Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Genova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Piazza del Portello
Piazza del Portello -aukion alueella ja lähellä on paljon hyviä ravintoloita, ja sieltä voi kulkea Villetta di Negro -puistoon, josta on mukavat näkymät keskustaan.

Genovan kaupunginosia ja alueita

Valtaosa Genovaan matkaavista näkee ensimmäisenä toisen sen kahdesta keskustan rautatieasemasta, Principen tai Brignolen. Näille asemille tulee junia maan monesta eri kolkasta, ja niiden kautta kiertävät myös lentokenttäbussit. Näiden kahden aseman väliin jää miltei kaikki tärkeä kaupungin keskustassa, mukaan lukien satama-alueet, vanhakaupunki ja Via XX Settembren hallitsema keskustan uusi osa. Kummaltakin asemalta on metroyhteys muualle keskustaan, ja kummaltakin asemalta on erittäin helppo nousta taksiin ja niiden kautta kulkee myös melkoisesti busseja.

Principe-aseman tienoo

Principe-aseman tienoo ei ole kaikkein mukavimpia kaupungissa, ja kaupunkia tuntemattoman voi olla vaikea aluksi löytää suorinta reittiä kohti satamaa tai vanhaakaupunkia tai löytää edes metroa [kartalla], joka on hivenen itse asemasta poispäin. Asemalta kohti Largo Zeccaa kulkeva Via Balbi on kuitenkin ihan hyvä katu kävellä, se on lähikatuineen hyvää aluetta hotellille, ja sen pohjoispuolella sijaitsee kaupungin kasvitieteellinen puutarha. Via Balbin varrella sijaitsee myös Palazzo Reale eli kuninkaallinen palatsi, joka tarjoaa maksua vastaan tilaisuuden tutustua Genovan loiston aikaisiin kuninkaallisten asuintapoihin.

Via Balbi päättyy Piazza della Nunziata -aukioon, jonka takana sijaitsee merkittävä Largo della Zecca [kartalla]. Tämä aukio on kätevä tuntea, sillä täältä voi nousta köysijunalla Righin kaupunginosaan. Sieltä on hyvät näkymät, kuten muiltakin kaupungin kukkuloilta, joihin kuuluvat myös Sant’Anna ja Castelletto. Aukiolta lähtee useita suuria katuja moneen suuntaan, mutta turistille Via Cairoli ja sitä jatkava Via Garibaldi ovat paras reitti kohti Piazza del Portello -aukiota, jolta pääsee nousemaan muille kaupungin näköalapaikoille.

Via Garibaldi [kartalla] on parhaita katuja koko kaupungissa, sillä se on kävelykatu, joka ei varsinaisesti kuulu centro storico -vanhaankaupunkiin vaan ennen tunnettiin Strada Nuova -nimellä eli uutena katuna. Tänne ilmaantui 1500-luvulle toinen toistaan hienompia palatseja, joihin kannattaa etenkin pimeyden laskeuduttua mennä tutustumaan, ja niiden vieressä on terasseja, joilla on hyvä nauttia kadun tunnelmasta. Katu johtaa Piazza del Portello -aukiolle [kartalla], jonka alueella ja lähellä on paljon hyviä ravintoloita, ja sieltä voi kulkea Villetta di Negro -puistoon [kartalla]. Tästä puistosta on mukavat näkymät keskustaan, siellä sijaitsee itämaisen taiteen museo ja siellä on ympäri vuoden mukava ihastella subtrooppista kasvillisuutta, vesiputouksia ja lintuja.

Brignole-aseman tienoot

Villetta di Negrosta on lyhyt matka yhdelle kaupungin uuden puolen pääaukioista, Piazza Corvettolle [kartalla], jonka arkkitehtuuri on peräisin lähinnä Itävallan ajoilta. Tästä voi kulkea melko ikävä reittiä mutta suorinta tietä Brignole-asemalle [kartalla], joka on keskustan kahdesta asemasta vilkkaampi. Sen edessä olevalla Piazza Verdillä on aina melkoinen kuhina, täältä voi nousta junaan päiväretkelle mennäkseen ja täältä pääsee takaisin keskustaan ja Principe-asemalle metrolla. Aseman ympäristössä ei ole aivan vieressä mitään tärkeää tai mielenkiintoista, mutta sen eteläpuolella olevalla Piazza della Vittoria -puistoaukiolla [kartalla] voi käväistä katsomassa kaunista riemukaarta. Puiston vieressä sijaitsee myös kaupungin linja-autoasema, jolta lähtee busseja muualle Liguriaan ja Italiaan, ja sen yhteydessä on myös pieni Brignole-puistikko. Puisto ei ole parhaimmassa iskussa nykyisin, mutta siltä onkin hyvä nopeasti siirtyä Via XX Settembre -kadulle [kartalla], joka on kaupungin kenties merkittävin. Kadun varrella on museoita, kauppahalli, hienoja hotelleja, kaupungin parhaita ravintoloita, kahviloita ja kauppoja, joka lähtöön. Sen ympäristö on myös aluetta, johon kannattaa tutustua, etenkin Via Romaan ja Via San Vincenzo -kävelykatuun [kartalla], joka on erittäin hyvä paikka kohtuuhintaisille aterioille, drinkeille tai ostoksille.

Via Roma [kartalla], joka lähtee Piazza de Ferrari -pääaukiolta, on hyvä mutta vilkas katu ostoksille. Sen varrella sijaitseva Galeria Mazzini on kuitenkin varsin rauhallinen paikka nähdä tyypillinen vanhanajan italialainen kauppakeskus, ja siltä on suora yhteys kaupungin pääaukiolle.

Vanhakaupunki

Piazza de Ferrari [kartalla] on liikenteen solmukohta, jolla on metroasema ja jolta on suora yhteys vanhaankaupunkiin. Sinne pääsee helposti siirtymällä rakennusten lävitse Piazza Matteotti -aukiolle [kartalla], jonka edessä upea Palazzo Ducale sijaitsee. Palatsissa on hyvät mahdollisuudet nähdä taidenäyttely, juoda kahvit tai ottaa drinkin tai sitten syödä varsin kohtuuhintainen ateria. Palatsi on sekä paikallisten että turistien suosiossa, ja siellä on hyvä loman aikana vierailla ainakin kerran. Sen ulkopuolella on terasseja, joilta aurinkoisina päivinä on hyvä tarkkailla palatsia ja elämää sen ympäristössä.

Linja-auto Piazza de Ferrari -aukiolla
Piazza de Ferrari on liikenteen solmukohta, jolta on suora yhteys vanhaankaupunkiin. Piazza de Ferrari -aukiolta lähtee myös Via Roma, joka on hyvä mutta vilkas katu ostoksille.

Palazzo Ducalen edestä kulkee kohti satamaa Via San Lorenzo [kartalla], joka on vanhankaupungin pääkatu. Sen varrella on kauppoja ja ravintoloita, jotka ovat erityisen hyviä täällä pikavisiitillä oleville. Kadun varrella sijaitsee San Lorenzon tuomiokirkko, joka jopa Italiassa erottuu kirkkojen keskuudessa edukseen. Sen sisällä on hyvä käydä katsomassa taidetta ja hulppeita sisätiloja, ja sen edessä on mukava istuskella portailla ja kuunnella katusoittajia.

Via Lorenzo jakaa vanhankaupungin kahteen osaan, ja niistä sen pohjoispuoli on hyvää aluetta shoppailla, käydä syömässä ja nauttia näiden ns. caruggi-kujien omalaatuisesta ilmapiiristä. Eteläpuolella, jolla on paljon kirkkoja ja yliopiston laitoksia, on nuorekas tunnelma, mutta siellä ei ole hirveästi turistin näkökulmasta tärkeää kuin Piazza delle Erbe -aukio [kartalla], joka on yöelämän keskus. Pohjoispuolella kannattaa vaellella, kävellä etenkin Via Oreficia [kartalla] ja sitä jatkavia Via Sozigliaa tai Via Luccolia pitkin kohti Piazza del Portelloa ja Via Garibaldia. Shoppailumielellä kaupungissa olevat kokevat tämän alueen kaupungin antoisimmaksi, ja täällä on myös hyvä määrä kaikenlaisia ruokapaikkoja, baareja ja kahviloita. Vanhakaupunki ei kuitenkaan ole mikään Barcelonan Barri Gotic, vaan se hiljenee iltakahdeksan jälkeen melkoisesti ja sen jälkeen lähinnä vain sen laitamilla on avoimia ravintoloita ja baareja.

Via San Lorenzo johtaa Piazza Caricamento -aukiolle [kartalla], joka sijaitsee sataman ja vanhankaupungin välimaastossa. Tämä aukio on kenties kaupungin mielenkiintoisin, ja siellä on hyvä käydä mihin aikaan tahansa. Sen alueella sijaitsee kuuluisa Palazzo San Giorgio, missä Marco Polo tunnetusti saneli matkansa kirjaksi Marco Polon matkat. Tänne pääsee rautatieasemilta ja pääaukiolta metrolla San Giorgio -asemalle, ja tästä on hyvä siirtyä nopeasti joko vanhaankaupunkiin tai sitten Genovan kuuluisille satama-alueille.

Genovan satama-alueet

Genovan satama-alueet, jotka 1990-luvulta lähtien on totaalisesti kunnostettu, tulevat kaikille kaupungissa vieraileville tutuksi. Tänne on aurinkoisella ilmalla hyvä tulla istuskelemaan Molo Vecchio -laiturille [kartalla], mistä saa parhaan kuvan tämän suuren sataman luonteesta. Porto Antico eli vanha satama, joka ei enää ole paljonkaan käytössä satamana, on turistien mieleen. Täällä onkin hyvä ympäri vuoden istahtaa terassille, viihtyä koko perheen kanssa museoissa ja vierailla muissa nähtävyyksissä ja myös lähteä valaita katselemaan tai muulle laivakierrokselle. Satamaan voi tutustua kävellen, mutta siellä vuokrataan pyöriä, ja tämä onkin kenties koko Genovan ainoa paikka missä pyörällä voi turvallisesti ajella.

Porto Anticon lisäksi satama-alueisiin kuuluu muita osia, joilla voi katsella purjeveneitä ja muita aluksia, tai sitten lähteä kohti Sisiliaa, muita Välimeren saaria tai Afrikkaa laivalla. Terminal Tragghetti [kartalla] on Italian vilkkaimpia, täältä lähtee aluksia jatkuvasti, ja täällä voi rantapromenadia pitkin kävellä kohti kuuluisaa majakkaa ja tutustua tähän Välimeren toiseksi suurimman sataman luonteeseen.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti