Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Lissabon
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Mosteiro dos Jeronimos
Mosteiro dos Jeronimos -luostari on Belemin kaupunginosan kohokohtia. Se rakennettiin alun perin kiitokseksi siitä, että Vasco da Gama palasi turvallisesti tutkimusretkiltään.

Rakennuksia ja maamerkkejä

Lissabonin keskustassa ja muualla kaupungissa on melkoisesti perinteistä nähtävää, eikä kaikkea välttämättä ole mahdollista yhden loman aikana nähdä. Jos haluaa nähdä mahdollisimman paljon oleellista, kannattaa tutustua erityisen hyvin kaupungin pääaukioon eli Rossioon, Alfaman mäkiseen kaupunginosaan ja Belémiin. Ennen Lissabonissa vierailleille tai siellä pitkään viihtyville Parque das Nações -alue on vähän erilainen vierailupaikka, etenkin perheille.

Lissabonin keskustassa on mukava kävellä paikasta toiseen, mutta Alfamassa ja myös sinne mennessä raitiovaunu tai muu kulkuneuvo voi monelle olla paras ratkaisu. Belémiin pääsee parhaiten linja-autolla, ja myös raitiovaunu 15E kulkee sinne, joskin se on varsin hidas kyyti.

Lissabonissa on paljon ilmaista nähtävää, mutta jos haluaa vierailla monessa pääsymaksullisessa nähtävyydessä ja myös museoissa, on Lisboa Card -kortti hyvä hankinta.

Rossio-aukio

Rossio [kartalla] eli viralliselta nimeltään Praça Dom Pedro IV on Baixa-kaupunginosassa sijaitseva aukio, joka on ollut Lissabonin pääaukio keskiajalta lähtien. Se on vilkas paikka miltei ympäri vuorokauden, ja suuren osan ajasta sen alueella viihtyvät yhtä hyvin paikalliset ja turistit. Aukiolla on erilaisia maamerkkejä, kuten hienoja barokkityylisiä suihkulähteitä ja vaikuttava pylväs. Sen laidalla on kaupungin pääoopperatalo, joka on koko kaupungin kauneimpia rakennuksia. Aukion laidalla sijaitsee pari kuuluisaa kahvilaa, joiden terassilla mukava istahtaa nauttimaan aukion tunnelmasta kahvin kanssa: Café Nicola ja Pastelaria Suiça. Rossio-aukiolla ja muuallakin keskustassa on hyvä olla tietoinen siitä, että kaikki on edullisinta baaritiskillä nautittuna, ja ulkona terassilla kaikki maksaa huomattavasti enemmän.

Aukio on vilkas liikenteen solmukohta, jonka kautta kulkevat monet bussit, sillä on oma metroasema ja siltä on erityisen hyvä nousta taksiin. Raitiovaunut eivät kulje aukiolla, mutta viereiseltä Praça da Figueiralta pääsee hyvin Belémiin ja muualle kaupunkiin. Huomionarvoinen on joukkoliikenteen osalta myös Rossio-rautatieasema, jonka emanuelintyyliä edustava julkisivu on ainutlaatuinen ja jolta on helppo lähteä päiväretkelle paikallisjunalla Sintraan ja muuallekin.

Rossion laitamilla on joitakin shoppailumahdollisuuksia, mutta kaupungin pääasialliset shoppailumahdollisuudet ovat siltä lähtevien kävelykatujen, kuten Rua Augustan, varrella. Sen lisäksi, että Rossio on kätevä joukkoliikenteen solmukohta aivan kaupungin ytimessä, on siltä myös erinomaiset näkymät viereiseen Chiadoon, Alfaman kukkuloille ja São Jorgen linnakkeelle, jotka nekin antavat oman ainutlaatuisen säväyksensä tälle yhdelle Euroopan miellyttävimmistä pääaukioista.

Castelo de São Jorge -linnoitus

Rossio-aukiolta hyvin näkyvä São Jorgen eli Pyhän Yrjänän linnoitus [kartalla] on nähtävyys, jolla miltei kaikki Lissabonissa lomailevat vierailevat. Se on etenkin viikonloppuiltapäivisin suurten turistiryhmien suosiossa, ja vierailu sinne on hyvä ajoittaa muihin ajankohtiin. Linnakkeelle pääsee hyvin bussilla 737 Praça da Figueira -aukiolta tai kävelemällä ylös alhaalta aukiolta kohti kukkulan päällä olevaa linnaketta.

Korttelit linnan alapuolella ovat aitoja asuinalueita, joilla lähinnä vähävaraiset asuvat. Kävely niiden halki on miellyttävä kokemus, ja tänne kävelemään mielivän on hyvä laittaa kunnon kengät jalkaan. Matkalla Baixasta linnakkeelle on myös kaikenlaisia tunnelmallisia ravintoloita, baareja ja kahviloita, joita on hyvin Beco das Farinhas -kadun varrella ja tuntumassa [kartalla].

Linnake sai alkunsa jo arabien aikana, ja 1300-luvulla Portugalin kuninkaalliset alkoivat käyttää tätä vankoin muurein suojattua linnaketta asuntonaan. He kuitenkin muuttivat Praça do Comércio -aukion laidalle asustelemaan 1500-luvulla, ja São Jorgen linnake toimi ensin vankilana, sitten armeijan kasarmina, aina 1920-luvulle asti. Portugalin pitkäaikainen diktaattori Salazar alkoi 1930-luvulla tehdä linnakkeen muureihin parannuksia, ja lisää korjaustöitä tehtiin ennen vuoden 1998 maailmannäyttelyä.

Nykyisin linnake on miellyttävä ja tilava paikka paitsi ihailla maisemia ympäri kaupungin myös kävellä sen puutarhoissa ja muurien suojaamilla kujilla. Linnake on avoinna maalis-lokakuussa klo 9-21.00 ja talvikautena klo 18.00 saakka. Muutaman euron hintaisella pääsylipulla pääsee myös Camera Escura -näyttelytilaan (engl. Black Chamber), joka sijaitsee yhdessä torneista, ja Olisponiaan, multimediaesitykseen, joka myös on linnakkeen alueella.

Alfaman kaupunginosa

São Jorgen kukkuloiden ja meren välimaastossa sijaitseva Alfaman kaupunginosa on yksi Lissabonin monista valttikorteista. Tähän mäkiseen vanhaankaupunkiin on helppo tutustua raitiovaunulla numero 28E ja sen jälkeen kävelemällä etenkin São Vicente de Fora -kirkon ja Sé-tuomiokirkon välisissä kortteleissa. Sé-tuomiokirkko [kartalla], joka tulee ensimmäisenä vastaan melko pian Praça do Comércio -aukion jälkeen, on kaupungin pääkirkko. Tähän vuonna 1150 perustettuun katedraaliin voi tutustua ilmaiseksi aina klo 19.00 asti.

Miradouro do Santa Luzia
Miradouro do Santa Luzia -näköalapaikka on Alfaman miellyttävimpiä paikkoja, ja kauniita maisemia voi ihailla täältä tovin.

Tuomiokirkon jälkeen, käveltyään ylämäkeen tai käytettyään vanhanaikaista raitiovaunua numero 28E (johon kannattaa ostaa lippu ennen siihen nousemista), saapuu melko pian Santa Luzia -kirkolle. Sen tienoo on seuraava turistien suosima paikka Alfamassa. Miradouro do Santa Luzia -näköalapaikka [kartalla] on Alfaman miellyttävimpiä paikkoja, ja kauniita maisemia voi ihailla täältä tovin. Täällä voi myös istahtaa yhdelle sen alueella olevista terasseista ja nauttia kohtuuhintaiset virvokkeet, mikä onkin alkuillasta suositeltavaa, mutta tämä on vain turistien suosimaa aluetta.

Miradouro do Santa Luzia -näköalapaikan tuntumassa on kaikenlaista nähtävää patsaista koristusmuseoon (Largo das Portas do Sol 2) [kartalla]. Mikäli aukiolta jaksaa kävellä muutaman minuutin ylämäkeen, tulee seuraava nähtävyyksien rypäs. São Vicente de Fora -kirkko [kartalla] on kaupungin kauneimpia. Sen takana on Panteão Nacional -kirkko, jota rakennettiin pitkään, vuosina 1682-1966. Sen suojissa on merkittävien poliitikkojen ja muiden historian merkkihenkilöiden hautoja, kuten kirjailija Almeida Garrettin ja maan kuuluisimman fadolaulajan Amália Rodriguesin viimeiset lepopaikat.

Huomionarvoinen seikka on myös se, että tiistaisin ja lauantaisin näiden kirkkojen välimaastossa, Campo de Santa Clara -aukiolla, pidetään Feira da Ladra -kirpputori. Nämä noin klo 6-17.00 pidettävät "varkaitten markkinat" ovat ehdoton vierailupaikka, ja täällä voi nähdä värikästä elämänmenoa ja tehdä ainutlaatuisia löytöjä - täällä on paitsi kirpputoritavaraa myös koruja, käsitöitä ja muita paikallisia tuotteita.

Alfaman pääasialliset vierailupaikat ovat raitiovaunun numero 28E reitin varrella. Yksi hyvä tapa siirtyä Baixasta Alfamaan on nousta Madalena-kirkolla [kartalla] raitiovaunuun, joka kulkee Sé-tuomiokirkon ja Santa Luzia -näköalatasanteen ohi kohti varkaiden markkinoita. Toinen raitiovaunulinja eli 12E vie Martim Moniz -aukiolta ja Baixasta ylös Alfamaan, mutta sen reitti on melko lyhyt. Raitiovaunut ovat etenkin viikonloppuisin tupaten täynnä, ja niiden käyttäminen lauantai-iltapäivinä voi olla hankalaa. Jos ei halua kävellä mäkiseen Alfamaan, voi nousta yhteen monista kiertoajeluista, joista monet ovat yksityisiä. Näitä näkee esimerkiksi Praça da Figueiran ja Praça do Comércion laitamilla.

Raitiovaunureitin lisäksi on hyvä aina vähän vilkuilla sivukujille ja muillekin kaduille, sillä näillä paikallisten asuttamilla kaduilla on kaikenlaista paikallisten suosimista edullisista baareista ja ravintoloista tunnelmallisiin kortteleihin. Raitiovaunu 28E:n reitin varrella ja lähistöllä on huomattava määrä kaikenlaisia ravintoloita, joista saa hyviä kalaruokia, ja myös muita ravintoloita. Pienen matkakassan kanssa liikkeellä olevien on kuitenkin parempi etsiä syrjäisempiä ravintoloita, joiden hintataso on yleensä kohtuullinen. Alfama on myös tunnettu fadomusiikkia soittavista ravintoloistaan, joihin kuuluu Páteo de Alfama [kartalla].

Rua Garrett - Chiadon pääkatu

Chiado-kaupunginosa on Baixan ja Alfaman tavoin tärkeä keskustan kaupunginosa, joka sijaitsee Baixan ja huvittelukaupunginosa Bairro Alton naapurissa. Sen pääkatu on Rua Garrett [kartalla], miellyttävä katu, jonka varrella ja sivukaduilla on paljon kaupungin vanhimpia ja viehättävimpiä liikkeitä sekä hyviä kahviloita ja ravintoloita, joista kuuluisin on A Brasileira numerossa 120.

Fernando Pessoan patsas
Largo do Chiado -aukiolla pyörivistä turisteista monet kuvauttavat itsensä Fernando Pessoan patsaan vieressä.

A Brasileira -ravintolan ulkopuolella ovatkin suosituimmat Chiadon korttelit. Largo do Chiado -aukiolla on usein muusikoita ja eläväistä menoa. Valtaosa täällä pyörivistä turisteista kuvauttaa itsensä A Brasileiran suositulla terassilla olevan Fernando Pessoan patsaan vieressä, mutta mikäli mielii nauttia kohtuuhintaisia ruokia ja juomia, on niitä parempi mennä maistelemaan huokeammalla hinnalla sisälle. Myös alakerrassa olevaan paikallistenkin suosiota nauttivaan ravintolaan kannattaa tutustua.

Lissabonissa ollessaan Rua Garrettin varrella kannattaakin viettää aikaa juuri nautiskellen ja shoppaillen. Sinne voi helposti kävellä Rossio-aukiolta Rua do Carmo -katua pitkin, nousta lähelle Elevador de Santa Justa -hissillä Baixasta tai tulla metrolla Baixa-Chiado-asemalle, jolta on liukuportaat ylös Chiadoon.

Miradouro de São Pedro de Alcântara -näköalatasanne

Chiadon vieressä oleva Bairro Alto on Lissabonin yöelämän keskuksia, ja vaikka alueeseen tutustutaankin yleensä vasta pimeyden laskettua, kannattaa sen joissain osissa viettää aikaa päivälläkin. Eniten nähtävää päiväsaikaan kaupunginosassa on Miradouro de São Pedro de Alcântara -näköalatasanteen [kartalla] lähettyvillä, aivan varsinaisen Bairro Alton vieressä. Näkymät tältä tasanteelta alas kohti ydinkeskustan aukioita ja vanhankaupungin kukkuloita ovat kaupungin parhaimpia. Tasanteella on mukava etenkin iltapäivisin levähtää hetkinen, mutta monet viehtyvät siihen sen verran, että ottavat huokeahintaiset juomat kioskista ja nauttivat näkymistä niitä siemaillen.

Paikalla ollessaan kannattaa katsastaa myös São Pedro de Alcântara -kirkon ja sekä São Roquen kirkon että museon. Tästä on myös hyvä, kauppojen ja ravintoloiden täyttämä reitti Rua da Misericórdiaa pitkin Largo do Chiado -aukiolle.

São Pedron näköalatasanteelle voi nousta helposti Avenida da Liberdade -aukiolta mielenkiintoisella kyydillä eli Calçada da Glória -hissillä, joka on jyrkkää mäkeä kulkeva raitiovaunu.

Belémin kaupunginosa

Lissabonin keskustan kaupunginosat ovat mielenkiintoisia, ja niihin tutustumiseen kuluu aikaa, mutta jokaisen kaupungissa käyvän kannattaa vierailla Belém-kaupunginosassa. Raitiovaunut ja bussit tulevat tänne Cais do Sodrén ja Mercado da Ribeiran välissä olevilta pysäkeiltä tiuhaan tahtiin, mutta ratikka 15E on hyvin hidas ja epämukava kyyti tulla Belémiin. Linja-auto on huomattavasti nopeampi, ja Cais de Sodrén edustalta tänne tulevat esimerkiksi numerot 714, 727, 728, 729 ja 751. Kaikkein nopein on paikallisjuna, johon tarvitsee kylläkin eri lipun kuin muihin liikennevälineisiin. Cascaisissa tai Estorilissa lomailevien tai päiväretkellä niissä käyvien on tietenkin mahdollista jäädä pois Belémin paikallisjuna-asemalla. Belémiin voi myös kävellä pitkää rantapromenadia pitkin, ja tämä on mielenkiintoista mutta aikaa vievää. Nopeampaa on pyöräily, ja pyöriä vuokrataan rantapromenadilla ja muuallakin kaupungissa.

Padrao dos Descobrimentos -muistomerkki
Joenrannalla on montakin vaikutuksen tekevää rakennelmaa, kuten Padrão dos Descobrimentos -muistomerkki.

Belémissä on paljon kaikenlaista museoista muihin nähtävyyksiin, erinomaisiin kahviloihin ja ravintoloihin ja kaikenlaiseen muuhun mielenkiintoiseen. Siellä voi hyvin viettää kokonaisen päivänkin, ja siellä viihtyvät niin lapsiperheet kuin muutkin. Pelkästään sen museoissa voi viettää monta päivää, ja lähes aina siellä käyvät menevät myös kaupunginosan legendaarisimpaan kahvilaan, joka on Pastéis de Belém [kartalla]. Tämä kuten monet muutkin Belémin vierailupaikat on hyvin vilkas viikonloppuisin, juhlapyhinä ja kesäiltapäivisin, joten vierailu sinne on hyvä yrittää ajoittaa muuhun ajankohtaan. Kahvilan takana on trooppinen puutarha, sen välittömässä läheisyydessä on useita museoita kuten presidentinmuseo [kartalla] hienon puistoaukion toisella puolella siitä sijaitsee ja hevosvankkurimuseo [kartalla].

Joenrannalla on montakin vaikutuksen tekevää rakennelmaa, kuten sähkömuseo ja Padrão dos Descobrimentos -muistomerkki. Sen vieressä oleva satama-allas on hyvä niille, jotka haluavat lähteä laivakierrokselle tai vuokrata veneen. Jos tästä kävelee poispäin keskustasta, tulee vastaan lisää museoita, kuten kansantaiteeseen pureutuva museo. Sen takana on toinen satama-allas, jolta siltäkin voi lähteä laivakierrokselle.

Eniten nähtävyyksiä ja upeita rakennuksia on kuitenkin tästä jonkin matkaa sisämaahan, missä sijaitsee Belémin kulttuurikeskus ja sen vieressä Mosteiro dos Jerónimos -luostari, jonka yhteydessä ja lähellä on monta museota ja paljon kaikenlaista nähtävää.

Mosteiro dos Jerónimos -luostari

Mosteiro dos Jerónimos -luostari on Belémin kohokohtia. Tämä UNESCOn suojelema kompleksi on emanuelintyylisen arkkitehtuurin huippusaavutus, jota alettiin rakentaa vuonna 1502. Luostari rakennettiin alun perin kiitokseksi siitä, että Vasco da Gama palasi turvallisesti tutkimusretkiltään. Sen suojissa on silmiä hivelevää nähtävää useaksi tunniksikin, ja sen yhteydessä on myös useita museoita.

Luostariin on 10 euron pääsymaksu, mutta jos haluaa nähdä muitakin nähtävyyksiä, kannattaa hankkia yhteislippu. Tarjolla on myös perhelippuja, opiskelijalippuja ja eläkeläisalennuksia. 11-vuotiaat ja sitä nuoremmat pääsevät sisään ilmaiseksi, ja ilmainen sisäänpääsy on myös joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina.

Luostari on avoinna lokakuun alusta huhtikuun loppuun klo 10-17.30 ja kesällä klo 10-18.30.

Oleellisimpaan luostarin vieressä olevaan nähtävään kuuluvat merenkulkumuseo, arkeologinen museo ja planetaario, jotka kaikki sijaitsevat vierekkäin luostarikompleksin länsilaidalla.

Torre de Belem
Pieni mutta kaunis Belemin linnake sijaitsee Tejo-joen rannalla.

Torre de Belém -linnake

Lisää emanuelintyylistä arkkitehtuuria Belémissä on Tejojoen rannalla, missä on pieni mutta kaunis Torre de Belém eli Belémin linnake. Rakennus valmistui vuonna 1520, mutta vuoden 1777 maanjäristys siirsi sen alkuperäiseltä paikaltaan keskeltä jokea hyvin lähelle rantaa, mistä sitä onkin parempi ihailla. Linnakkeen ulkopuolella on mukava oleskella ja käveleskellä, mutta sen sisäosiin kannattaa mahdollisuuksien mukaan myös käydä tutustumassa. Linnakkeen suojissa on merkittävää nähtävää, ja sieltä on erinomaiset näkymät Cristo Rei -patsaalle ja muualle kaupunkiin.

Pääsymaksu on kuusi euroa, mutta jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina pääsymaksua ei ole. Tänne on samoja alennuksia opiskelijoille ja eläkeläisille kuin luostariinkin, ja alle 12-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään. Linnake on varsin hyvin auki joka päivä, aivan samoin ajoin kuin luostarikin, aamukymmenestä aina 18.30 asti kesäaikaan ja loka-huhtikuussa klo 17.00 asti.

Parque das Nações - uutta Lissabonia puistoalueella

Lissabon on vanha kaupunki, jonka nähtävästä valtaosa on historiallisesti merkittäviä maamerkkejä, mutta se on myös dynaaminen, eläväinen kaupunki, jonne etenkin 1990-luvun talousbuumi toi kaikenalaista uutta nähtävää. Belémissä on suuri moderni taidekompleksi historiallisten nähtävyyksien keskellä, mutta jos mielii nähdä täysin modernin alueen, on Oriente-metroaseman vieressä oleva Parque das Nações siihen paras vaihtoehto Lissabonissa.

Oriente-metroaseman yläpuolella oleva erikoinen bussi- ja rautatieasema on Santiago Calatravan suunnittelema, ja pelkästään se on näkemisen arvoinen. Muualla alueella ja etenkin Tejojoen rannalla on paljon kaikenlaista näkemistä ja tekemistä, ja alueella hyvin viihtyvät lapsiperheet mutta muutkin yleensä mielellään tutustuvat alueeseen lähemmin.

Parque das Nações -alueella on uudelleen nimetty, 20 000 henkeä sisäänsä vetävä MEO Arena [kartalla], maan suurin sisäareena konserteille ja muille tapahtumille. Sen vieressä oleva Marina Parque das Nações -merenkulkukeskus tarjoaa mahdollisuuden soutaa kanootilla, purjehtia tai surfailla. Alueella on myös lapsiperheitä kiinnostava Oceanário, jossa on yli 16 000 erilaista merenelävää.

Alueen näkyvin rakennus on Vasco da Gama -torni, kaupungin korkein rakennelma, josta on upeat näköalat joelle. Arkkitehtonisesti merkittävin alueella on kuitenkin Vasco da Gama -silta, joka valmistui vuonna 1998 ja joka 17,2 kilometrin pituisena on Euroopan pisin silta. Alueella on myös suuri Tejo-puisto, samoin kuin Jardins do Aqua -puutarhat. Tämän puutarhan vieressä sijaitsee lapsiperheitä kiinnostava Pavilhão do Conhecimento -tiedemuseo.

Parque das Nações -alueella onkin sen verran nähtävää, että monet hyppäävät aluetta kiertävään Telecabine-hissiin tai sitten turvautuvat aluetta kiertävään kaupunkijunaan.

Alueella on hotelleja, ravintoloita ja muita palveluita, joten siellä voi viihtyä vaikka koko päivän tai yön ylikin. Alueen tarjontaan kuuluu myös Lissabonin kasino.

Lisätietoa

Esimerkiksi Go Lisbon -sivustolla on lisätietoa nähtävyyksistä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti