Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Lissabon
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Polkupyörä, Avenida de Brasilia
Lissabonissa on kaikkein paras pyöräillä pitkällä rantapromenadilla, joka alkaa Praça do Comércio -aukiolta. Promenadi pääsee oikeuksiinsa vasta Cais do Sodré -aseman jälkeen ja jatkuu aina Belémiin asti.

Liikkuminen Lissabonissa

Lissabon on suuri metropoli, jossa voi ydinkeskustassa ja yksittäisten kaupunginosien alueella kävellä paikasta toiseen ja jossa on pääosin miellyttävä kävellä. Mäkiä Lissabonissa on paljon, ja yksi tärkeä asia on niiden välttäminen julkisia liikennevälineitä hyväksi käyttäen.

Hissit ja funikulaarit vievät ylös jyrkkiä mäkiä keskustassakin, ja metrolla pääsee nopeasti siirtymään vaikka keskustan toiselta laidalta toiselle. Raitiovaunut, joista vanhat, etenkin Alfamassa liikkuvat raitiovaunut ovat suosituimpia, liikkuvat sinne minne metrolla ei välttämättä pääse. Joillain matkoilla bussit ovat käteviä, mutta päiväretkelle haluavien kannattaa tutustua paikallisjunien liikkeisiin, sillä ne vievät nopeasti vaikkapa Estoriliin. Myös lautat voivat olla käteviä tietyillä reiteillä, joskin lyhyellä matkalla lauttakyytiin ei välttämättä ole mahdollisuutta.

Lissabonissa voi vuokrata pyörän mutta mäkien ja vanhojen korttelien takia sellaisella ei kannata missä tahansa ajella. Autoilua ja autonvuokraamista ei Lissabonin ytimeen tuleville voi suositella, mutta jos haluaa autoilla Lissabonin ulkopuolelle, on se mahdollista.

Kävely

Lissabonin keskusta ja jotkin sen kaupunginosat ovat hyviä paikkoja siirtyä paikasta toiseen kävellen, mutta kaupunginosasta toiseen käveleminen on joitain poikkeuksia lukuun ottamatta mäkien ja katujen sokkeloisuuden takia aikaa vievää ja hankalaa.

Kävellen on vaivatonta ja mielenkiintoista liikkua ydinkeskustan pääkaupunginosassa Baixassa, jossa ei ole mäkiä ja jossa on lukuisia miellyttäviä kävelykatuja ja suurelta osin vain kävelijöille omistettuja aukioita. Jos Baixasta siirtyy Chiadoon ja sitä kautta Bairro Altoon, käy se loivaa mäkeä pitkin Rua Santa Justaa yli Rua do Carmon [kartalla] ja kohti Rua Garrettia varsin mukavasti. Siirtyminen Rossio-rautatieaseman vierestä kulkevia portaita [kartalla] pitkin Bairro Altoon ja Chiadoon voi olla joillekuille turhan raskasta.

Bairro Altossa on mukava kävellä, eikä siellä ole paljon jyrkkiä mäkiä. Sama pätee Chiadoon, jonka Rua GarrettRua Garrett on kaupungin mielenkiintoisimpia katuja.

Alfama, joka sijaitsee keskustan toisella puolella, ja sen vieressä olevat muut vanhat kaupunginosat ovat mäkisiä paikkoja, joissa käveleminen ei kaikille maistu ja joissa on helppo eksyä tai väsyttää itsensä totaalisesti. Alfamassa on kuitenkin varsin mukava kävellä Santa Luzian näköalatasanteen ja São Vicente de Fora -kirkon välimaastossa ja liepeilläliepeillä [kartalla], missä Campo Santa Claran ympäristössä pidetään tiistaisin ja lauantaisin suuri kirpputori. Monet menevät Alfaman yläosiin raitiovaunulla ja laskeutuvat sieltä nähtävyyksiä ihaillen rinteitä pitkin alas ydinkeskustaan, mutta ikävä kyllä vanhanaikaiset raitiovaunutraitiovaunut ovat tupaten täynnä etenkin viikonloppuisin muina kuin kaikkein hiljaisimpaan aikaan esimerkiksi tammikuussa.

Ydinkeskustassa on mahdollista kävellä monessa paikassa. Sama pätee pitkiin rantapromenadeihin, jotka alkavat Cais do Sodré -aseman vierestä ja jatkuvat aina Belémiin astiasti. Matka päästä päähän on pitkä, mutta tällä alueella voi hyvin kävellä jonkin aikaa ja sitten hypätä bussiin tai raitiovaunuun siirtyäkseen muualle.

Belémissä ei voi liikkua paikasta toiseen muuten kuin kävellen (paitsi jos vuokraa pyörän tai Segwayn rantapromenadilta), ja se onkin kaupungin miellyttävimpiä kaupunginosia kävelylle. Rantapromenadilla on paljon nähtävää ja upeat maisemat, ja matkat luostarilta museoille ja Belémin kuuluisaan kahvilaan nata-leivoksia syömään ovat kävelemisen arvoisia. Kahvilahan on Pastéis de Belém [kartalla], joka on kätevästi Jerónimos-luostarin ja sen nimeä kantavan ratikkapysäkin vieressävieressä. Toisaalta keskeinen sijainti tuo kahvilaan etenkin viikonloppuisin aivan liikaa vierailijoita.

Kaupunginosat Belémin ja ydinkeskustan välillä sijaitsevat ylhäällä kukkuloilla. Niille on paras siirtyä raitiovaunulinjoilla 25E tai 28E keskustasta, mutta kortteleihin päästyään niissä on mukava kävellä ja laskeutua sieltä sitten rantapromenadille varsin vaivattomasti. Näiden kaupunginosien pääpaikat sijaitsevat Estrela-kirkon ja -puiston ympäristössä [kartalla], jonne raitiovaunut Alfamasta tulevat ja joka on hyvien liikenneyhteyksien aluetta busseilla ja raitiovaunuilla liikuttaessa. Tällä alueella, joka on São Benton kaupunginosassa, on myös parlamenttitalo ja paljon kaunista arkkitehtuuriaarkkitehtuuria

Julkiset liikennevälineet

Lissabonin loistava joukkoliikenneverkosto pitää huolen siitä, että siirtyminen minne tahansa kaupunkiin on helppoa ja edullista. Raitiovaunut ja metroverkosto ovat kaikkein oleellisimpia matkustusmuotoja, mutta myös bussit ja paikallisjunat ovat vierailijalle hyödyllisiä.

Liput

Edullisinta matkustaminen Lissabonissa on niille, jotka hankkivat ennen ensimmäisen lipun ostamista Viva viagem -kortin. Kortti maksaa 50 senttiä, ja sille ladataan joko matkoja, 24 tuntia voimassa oleva lippu tai sitten rahaa, jota käytetään matkojen maksamiseen (zapping).

Yksi matka kortin kanssa maksaa tätä nykyä 1,35 euroa jos se on ns. zapping-matka tai 1,50 euroa jos vain ostaa yhden matkan kortille. Ero tässä on siinä että jos laittaa 13,50 euroa kortille, voi matkustaa 10 kertaa, mutta jos haluaa vain tehdä yhden matkan eikä pelata arvojen kanssa, voi ostaa yhdensuuntaisen lipun kortille 1,50 eurolla. Kaupan on myös vuorokauden voimassa olevia lippuja, joista hintavammalla voi matkustaa lautalla joen yli Cachilhasiin ja tehdä sielläkin matkoja. Yksi vuorokausi Lissabonissa ilman joenylitystä maksaa suunnilleen saman kuin viisi matkaa, joten on helppo laskea tuleeko vuorokauden aikana käyttöä koko sen ajan voimassa olevalle lipulle.

Poikkeuksen näihin hintoihin tekevät raitiovaunusta, funikulaarista tai bussista ostettu lippu, ja ne ovat hintavampia. Jos ei ole ostanut korttia mutta nousee raitiovaunun kyytiin, voi lipun ostaa konduktööriltä, ja hintoja voi katsella liikenneyhtiön sivuilta.

Lippuja ei voi enää ostaa muuten kuin kortille, ja niitä voi ostaa automaateista tai lipputiskeiltä. Tietoa hinnoista ja siitä mistä lippuja saa, voi katsella metron sivuilta.

Lissabonin julkisesta liikenteestä vastaa Carris, jonka sivuilla on tietoa kaikesta mahdollisesta ja myös reittihaku koko liikenneverkostoon.

Liikennelaitoksen sivuilta voi myös nähdä kaikkien liikennelaitteiden linjojen reitit ja aikataulut.

Matkustajia metroasemalla
Metro liikkuu usein, ja verkoston neljä linjaa kattavat nykyään valtaosan kaupungista, joskaan esimerkiksi mäkisissä kaupunginosissa Estrela-puiston ympäristössä ei ole metroasemia.

Metro

Metro on nykyään laaja, yli 50 aseman verkosto, jolla matkustaminen on entistä helpompaa ja kattavampaa. Metrolla on neljä linjaa, ja vaikka se on nopea ja mukava liikenneväline, sen kyydistä ei näe maisemia kuten raitiovaunujen kyydistä.

Metro liikkuu usein, ja verkoston neljä linjaa kattavat nykyään valtaosan kaupungista, joskaan esimerkiksi mäkisissä kaupunginosissa Estrela-puiston ympäristössä ei ole metroasemia. Metro on turvallinen liikkumismuoto, mutta kuten täysissä raitiovaunuissa ja busseissakin, kannattaa jatkuvasti olla tietoinen siitä missä lompakko ja muut arvoesineet ovat, sillä metrossa liikkuu taskuvarkaita, joille turistit ovat pääasiallisia kohteita.

Metrolla matkustaessa on hyvä olla tietoinen siitä, että laiturien valtavasta pituudesta huolimatta junat ovat varsin lyhyitä ja ne menevät aina laiturin päähän menosuuntaan eli sille puolelle, missä punainen liikennevalo on ja missä seisoo aina enemmän ihmisiä kuin muualla laiturilla. Jos ei huomaa mennä oikeaan päähän metrolaituria, voi junan tullessa matka helposti olla niin pitkä, ettei koko junaan ehdi ollenkaan.

Metro liikkuu päivittäin klo 6.30–01.00, ja nämä ovat kellonajat, jolloin ensimmäiset ja viimeiset junat lähtevät pääteasemiltaan.

Metron reittikartan, reittihaun ja tietoa lippujen hintojen muutoksista saa metron verkkosivuilta.

Raitiovaunu

Raitiovaunulla pääsee hyvin etenkin rinteitä pitkin ylös Alfamaan muun muassa numeroilla 12E ja 28E, Belémiin numerolla 15E ja ylös kukkuloille Estrelan, Lapan, São Benton ja Santosin kaupunginosiin, jonne raitiovaunut 25E ja 28E kulkevat ydinkeskustasta. Vanhanaikaiset raitiovaunut, kuten 28E ja 12E, jotka etenkin Alfamassa mutta myös Estrelassa kulkevat turistien suosimilla reiteillä, ovat ainakin viikonloppuisin tupaten täynnä ja viikonloppuna myös liikkuvat normaalia harvemmin.

Raitiovaunu Alfaman alueella
Raitiovaunulla pääsee hyvin etenkin rinteitä pitkin ylös Alfamaan. Raitiovaunuun mennään etuovesta, siitä poistutaan takaovesta ja istumapaikat, joita on melko vähän, ovat ensisijaisesti vanhuksille.

Raitiovaunusta saa lippuja kuskilta, mutta ne ovat kalliimpia kuin automaatista ostettuna. Raitiovaunulla liikkuvan on hyvä hankkia Viva viagem -kortti ja ladata siihen ainakin jonkin verran rahaa, yksittäisiä lippuja tai 24 tuntia voimassa oleva lippu.

Raitiovaunuun mennään etuovesta, siitä poistutaan takaovesta ja istumapaikat, joita on melko vähän, ovat ensisijaisesti vanhuksille.

Linja-auto

Bussilla pääsee hyvin Baixasta ja Cais do Sodrésta Belémiin, ja nopein tapa siirtyä keskustasta Belémiin on mennä Cais do Sodrén bussipysäkille, joka on kauppahallia vastapäätä, ja kysyä kuskilta meneekö bussi Belémiin – lähes kaikki sen ohi kulkevat bussit kulkevat Belémin kautta.

Lissabonissa liikkuu kahdenlaisia yöbusseja, jotka kulkevat yleensä 1–2 kertaa tunnissa, mutta niiden käyttäminen vaatii sen verran paikallistuntemusta, että taksi on öisin turistille paras liikkumismuoto. Linjat 201–209 kulkevat joka yö ja linja 1 ja 2 kulkevat vain viikonloppuisin ja ne ovat ilmaisia.

Hissit ja funikulaarit

Lissabonissa on elevador- ja funicular-hissejä ja raitiovaunuja, jotka kulkevat esimerkiksi Baixan ja Chiadon tai Praça dos Restauradores -aukion ja Bairro Alton väliä. Hyvä tilaisuus tutustua mäenrinnettä ylös tai alas kulkevaan vanhanaikaiseen raitiovaunuun on Calçada da Glória -kujan [kartalla] kyyti, joskaan tämä ei ole pitkä matka ja mäen voi hyvin kävellä ylös tai alas.

Funikulaareihin ja hisseihin käyvät samat liput kuin muihinkin liikennevälineisiin, mutta liput kannattaa ostaa etukäteen, sillä funikulaarissa myytävät liput maksavat 3 euroa, mutta etukäteen saa 24 tuntia voimassa olevan lipun reilulla 6 eurolla.

Lautta

Lissabonissa voi myös siirtyä lautalla Tejojoen yli. Yksi hyvä reitti on Cais do Sodré – Cachilhas, jota varten saa lippuja ennen lautan lähtemistä sataman automaateista tai lippuluukulta. Kaikkein paras paljon matkustaville on hankkia vuorokauden voimassa oleva lippu, jolla voi matkustaa myös Cachilhasiin ja siellä.

Rossio-rautatieasema
Jos mielii päiväretkelle vaikkapa Cascaisiin, Estoriliin tai Sintraan, tulee samalla tutustuttua Suur-Lissabonin miellyttävään paikallisjunaverkostoon. Sintraan lähtee junia tiiviiseen tahtiin kuvan Rossio-asemalta.

Paikallisjunat

Jos mielii päiväretkelle vaikkapa Cascaisiin, Estoriliin tai Sintraan, tulee samalla tutustuttua Suur-Lissabonin miellyttävään paikallisjunaverkostoon. Sintraan lähtee junia tiiviiseen tahtiin Rossio-asemalta, ja Cascaisiin ja Estoriliin pääsee Cais do Sodré -asemalta noin 20 minuutin välein.

Liput paikallisjuniin ostetaan etukäteen, ja matkoja voi helpoimmin tehdä Viva viagemin kanssa, joka on sama kortti kuin metroon ja muihin liikennevälineisiin ladattava kortti. Yksisuuntainen junalippu maksaa 1,90 euroa, ja Viva viagemille voi myös ladata reilut 10 euroa maksavan vuorokausilipun, jonka kanssa ei erillistä lippua tarvita. Cascaisiin, Estoriliin ja Sintraan matka kestää 30–40 minuuttia.

Reittihaun ja tietoa muustakin juniin liittyvästä saa rautatietyhtiön sivuilta.

Taksi

Lissabonin taksit ovat kohtuullisissa hinnoissa ja turvallisia. Niiden lähtöhinta on 3,5 euroa ja kilometri maksaa vähän alle 50 senttiä normaaliaikoina. Öisin, viikonloppuisin ja pyhinä on korkeampia maksuja, ja taksimatkoilla on myös minimihinnat. Erilaisia lisämaksuja tulee esimerkiksi matkatavaran kanssa matkustavalle. 10 kilometrin matka maksaa yleensä alle 10 euroa.

Taksitolppia on asemien ulkopuolella ja Rossio-aukion tuntumassa, ja öisin voi soittaa paikalle vaikkapa Radio Taxin (puh. 218 199 000) tai Teletaxin (puh. 218 111 000). Táxis de Lisboa näyttää lisää puhelinnumeroita ja tarjoaa tilaisuuden ladata sovellus. Kaikkein helpointa on kuitenkin vain nousta taksiin tai tilauttaa sellainen majapaikan tai ravintolan välityksellä paikalle. Huomionarvoinen seikka on kuitenkin se, että taksin soittaminen paikalle maksaa 80 senttiä.

Pyöräily ja pyöränvuokraus

Lissabonissa on kaikkein paras pyöräillä pitkällä rantapromenadilla, joka alkaa Praça do Comércio -aukiolta. Promenadi pääsee oikeuksiinsa vasta Cais do Sodré -aseman jälkeen ja jatkuu aina Belémiin asti. Promenadi on suosittu kuntoilu, kävely ja tutustumispaikka etenkin iltaisin ja viikonloppuisin, ja sillä pyörii aina jonkin verran turisteja ja kaupungin länsimaista ulkomaalaisväestöä, sillä sen varrella on paitsi paljon nähtävyyksiä ja hyvät näkymät myös erinomaisia kahviloita, baareja ja ravintoloita.

Kävellen matka Cais do Sodrésta Belémiin on hyvin pitkä, ja kaikkein parhaiten siitä suoriutuu vuokraamalla pyörän Bike Iberianista [kartalla].

Pyöriä vuokrataan myös varsinaisen rantapromenadin varrella, kuten mielenkiintoisen sähkömuseon vieressä sijaitsevassa Belém Bikessa [kartalla], ja tänne on kävelymatka Belémin pääpaikoilta.

Autoilu ja autonvuokraus

Auton vuokraamista ei voi Lissabonissa kovan liikenteen ja yleisen vilkkauden ja sokkeloisuuden takia suositella, mutta jos niin haluaa, voi sekä lentoasemalta että muualta kaupungista vuokrata auton käyttöönsä.

Autoja niin lentoasemalla kuin muuallakin kaupungissa vuokraavat esimerkiksi EasyCar ja Lisbon Cars, jonka kautta voi vuokrata auton esimerkiksi Sixtiltä tai Avisilta.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2023/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

4/17 Lissabonissa on kaksi punaista ja yksi keltainen hop on-hop off -bussi. Keltainen väittää olevansa virallinen ja ainakin sen pysäkit ovat kaupungilla selvästi merkittyjä. Muiden pysäkit ovat epäselviä. Otimme toisen punaisen bussin 3 matkan paketin ja kaupungilla ollessa kaikkia muita kuin Portugal Sightseeing -busseja meni ohi. /Liisa

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti