Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Dublin
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintola-pubin terassi
Dublinissa on erityisen hyvin tarjolla paikallisia ruokia, joita on hyvä syödä pubeissa.

Ruokailu ja ravintolat

Tällä sivulla käydään läpi, miltä seuduilta ja kaduilta Dublinista voi kätevimmin löytää hyviä ravintoloita ja minkälaisia ruokia kaupungissa on tarjolla. Lisäksi luodaan katsaus ravintoloiden hintatasoon ja ruokailuaikoihin.

Dublinin parhaat ravintolaseudut

Dublinin keskustassa on melkoinen määrä ravintoloita, ja ne ovat sijoittuneet vilkkaimmille alueille, niin ettei ravintoloita tai muita ruokapaikkoja tarvitse keskustassa erikseen etsiä. Ravintoloita ja muita ruokapaikkoja, kuten pubeja, on sekä joen pohjois- että eteläpuolella.

Usein mutta ei aina joen pohjoispuoli eli Northside on parempi paikka niille, jotka haluavat säästää ruokakustannuksissa. Aterioiminen on melko hintavaa Dublinissa, joskaan Helsingin ravintoloiden hintoihin tottuneille ei ole mitään yllätyksiä luvassa.

Huomionarvoinen seikka Dublinissa on se, että pubit laittavat keittiönsä kiinni aikaisin, yleensä klo 21 jälkeen, eikä sieltä ole helppo löytää muita kuin pikaruokia klo 22 jälkeen. Tupakoiminen on kielletty kaikissa ruokapaikoissa samoin kuin baareissa, joissa ruokia ei tarjoilla.

Southside

Dublinin joen eteläpuoli on kaupungin hienompi puoli, jossa on paljon nähtävyyksiä kuten museoita ja jossa turistit eniten viettävät aikaa. Eteläpuolen pääkatu Grafton Street ei ole varsinaiselle ravintolalle kovinkaan hyvä, mutta sen varrella on kansainvälisten ketjujen pikaruokapisteitä ja Bewley’s -kahvila, joka on koko maan hienoin kahvila. Itse pääkävelykadun sijaan kannattaa kurkkia sivukaduille, joista erityisen hyviä aterialle ovat Anne Street South, Duke Street ja Harry Street. Kunkin varrella on sekä perinteisiä pubeja, joissa tuoppi eli pintti Guinnessia ja perinteinen pubiateria ovat turistien keskuudessa kova sana. Varsin hyvä ruokapaikka on James Joycen Odysseus-romaanin maailmankuuluksi tekemä Davy Byrne’s (21 Duke St), josta tuopin olutta tai viinilasin yhdessä hyvän aterian kanssa saa 15-20 eurolla. Davy Byrne’sillä kuten valtaosalla Grafton Streetin sivukaduista on kesäkaudella terassit.

Grafton Streetin ympäristössä on paljon erilaisia ruokapaikkoja muuallakin. Tyylikkään Dawson Streetin varrella on kaikenlaista kahviloista meksikolaisiin ravintoloihin, ja toisella puolella matkalla kohti Dublin Castle -linnaketta on tätäkin enemmän vaihtoehtoja. Johnson’s Court -kuja vie kohti Georges Street Arcade -kauppakeskusta, ja tällä välillä on huomattava määrä pubeja, ravintoloita ja muita ruokapaikkoja, joilla miltei kaikilla on terassit kesäaikaan. Lisää ruokapaikkoja on South Great George’s Streetin varrella, missä on niin tyypillisiä pubiruokia kuin aasialaisiakin ruokia tarjoavia paikkoja, ja lisää ravintoloita on samansuuntaisilla Drury ja Williams Streeteillä.

Dame Lane -kuja, joka sijaitsee myös tällä alueella, on kuuluisa monista eri pubeistaan, ja sen varrella voi esimerkiksi maailmankuulussa Stag’s Head -pubissa (1 Dame Court) syödä tyypillisiä pubiruokia mitä miellyttävimmässä ilmapiirissä. Dame Lanen varrella on kuitenkin edullisempiakin vaihtoehtoja, kuten kuuluisa Chippy eli fish & chipsiä pääasiallisesti tarjoava Malone’s (34 Dame Street), jolla on sisäänkäynti myös kujalta.

Temple Bar
Temple Bar:n huvittelualue houkuttelee etenkin turisteja syömään ja juomaan.

Dame Lanen vieressä kulkeva Dame Street on sekin katu, jolla on paljon erilaisia ruokapaikkoja. Täällä kannattaa muistaa, että Spar (19-20 Dame Street) on paitsi ruokakauppa myös paikka, jossa on valmiita ruokia ja kuumia juomia ja jossa syöminen on edullisempaa kuin varsinaisessa ravintolassa. Sparissa on mukavia istumapaikkoja, ja tästä 24 tuntia vuorokaudessa avoinna olevasta liikkeestä saa erityisen hyviä aamiaisia mutta myös muitakin aterioita.

Aivan lähellä sijaitseekin Temple Bar, huvittelualue, jonne lähtevät etenkin turistit syömään ja juomaan, aamuvarhaisesta iltamyöhään. Täällä syöminen on usein hivenen kalliimpaa kuin muualla, mutta täältä saa myös pitsapaloja ja muita pikaruokia. Erityisen hyvin ruokapaikkoja alueella on Temple Bar Square -aukiolla, jolla on terassiravintoloita, ja kaikenlaisia on myös sen lähikaduilla.

Northside

Liffey-joen rantakatu Bachelors Walk O’Connell ja Ha’penny -siltojen välissä on hyvä katu aterialle joen pohjoispuolella eikä keskeisestä sijainnistaan huolimatta ollenkaan kallis. The Bachelor Inn (31 Bachelors Walk) esimerkiksi on erinomainen paikka tyypilliselle pubiaterialle kuten bangers & mashille eli perunamuusille ja makkaroille. Tuopin ja pääruoan saa sieltä 13 eurolla. Vähän kalliimmalla lähellä oleva Arlington (23-25 Bachelors Walk) tarjoaa muun muassa irlantilaisen illan, johon sisältyy ateria ja ohjelmaa kuten tanssia ja tyypillistä irlantilaista musiikkia. Saman rantakadun varrella on myös kahviloita, joissa voi syödä kevyitä ruokia edullisesti.

Seuraava katu joesta poispäin kuljettaessa on Abbey Street, jonka varrella on paljon ruokapaikkoja. Heti O’Connell Streetin kulmassa sijaitseva The Oval (78 Middle Abbey St) on tyypillinen irlantilainen pubi, jossa ovat aina viihtyneet kirjailijat ja lehtialan ihmiset, ja siellä istuskeli aikoinaan myös Pentti Saarikoski. Pubi on nykyisin siisti paikka 5 euron pintille ja aterioille, joiden joukossa on tietysti tyypillisiä pubiruokia kuten Irish stew -muhennosta ja full Irish breakfast -aamiaisia. Saman kadun varrella on huomattava määrä erilaisia ruokapaikkoja, joista tasokkaimmat ovat Arnott’s-tavaratalossa, jossa sijaitseva Homemade-ravintola on etenkin vähän varakkaampien paikallisten mieleen.

Abbey Street -kadulla on useita muitakin ravintoloita, mutta päähuomio täällä kannattaa kiinnittää Epicurean Food Hall -halliin, jolla on sisäänkäynti paitsi Abbey Streetillä myös Liffey Streetillä. Siellä saa varsinaisen läpileikkauksen kaupungissa tarjottavista ruoista, sillä sen tarjontaan kuuluu kaikkia fish & chips -myymälästä Välimeren maiden ruokiin, brasilialaisiin ja pikaruokiin. Ateriat maksavat 8-12 euroa, monilla Välimeren maiden ruokia tarjoavilla pisteillä on noutopöytäsysteemi, joka sopii suuriruokaisille, ja keskellä olevassa tilassa isonkin porukan jäsenet voivat syödä kaikki yhdessä ja juuri sellaisia ruokia kuin haluavat.

Joen pohjoispuolella ravintolat ovat keskittyneet O’Connell Streetin kummallekin puolelle lähelle jokea, ja mitä kauemmas joesta kulkee, sen vähemmän ravintoloita tulee vastaan. Yksi hyvä sivukatu kebabille tai muillekin aterioille on Talbot Street, joka on suorin tie O’Connell Streetiltä Connolly-asemalle. Erityisen huomion vähän kauempana joesta ansaitsee Parnell Street, missä Dublinin pieni "kiinalainen kaupunginosa" sijaitsee. Tämä on lähinnä North Great George’s Streetin ja Gardiner Street Middlen välimaastossa, ja sieltä saa autenttisia kiinalaisia ruokia, kuten dim sum -pikkuruokia, ja muitakin aasialaisia ruokia.

Muualla Dublinissa on ravintoloita ripotellen, ja keskustan ulkopuolella ruokien tarjoamisesta vastaavat lähinnä pikaruokapaikat ja pubit.

Esimerkiksi Visit Dublin -sivusto antaa lisätietoa ravintoloista.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Dublinissa on erityisen hyvin tarjolla paikallisia ruokia, joita on hyvä syödä pubeissa. Siellä on pikaruokia ja muita amerikkalaistyylisiä ruokia, aasialaisia ruokia, joista kiinalaiset, japanilaiset ja vietnamilaiset ovat katukuvassa yleisimpiä, ja kaikenlaisia muita ruokia brasilialaisista meksikolaisiin ja kebab-annoksiin. Meksikolaiset ruoat ovat Dublinissakin uusi muoti-ilmiö, ja niitä tarjoavia ravintoloita ja pikaruokapaikkoja ilmaantuu kaupunkiin tämän tästä.

Dublinissa erityisen hyviä ovat perinteiset pubiruoat, joista monet ateriat kuten fish & chips ovat kuuluja kautta maailman. Ruoat ovat samanlaisia kuin Britannian pubeissakin, mutta niihin kuuluu yleensä myös jonkin verran tyypillisiä irlantilaisia pubiherkkuja. Yksi tällainen on Irish stew, muhennos, jossa on perunaa, porkkanaa ja lampaanlihaa ja höysteenä sipulia ja selleriä.

Irish stew -muhennos
Irish stew -muhennos on tyypillinen irlantilainen pubiruoka.

Toinen joissain pubeissa koko päivän tarjottava paikallinen erikoisuus on full Irish breakfast, josta on olemassa myös kasvisversioita. Tämä tukeva aamupala sisältää makkaroita, pekonia, paistettuja kananmunia, grillattua tomaattia ja vähän paikan mukaan muutakin. Sekä sen että irlantilaisen muhennoksen kanssa tarjotaan yleensä paikallista leipää, joka on hyvää ja joka tunnetaan "soda bread" -nimellä.

Tyypillinen pubiateria on myös "bangers & mash", joka tunnetaan myös "sausage & mash" -nimellä. Makkarat ovat usein maustettuja, ja ne tarjotaan perunamuusin ja kastikkeen kanssa. Muhennoksia on Irish stew’n lisäksi muitakin, ja Dublinissa kun ollaan, Guinness-oluella maustettu liha- ja kasvismuhennos on monien pubien ruokalistalla.

Kalaruoat ovat Irlannissa yleisiä, ja tunnetuin kalaruoka on fish & chips, joka tosin ei ole mikään hirveän täyttävä tai terveellinen ateria. Sen sijaan tukevamman aterian tarjoaa vaikkapa lohipihvi ja perunat, joista "roasted fillet of Irish salmon" on hyvä, paikallinen grillattu kala-ateria yhdessä perunamuusin kanssa. Toinen yleinen kala Irlannissa on cod eli turska, joka onkin yleensä parhaiden fish & chips -aterioiden grillattu ja paneroitu kala. Etenkin syksyllä ravut ja hummerit ovat yleisiä Irlannissa, ja paikallinen tällainen ateria on Dublin lawyer, joka on viskiin ja kermaan valmistettua rapua.

Hintataso

Dublinissa on vaikea saada ateriaa ruokajuomineen alle 10 eurolla, joskin ruokajuomaksi saa niin halutessaan ilmaista hanavettä ja näin edullisimmissa paikoissa voi syödä pääaterian 6-8 eurolla. Edullisimpia ruokia kaupungissa ovat aasialaiset ruoat. Pubiruoat 13-18 eurolla edustavat keskitasoa, ja Grafton Streetin sivukatujen hienoimmissa ravintoloissa kuluu ruokaan ja juomaan helposti lähemmäs 30 euroa.

Ruokajuomina veden ohella yleisimpiä ovat olut ja viini, ja tuoppi Guinnessia maksaa Dublinin ruokia tarjoavissa pubeissa yleensä viiden euron tietämillä, viini vähän enemmän. Dublinin katuja mittaillessa tulee vastaan tarjouksia, kuten Irish breakfast alle 10 eurolla, mutta kaupungissa ei ole paljon lounastarjouksia eikä joitain poikkeuksia lukuun ottamatta siellä juurikaan tule vastaan normaalia edullisempia lounaita.

Tippikulttuuri

Dublinin pubeissa ja ravintoloissa on hyvät palkat, eikä niissä tehdä töitä juomarahojen toivossa. Tippiä ei yleensä jätetä, joskin sellainen kyllä otetaan vastaan ja yleensä lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Ruokailuajat

Dublinissa on vähän samantyyliset ruokailuajat kuin Suomessakin. Aamiaista saa varhain aamulla, ja joskus sitä tarjotaan iltaan asti. Lounasaika on etenkin pubeissa ajanjakso, jolloin keittiö on avoinna, ja se alkaa yleensä klo 11-12 ja päättyy klo 15-16. Pubien keittiöt ovat auki sitten taas illalliselle, joka voi olla heti lounasajan jälkeen tai sitten alkaa klo 18.00 ja jatkuu yleensä klo 21, joskus klo 22 asti. Varsinaiset ravintolat sulkevat ovensa melko aikaisin, eikä kaupungissa ole helppoa löytää varsinaisia ruokia tarjoavia paikkoja klo 22 jälkeen. Ympäri kaupungin, esimerkiksi O’Connell Streetin varrella tai sitten Grafton Streetin varrella, on hampurilaisravintoloita ja muita pikaruokapisteitä, jotka myyvät ruokia myöhään, muutamat viikonloppuisin läpi yön.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Epicurean Food Hall on suljettu maaliskuussa 2016. /Tytti

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti