Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Krakova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Hevoskärryt
Yksi tapa tutustua Krakovaan ilman, että joutuu kävelemään mukulakivikaduilla ja muutenkin oudoilla tienoilla turhan paljon, on nousta hevoskärryjen kyytiin.

Nähtävää ja koettavaa lapsille ja nuorille

Krakova on monin tavoin taianomainen vierailupaikka kenelle tahansa, ja se on varsin hyvä matkakohde lähes ympäri vuoden. Perheitä, joilla on eri ikäisiä lapsia, suuntaa Krakovaan melkoisesti, mutta tästä huolimatta sitä ei pidetä kovin perheystävällisenä kohteena. Asiaa auttavat kuitenkin erilaiset menopelit, kuten hevoskärryt, golf-kärryt ja kesäiset risteilyalukset, joiden kannelta minkämoinen perhe tahansa näkee paljon nopeasti ja kitkattomasti.

Jos lasten kanssa etsii erikseen jotain tekemistä eikä Wawelin linna-alue enää sykähdytä, voi Krakovassa lähteä eläintarhaan tai vesipuistoon, jotka molemmat ovat ympäri vuoden avoinna. Krakova on vilkas paikka viikonloppuisin ja keskikesällä, joten kaikkein eniten siitä voi nauttia jos ei satu sinne vuoden hektisimpiin vierailuaikoihin.

Hevoskyydit ja golf-kärrykierrokset

Krakovan keskusaukio on suuri Rynek Główny [kartalla], jolla riittää niin perheille kuin muillekin ihmettelemistä moneksi tunniksi. Liikkuminen lasten ja kävelemään tottumattomien nuorten kanssa voi olla kuitenkin aukiolla hankalaa, sillä silloin kun on tilaa ilmat eivät yleensä ole kaikkein parhaita ja kesäkauden aikana ja muina hyvinä aikoina aukiolla ja sen lähikaduilla riittää ihmisiä.

Yksi tapa tutustua Krakovaan ilman, että joutuu kävelemään mukulakivikaduilla ja muutenkin oudoilla tienoilla turhan paljon, on nousta hevoskärryjen kyytiin. Sellaiseen voi parhaiten nousta pääaukiolla, jolla Floriańska-kadun kulmauksessa on kesät talvet hevoskärryjä asiakkaita odottelemassa. Kaikkein suosituin ja näkymiltään hienoin reitti on pääaukiolta Grodzka-katua pitkin ylös Wawellin linnakkeelle, ja vaikka tämän matkan helposti käveleekin, on matka hevoskärryjen kyydistä sitäkin ikimuistoisempi. Tämä edestakainen matka kestää puolisen tuntia ja maksaa noin 200 złotya, mitä voi pitää hyvänä esimerkkinä siitä mitä kyydit maksavat. Kazimierziin eli entisiin juutalaiskaupunginosiin, joihin on perheille aivan liian pitkä kävelymatka, matka kestää pidempään, edestakainen matka lähes tunnin ja maksaa 500 złotya. Hevoskärryyn mahtuu 4–5 ihmistä, eikä ihmisten määrä vaikuta hintaan. Kyytejä on tarjolla kaikilla säillä noin klo 10–22.

Jos mielii näihin samoihin paikkoihin tai vielä pidemmälle, kuten Schindlerin tehtaalle tai suolakaivoksille, lähtee pääaukiolta aivan saman kulmauksen tienoilta mutta myös muualta kaupungista golf-kärryjen tyylisiä menopelejä, jotka on katettu ja jotka liikkuvat varsin nopeasti. Hinnat ovat eri kuskeilla täysin samanlaisia, ja toisin kuin hevosia ohjaavat kuskit, golf-kärryjen kuskit voivat antaa erilaista tietoa Krakovasta ja osa heistä on varsin viihdyttäviä. Erilaisia kierroksia eri paikkoihin on melkoisesti, ja nousta voi myös tunnin tai puolitoista tuntia kestävän kierroksen kyytiin, jolloin oppii Krakovan eri osista ja sen luonteesta. Mahdollista on myös mennä johonkin tiettyyn paikkaan, ja kyytiin mahtuu hyvin normaali perhe, eli 4–6 ihmistä voi ottaa osaa samalle kierrokselle. TripAdvisorista voi lukea kärryjä käyttäneiden kokemuksista.

Risteilyt ja laivakierrokset

Krakovan läpi virtaava joki eli Veiksel on harvalle suomalaiselle kovin tuttu, ja tähän Puolan pisimpään jokeen on mahdollista tutustua kesäkauden aikana tehtävillä risteilyillä ja muilla veneretkillä. Joella on etenkin Wawelin linnakukkulan alapuolella kesäisin paljon erilaisia aluksia, joista monet tekevät tunnin mittaisia risteilyjä. Niillä näkee kaikenlaista oleellista, ja on olemassa myös pidempiä laivaretkiä, jotka vievät pois Krakovan keskustasta. Perheille kuitenkin tunnin risteilyt ovat ihanteellisia, ja niille voi ottaa osaa huhtikuulta lokakuulle, joskin parhaat ilmat veneretkelle on toukokuulta syyskuulle. Viikonloppuisin ja elokuussa voi olla vähän liikaa ihmisiä, mutta risteilyjä on paljon ja niitä tehdään pitkin päivää, eikä sellaiselle tarvitse lähteä iltapäivän kaikkein kiireisimpiin aikoihin.

Kaksi hyvää yhtiötä, jotka tekevät tunnin risteilyjä ja muitakin veneretkiä, ovat Ster, jonka tunnin mittainen risteily antaa juuri sopivan kuvan joesta, ja Statek, jolla kylläkin on vain puolankieliset sivut mutta joka järjestää tunnin risteilyjä, kuten myös muitakin veneretkiä. Veneen kyytiin pääsee myös kansainvälisten sivustojen avustuksella, jolloin liput kylläkin voivat maksaa vähän enemmän, ja niihin kuuluvat Discover Krakow ja Viator, joiden kautta kylläkin saa aivan samoja lippuja kuin puolalaisten yhtiöidenkin sivuilta ja pientä lisämaksua vastaan.

Vesipuisto

Krakovassa on suuri vesipuisto, Park Wodny [kartalla], joka sijaitsee keskustan ulkopuolella mutta joka on yksi kaupungin suurimpia vetonauloja mitä erilaisimmille perheille. Se on hyvä vierailupaikka minkä ikäisille lapsille tai nuorille tahansa, sillä eri ikäiset on otettu siellä huomioon ja kaikille on jotakin mielenkiintoista. Keskukseen kuuluu 800 metriä liukumäkiä, kiipeilyseiniä, ainutlaatuinen vesileikkipuisto, porealtaita, saunoja ja altaiden äärellä oleva terassikahvila. Vesipuistossa on myös aikuisia kiinnostavia asioita, kuten vedessä oleva kuntosali ja lukuisia erilaisia saunoja, joiden joukossa on höyrysaunoja. Vesipuisto on suosittu viikonloppuisin, jolloin liukureihin on pitkiä jonoja, ja miellyttävintä tänne on tulla hiljaisempina aikoina.

Vesipuistoon on erilaisia pääsymaksuja, ja kaikkein paras sen antimista on nauttia ottamalla päivälipun. Viikolla hinnat ovat alhaisempia kuin viikonloppuna, ja jos vesipuistossa ei halua viettää koko päivää kannattaa ainakin ostaa kahden tunnin lippu. Perheille on alennuksia antavia lippuja, ja kahden tunnin lipun hintaan voi lisätä aikaa maksamalla lisää. Huomionarvoinen seikka on se, että alle 104 senttiä pitkät pääsevät keskukseen yhdellä złotylla, ja alle 8-vuotiaat saavat alennuksia. Keskus on päivittäin avoinna klo 8–22. Jos paikalle ei halua kulkea taksilla, pääsee vesipuistoon useilla eri bussilinjoilla, jotka näkee verkkosivuilta.

Eläintarha

Krakovan eläintarha eli Krákow Zoo [kartalla] sijaitsee lentoaseman suunnalla, ja pidempään kuin päivän pari Krakovassa viihtyvät perheet voivat hyvin ainakin kesällä lähteä käymään siellä. Eläintarha on 500 hehtaarin kokoisen Las Wolski -metsän alueella, mutta itse eläintarha on melko pieni, kooltaan 17 hehtaaria, eli siihen voi tutustua hyvin muutamassa tunnissa.

Eläintarhassa on 1400 eri eläintä edustamassa 285 eläinlajia, ja niistä yli 100 kuuluu lajeihin, jotka ovat joko uhanalaisia tai sitten jo lähes täysin sukupuuttoon kuolleita. Siellä on paljon melko tavanomaisia eläimiä mutta siellä on myös eläimiä kuten somalialaisia villiaaseja, valkoisia kameleita ja villikissoja, joita ei kaikkialla tulekaan vastaan. Tässä vuonna 1929 avatussa eläintarhassa on myös hyvät määrät matelijoita, joilla on oma talonsa, ja andienkondoreita, jotka ovat onnistuneet eläintarhassa lisääntymäänkin. Sanomattakin selvää on, että eläintarhassa on norsuja ja pingviinejä, ja on mahdollista ajoittaa vierailu aikoihin, jolloin niitä ruokitaan. Norsuja ruokitaan hyvän sään aikana päivittäin klo 13 ja pingviinejä päivittäin klo 10.

Museo on ympäri vuoden avoinna, ja yleinen aukioloaika on päivittäin klo 9–19 (lippukassa klo 18 asti). Aikuisten lippu maksaa 18 złotya, mutta aikuisia ovat lähes kaikki, sillä vain alle 4-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään. Eläintarhaan on erilaisia yhteislippuja, kuten perhelippuja, joiden kanssa perheet voivat säästää. Paikalle pääsee julkisilla menemällä ensin Cracovia-stadionille, jolta lähtee bussilinja 134 kohti eläintarhaa, ja Cravovia-pysäkille pääsee keskustasta raitiovaunulinjalla 20.

Lisää asiaa perheille:

In Your Pocket kertoo perheille soveltuvista vierailupaikoista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti