Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Lissabon
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Fado-ravintola Bairro Altossa
Lissabonin paras paikka viettää iltaa on Bairro Alto, jossa on illanviettopaikkoja niin nuorille kuin aikuiseenkin makuun. Bairro Altossa käy paljon ihmisiä myös kuuntelemassa fadoesityksiä.

Ilta- ja yöelämä

Lissabonin paras paikka viettää iltaa on Bairro Alto, josta etenkin nuoret pitävät melkoisesti, ja myös sen lähiympäristössä on illanviettopaikkoja, joista monet sopivat hyvin aikuiseenkin makuun.

Bairro Altossa käy paljon ihmisiä kuuntelemassa fadoesityksiä, ja tämä on myös mahdollista Alfamassa, joka on toisella puolella Baixan kaupunginosaa ja jossa on paljon fadoon erikoistuneita ravintoloita. Baixa on sekin varteenotettava joskin vähän tylsä ja pääosin turistivoittoinen alue viettää iltaa, mutta siellä on kaikenlaista, normaaleista paikallisten suosimista baareista yökerhoihin.

Praça do Comércio -aukio joenrannalla on Baixan menevin tienoo yöelämälle, ja sen terasseilla varustetut baarit ja ravintolat ovatkin aivan käypiä mitä erilaisimmille illoille. Sen vieressä oleva satama-alue eli Doca do Jardim do Tobaco on remontissa ainakin vuoteen 2017, mutta satama-alueisiin mieltyvien on hyvä suunnata Alcântaran satama-alueelle [kartalla], jolla on hyviä terasseilla varustettuja baareja ja ravintoloita laidasta laitaan. Vähän lähempänä ydinkeskustaa aivan kauppahallin takana sijaitsee Cais do Sodrén alue, jolla on runsaasti baareja, ja siitä onkin viime vuosina tullut Lissabonin ykkösillanviettopaikka.

Tupakointi on nykyisin kiellettyä suuressa osassa baareja, kahviloita ja ravintoloita, mutta Bairro Altossa on melkoisesti paikkoja, joissa voi polttaa missä tahansa ja joita tupakansavua inhoavien kannattaa vältellä.

Bairro Alto

Bairro Alto on hyvä paikka juhlia, mutta kesällä ja viikonloppuisin klo 22.00 jälkeen se ei ole tungosten takia kaikkien mieleen. Alueella on paljon kaikenlaisia menopaikkoja, joiden hinnat vaihtelevat melkoisesti, mutta hinnat on yleensä ilmoitettu ulkopuolella. Hyviä katuja yöelämälle ovat Rua do Norte, Rua Diário de Notícias, Rua da Atalaia ja Rua da Rosa, joilla on sekä baareja että illalliselle käypiä ravintoloita.

Alue pystyy tarjoamaan jotakin kaikille, ja sinne voi lähteä iltaisin syömään, juomaan tai juhlimaan, ja siellä on myös melkoinen määrä kaikenlaisia kauppoja. Vaikka alue on nuorisohenkinen, viihtyvät siellä keski-ikäiset ja sitä vanhemmatkin. Bairro Alto on melko kuollut päivisin ja vielä alkuillasta, mutta alkaa pikkuhiljaa heräillä henkiin klo 18-19, joskaan varsinaiset juhlat eivät siellä ala ennen klo 22-23.

Myös hivenen pääasiallisten kortteleiden ulkopuolella on yöelämää, ja ainakin kerran kannattaa käydä istumassa iltaa aterian tai vain drinkin kanssa legendaarisessa Cervejaria de Trindade -oluttuvassa (Rua Nova da Trindade 20) [kartalla]. Tämä on kaupungin vanhin oluttupa, peräisin vuodelta 1837, ja oluen lisäksi sen suurimpia herkkuja ovat äyriäiset, jotka tosin ovat kalliimpia kuin muut kalaruoat tai liharuoat. Mukava sisäpihan terassi, lasten oma leikkialue ja suuri normaali tila tupakoitsijoille tekevät paikasta monen mielestä entistäkin houkuttelevamman.

Cervejaria de Trindade -oluttupa
Bairro Altossa sijaitseva legendaarinen Cervejaria de Trindade -oluttupa on kaupungin vanhin oluttupa vuodelta 1837.

Chiado

Toinen varsin legendaarinen paikka käydä kahvilla, syödä tai juoda niin terassilla kuin hulppeissa sisätiloissakin on aivan lähellä sijaitseva Café A Brasileira (Rua Garrett 120) [kartalla].

Alfama

Baixasta ylämäkeen sijaitseva Alfama on tunnettu paikka yöelämälle, mutta se ei välttämättä sokkeloisuudessaan ja armottomassa mäkisyydessään kaikkia kiinnosta. Siellä on vaikea iltaisin suunnistaa, eikä siellä öisin välttämättä ole turvallista turhaan harhaillakaan. Mikäli löytää Alfaman kujilta hyvän illanviettopaikan, kannattaa harkita edullisen taksin käyttämistä niin meno- kuin paluumatkallakin. Alfama on kuitenkin melko laaja kaupunginosa, ja siellä on menopaikkoja myös alhaalla lähellä merenrantaa ja myös aivan rannalla, lähellä Santa Apolónia -asemaa. Myös Jardim do Tabaco -kadun varrella ja lähistöllä, fadomuseon tienoilla [kartalla] on melkoinen määrä erilaisia baareja ja ravintoloita.

Kaupungin kuuluisimpia 2010-luvun yökerhoja on Alfaman rannalla sijaitseva Lux [kartalla], ja tännehän on helppo suunnata metrolla.

Baixa

Baixassa on Rossio-aukiolla myöhään avoinna olevia kahviloita, kuten Café Nicola [kartalla], ja kaduilla Rua Augustan ympäristössä on paljon kaikenlaisia paikkoja, joissa voi syödä ja juoda pikkutunneille asti. Sivukadut tosin ovat parhaita paikkoja illanvietolle, etenkin oluen tai viinin lipittelylle, sillä Rua Augustan ja sen suuntaisten muiden kävelykatujen tarjonta on lähinnä turisteille suunnattua ja ylihintaista. Esimerkiksi Rua Augustan rinnalla kulkeva Rua dos Sapateiros on Rossio-aukion vieressä hyvä paikka löytää paikallistenkin suosima baari tai ravintola. Alueen vetonauloihin kuuluu myös joenrannan Praça do Comércio -aukio, jonka laitamilla on melkoisesti erilaisia terasseilla varustettuja baareja ja ravintoloita, mukaan lukien Museu da Cervejan eli olutmuseon yhteydessä olevan baari.

Baixassa on paljon Ginjinha- tai Ginja-nimellä kulkevia paikkoja, joissa tarjotaan samannimistä kirsikkaviinaa, jota lipitetään pienestä lasista. Tyypilliset Ginjinhat ovat usein pieniä baareja, joissa on vain seisomapaikkoja, ja niissä lasillinen ginjinhaa maksaa 1-2 euroa ja sitä myydään myös pulloissa. Yksi suosittu pieni Ginjinha on samanniminen Rossio-aukion vieressä olevalla Largo Sao Domingos -aukiolla [kartalla], ja toinen, Ginginha do Carmo [kartalla] löytyy Rossio-aukion toisella puolella, Bairro Altoon johtavien portaiden alapäästä.

Ravintolan terassi Cais do Sodressa
Cais do Sodrén alue oli vielä muutama vuosi sitten epäilyttävää tienoota, mutta nykyisin sinne lähdetään niin syömään kuin juhlimaankin.

Cais do Sodré

Cais do Sodrén alue oli vielä muutama vuosi sitten epäilyttävää tienoota, mutta nykyisin sinne lähdetään niin syömään kuin juhlimaankin illan pimettyä. Mercado da Ribeira -kauppahalli [kartalla] on hivenen muuttanut konseptiaan: sen toinen puoli on edelleen tyypillinen kauppahalli mutta toinen puoli on valtava food court -tyylinen paikka, josta saa mitä erilaisimpia ruokia ja juomia, aamusta iltaan seitsemänä päivänä viikossa. Ravintolat ovat avoinna klo 24, pe-la klo 02 asti.

Cais do Sodrén parhaat illanviettopaikat, joissa on tiskijukkia ja bändejä etenkin viikonloppuisin, ovat Rua Alecrim -kadun [kartalla] varrella ja sen sivukaduilla. Täällä on kaikkea samppanjabaareista irkkupubeihin, klubeihin ja baareihin, joissa on livemusiikkia iltaisin, ja meno jatkuu täällä usein aamuun asti.

Saldanha

Ydinkeskustan ulkopuolella sijaitseva Saldanha-kaupunginosa Parque Eduardo VII -puiston naapurissa on erityisen hyvä illanviettopaikka niille, jotka ovat valinneet hotellinsa alueen monien majapaikkojen joukosta. Muutkin pääsevät tänne hyvin kulkemalla Saldanha-metroasemalle, jonka viereisellä Praça Duque de Saldanha -aukiolla ja siltä lähtevällä Avenida de República -bulevardilla [kartalla] on kaikenlaisia illanviettopaikkoja baareista ravintoloihin. Legendaarinen illanviettopaikka 1950-luvulta täällä on Galeto (Avenida de República 14), jossa voi syödä ja juoda kohtuuhinnalla aina aamuneljään asti.

Go Lisbon antaa lisätietoa Lissabonin yöelämästä.

Seksuaaliset vähemmistöt - Homot ja lesbot

Lissabon on vapaamielinen kaupunki, jonka Principe Real -alue on erityisen hyvä paikka homoille ja lesboille. Siellä sijaitsee kuuluisa tanssiklubi Trumps [kartalla], kuten myös paljon muitakin baareja. Principe Real -alueeksi kutsuttu tienoo on osa São Benton kaupunginosaa, ja se on Jardim do Príncipe real -puiston ympäristössä, hyvin lähellä Bairro Altoa ja Chiadoa. Nämä ovat mukavia kortteleita, joissa on myös kasvitieteellinen puutarha. Useita homoille ja lesboille suunnattuja baareja on Rua São Marçal -kadulla [kartalla] ja toinen hyvä baarikatu on Rua da Palmeira.

Jos Principe Realissa haluaa myös yöpyä, on Tivoli Jardim tunnetusti erinomainen, homo- ja lesboystävällinen vaihtoehto.

Bairro Altossa on homoille ja lesboille paljon erilaisia baareja, kuten Fragil (Rua da Atalaia 126).

Hyvää tietoa homoille Lissabonista löytyy Lisbon Beach -sivuilta, ja Go Lisbon listaa koko joukon alan baareja ja diskoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti