Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Lissabon
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Alfama
Alfama, Lissabonin vanhakaupunki, johon kuuluu muitakin mäkisiä ja sokkeloisia kaupunginosia, kuten linnan alapuolella oleva Barrio São Jorge, on turistien lempivierailupaikkoja kaupungissa.

Lissabonin kaupunginosia ja alueita

Seitsemälle kukkulalle rakennettu Lissabon on Euroopan vanhimpia pääkaupunkeja, sillä tienoo oli tunnettu jo Julius Caesarin aikoina. Nykyisin Suur-Lissabon on lähes kolmen miljoonan asukkaan metropoli, joka on jo pitkään kuulunut eteläisen Euroopan vierailluimpien kaupunkien joukkoon.

Baixa - ydinkeskusta ja Mouraria

Lissabonin keskus on Baixa ("Baisha"), laakea pitkien kävelykatujen hallitsema alue Praça do Comércio- ja Rossio-aukioiden välimaastossa. Praça do Comércio on Lissabonin pääaukioita, jota reunustavissa rakennuksissa on terasseja ja turisti-info. Aukio on vilkas liikenteen solmukohta, jolla on Terreiro do Paço -metroasema ja jonka kautta raitiovaunut 15E ja 28E sekä lukuisat linja-autot kulkevat. Nykyään, pitkän remontin valmistuttua, joenranta on entistä paremmassa kunnossa, ja täällä on myös mukava nauttia rannan tunnelmasta ja kävellä sitä pitkin kohti Cais do Sodréa.

Jokea vastapäätä sijaitseva Arco da Rua Augusta -portti johtaa Rua Augusta -kävelykadulle, joka on kuuluisin Baixan kävelykaduista. Myös muut samansuuntaiset kävelykadut on hyvä koluta läpikotaisin läpi loman aikana, kuten myös niiden sivukadut. Pääkatujen varrella on mukava tehdä vaate- ja tuliaisostoksia, käydä kahvilla tai syömässä ja illalla drinkillä. Kaupat ovat täällä hyvin auki, osa myös sunnuntaisin, ja sivukujilla on paikallisten suosimia baareja ja ravintoloita, joissa voi syödä ja istua iltaa paikallisten kanssa.

Baixan ja koko kaupungin pääaukio on Rossio, jonka laitamilla sijaitsee joitain kaupungin kaikkein kuuluisimpia kahviloita. Sen kautta kulkee valtava määrä niin paikallisia kuin turistejakin joka päivä, ja sillä on oma, vihreän linjan metroasema. Viereinen Praça da Figueira -aukio on myös vilkas liikenteen solmukohta, jolta voi hypätä myös kiertoajeluiden kyytiin. Aukiolta voi nousta raitiovaunuihin 12E ja 15E, joista jälkimmäinen kulkee yleensä aivan tupaten täynnä Belémiin. Praça da Figueiran takana on mielenkiintoinen kävelykatujen hallitsema alue, jolla viihtyvät niin turistit kuin paikallisetkin. Nämä tosin edustavat Largo do São Domingos -aukion [kartalla] tuntumilla Afrikasta ja Aasiasta alun perin saapuneita vähemmistöjä, ja näin kadut näillä tienoin ovat varsin värikkäitä shoppailu- ja ruokailupaikkoja.

Lisää mielenkiintoisia katunäkymiä, joita värittävät kiinalaiset elintarvikeliikkeet ja afrikkalaiset putiikit, on Praça Martim Moniz -aukiolla ja lähikaduilla. Aukio on kokenut perusteellisen remontin viime vuosina, ja se on osa varsin salonkikelpoista ydinkeskustaa, jossa paikalliset perheetkin viihtyvät. Sillä on terasseja, ja täällä voi hyvin istahtaa hetkeksi paikallisten kanssa.

Lähistöllä sijaitseva Rua Palma [kartalla], jota pitkin raitiovaunu 28E kulkee, on hyvä katu tutustua Mouraria-kaupunginosan tunnelmiin. Täällä on jonkin verran edullisia majapaikkoja, ja kadun tuntuma sopii hyvin etenkin nuoremmille, sillä täällä on paljon kebabpaikkoja, baareja, kahviloita ja vilkasta katuelämää. Eniten kaikenlaista on Intendente-metroaseman tuntumassa, missä myös on muutama erinomainen mereneläviä tarjoava ravintola.

Alfama - Lissabonin vanhakaupunki

Rossio-aukio on ollut Lissabonin keskusaukio keskiajalta lähtien. Tähän on vaikuttanut sen sijainti kolmen mäen päällä olevan kaupunginosan risteyksessä. Alfama, Lissabonin vanhakaupunki, johon kuuluu muitakin mäkisiä ja sokkeloisia kaupunginosia, kuten linnan alapuolella oleva Barrio São Jorge, on turistien lempivierailupaikkoja kaupungissa.

Tähän mäkiseen tienooseen on hyvä tutustua ainakin osittain raitiovaunujen 12E tai 28E kyydistä. Alfamassa on paljon hienoja katuja, hyvät näkymät Tejojoelle ja kirkkoja, joista Sé-tuomiokirkko [kartalla] on merkittävin. Alfama on tunnettu Bairro Alton ohella fadomusiikin kehtona, jossa voi seurata illallisella näitä surumielisyyteen taipuvaisia kitara- ja lauluesityksiä. Siellä on nykyään melkoisesti yöelämää muutenkin, etenkin alhaalla lähellä joenrantaa olevilla kaduilla, kuten Rua Jardim do Tabacolla [kartalla], jonka varrella myös fadomuseo sijaitsee. Alfamassa on myös raitiovaunureittien varrella melkoisesti ravintoloita ja kahviloita, jotka parhaimmillaan voivat olla tunnelmallisia paikkoja syödä ja juoda vaunujen kolistellessa ohi.

Chiado

Rossio-aukiolta on näkymät myös ylös Chiadoon, joka on aina ollut kaupungin tyylikkäimpiä osia. Sinne voi nousta prameasti Elevador de Santa Justa -hissillä [kartalla] tai kävellen sen vierestä kulkevaa Rua do Carmoa pitkin Rua Garrettille, Chiadon pääkadulle. Tämän kadun varrella on aamusta iltaan paljon sekä turisteja että paikallisia. Sen ja sivukatujen putiikit ovat kaupungin hienoimpia, ja luksusluokan shoppailuun mieltyneiden on hyvä koluta katuja perusteellisesti. Vilkkain kohta Rua Garrettia on sen päässä oleva Largo Chiado [kartalla], jolta on lyhyt matka Bairro Altoon. Aukiolla on lähes aina katumuusikoita ja yleistä ilonpitoa, ja sitä on mukava tarkkailla viereisen A Brasileira -kahvilan terassilta. Tästä on pääsy myös Baixa-Chiado-metroasemalle, joka on kätevin tapa siirtyä muualta kaupungista Chiadoon. Aukiolta voi kääntyä kaduille, jotka johtavat kohti São Carlos -oopperaa ja kansallisteatteria [kartalla] ja myös Chiadon taidemuseota [kartalla].

Elevador de Santa Justa
Chiadoon voi nousta prameasti Elevador de Santa Justa -hissillä tai kävellen miellyttävää Rua do Carmoa pitkin.

Largo Chiadon takana on toinenkin aukio, Largo de Camões, joka on vilkas paikka etenkin alkuillasta. Sen kautta kulkee raitiovaunu 28E, ja sen laitamilla on melkoinen määrä kahviloita ja ravintoloita. Aukiolta voi lähteä alas kohti jokea pitkin Rua Alecrim -katua, jolloin päätyy Cais do Sodré -aseman tuntumaan. Katu on nykyään Lissabonin yöelämän keskuksia, mutta vasta lähempänä joenrantaa kuin Chiadoa.

Bairro Alto

Bairro Alto on Chiadon vieressä oleva kaupunginosa, johon periaatteessa kuuluu kaksi täysin erilaista aluetta. Toinen on sen ruutukaavassa oleva yöelämän keskus, jolla nykyään on jonkin verran hosteleja ja muita majapaikkoja mutta joka on hiljainen paikka päivisin. Toinen osa on Largo Trindade Coelho -aukion tuntumassa, ja täällä on varsin erilaista tunnelmaa kuin yöelämään keskittyvillä kaduilla.

Kaupunginosan yöelämään keskittyvät korttelit ovat Largo de Camões -aukion vieressä. Rua de Norte on yksi Bairro Alton ruutukaavaan piirretyn kortteliston pääkaduista, ja alkuillasta niin se kuin kaikki muutkin kadut on hyvä käydä läpi. Täällä kannattaa vaellella ennen klo 22.00, jolloin putiikit sulkevat oviaan ja paikalle alkaa valua innokasta juhlakansaa, joka kesäisin ja viikonloppuisin tukkii monet kadut täällä täysin. Täällä on hyvä syödä illallinen, katsella putiikkeja joista löytyy kaikenlaista etenkin nuorison makuun tai vain mennä juomaan jotakin iltakuuden jälkeen.

Bairro Alto yhdistetään huvitteluun, jota siellä riittääkin, mutta se on muutakin kuin muutama baarikatu. Kaupunginosa saa aivan uusia ulottuvuuksia, kun suuntaa Largo Trindade Coelho -aukiolle [kartalla], jonne kulkee pitkä ja raskas portaikko Rossion takaa alkavalta Calçada do Duque -kadulta [kartalla]. Portaikon varrella on lukuisia ravintoloita ja baareja, jotka ovat yhtä hyviä paikkoja syödä ja juoda kuin Rua Norte lähikatuineen. Aukiolla on São Roquen kirkko ja museo, ja vähän siitä eteenpäin tulee vastaan lisää mielenkiintoista nähtävää Miradouro de São Pedro de Alcântara -näköalatasanteen [kartalla] tienoilla. Näköalatasanteella on mukava päivällä ihailla maisemia, ottaa kuvia ja viettää aikaa tällä rauhallisella puistomaisella aukiolla, jolla on kioski-kahvila. Täältä on helppo lähteä pitkin Rua Dom Pedro V -katua kohti São Benton kaupunginosaa, tai sitten voi kävellen tai raitiovaunuhissillä kulkea Calçada da Glória -kujaa [kartalla] kohti kaupungin yhtä monista suurista aukiosta ja sen pääbulevardille.

Praça dos Restauradores ja Avenida-bulevardi

Bairro Altosta pääsee helposti kävellen tai raitiovaunulla alas Praça dos Restauradores -aukiolle, jonka laidalla on hyvä määrä ravintoloita ja josta alkaa Lissabonin pääbulevardi, Avenida da Liberdade. Kävelykadut Teatro Nacional de Dona Maria II -teatterin takana ovat turistien suosimaa aluetta [kartalla], jolla tosin paikallisetkin käyvät syömässä. Aukiolla on kaikenlaista kuten Hard Rock Cafe ja mereneläviin erikoistunut Cervejaria O Pinóquio -oluttupa. Mielenkiintoinen on myös Hard Rock Cafea vastapäätä sijaitseva Palácio Foz, jossa on kaikenlaista turistia kiinnostavaa. Siihen kuuluvat turisti-info, turistipoliisin piste, museoiden ja muistomerkkien myymälä, kansallinen urheilumuseo ja lasten elokuvateatteri.

Praca Restauradores
Praça dos Restauradores -aukio, jonka laidalla on hyvä määrä ravintoloita ja josta alkaa Lissabonin pääbulevardi, Avenida da Liberdade.

Hard Rock Cafen kohdalta alkaa kaupungin pääbulevardi, pitkä Avenida da Liberdade, joka on leveä, puistomainen valtaväylä ja jota yleensä kutsutaan vain Avenidaksi. Sen alla kulkee sininen metrolinja, ja bulevardia pitkin voi kävellenkin kulkea kohti upeaa puistoaluetta ja Saldanhan kaupunginosaa. Bulevardin varrella on paljon veistoksia ja suihkulähteitä ja myös melkoisesti hotelleja, illanviettopaikkoja, ravintoloita ja muutakin, kuten elokuvateattereita. Jos Avenidan varrelle aikoo majoittua, on hyvä katsoa hotelli, jolta ei ole kovin pitkä matka Avenida-metroasemalle. Bulevardin päässä, jo Saldanha-kaupunginosassa oleva metroasema eli Marquês de Pombal on kätevä myös monia Avenidan loppupään ja Saldanhan majapaikkoja ajatellen.

Saldanha

Avenida-bulevardin varrella ja lähistöllä sijaitsee paljon hotelleja ja muita majapaikkoja, etenkin Praça Marquês de Pombal -aukion tienoilla, joka on keskustan pääpuiston, Parque Eduardo VII:n [kartalla], edessä. Aukiolta lähtee hop on hop off -tyylisiä kiertoajeluita, ja se on muutenkin vilkasliikenteinen paikka. Hälyä pääsee nopeasti pakoon suurelle puistoalueelle, jonka alueella on kaikenlaista etenkin lapsiperheille. Puistoalueen vieressä on toinekin puisto, Jardim da Fundação Calouste Gulbenkian, jossa on kaksi hyvää taidemuseota. Niiden alapuolella sijaitseva Saldanha-kaupunginosa on koti monelle hotellille ja trendikkäälle ravintolalle ja illanviettopaikalle.

Saldanhan kaupunginosan pääaukio on Praça Duque de Saldanha [kartalla], kaupunginosan metroaseman vieressä. Sekä sen vaiheilla että siltä lähtevällä Avenida da República -valtakadulla on kahviloita, ravintoloita ja kaikenlaisia illanviettopaikkoja. Katu johtaa kohti Lissabonin Campo Pequeno -härkätaisteluareenaa ja sen yhteydessä olevaa härkätaistelumuseota (Museu Tauromáquico), jotka ovat metroaseman vieressä [kartalla]. Härkätaistelut eivät ole enää kovin yleisiä, ja niitä suositumpaa on shoppailu areenan ostoskeskuksessa. Härkätaisteluja on yleensä torstaisin, mutta ne ovat tietenkin varsin arveluttavia kaikin tavoin, ja moni niissä ollut pitää niitä myös tylsinä. Huomionarvoinen seikka on kuitenkin se, että kuninkaan määräyksestä härkiä ei ole enää 1830-luvulta lähtien tapettu taistelun päätteeksi kuten Espanjassa on yhä tapana.

São Bento

Jos lähtee Miradouro de São Pedro de Alcântara -näköalatasanteelta kävelemään pitkin Rua Dom Pedro V -katua [kartalla], saapuu São Benton kaupunginosaan. Jos katua kulkee muutaman sata metriä, saapuu Praça do Príncipe Real -aukiolle [kartalla]. Tätä puistomaista aukiota reunustavat kauniit rakennukset, ja sitä vastapäätä sijaitsee yliopiston ylläpitämä kasvitieteellinen puutarha, jonka yhteydessä on luonnontieteellinen museo. Itse aukiolla pidetään lauantaiaamuisin luomuelintarviketori, ja sille on mukava muulloinkin vähän istahtaa. Sen laidalla on myös numerossa 22 luomuelintarvikemyymälä, ja aukion tuntumassa on kaupunginosan kauppahalli.

Praca do Principe Real
São Benton kaupunginosassa sijaitsevaa Praça do Príncipe Real -aukiota reunustavat kauniit rakennukset.

Praça do Príncipe Real -aukiolta lähtevistä kaduista Rua da Escola Politécnica johtaa kohti kaupungnosan ainoata metroasemaa, joka on Rato-aukiolla, mutta täälläpäin ei juuri muuta ole. Kaduista Rua da Palmeira johtaa kohti Principe Real -alueen illanvietto- ja ruokapaikkoja, joiden joukossa on kaikenlaista moneen makuun. Lisää illanviettopaikkoja on paljon Jardim Fialho de Almeida -aukion [kartalla] ympäristössä. Täälläpäin on mäkistä eikä kovin paljon nähtävää, mutta ennenkin kaupungissa vierailleiden tai siellä pitkään viihtyvien on mukava viettää aikaa täällä. Näillä kulmin voi käväistä kauniin eduskuntatalon [kartalla] hallitsemalla suurella aukiolla ja tutustua näihin osiin, joissa pyörii melko vähän ulkomaisia turisteja. Eduskuntatalon vierestä voi myös nousta raitiovaunu 28E:n kyytiin, ja sillä voi kulkea Alfamaan tai sitten lyhyen matkan Estrelan kaupunginosaan.

Estrela, Alcântara, Lapa, Santos ja Belém

Lissabonin keskustan ja vähän sen ulkopuolella sijaitsevissa kaupunginosissa on vaihtelevasti kaikenlaista. Eniten nähtävää on Estrelan puiston ympäristössä, joenrantapromenadilla tai sen lähellä ja Belémin kaupunginosassa.

Estrela

Estrela on antoisin Lissabonin keskustan vähän syrjässä olevista kaupunginosista. Estrelan tuomiokirkolle [kartalla] voi hyvin kulkea muualta kaupungista raitiovaunulla 28E, ja myös kiertoajelubussit pysähtyvät täällä. Aukiolla tuomiokirkon edessä on terassi, jolla on mukava haukata jotain, ja kirkkoakin on hyvä vähän katsella, mutta pääsyy tulla tänne on Estrelan suuri puistoalue. Tämä on markkinoidensa suhteen hyvä vierailupaikka joka kuukauden ensimmäisenä viikonloppuna ja myös joulukuussa, jolloin siellä on päivittäin avoinna oleva joulutori. Puiston alueella on kesät talvet kaikenlaista muutakin mielenkiintoista. Sen leikkipuistot ovat suuria ja viikonloppuisin suosittuja, siellä on paljon subtrooppista kasvillisuutta ja sen alueella on myös muutama terassi, joilla voi kunnolla nauttia puiston etelämaisesta tunnelmasta.

Cais do Sodrésta kohti Belémiä

Muilla näillä eräänlaisen Lissabonin keskustan kaupunginosien alueella on melko vähän nähtävää. Eniten sitä on lähellä joenrantaa, ja sinnepäin on hyvä suunnata mieluummin Cais do Sodrén [kartalla] kautta kuin niitä mäkisiä ja puuduttavia kortteleita pitkin, jotka Estrelan pääpaikoilta johtavat kohti joenrantaa ja muita kaupunginosia.

Cais do Sodrén aseman tienoo on hyvä kauppahalleineen ja katuineen, joilla on paljon baareja ja ravintoloita. Cais do Sodrélta voi pitkin joenrantaa kävellä, tulla raitiovaunulla 15E tai sitten lukuisilla busseilla kohti Belémiä. Myös pyörän voi vuokrata, mutta sellaisella on vähän hankalaa siirtyä yli vilkkaan valtakadun joenrannalta ylös muihin kaupunginosiin. Täälläpäin on jonkin verran museoita, kuten Museu Nacional de Arte Antiga -taidemuseo [kartalla] ja Alcântara-Mar-pysäkin vieressä sijaitseva itämaisen kulttuurin ja taiteen museo [kartalla]. Tästä muutaman sadan metrin päässä on Santo Amaron satama-allas, jonka ympäristössä on paljon ravintoloita, ja tänne on helppo suunnistaa kaikkialle näkyvän Ponte 25 de Abril -sillan takia.

Padrao dos Descobrimentos
Joenrannassa tulee vastaan vaikuttava Padrão dos Descobrimentos eli muistomerkki tutkimusretkillä tehtyjen löytöjen kunniaksi

Joenranta sillalta Belémiin

Suurelta punaiselta sillalta kohti Belémiä on hyvä kulkea kävellen tai vuokrapyörällä niiden, jotka oleskelevat Lissabonissa kauemmin kuin muutaman päivän. Matkaa tulee useita kilometrejä, mutta rantapromenadi on mielenkiintoinen ja sen varrella on kaikenlaista nähtävää. Tällä välillä voi mennä kahville, käydä sähkömuseossa tai pysähtyä vaikka purjedusseuran ravintolan terassille [kartalla]. Tämä kuten muukin Belémin alue on viikonloppuisin ja juhlapyhinä hyvin suosittu paikka, ja tämä näkyy etenkin kaupunginosan museoissa, kahviloissa ja ravintoloissa. Satama-altaiden alueelta voi vuokrata itselleen vaikka Segwayn tai nousta laivakierrosten kyytiin, ja satama-altaan edessä myös kaikki kiertoajelubussit pysähtyvät.

Belémin joenrannalla on museoita ja muita vierailupaikkoja, joista näkyvimpiä on tutkimusmatkailijoiden muistoa kunnoittava Padrão dos Descobrimentos -muistomerkki. Joenrantaa voi hyvin jatkaa eteenpäin, jolloin vastaan tulee Belémin tornimainen linnake, sen puistoalue ja muutama museo, kuten erikoisen veistoksen vieressä oleva taistelumuseo [kartalla], jonka edessä on mukava viettää jonkin aikaa.

Joenrantaa pitkin voi jatkaa vielä vaikka Estoriliin asti, mutta täällä ei ole valtavasti nähtävää, ja paras on siirtyä valtatien toiselle puolelle, jolloin saapuu Belémin pääpaikoille. Ne ovat Jerónimos-luostarin [kartalla] ympäristössä, missä sijaitsee myös CCB eli kulttuurikeskus taidemuseoineen. Luostarin ympäristössä on muitakin museoita ja tietenkin itse luostari, joka on suosittu vierailupaikka ja jonka edessä on aina ihmisiä ottamassa kuvia sen kauniista julkisivusta.

Jerónimos-luostarilta voi hyvin kävellä takaisin kohti kaupunkia, tutustua suureen puistomaiseen aukioon, istahtaa sen vieressä oleville terasseille [kartalla] tai sitten mennä kadun toisella puolella olevaan suosittuun kahvilaan eli Pastéis de Belémiin. Se kuten monet muutkin kaupunginosan kahvilat ja vierailupaikat on melko tukossa viikonloppuisin ympäri vuoden, mutta jos tänne haluaa tulla viikonloppuna, on aamupäivä siihen iltapäivää vähemmän suosittu ajankohta. Kahvilan takana on trooppinen puutarha, sen vieressä on lähinnä portugalilaisia kiinnostava presidentinmuseo [kartalla] ja lähellä sitä, Belémin kautta kulkevien bussien pysäkin vieressä, hevosvankkureita esittelevä museo, joka nykyisin on uudessa rakennuksessa. Tästä on hyvä lähteä takaisin kohti ydinkeskustaa monella eri tavalla. Kävelyn ja pyöräilyn lisäksi se onnistuu paikallisjunalla, linja-autolla tai raitiovaunulla 15E, joka kuitenkin Belémin ja keskustan välillä on lähes aina täynnä oleva ja aina hidas kulkuneuvo.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti