaalisesti, valmistui kesäksi 2016. Suuri aukio, joka ennen oli värikäs paikka ja jossa monet paikalliset vielä vuosikymmen sitten kaupustelivat tavaroitaan, on kokenut muodonmuutoksen ja se on nyt entistä selkeämpi paikka. Sen kautta kulkee metro ja myös kymmeniä busseja ja raitiovaunuja. Turistille käteviä metron lisäksi ovat kohti Pestiä ja suurta bulevardia kulkevat raitiovaunut 4 ja 6, linna-alueelle suuntaava pieni sähköbussi 16A ja muutama raitiovaunu, joilla pääsee esimerkiksi kohti Budan kukkuloita ja ns. Lasten rautatietä.

Széll Kálmán tér -aukio oli ennen hyvä paikka kahville ja ainakin pienelle jaloittelulle, mutta remontin valmistumisen myötä siltä ovat kadonneet paitsi kahvilat ja halvat ruokapaikat myös paikan henki, sillä siitä on tehty sellainen, ettei juuri kukaan viitsi siellä pitkään oleskella. Näin ollen jos aukiolle saapuu tutustumaan lähistön kortteleihin, kannattaa siltä lähteä kulkemaan kohti Margit körút -bulevardia, jonka takana sijaitsee suuri ja monessa eri rakennuksessa oleva Mammut-ostoskeskus [kartalla]. Itse Margit-bulevardilla on useita pikaruokapaikkoja, kiinalainen ravintola, perinteinen unkarilainen ravintola, viinitupa, kahviloita ja muitakin vaihtoehtoja. Näistä unkarilainen Trombitás-ravintola on turistille paras vierailupaikka, siellä on paikallisia perinneruokia ja myös hyvät juomavalikoimat. Ostoskeskuksen kauppahallin yhteydessä, sen alakerroksissa, on useita ruokapaikkoja sielläkin, mutta ne eivät ole kaikkein korkeatasoisimpia. Lisää ravintoloita, kahviloita ja kesäterasseja kauniilla ilmoilla on Lövőház utcalla [kartalla], joka on kaupunginosan kävelykatu. Siltä on lyhyt matka Városmajor-puistoalueelle, jonka juna-asemalta [kartalla] pääsee hammasratasjunalla numero 60 kohti Budan kukkuloita ja Lasten rautatien päätepysäkkiä.

Lasten rautatie
Lasten rautatiellä matka kestää reilut puoli tuntia suuntaansa, matkan varrella on monta asemaa ja niillä voi jäädä pois ja vähän katsella mitä niiden ympäristössä on.
Kuva: Peter Forsberg

Budan puoli ja Lasten rautatie

Budan puoli on Linnavuorta lukuun ottamatta aluetta, joka valtaosalta Budapestissa vierailevilta jää Pestin jalkoihin. Buda on mäkisenä ja vanhempana osana hankalampi paikka liikkua, eikä sen kahdessa kaupunginosassa asu läheskään samaa määrää ihmisiä kuin joen toisella puolella Pestissä. Budassa käy Linnavuorta lukuun ottamatta vähän turisteja, ja se on lähinnä siellä asuvien temmellyskenttää. Budan kaksi tärkeintä aukiota ovat Széll Kálmán tér ja Batthyany tér, joilla molemmilla on metroasemat. Batthyany térillä on myös HEV-paikallisjuna-asema, jolta pääsee kohti Óbudaa ja Szentendrea, ja Budassa on myös kaksi kaukoliikenteen rautatieasemaa, joilta pääsee erityisen hyvin kohti Balaton-järveä.

Yksi erikoisuus, johon Budassa kannattaa kiinnittää huomiota, on taas pinnalle noussut Lasten rautatie (Gyermekvasút, engl. Children’s Railway). Se alkaa Széchenyihegy-asemalta ja päättyy Hűvösvölgy-asemalle, jonka lähellä on pieni asialle omistautunut museo ja myös radan paras ravintola. 10–14-vuotiaiden lasten pääosin hallitsema, 11,7 kilometrin pituinen rautatie pääsi vuonna 2015 Guinnessin ennätystenkirjaan.

Lasten rautatie toimii kesät talvet, mutta talvikaudella se ei kulje maanantaisin. Juna kulkee ainakin kerran tunnissa, koko matkalle kelpaava yhden suunnan lippu maksaa 700, edestakainen lippu 1400 forinttia ja junaan käyvät vain siihen erikseen ostetut liput. Kesäisin voi matkustaa avonaisessa junavaunussa mutta talvia ja sadekelejä varten on oma umpinainen vaunu. Matka kestää reilut puoli tuntia suuntaansa, matkan varrella on monta asemaa ja niillä voi jäädä pois ja vähän katsella mitä niiden ympäristössä on. Jánoshegy on korkein kohta kukkuloilla, ja pääteasemalta pääsee helpoiten monella jatkuvasti kulkevalla raitiovaunulla takaisin kohti Budan pääpaikkoja. Junat eivät kulje syyskuun ja huhtikuun välisenä aikana maanantaisin, ja viikolla ne kulkevat tunnin ja viikonloppuisin 45 minuutin välein. Junat lähtevät klo 9 tai klo 10, mutta on hyvä pitää mielessä, että viimeiset junat lähtevät paikalliseen tyyliin aikaisin, yleensä klo 15–17. Aikatauluja voi katsella unkarinkielisiltä verkkosivuilta.

Lisää Pienessä Matkaoppaassa Budapestiin

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Top Budapest /Flickr, Paul Frederickson /Flickr
2016/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti