Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Lissabon
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Golfaaja
Lissabonin tienoo ja etenkin niin sanottu Estorilin rannikko on erinomainen ja kohtuuhintainen paikka golfata.

Lisää ajanvietevinkkejä

Lissabonissa voi vain kävellä, katsella kauppoja, käydä ostoksilla ja syödä hyvin, mutta siellä on kaikenlaista ajanvietettä ja sinne voi lähteä harrastamaankin monenlaista. Sen sijaan, että kävelee mäkisiä katuja pitkin ylös alas, voi nousta mitä erilaisimpien kiertoajeluiden kyytiin ja nähdä lyhyessä ajassa enemmän. Lissabonin seudulle voi lähteä golfaamaan ja harrastamaan muitakin urheilulajeja, ja Cascais ja Estoril ovat tähän merenrannalla oivia paikkoja. Lissabonissa voi myös surfata ja vierailla suurella Kristus-aiheisella patsaalla Tejojoen toisella puolella.

Monipuoliset kiertoajelumahdollisuudet

Lissabon on erilaisten kiertoajelujen luvattu kaupunki. Niidenkin, jotka normaalisti eivät ole kiertoajeluista kiinnostuneita, kannattaa ainakin lyhyellä lomalla harkita sellaiselle osallistumista. Kiertoajelulle voi nousta virallisen Yellow Busin monille eri kierroksille, jotka kulkevat niin Lissabonissa kuin sen ulkopuolellakin. Lippuja niihin voi varata verkkosivujen kautta, ja niiden joukossa on monta vaihtoehtoa.

Lissabonia voi kierrellä taksilla, ja sen sijaan, että vain hyppää taksiin, kannattaa katsoa etukäteen hyvä taksiyhtiö. Lisbon Taxi Tours tekee erilaisia kierroksia niin Lissabonissa kuin muuallakin, ja esimerkiksi neljän tunnin kaupunkikierrokset 1-2 hengelle maksavat 120 euroa, 3-4 hengelle 150 euroa.

Jos vähän normaalia isompi porukka, maksimissaan kuusi henkeä, haluaa kierrellä Lissabonia tai sen ympäristöä yhdessä, on Lisbon Van Tours tähän hyvä ratkaisu. Pakettiautolla tullaan hakemaan majapaikalta, kaikki vakuutukset kuuluvat asiaan, mutta pääsyliput ja ateriat pitää maksaa erikseen.

Lissabonia voi tietenkin kierrellä monella muullakin kulkuneuvolla, mutta yksi uusi ja Euroopassa erikoinen tapa kiertää kaupunkia on tuk-tuk eli Thaimaasta tuttu kolmipyöräinen skootteri. Niihin voi hyvin nousta menemällä Praça do Comércio -aukiolla riemukaaren alle, Praça da Figueira -aukiolle Rua Augustan toiseen päähän tai Cais do Sodréen, missä kauppahallin vieressä on aina tuk-tukeja odottelemassa. Yhtiö, joka tekee kierroksia, on esimerkiksi Tukguide Portugal, jolla on monipuolinen repertuaari kierroksia.

Toinen uudehko tapa tutustua Lissaboniin on Hippotrip. Tämä on yhä useammasta kaupungista tutuksi tullut kierros, jossa ollaan sekä maalla että vedessä liikkuvassa kulkuneuvossa. Kierrokset lähtevät Doca de Santo Amaro -satamasta, suuren Ponte de 25 Abril -sillan alta, ja 90 minuutin kierros maksaa lapsilta 15, aikuisilta 25 euroa.

Cristo Rei - jättikokoinen patsas

Belémin ja Praça do Comércion välisellä rantabulevardilla kävelevä voi nähdä, kuinka vastarannalla, lähellä Ponte 25 de Abril -siltaa siintää jättiläiskokoinen Kristus-patsas, Cristo Rei [kartalla]. Tämä vuonna 1959 valmistunut patsas pystytettiin alun perin juhlistamaan sitä, ettei Portugali joutunut lainkaan ottamaan osaa toiseen maailmansotaan, ja patsas on tietenkin saanut innoitteensa Rio da Janeiron vastaavanlaisesta patsaasta. Se on 28 metrin korkuinen, mutta se sijaitsee mäen päällä ja sen huipulta maisemia voi katsella yli 80 metrin korkeudesta.

Parhaiten Cristo Reille pääsee kulkemalla Cais do Sodrésta ensin katamaraanilla Cacilhas-satamaan ja sieltä bussilla numero 101 patsaalle. Cacilhaksesta pääsee paikalle myös vain joen tällä puolella kulkevalla metrolinjalla, jonka Bento Gonçalves -asemalta on muutaman sadan metrin matka patsaalle.

Patsaan hissiin on pieni pääsymaksu, ja se on avoinna talvella (loka-huhtikuu) klo 9.30-18.15, kesäkautena klo 9.30-19.00.

Golf

Lissabonin tienoo ja etenkin Estorilin rannikko on erinomainen ja kohtuuhintainen paikka golfata niin aloittelijoille kuin vaativille harrastelijoillekin. Suomessa golfaamisen kokeilu on hankalaa tai usein mahdotontakin ja joka tapauksessa ylihintaista, joten lajia kannattaa kokeilla ja satunnaisesti harrastaa etelässä, missä hinnat ovat kohtuullisia ja ilmat golfia suosivia.

Monet Estorilin ja Cascaisin kentät ovat huippuarkkitehtien suunnittelemia ja Euroopan hienoimpia, ja golfaaminen käy hyvin täällä ympäri vuoden, joskin elokuu ja jotkin muut vilkkaat matkustusajat saattavat olla liian hektisiä aikoja golfata ainakin iltapäivisin. Matka Lissabonista golfaamaan sujuu hyvin parin euron hintaisella junakyydillä, joka vie perille kolmessa vartissa. Tällöin kannattaa mennä ensin Cais do Sodrén asemalle, ostaa lippu automaatista tai tiskiltä ja mennä usein kulkevalla junalla Estoriliin tai Cascaisiin. Toinen vaihtoehto on tietenkin porhaltaa paikalle taksilla, mille kyllä tulee hintaa melkoisesti. Rannikolla on monipuolinen valikoima kenttiä, joista on helppo valita mieleisensä.

Portugal Golf -sivustolla on lisätietoa golfaamisesta Lissabonin seudulla.

Surfaus eli lainelautailu

Suomalaiset ovat kovia surfailemaan netissä mutta Portugalissa, Atlantin länsirannalla ovat koko lämpimän Etelä-Euroopan parhaat aidot surfausolosuhteet. Merivesi ei ole koskaan alle 15-asteista, ja kesäkautena (touko-syyskuu) se on usein 25-asteista.

Carcavelos Surf Schoolilla [kartalla] on yli 15 vuoden kokemus, ja paikka sijaitsee mukavalla Estorilin rannikolla, alle puolen tunnin junamatkan päässä Cais do Sodré -asemalta, huomattavasti lähempänä keskustaa kuin Cascais. Jos tänne haluaa tulla paikallisjunalla, siihen noustaan Cais do Sodrén asemalla ja jäädään pois Carcavelos-asemalla, jolta on muutaman sadan metrin matka hiekkarannalle. Opettajat ovat erityisen hyviä, laudat ja muut välineet uusia ja korkeatasoisia, ja muutenkin siellä käyneet pitävät tästä rennosta mutta hyvin organisoidusta surfauskoulusta. Niille, jotka haluavat perehtyä surfaukseen ja siihen liittyvään elämäntyyliin paremminkin, on Carcaveloksessa hyvä lainelautailijoille suunnattu hosteli.

Rannikkolla on muitakin surfausmahdollisuuksia, ja lainelautailemaan voi mennä hyvin myös Cascaisin pitkille rannoille. Täällä ovat Surf Cascais ja Moana, jotka molemmat antavat opetusta ja vuokraavat laitteita.

TripAdvisor esittelee kaikenlaista tekemistä Lissabonissa

Teksti: Peter Forsberg
Tarkistettu ja päivitetty: 2016/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti