Eniten katsotut Lissabon-vinkkimme:
#1 #2 #3 #4 #5
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Puerto de la Cruz on parhaimmillaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Suomesta Teneriffalle lentävä laskeutuu lähes poikkeuksetta sen eteläiselle lentoasemalle, josta on noin puolentoista tunnin matka Puerto de la Cruziin.
koristekuva Hivenen syrjässä sijaitseva Puerto de Mogán on Gran Canarian etelärannikon helmiä, sillä se on tunnetusti autenttisempi ja vähemmän räikeä turistipaikka kuin muut etelärannikon lomapaikat
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Lissabon
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Takseja
Bussit, metro ja taksit ovat vaihtoehtoja keskustaan siirtymiselle. Kuvassa Estacao do Oriente -linja-autoasema, jonne kulkee busseja lentokentältä.

Lissabonin matkat, lennot ja saapuminen perille

Suomesta voi matkustaa Lissaboniin omatoimisesti järjestetylle matkalle, joka on joustava ja usein myös edullisin tapa tutustua Portugalin pääkaupunkiin ja mahdollisesti muihinkin kohteisiin samalla matkalla. Lissaboniin tehdään myös järjestettyjä, esimerkiksi viikonlopun tai viikon mittaisia matkoja.

Lissaboniin on nykyään hyvä saapua lentäen, sillä lentoasemalta on edullinen ja nopea metroyhteys muualle kaupunkiin. Kaupunkiin voi saapua myös rautateitse tai bussilla, ja niidenkin asemilta on metroyhteys keskustaan ja muualle kaupunkiin.

Matkustaminen ja matkat Suomesta Lissaboniin

Suomesta voi matkustaa Lissaboniin joustavalle omatoimimatkalle, tai sitten voi vain ottaa yhteyttä matkatoimistoon ja maksaa siitä, että he tekevät varaukset matkustajan puolesta.

Suomesta on suoria lentoja Lissaboniin, mutta ne ovat melko pitkiä, eikä kaupunkiin välttämättä kannata lähteä turhan lyhyelle lomalle. Valtaosa lennoista, joita matkatoimistot käyttävät, ovat välilaskullisia, ja kestävät Helsingistä lähtien usein 7-8 tuntia suuntaansa ja saapuvat perille usein epäkäytännöllisiin aikoihin, kuten puolenyön tienoilla.

Eniten Suomesta Lissaboniin matkaa ihmisiä pääsiäisenä, juhannuksesta elokuun puoliväliin, lokakuun syyslomien aikaan ja joulun aikaan, jolloin tosin ei ole mitään varsinaista ryntäystä kaupunkiin. Muualta Lissaboniin matkustetaan eniten samoihin aikoihin, joskin eurooppalaisten loma-ajat elokuussa tuovat sinne runsaasti ihmisiä myös kuun kahden viimeisen viikon aikana. Lissaboniin saapuu melkoisesti ihmisiä lähimaista ja muualta Portugalista ympäri vuoden viikonloppuisin, ja etenkin joulukuussa siellä on melkoisesti ihmisiä vierailemassa viikonloppuisin. Ympäri vuoden viikonloput ovat arkipäiviä vilkkaampia matkustusaikoja, ja perjantai ja sunnuntai ovat auttamatta kalliita ja kiireisiä ajankohtia saapua tänne tai lähteä takaisin kotiin.

Omatoimimatkat

Helsingistä on suoria lentoja Lissaboniin, ja ne kestävät vähän alle viisi tuntia. Sinne lentää Helsingistä myös välilaskullisia lentoja, joiden matka-aika on 7-12 tuntia suuntaansa. Lippujen hinnat ovat ympäri vuoden melko vakaita hyvissä ajoin etukäteen varauksensa tekevälle, ja parhaimmillaan edestakaisen matkan saa alle 200 eurolla.

Suoria lentoja ainakin osan vuodesta ovat perinteisesti tehneet TAP ja Finnair. Kaikki lentoyhtiöt, jotka lentävät Helsingistä Lissaboniin tiettynä ajankohtana voi selvittää esimerkiksi Skyscannerin avulla.

Muulta Suomesta kuten Oulusta on mahdollista lentää Lissaboniin välilaskun kanssa, mutta välilasku on yleensä Helsingissä.

Järjestetyt pakettimatkat

Lissaboniin tehdään Suomesta pakettimatkoja, joihin sisältyvät lennot ja hotelli, ja tyypillisesti niiden pituus vaihtelee pitkästä viikonlopusta eli kolmesta vuorokaudesta viikkoon. Monet matkatoimistot tekevät etenkin kesäkautena matkoja paitsi Lissaboniin myös niin sanotulle Estorilin rannikolle. Ilman tarjouksia hinnat vaihtelevat 800 ja 1 100 euron välillä per kolme vuorokautta kahdelta hengeltä, ja usein lyhyet matkat tulevat lähes yhtä kalliiksi kuin viikon matkat. Vuorokautta kohti matka maksaa sitä enemmän mitä lyhyemmän ajan matka kestää. Pakettimatkojen hinnat ovat melko vakaita ympäri vuoden, ja tarjouksia esiintyy joinain viikkoina, niin että niillä, jotka voivat matkustaa milloin tahansa, on mahdollisuus tehdä suuriakin säästöjä.

Kotimaisista matkatoimistoista esimerkiksi Tjäreborg tekee järjestettyjä matkoja Lissaboniin. Talvella, jolloin on kesäkautta edullisempaa matkustaa, matkat maksavat kahdelta hengeltä 8001 100 euron välillä kolmelta päivältä, eli matkat ovat hintavia. Hotellit ovat huippuluokkaa, niitä on sekä keskeisillä paikoilla että esimerkiksi golfkenttien läheisyydessä, ja lennot ovat usein hankalaan aikaan eivätkä yleensä ole suoria. Kesällä matkat ovat tätäkin kalliimpia, ja tällöin hinnat ovat lähes kauttaaltaan yli 500 euroa per henki, eli kolmen vuorokauden matka kahdelta hengeltä maksaa herkästi 1 100 euroa.

Kulkeminen lentoasemalta keskustaan

Lentoasemalta on nykyisin helppo tulla keskustaan metrolla, eikä muita matkustusmuotoja ole oikeastaan järkevää edes tutkia. Jos kuitenkin haluaa taksilla keskustaan, on se mahdollista joskaan ei täysin riskitöntä epärehellisten kuskien takia. Edelleenkin lentoasemalta tulee myös linja-autoja keskustaan, ja ne voivat olla joillekuille hyödyllisiä, joskin ne ovat kalliimpia ja yleensä hitaampia kuin metro.

Lentokentän metroasema
Lissabonin metroverkosto on hyvä apuväline, ja jos 24 tunnin aikana haluaa käyttää julkisia liikennevälineitä useammin kuin neljä kertaa, kannattaa heti hankkia 6 euroa maksava 24 tunnin lippu.

Metro

Lissabonin Portela-lentokenttä sijaitsee lähellä keskustaa, ja sieltä pääsee keskustaan noin 20 minuutissa, normaaleilla matkalipuilla, jotka käyvät myös muihin liikennevälineisiin - lukuun ottamatta lauttoja ja paikallisjunia. Lentoasemalta pääsee keskustaan normaalilla 1,90 euroa maksavalla lipulla, mutta jos hankkii automaatista Viva viagem -kortin, jolle ladataan rahaa tai matkoja, maksaa yksi matka vain 1,40 euroa. Kortti on yhtä helppo hankkia automaatista kuin yksittäiset liputkin, ja sellainen maksaa 0,50 euroa. 3-vuotiaat ja sitä nuoremmat lapset voivat matkustaa ilmaiseksi, 4-12-vuotiaille on olemassa omat liput ja tätä vanhemmat luokitellaan aikuisiksi.

Lissabonin metroverkosto on hyvä apuväline, ja jos seuraavien 24 tunnin aikana haluaa käyttää lisää julkisia liikennevälineitä useammin kuin neljä kertaa, kannattaa heti hankkia 6 euroa maksava 24 tunnin lippu. Kortille voi myös ladata rahaa ja käyttää sitä matkoihin (zapping). Tällöin yksi matka maksaa 1,25 euroa, ja mitä isomman summan kortille kerralla lataa, sitä enemmän pientä bonusta saa.

Yksi erikseen ostettu tai zapping-lippu on voimassa 60 minuuttia leimaamisesta, ja ensimmäistä kertaa mitä tahansa lippua käyttävän on leimattava lippunsa ennen metron laiturille siirtymistä ja mihin tahansa liikennevälineeseen noustessaan.

Metrolla ydinkeskustaan tulevan on hyvä vaihtaa Alameda-asemalla, jolta pääsee esimerkiksi Baixaan, Chiadoon ja Santa Apolónian asemalle. Jos majapaikka on Marquês de Pombal -metroaseman tuntumassa, kannattaa kulkea Saldanhaan, ja jos majapaikka on lähellä Praça do Comércio aukiota ja muuta joenrantaa, ovat Terreiro do Paço ja Cais do Sodré oikeita asemia joenrannalla.

Kaupunkiin saapuvan on hyvä tutkia metrokarttaa ennen koneen laskeutumista.

Linja-auto

Lentoasemalta tulee edelleenkin Aerobus mutta sen käyttämisessä ei ole mieltä, sillä liput ovat kalliimpia ja kyyti on hitaampi kuin metrolla matkustettaessa.

Yksityiskuljetukset - airport shuttle bus

Yksi tapa siirtyä keskustaan tai oikeastaan minne tahansa Portugaliin yksityiskyydillä muuten kuin taksilla on airport shuttle -tyylinen kyyti, joka soveltuu erityisen hyvin niille, joilla on paljon tavaraa tai jotka ovat menossa muualle kuin Lissaboniin tai paikkaan, jonne julkiset eivät kulje. Kyyti lentoasemalta Lissabonin keskustaan maksaa 1-4 henkilölle alle 40 euroa, ja matka kestää parhaimmillaan vain vartin. Yhtiöllä on käytössään myös busseja, joihin mahtuu 50 henkeä, ja kyytejä on myös muun kokoisille ryhmille, kuten 8-16 hengen. Toinen vaihtoehtoinen yhtiö kyydeille on Airport Taxi Transfers, ja myös Lisbon Taxi tarjoaa etukäteen varattuja yksityiskyytejä lentoaseman ja muun kaupungin ja muiden paikkakuntienkin välillä.

Taksi liikennevaloissa
Taksimatka lentokentältä keskustaan kestää vartin. Lentoaseman turisti-infossa myydään kiinteähintaisia taksikuponkeja, joilla pääsee minne tahansa kaupunkiin.

Taksi

Taksimatka keskustaan kestää vartin. Matka Rossio-aukion tuntumaan aivan kaupungin ytimeen maksaa noin 15 euroa. Matkalaukuista on maksettava erikseen, ja on olemassa myös kuskeja, jotka vaativat suuria summia kuten 50 euroa matkasta lentoasemalta keskustaan.

Lentoaseman turisti-infossa myydään kiinteähintaisia taksikuponkeja, joilla pääsee minne tahansa kaupunkiin, ja epäselvissä tilanteissa lentokentän infopisteestä kannattaa kysyä lisätietoa. On hyvä olla tietoinen siitä, ettei Lissabonissa ole minkäänlaisia lisämaksuja lentoasemakyydeissä, ja myös se on hyvä tietää, että matkatavaroista saa veloittaa korkeintaan vähän alle 2 euroa yhteensä.

Rautateitse Lissaboniin

Jos Lissaboniin saapuu rautateitse, saapuu Santa Apolónia- tai Oriente-asemalle. Näiltä kummaltakin on metroyhteys muualle kaupunkiin, ja kumpikin asema on lähellä keskustaa.

Jos saapuu Estorilista tai Cascaisista Lissaboniin vaikka päiväretkelle, saapuu Belémin kautta kulkeva juna todennäköisesti Cais do Sodré -asemalle. Paikallisjuniin eivät käy samat liput kuin julkisiin, vaan ne on ostettava erikseen.

Linja-autolla Lissaboniin

Jos saapuu linja-autolla muualta Portugalista tai esimerkiksi Espanjasta Lissaboniin, on Orienten linja-autoasema yleisin saapumispaikka. Jotkin bussit saapuvat myös muille asemille, mutta kuten Oriente-asemaltakin myös niiltä on metroyhteys muualle kaupunkiin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lukijoiden kommentteja

Lissabonista lähtiessä kannattaa huomata, että kentällä on paljon kauppoja ja muuta tilaa ennen turvatarkastusta. Siellä saattaakin yllättäen mennä aikaa eli kannattaa ajoissa hakeutua turvatarkastuksen läpi. Alunperin ilmoitettuun porttinumeroon ei kannata luottaa. Oma gate muuttui juuri ennen lähtöä (4/17). Meinasi iskeä paniikki, kun omaa porttia ei heti löytynyt. /Liisa

4/17 lento Hki-Lissabon-Hki maksoi 400 euroa/henki. Tämä oli ns. alehinta, joten matkalaukku ruumaan ei kuulunut hintaan. Samalle TAP:n lennolle oli muuten myyty myös Finnairin AY-lentoja. Kumpaankiin suuntaan kone oli ylibuukattu. Hgin päässä maksettiin 200 e/hlö, jos suostui lentämään välilaskulla toisen kaupungin kautta. Palatessa tarjous oli 400 e/hlö. Jos ei heti suostu tarjoukseen, voi koettaa tinkiä hintaa korkeammaksi. Tosin paluumatkallakin löytyi niitä, joille 400 e riitti. /Liisa

Kävimme Lissabonissa 4/17 lopussa. Taksikuponki lentokentältä keskustaan olisi maksanut 25 euroa, mutta rivistä taksi maksoi 20 euroa (mittari ei päällä). Paluumatkalla otimme taksin Santa Apolonian rautatieasemalta. Se maksoi lentokentälle 10 euroa ja mittari oli päällä koko ajan. Kun tulee kentälle, kannattaa nousta ennen uloskäyntiä oik. ylös portaat ja mennä kentälle tulevien puolelle ottamaan taksi.- Aina kannattaa ennen lähtöä kysyä hinta-arvio ja kaipa mittarinkin olisi hyvä olla päällä. /Liisa

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti