Eniten katsotut Lissabon-vinkkimme:
#1 #2 #3 #4 #5
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Puerto de la Cruz on parhaimmillaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Suomesta Teneriffalle lentävä laskeutuu lähes poikkeuksetta sen eteläiselle lentoasemalle, josta on noin puolentoista tunnin matka Puerto de la Cruziin.
koristekuva Hivenen syrjässä sijaitseva Puerto de Mogán on Gran Canarian etelärannikon helmiä, sillä se on tunnetusti autenttisempi ja vähemmän räikeä turistipaikka kuin muut etelärannikon lomapaikat
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Lissabon
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Polkupyörä, Avenida de Brasilia
Lissabonissa on hyvä pyöräillä pitkällä rantapromenadilla.

Liikkuminen Lissabonissa

Tällä sivulla kerrotaan, miten Lissabonissa on paras liikkua ympäriinsä ja mitä kannattaa ottaa huomioon kaupungissa paikasta toiseen siirtyessään.

Kävely

Lissabonin keskusta ja jotkin sen kaupunginosat ovat hyviä paikkoja siirtyä kävellen paikasta toiseen, mutta kaupunginosasta toiseen käveleminen on joitain poikkeuksia lukuun ottamatta mäkien ja katujen sokkeloisuuden takia aikaa vievää.

Kävellen on hyvä liikkua ydinkeskustan pääkaupunginosassa Baixassa, jossa ei ole mäkiä ja jossa on lukuisia miellyttäviä kävelykatuja ja suurelta osin vain kävelijöille omistettuja aukioita. Jos Baixasta siirtyy Chiadoon ja sitä kautta Bairro Altoon, käy se loivaa mäkeä pitkin Rua Santa Justaa yli Rua do Carmon [kartalla] ja kohti Rua Garrettia varsin mukavasti. Siirtyminen Rossio-rautatieaseman vierestä kulkevia portaita [kartalla] pitkin Bairro Altoon ja Chiadoon voi olla joillekuille turhan raskasta.

Bairro Altossa on mukava kävellä, eikä siellä ole paljon jyrkkiä mäkiä. Sama pätee Chiadoon, jonka Rua Garrett on kaupungin mielenkiintoisimpia katuja. Alfama keskustan toisella puolella ja sen vieressä olevat muut vanhat kaupunginosat ovat mäkisiä paikkoja, joissa käveleminen ei kaikille maistu ja joissa on helppo eksyä tai väsyttää itsensä totaalisesti. Alfamassa on kuitenkin varsin mukava kävellä Santa Luzian näköalatasanteen ja São Vicente de Fora -kirkon välimaastossa ja liepeillä [kartalla], missä Campo Santa Claran ympäristössä pidetään tiistaisin ja lauantaisin suuri kirpputori. Monet menevät Alfaman yläosiin raitiovaunulla ja laskeutuvat sieltä nähtävyyksiä ihaillen rinteitä pitkin alas ydinkeskustaan, mutta ikävä kyllä vanhanaikaiset raitiovaunut ovat tupaten täynnä etenkin viikonloppuisin muina kuin kaikkein hiljaisimpaan aikaan esimerkiksi tammikuussa.

Ydinkeskustassa on mahdollista kävellä monessa paikassa. Sama pätee pitkiin rantapromenadeihin, jotka alkavat Cais do Sodré -aseman vierestä ja jatkuvat aina Belémiin asti. Matka päästä päähän on pitkä, mutta tällä alueella voi hyvin kävellä jonkin aikaa ja sitten hypätä bussiin tai raitiovaunuun siirtyäkseen muualle. Belémissä ei voi liikkua paikasta toiseen muuten kuin kävellen (paitsi jos vuokraa pyörän tai Segwayn rantapromenadilta), ja se onkin kaupungin miellyttävimpiä kaupunginosia kävelylle. Rantapromenadilla on paljon nähtävää ja upeat maisemat, ja matkat luostarilta museoille ja Belémin kuuluisaan kahvilaan nata-leivoksia syömään ovat kävelemisen arvoisia.

Kaupunginosat Belémin ja ydinkeskustan välillä sijaitsevat ylhäällä kukkuloilla. Niille on paras siirtyä raitiovaunulla 25 tai 28 keskustasta, mutta kortteleihin päästyään niissä on mukava kävellä ja laskeutua sieltä sitten rantapromenadille varsin vaivattomasti. Näiden kaupunginosien pääpaikat sijaitsevat Estrela-kirkon ja -puiston ympäristössä [kartalla], jonne raitiovaunut Alfamasta tulevat ja joka on hyvien liikenneyhteyksien aluetta busseilla ja raitiovaunuilla liikuttaessa.

Pyöräily

Lissabonissa on hyvä pyöräillä pitkällä rantapromenadilla, joka alkaa Praça do Comércio -aukiolta. Promenadi pääsee oikeuksiinsa vasta Cais do Sodré -aseman jälkeen ja jatkuu aina Belémiin asti. Promenadi on suosittu etenkin iltaisin ja viikonloppuisin paikallisten keskuudessa, ja sillä pyörii aina myös jonkin verran turisteja ja kaupungin länsimaista ulkomaalaisväestöä, sillä sen varrella on paitsi paljon nähtävyyksiä ja hyvät näkymät myös erinomaisia kahviloita, baareja ja ravintoloita. Kävellen matka Cais do Sodrésta Belémiin on hyvin pitkä, ja kaikkein parhaiten siitä suoriutuu vuokraamalla pyörän Bike Iberianista [kartalla]. Pyöriä vuokrataan myös varsinaisen rantapromenadin varrella, kuten mielenkiintoisen sähkömuseon vieressä sijaitsevassa Belém Bikessa [kartalla], ja tänne on kävelymatka Belémin pääpaikoilta.

Julkiset liikennevälineet

Lissabonin loistava joukkoliikenneverkosto pitää huolen siitä, että siirtyminen minne tahansa kaupunkiin on helppoa ja edullista. Raitiovaunut ja metroverkosto ovat kaikkein oleellisimpia matkustusmuotoja, mutta myös bussit ja paikallisjunat ovat vierailijalle hyödyllisiä.

Liput

Edullisinta matkustaminen Lissabonissa on niille, jotka hankkivat ennen ensimmäisen lipun ostamista Viva viagem -kortin. Kortti maksaa 50 senttiä, ja sille ladataan joko matkoja, 24 tuntia voimassa oleva lippu tai sitten rahaa, jota käytetään matkojen maksamiseen (zapping).

Ilman korttia yksi automaatista tai lipputiskiltä ostettu matkalippu, joka on voimassa 60 minuuttia leimauksesta, maksaa 1,90 euroa, kortin kanssa 1,40 euroa. Edullisimmaksi yksi matka tulee zapping-menetelmällä, jolloin kortille laitetusta rahasta 1,25 euroa kuluu yhteen korkeintaan 60 minuuttia kestävään matkaan. Päivälippu maksaa 6 euroa, ja se on kannattava hankinta niille, jotka tekevät vähintään viisi matkaa vuorokauden sisällä.

Liput ovat kalliimpia silloin kun ne ostaa linja-autosta, funikulaarista tai raitiovaunusta. 1–3-vuotiaat lapset matkustavat ilmaiseksi vanhemman kanssa, 4–12-vuotiaille on lastenlippuja ja myös yli 65-vuotiaille on edullisempia lippuja, mutta 12–65-vuotiaat joutuvat hankkimaan normaalihintaisen lipun.

Raitiovaunu Alfaman alueella
Raitiovaunulla pääsee hyvin etenkin rinteitä pitkin ylös Alfamaan. Raitiovaunuun mennään etuovesta, siitä poistutaan takaovesta ja istumapaikat, joita on melko vähän, ovat ensisijaisesti vanhuksille.

Tärkeä asia muistaa ja huomata on se, että liput ovat voimassa vasta sen jälkeen kun ne on leimannut laitteisiin, jotka ovat metroasemien liukuportaiden yläpuolella. Päivälipun hankkivan on esimerkiksi leimattava lippunsa ennen ensimmäistä käyttökertaa, mutta tämän jälkeen lippua ei enää tarvitse uudelleen leimata. Linja-autoissa ja raitiovaunuissa liput leimataan heti niihin noustua.

Lissaboniin suuntaavan on hyvä ainakin jonkin verran tutustua julkisten reittikarttaan ennen matkan alkamista.

Raitiovaunu

Raitiovaunulla pääsee hyvin etenkin rinteitä pitkin ylös Alfamaan muun muassa numeroilla 12E ja 28E, Belémiin numerolla 15E ja ylös kukkuloille Estrelan, Lapan, São Benton ja Santosin kaupunginosiin, jonne raitiovaunut 25E ja 28E kulkevat ydinkeskustasta. Vanhanaikaiset raitiovaunut, kuten 28E ja 12E, jotka etenkin Alfamassa mutta myös Estrelassa kulkevat turistien suosimilla reiteillä, ovat ainakin viikonloppuisin tupaten täynnä ja viikonloppuna myös liikkuvat normaalia harvemmin.

Raitiovaunusta saa lippuja kuskilta, mutta ne ovat kalliimpia kuin automaatista ostettuna. Raitiovaunulla liikkuvan on hyvä hankkia Viva viagem -kortti ja ladata siihen ainakin jonkin verran rahaa, yksittäisiä lippuja tai 24 tuntia voimassa oleva lippu.

Raitiovaunuun mennään etuovesta, siitä poistutaan takaovesta ja istumapaikat, joita on melko vähän, ovat ensisijaisesti vanhuksille.

Linja-auto

Bussilla pääsee hyvin Baixasta ja Cais do Sodrésta Belémiin, ja nopein tapa siirtyä keskustasta Belémiin on mennä Cais do Sodrén bussipysäkille kauppahallia vastapäätä ja kysyä kuskilta meneekö bussi Belémiin – lähes kaikki sen ohi kulkevat bussit kulkevat Belémin kautta.

Lissabonissa liikkuu yöbusseja, jotka kulkevat yleensä 1–2 kertaa tunnissa, mutta niiden käyttäminen vaatii sen verran paikallistuntemusta, että taksi on öisin turistille paras liikkumismuoto.

Metro

Metro, joka on laajentunut 2010-luvulla, on kätevin liikkumismuoto kaupungissa, mutta ongelma tietenkin on se, että sen kyydistä ei näe maisemia kuten raitiovaunujen kyydistä.

Matkustajia metroasemalla
Metro liikkuu usein, ja verkoston kolme linjaa kattavat nykyään valtaosan kaupungista, joskaan esimerkiksi mäkisissä kaupunginosissa Estrela-puiston ympäristössä ei ole metroasemia.

Metro liikkuu usein, ja verkoston kolme linjaa kattavat nykyään valtaosan kaupungista, joskaan esimerkiksi mäkisissä kaupunginosissa Estrela-puiston ympäristössä ei ole metroasemia. Metro on turvallinen liikkumismuoto, mutta kuten täysissä raitiovaunuissa ja busseissakin, kannattaa jatkuvasti olla tietoinen siitä missä lompakko ja muut arvoesineet ovat, sillä täällä liikkuu taskuvarkaita, joille turistit ovat pääasiallisia kohteita.

Metrolla matkustaessa on hyvä olla tietoinen siitä, että laiturien valtavasta pituudesta huolimatta junat ovat varsin lyhyitä ja ne menevät aina laiturin päähän menosuuntaan eli sille puolelle, missä punainen liikennevalo on ja missä seisoo aina enemmän ihmisiä kuin muualla laiturilla. Jos ei huomaa mennä oikeaan päähän metrolaituria, voi junan tullessa matka helposti olla niin pitkä, ettei koko junaan ehdi ollenkaan.

Metro liikkuu päivittäin klo 6.30–01.00, ja nämä ovat kellonajat, jolloin ensimmäiset ja viimeiset junat lähtevät pääteasemiltaan.

Hissit ja funikulaarit

Lissabonissa on myös elevador- ja funicular-hissejä ja raitiovaunuja, jotka kulkevat esimerkiksi Baixan ja Chiadon tai Praça dos Restauradores -aukion ja Bairro Alton väliä. Hyvä tilaisuus tutustua mäenrinnettä ylös tai alas kulkevaan vanhanaikaiseen raitiovaunuun on Calçada da Glória -kujan [kartalla] kyyti, joskin tämä ei ole pitkä matka ja mäen voi hyvin kävellä ylös tai alas.

Funikulaareihin ja hisseihin käyvät samat liput kuin muihinkin liikennevälineisiin, mutta liput kannattaa ostaa etukäteen, sillä funikulaarissa myytävät liput maksavat 2,85 euroa, mutta etukäteen saa 24 tuntia voimassa olevan lipun 6 eurolla.

Lautta

Lissabonissa voi myös siirtyä lautalla Tejojoen yli. Yksi hyvä reitti on Cais do Sodré – Cachilhas, jota varten saa lippuja ennen lautan lähtemistä sataman automaateista tai lippuluukulta. Lauttojen reittikartta näyttää mistä lautat kulkevat mihinkin, ja joen toisella puolella on aivan toisenlaista, rauhallista tunnelmaa, joka tuntuu olevan valovuosien päässä ydinkeskustan hektisestä menosta.

Liput Lissabonin joukkoliikennevälineissä ovat paikallisjunia ja lauttoja lukuun ottamatta integroituja, ja samat liput käyvät busseihin, funikulaareihin, hisseihin, metroon ja raitiovaunuihin. Kun ostaa lippua automaatista etenkin Cais do Sodré -asemalla, on tärkeää, ettei käytä paikallisjuniin lippuja myyviä automaatteja, jotka ovat vihreitä, vaan käyttää sinisiä automaatteja. Viva viagem -korttiin voi ostaa myös yksitäisiä lippuja tai kuuden euron hintaisen päivälipun paikallisjuniin, mutta ne eivät sitten käy metroon ja muihin liikennevälineisiin. Jos erehtyy ostamaan vihreästä automaatista Viva viagem -korttiin väärän lipun, saa rahat takaisin paikallisjuniin lippuja myyvältä tiskiltä.

Kaikki raitiovaunu- ja linja-autolinjat

Rossio-rautatieasema
Jos mielii päiväretkelle vaikkapa Cascaisiin, Estoriliin tai Sintraan, tulee samalla tutustuttua Suur-Lissabonin paikallisjunaverkostoon. Sintraan lähtee junia tiiviiseen tahtiin kuvan Rossio-asemalta.

Paikallisjunat

Jos mielii päiväretkelle vaikkapa Cascaisiin, Estoriliin tai Sintraan, tulee samalla tutustuttua Suur-Lissabonin miellyttävään paikallisjunaverkostoon. Sintraan lähtee junia tiiviiseen tahtiin Rossio-asemalta, ja Cascaisiin ja Estoriliin pääsee Cais do Sodré -asemalta noin 20 minuutin välein.

Liput paikallisjuniin ostetaan etukäteen, ja matkan hinnasta voi säästää, jos sijoittaa 50 senttiä Viva viagem -korttiin, joka on sama kortti kuin metroon ja muihin liikennevälineisiin ladattava kortti mutta jolle ladataan erillinen lippu paikallisjuniin. Samalla kortilla voi olla vain yhdenlaisia matkoja eli joko paikallisjuniin käyviä tai sitten metroon, bussiin, funikulaariin tai linja-autoon, joten epäselvyyksien välttämiseksi kannattaa paikallisjunalla kulkevan hankkia joko toinen Viva viagem -kortti tai sitten hankkia erillisen matkalipun kassalta tai automaatista. Esimerkiksi Cascaisiin tai Estoriliin matka kestää 30–40 minuuttia ja maksaa reilut 2 euroa suuntaansa.

Taksi

Lissabonin taksit ovat huokeita ja turvallisia. Niiden lähtöhinta on pari euroa, ja kaupungin keskustan halki pääsee 10 eurolla. Matka vaikkapa ylös Alfaman kukkuloille tai Belémiin ei etenkään 2–4 hengen porukalle paljon maksa, ja öisin, jolloin yöbussit kulkevat turhan epäsäännöllisesti, niihin kannattaa ehdottomasti turvautua. Taksitolppia on asemien ulkopuolella ja Rossio-aukion tuntumassa, ja öisin voi soittaa paikalle vaikkapa Radio Taxin (puh. 218 199 000) tai Teletaxin (puh. 218 111 000). Matkatavaroista saa veloittaa korkeintaan vähän alle 2 euroa kaikilta matkatavaroilta, jotka mahtuvat tavaratilaan. Jos taksin tilaa etukäteen puhelimitse tai internetin kautta, on tästä luvassa 80 sentin ylimääräinen maksu, joka on valmiina mittarissa reilun 3 euron hintaisen perusmaksun lisäksi.

Klo 22.00–6.00, sunnuntaisin ja juhlapyhinä taksit veloittavat 20 % enemmän ja lähtösumma on silloin muutaman kymmenen senttiä enemmän kuin päivisin. Summat tulevat tähän kellonaikaan mittariin automaattisesti, eikä kuljettaja joudu mitenkään erikseen säätämään niitä.

Yksi asia, joka on hyvä ottaa huomioon, on se, että keltaisella tarralla varustetut taksit ovat tilatakseja, joihin mahtuu yleensä 6ihmistä tai useampiakin, ja ne veloittavat automaattisesti 30 % enemmän kuin muut taksit, vaikka kyydissä olisi vain yksi matkustaja. Keltainen tarra on näkyvissä vasemman takaoven ikkunassa, eikä auton tarvitse olla mikään pakettiauto ollakseen tilataksi, vaan se voi hyvin olla vähän normaalia suurempi auto.

Autonvuokraus

Auton vuokraamista ei voi Lissabonissa kovan liikenteen ja yleisen vilkkauden ja sokkeloisuuden takia suositella, mutta jos niin haluaa, voi sekä lentoasemalta että muualta kaupungista vuokrata auton käyttöönsä.

Autoja niin lentoasemalla kuin muuallakin kaupungissa vuokraavat esimerkiksi EasyCar ja Lisbon Cars, jonka kautta voi vuokrata auton esimerkiksi Sixtiltä tai Avisilta.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lukijoiden kommentteja

4/17 Lissabonissa on kaksi punaista ja yksi keltainen hop on-hop off -bussi. Keltainen väittää olevansa virallinen ja ainakin sen pysäkit ovat kaupungilla selvästi merkittyjä. Muiden pysäkit ovat epäselviä. Otimme toisen punaisen bussin 3 matkan paketin ja kaupungilla ollessa kaikkia muita kuin Portugal Sightseeing -busseja meni ohi. /Liisa

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti