Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Lissabon
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Centro Cultural de Belem
Vuoden 1992 Portugalin EU-puheenjohtajakaudeksi valmistunut suuri Centro Cultural de Belem -kompleksi on erinomainen vierailupaikka taiteesta ja kaikenlaisesta luovasta kiinnostuneelle.

Museoita ja taidegallerioita

Lissabonilla on takanaan pitkä historia, ja sen museot antavat hyvän kuvan siitä, kuinka mahtava maa Portugali aikoinaan oli ja kuinka tiiviisti se jo 1500-luvulla oli yhteyksissä kaukaisten maanosien kanssa. Museot tuovat esiin paljon historiaa ja taidetta, ja niiden joukossa on varsinaisia helmiä, jotka eivät aina ole turistien suuressa suosiossa. Vaikka valtaosa Lissabonin museoista käsittelee menneisyyttä, on Belémin kulttuurikompleksi paikka, joka on vankasti nykypäivässä. Kaupungin jotkin muutkin taidemuseot valottavat Portugalin ja muunkin maailman nykytaidetta varsin hyvin.

Lissabonin museoihin on melko huokeat sisäänpääsymaksut, ja monella museolla on yhteislippuja, joiden kanssa niissä vierailu on entistäkin edullisempaa. Lisboa Card -kortti on kätevä hankinta niille, jotka haluavat vierailla ilman erillisiä maksuja tai alennetulla sisäänpääsymaksulla useissa museoissa ja muissa nähtävyyksissä. Kortti oikeuttaa myös käyttämään julkisia liikennevälineitä rajattomasti voimassaolonsa aikana. 24 tunnin kortti on melko hintava hankinta mutta 48 tunnin ja etenkin 72 tuntia voimassa oleva Lisboa Card on kannattava hankinta niille, jotka käyvät kortin voimassaoloaikana useissa museoissa ja muilla nähtävyyksillä.

Valtaosa Lissabonin museoista on kiinni maanantaisin. Monet museot avaavat ovensa klo 10.00 ti-su ja sulkevat klo 18 tai klo 19. Moni museo on jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina pääsymaksuton, mutta tämä on vilkas ajankohta vierailulle.

Museu da Marinha - merenkulkumuseo

Portugali on koko historiansa ajan ollut tunnettu kaikenlaisesta merenkulkuun liittyvästä, kuten merellä liikkuneista löytöretkeilijöistä, ja harvassa kaupungissa on yhtä oleellista vierailla merenkulkumuseossa kuin Lissabonissa.

Belémin kaupunginosassa Museu da Marinha (Praça do Império) on hyvä vierailupaikka kenelle tahansa kaupungissa vierailevalle. Tämä Jerónimos-luostarin yhteydessä sijaitseva, lapsiperheillekin sopiva nähtävyys on alueella, jolla on paljon näkemistä ja tekemistä planetaariosta [kartalla] arkeologiseen museoon. Lyhyen matkan päässä aukiolta, puistoalueen toisella puolella, sijaitsee joenranta lukuisine museoineen, muine nähtävyyksineen ja upeine näkymineen.

Museo on täytetty laivojen pienoismalleilla ja siirtomaista tuoduilla esineillä, mutta siellä on myös oikeita suuria laivoja, kuten kalastusveneitä ja kaikkein varhaisimpia vesitasolentokoneita.

Museolle on helppo päästä keskustasta tai Cais do Sodrésta raitiovaunulla numero 15E, ja lähes kaikki saman aseman ohitse kulkevat linja-autot kulkevat Belémin kautta. Museo on kiinni maanantaisin. Se avataan ympäri vuoden klo 10.00, ja talvikaudella se on avoinna klo 17.00, kesällä klo 18.00 asti. Sinne on aikuisilta 6,50 euron pääsymaksu, yli 65-vuotiaat, opiskelijat ja 12-18-vuotiaat pääsevät sisään puolella hinnalla ja alle 12-vuotiaat ilmaiseksi. Museoon on ilmainen sisäänpääsy joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina, kuten myös 20.5. eli Portugalin merenkulkua juhlistavana päivänä.

Museu Calouste Gulbenkian - taidemuseo

Parque Eduardo VII -puistoalueen vieressä, Gulbenkian-puistossa [kartalla] on kaksi merkittävää taidemuseota. Näitä ovat CAM- nykytaiteen museo ja Museu Calouste Gulbenkian (Avenida Berna 45a), jonka kokoelmia ja näyttelyitä yleisesti pidetään yksinä kaupungin museoiden parhaista. Tämä on armenialaisen öljypohatan ja taiteenkeräilijän omiin kokoelmiin keskittyvä museo. Siellä on hankintoja esimerkiksi Pietarin Eremitaašista, josta Gulbenkian sai hankittua kaikenlaista vuoden 1917 vallankumouksen sekasorrossa.

Museo on tunnettu siitä, että se antaa kattavan kuvan koko maailman taidehistorian eri vaiheista. Siellä on kaikenlaista egyptiläisistä, miltei 5 000 vuotta vanhoista teoksista 1900-luvun alkupuolen tunnettuihin taidemaalauksiin. Kohokohtia ovatkin impressionistien, kuten Degas’n, Renoirin ja Monet’n, maalaukset.

Museolle on helppo päästä metrolla kulkemalla São Sebastião -metroasemalle. Viiden euron hintaisen, kokoelmiin oikeuttavan lipun sijaan monet hankkivat 15 euron hintaisen lipun, jolla pääsee myös museon näyttelyihin. Sunnuntaisin museoon ei ole lainkaan pääsymaksua.

Museo on tiistaisin kiinni, muina päivinä avoinna klo 10-18 ja sunnuntaisin sinne on vapaa pääsy.

Centro Cultural de Belém - Berardo Collection - modernin taiteen ja nykytaiteen museo

Vuoden 1992 Portugalin EU-puheenjohtajakaudeksi valmistunut suuri CCB eli Centro Cultural de Belém -kulttuurikeskus [kartalla] on erinomainen vierailupaikka keskustan ulkopuolella kenelle tahansa taiteesta ja kaikenlaisesta luovasta kiinnostuneelle. Vaikutuksen tekevä rakennus sijaitsee monien muiden nähtävyyksien ja museoiden vieressä, ja siellä on helppo vierailla samalla kun tulee tutustumaan monipuoliseen Belémiin. Täälläpäin on ympäri vuoden enemmän vierailijoita viikonloppuisin kuin muina päivinä, ja maanantai on päivä, jolloin monet vierailupaikat ovat kiinni.

CCB:n vierailluimpiin osiin kuuluu Berardo Collection -kokoelma, joka on korkeatasoinen kokoelma äveriään madeiralaisen Joe Berardon keräämää modernia taidetta ja nykytaidetta. Täällä voi ihailla yhtä hyvin Warholin kuin portugalilaisen Paula Regon teoksia, jotka edustavat nykytaiteen huippua. Kokoelmissa on muitakin suuria nimiä Francis Baconista David Hockneyhin, ja siellä ja muualla kulttuurikeskuksessa tulee helposti vietettyä puolikin päivää. Museossa on paitsi pysyviä kokoelmia myös vaihtuvia näyttelyitä, joissa on yleensä esillä nykytaidetta.

Museoon ei ole pääsymaksua, ja se on avoinna ma-su klo 10-19. Belémiin pääsee hyvin raitiovaunulla 15E keskustasta, mutta sinne voi myös hurauttaa busseilla 714, 727, 728, 729 ja 751, esimerkiksi Cais do Sodrén edustalta.

Museu do Oriente
Museu do Oriente ei ole pelkästään museo vaan myös aasialaisen kulttuurin keskus, jossa on luentoja, ruoanlaittokursseja ja muita tilaisuuksia ja tapahtumia.

Museu do Oriente - itämaiden museo

Portugali tunnetaan merenkulkumaana, jonka laivat kyntivät maailman meriä jo silloin kun Suomessa vielä käytiin nuijasotia. Perintönä tästä Lissabonissa on useita vieraita kulttuureja esitteleviä museoita, joiden joukossa on erinomainen itämaista kulttuuria, historiaa, esineistöä ja taidetta esittelevä Museu do Oriente [kartalla]. Tämä vuonna 2008 perustettu museo sijaitsee ydinkeskustan ja Belémin välimaastossa olevan rantapromenadin varrella, hyvin lähellä keskustan suurinta siltaa, Ponte de 25 Abrilia.

Museossa on esillä erityisen paljon aasialaista taidetta, kuten myös portugalilaista taidetta, joka tuo hyvin esille idän ja lännen taiteen kohtaamista Portugalin merentakaisilla alueilla. Museon kohokohtia on aasialaisia jumalankuvia esittelevä osasto, jossa on hindulaisia ja buddhalaisia jumalankuvia korkeatasoinen kokoelma. Yksi osasto esittelee Portugalin alusmaita Aasiassa, ja niistä on esillä kaikenlaista esineistöä kartoista antiikkiin. (esiintuoja on portugalilainen taide)

Tämä ei kuitenkaan ole vain museo vaan myös aasialaisen kulttuurin keskus, jossa on usein luentoja, ruoanlaittokursseja ja muita tilaisuuksia ja tapahtumia. Kokonaisuuteen kuuluu myös yläkerran ravintola, joka tietenkin tarjoilee aasialaisia ruokia.

Museo on avoinna ti-su klo 10-18, mutta perjantaisin se on avoinna klo 10-22 ja sinne on pääsymaksuton sisäänpääsy klo 18 jälkeen. Museoon on aikuisilta 6 euron pääsymaksu, ja lapset, opiskelijat ja eläkeläiset saavat alennuksen.

Museu do Fado

Fado eli kohtalo on Portugalin maailmankuulu melankoliaan taipuvainen musiikkisuuntaus, jonka konserteissa kuullaan portugalilaisen kitaran säestämää laulajaa. Fadoa voi kuulla etenkin Bairro Altossa ja Alfamassa iltaisin aterian äärellä, ja ns. fadoravintoloita on kaupungissa nykyisin melkoinen määrä. Ravintoloiden lisäksi fadoesityksiä on museon järjestämänä CCB-kulttuurikeskuksessa Belémissä ja esimerkiksi Chiadossa sijaitsevassa Gymnasio-teatterissa joka päivä klo 19.

Päivällä fadoon on hyvä lähteä tutustumaan Casa do Fadoon, jossa sijaitsee Museu do Fado -museo (Largo Chafariz de Dentro 1) [kartalla]. Museossa saa kattavan läpileikkauksen fadon historiasta, siellä käy selväksi, että portugalilaisille fadomusiikista on tullut kansallismusiikkia ja Fado-kitaran historiaa valotetaan erityisen hyvin. Paikalla on mahdollista kuunnella fadoa eri aikakausilta, ja museon putiikista voi hankkia musiikkia kotiin tuotavaksi.

Museo on maanantaisin kiinni ja avoinna ti-su klo 10-18. Pääsymaksu sinne on 5 euroa.

Fadoon mieltyvien on hyvä tietää, että Lissabonissa on myös toinen fadoon liittyvä museo: sen kuuluisimman esittäjän, Amália Rodriguesin, nimeä kantava museo (Rua de Sao Bento 193, metro: Rato) [kartalla], joka sijaitsee aivan eduskuntatalon vieressä.

Museu Nacional de Arte Antiga
Museu Nacional de Arte Antiga esittelee Portugalin kulta-aikojen taidetta, Euroopan taidetta ja itämaista taidetta. Kaikki on sijoitettu upeaan palatsiin, jonka terassilta on upeat näkymät Tejojoelle.

Museu Nacional de Arte Antiga - kulta-aikojen taidemuseo

Cais do Sodrén ja Belémin välimaastossa on valtava määrä kaikenlaista nähtävää, museoista erilaisiin muistomerkkeihin ja satama-alueisiin. Yksi tämän pitkän joenrannan kohokohdista on Museu Nacional de Arte Antiga (Rua das Janelas Verdes) [kartalla]. Museo esittelee Portugalin kulta-aikojen taidetta 1400-1500-luvuilta, Euroopan taidetta 1300-luvulta nykypäivään ja kaiken muun lisäksi itämaista taidetta. Kaikki on sijoitettu upeaan, 1600-luvulta peräisin olevaan palatsiin, jonka terassilta on upeat näkymät Tejojoelle. Museon vieressä olevan puutarhan kahvila on erinomainen paikka levähtää hetkisen, ja sen katetulta terassilta on hyvät näkymät joenrannalle.

Museo on kiinni maanantaisin ja avoinna ti-su klo 10-18.00. Pääsymaksu on kuusi euroa, mutta joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai museoon ei ole pääsymaksua lainkaan. Paikalle pääsee hyvin keskustasta ja Cais do Sodrésta raitiovaunuilla 15E ja 18E.

Museu da Electricidade - sähkömuseo

Belémin monien mielenkiintoisten taidegallerioiden ja museoiden joukossa on myös kiehtova Museu da Electricidade eli sähkömuseo (Avenida de Brasilia) [kartalla]. Tämä interaktiivinen vierailupaikka on perustettu entiseen voimalaan Tejojoen rannalle, ja siellä on mukava vierailla samalla kun tutustuu joenrantapromenadiin.

Sähkömuseon tarjontaan kuuluvat valtavat turbiinit, generaattorit, vintturit ja höyrykoneet. Sinne ei ole pääsymaksua, ja se avoinna ti-su klo 10-18.00. Museolle on helppo tulla raitiovaunulla 15E keskustasta tai Cais de Sodrésta, mistä Belémiin voi tulla myös useilla eri linja-autoilla, kuten 727, 728 ja 729.

MUDE - Muoti- ja design-museo

Lissabonin pääkävelykadulla, kahden pääaukion välissä sijaitsee MUDE - Museu Do Design E Da Moda eli muoti- ja designmuseo (Rua Augusta 24). Tässä pääsymaksuttomassa museossa on hyvä käväistä ainakin vähän katselemassa vaihtuvia näyttelyitä, joissa on paljon huonekaluja ja erilaisia tuotteita menneisyydestä. Täällä on myös pysyviä kokoelmia, joissa on muotoilun ja muodin esittelyä, vaatteista erilaisiin, usein erikoisiin valaisimiin, ruokailuvälineisiin ja astioihin.

Museo on avoinna ti-su klo 10-18.

Muita museoita

  • Museo Nacional dos Coches [kartalla] Belémissä sijaitseva vaikutuksen tekevä museo, jonka antia ovat uskomattoman hienot hevosvaunut. Vaunukokoelma on maailman suurin, ja nykyään museo sijaitsee uudessa rakennuksessa eikä enää vanhassa palatsissa. Kuten monet muutkin museot, se on avoinna ti-su klo 10-18.
  • Museu du Arqueologia [kartalla] Belémissä sijaitseva arkeologinen museo on Jerónimos-luostarin lisärakennuksessa oleva vierailupaikka, jossa on paljon nähtävää muinaisajoilta.
  • Museu do Azulejo [kartalla] Hivenen syrjässä mutta Igreja Madre Deus -pysäkin vieressä sijaitseva museo, joka perehdyttää kaakelien ja niihin liittyvän taiteen historiaan. Paikalle pääsee vaivattomimmin busseilla 210, 718, 742 ja 794.
  • MNAC - Museu do Chiado [kartalla] Modernin taiteen ja nykytaiteen museo, jossa on taideteoksia 1850-luvulta nykypäivään. Korkeatasoisten kokoelmien lisäksi museossa on vaihtuvia näyttelyitä, ja kuten niin monet muutkin museot, tämä on avoinna ti-su klo 10-18 ja on joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai pääsymaksuton.
  • Medeiros e Almeida Museu [kartalla] Tämä korkeatasoinen kotimuseo on Lissabonin tuntemattomimpia helmiä. Sen suojissa on kaikenlaista hopea-astioista huonekaluihin ja Napoleonin ruokailutilan kopioon. Museo sijaitsee kolmen metroaseman lähellä, ja se on avoinna erikoisesti, ma-pe klo 13-17.30 ja la klo 10-17.30, jolloin se on klo 10-15 pääsymaksuton (muina aikoina pääsymaksu 5 euroa).
  • Go Lisbon -sivustolla on lisätietoa museoista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Gulbenkianin museo on upea, vietimme siellä 5 tuntia, välillä kahvilla tosin. Tekstistä poiketen se ei ole sunnuntaisin ilmainen, vaan pääsymaksu on (huhtikuu 2017). Taiteen ystävälle ihan must. Siellä on pari kahvilaa ja yksi vars. ravintola. Klo 14 on täyttä, kannattaa mennä klo 12 aikaan. Museossa on myös mukavat kaupat. /Liisa

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti