Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Genova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Galata Museo del Mare -merimuseo (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Genova on tunnettu nimenomaan satamastaan, joka onkin Italian suurin, ja monet muistavat sen olleen myös Kristoffer Kolumbuksen kotikaupunki. Niinpä siellä tietenkin sijaitsee Euroopan suurin alan museo eli Galata Museo del Mare -merimuseo.

Museoita ja taidegallerioita

Vaikka Genova ei olekaan kaupunki, jonne tullaan perinteisesti tutustumaan museoihin, löytyy sieltä monipuolinen valikoima museoita taidegallerioista tiedemuseoihin. Etenkin merimuseo on Genovan kaltaisessa satamakaupungissa hyvä vierailupaikka, ja myös monet taidegalleriat ovat italialaiseen tyyliin korkeatasoisia vierailupaikkoja. Monet museot kuten Via Garibaldilla sijaitsevat Musei di Strada Nova -museot tarjoavat myös tilaisuuden vierailla Genovan toinen toistaan upeammissa palatseissa, joita löytyy ympäri kaupungin.

Useaan museoon haluaville Card Musei -kortti on kannattava hankinta, sillä se oikeuttaa ilmaiseen sisäänpääsyyn kaupungin 22 museoon.

Musei di Strada Nova -museot

Via Garibaldilla, vanhankaupungin laidalla sijaitsevat kolme palatsia muodostavat nykyisin Musei di Strada Nova -museot, jotka tarjoavat tilaisuuden päästä näkemään läheltä kaupungin upeita keskiaikaisia palatseja. Palazzo Bianco, Palazzo Rosso ja sekä kaupungintalona että museona toimiva Palazzo Tursi muodostavat tämän museon, jonka anti on lähinnä vanhojen maalarimestarien teoksia mutta myös muuta, kuten upeita huoneita ja Paganinin viulujen esittelytila.

Palazzo Bianco rakennettiin vuosina 1530–1540 Grimaldi-suvulle, ja sen suojissa on enemmän genovalaista ja ligurialaista taidetta kuin missään toisessa maailman museossa, mutta siellä on myös ulkomaisten taiteilijoiden tauluja, kuten Hans Memlingin.

Sen vieressä sijaitsee Palazzo Tursi, joka onkin suurin Genovan palatseista, ja vaikka museoon ei menisikään sisään, kannattaa käydä tutustumassa ainakin sen maksuttomiin osiin. Täältä löytyy jonkin verran taidetta, keramiikkaa ja huonekaluja, mutta pääosassa tässä museossa on Genovassa vuonna 1782 syntynyt viulisti Paganini. Sala Paganiniana eli Niccolo Paganinin esittelylle omistettu tila, jonka parasta antia ovat kaksi hänen käyttämäänsä viulua, on hyvä vierailupaikka kenelle tahansa.

Vastapäätä näitä kahta museota sijaitsee Palazzo Rosso, jonka toisessa kerroksessa sijaitsee taidegalleria. Tästä vuonna 1671 valmistuneesta palatsista löytyy paljon italialaista taidetta 1400–1500-luvuilta, mutta myös jonkin verran muualta tulevaa ja etenkin alankomaalaista keskiajan taidetta. Palazzo Rossossa pääsee myös näkemään 1900-luvun hienoon huoneistoon, jossa on sekä vanhaa että modernia sisustustyyliä ja jonka kattoterassilta on hyvät näkymät. Museot ovat avoinna ti–pe klo 9–19 ja la–su klo 10–19.

Merenkulkumuseo

Genova on tunnettu nimenomaan satamastaan, joka onkin Italian suurin, ja monet muistavat sen olleen myös Kristoffer Kolumbuksen kotikaupunki. Niinpä siellä tietenkin sijaitsee Euroopan suurin alan museo eli Galata Museo del Mare -merimuseo (Porto Antico).Tämä on erityisen hyvä vierailupaikka lapsiperheille ja merenkulusta erityisen kiinnostuneille, mutta muutkin kyllä viihtyvät täällä.

Sen 10 000 neliön alalla on kaikenlaista 1600-luvun kaleeriorjalaivasta merellä käytettyihin kanuunoihin ja muihin aseisiin. Sieltä löytyy kaikenlaista interaktiivista kuten laivakyyti Kap Hornin läpi ja myös esityksiä italialaisten siirtolaisten matkasta kohti uutta maailmaa. Nykyisin täällä on myös sukellusvene, johon tutustutaan veden alla, ja museosta löytyykin sen verran mielenkiintoista materiaalia, että täällä voi viettää puolikin päivää. Lisäksi satamassa aivan museon vieressä on paljon muutakin nähtävää, etenkin perheille. Kannattaa huomata, että museo on suosittu perheiden keskuudessa, ja etenkin viikonloppuisin ja juhlapyhinä se voi olla melko tukossa.

Museo on avoinna joka päivä maaliskuun alusta lokakuun loppuun klo 10–19.30, mutta muina vuodenaikoina se on maanantaisin kiinni ja viikolla se laitetaan kiinni jo klo 18.

Luonnonhistoriallinen museo

Lähellä Piazza delle Vittoria -aukiota sijaitseva Doria eli luonnonhistoriallinen museo (Via Brigata Liguria 9) [kartalla] on alan harrastajien keskuudessa maailmankuulu, sillä sen sisällä on peräti neljä miljoonaa eri näytekappaletta eläimiä, fossiileja, kiviä, mineraaleja ja muuta vastaavaa. Museo on korkeatasoinen, lapsiperheet viihtyvät siellä perinteisesti hyvin mutta siellä oppivat uutta myös vaativat alan harrastajat ja ammattilaisetkin. Museo on avoinna ti–su klo 10–18, ja pääsymaksu on sinne 5 euroa, joka on normaali pääsymaksu kaupungin museoihin.

Villan Crocen nykytaiteen museo

Keskustan ulkopuolella sijaitseva Museo d'Arte Contemporanea di Villa Croce -nykytaiteen museo (Via J. Ruffini 3) on abstraktin nykytaiteen ystäville erittäin hyvä vierailupaikka. Sieltä löytyy 3 000 eri abstraktia teosta vuosilta 1939–1980, mutta myös muuta kuten 1900-luvun jälkipuoliskon italialaista grafiikkaa. Museo sijaitsee Trattoria da Rosa -pysäkin ja ravintolan vieressä, minne pääsee bussilla numero 73. Museo on suljettu maanantaisin ja avoinna ti–pe klo 10–18.30 ja la–su klo 10–18.30. Kokoelmiin ei pääse sisään sunnuntaisin, ti–pe klo 9–13 eikä la klo 10–13.

Museo del Tesoro ja Museo Diocesano

San Lorenzo -tuomiokirkon naapurissa sijaitseva Museo del Tesoro on hautaholvissa sijaitseva aarremuseo, josta löytyy kaikenlaista raamattuaiheista ja katolilaisille merkittävää. Sen vieressä sijaitsee Museo Diocesano (Via Tommaso Reggio 20), jonka pylväskäytävistä löytyy lisää uskonnollis- ja raamattuaiheista taidetta ja veistoksia. Museot ovat avoinna aamupäivisin ja parin tunnin tauon jälkeen taas iltapäivällä, niihin on melko edulliset liput ja kumpaankin on hyvä tutustua samalla kun käy katsomassa yhtä Italian kauneimmista tuomiokirkoista.

Muita museoita

  • Museo Navale [kartalla] Lähellä Pegli-rautatieasemaa, keskustan ulkopuolella sijaitseva navigointimuseo, jossa on esillä vanhoja karttoja, laivojen malleja, merenkulkuun liittyvää esineistöä ja myös telakka työpajoineen.
  • Ligurian arkeologinen museo Toinen Peglissä sijaitseva museo, joka on aivan navigointimuseon naapurissa ja jossa on kaikenlaista etenkin Kreikan ja Rooman antiikin ajoilta.
  • Genovan museoiden viralliset sivut

Teksti: Peter Forsberg
2014/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti