Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Lissabon
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Rossio-aukio
Rossio-aukiolta lähtee useita hyviä katuja, joilla on mahdollista suorittaa ostoksia.

Ostoksilla Lissabonissa

Lissabon on kauppojen ja tarjonnan suhteen hyvä ostoskaupunki. Siellä on paljon erilaisia liikkeitä ydinkeskustassa ja sen liepeillä, ja lähes kaikki hinnat ovat kohtuullisia. Kaupat ovat hyvin avoinna, ja erilaisia ostospaikkoja on monipuolinen määrä kauppahalleista toreihin ja ostoskeskuksiin. Lissabonissa myydään paljon tuotteita, joita Suomesta ei juuri saa, mutta siellä voi tehdä myös tuttuja ostoksia kotimaata edullisemmin hinnoin.

Parhaat ostosseudut

Lissabonin parhaat ostosseudut ovat kätevästi Rossio-aukion [kartalla] lähettyvillä. Siltä lähtee useita hyviä katuja, joilla on mahdollista suorittaa kaikki mahdolliset ostokset. Rossio-aukion laitamilla on jonkin verran liikkeitä, mutta varsinaisia pääkatuja shoppailulle ovat Rua Augusta, Rua dos Correeiros ja Rua dos Douradores sekä niiden poikkikadut, kuten Rua Santa Justa ja Rua da Vitória.

Rossio-aukion takana oleva Rua 1 de Dezembro ja sitä kohti Chiado-kaupunginosaa jatkava Rua do Carmo [kartalla] ovat erinomaisia katuja löytää kaikenlaista elintarvikkeista muotiin ja kirjoihin. Rua do Carmon ja Rua Garrettin kulmauksessa oleva ostoskeskus Armazéns do Chiado on monen mieleen. Rua Garrett on kaupungin tyylikkäimpiä shoppailukatuja, jonka sivukaduilla on mielenkiintoisia liikkeitä myös. Chiado on hyvä osoite muodin ystäville, ja yksi alan ykköspaikoista täällä on Chiado Factory [kartalla].

Bairro Alto, joka sijaitsee aivan lähellä Rua Garrettin loppupäätä, on alue, jolla on hyvä tehdä ostoksia iltaisin. Täällä on eniten tarjolla nuoria kiinnostavaa vaatetta, koristetta ja muuta tavaraa, mutta kenen tahansa kannattaa lähteä tänne alkuillasta vähän kauppoja katselemaan. Yksi hyvä kauppakatu on Rua do Norte [kartalla], jonka varrella on esimerkiksi lastenvaatteita myyvä liike.

Muuallakin Lissabonissa voi shoppailla, mutta Baixa, Bairro Alto ja Chiado ovat parhaita paikkoja tehdä ostoksia. Lissabonissa on hyvä keskittyä shoppailuun näissä kaupunginosissa, ja muilla kaupunginosilla on sitten muita vetonauloja.

Go Lisbon esittelee kaupungin ostosmahdollisuuksia

Kauppahallit ja markkinat

Lissabonin perinteinen kauppahalli, Cais do Sodréssa sijaitseva Mercado da Ribeira [kartalla], on viime vuosina muuttunut melkoisesti. Sinne on edelleen hyvä lähteä tekemään elintarvikeostoksia, joita siellä tekevät lähinnä paikalliset, mutta sen toinen puoli on nykyään TimeOut Market. Tämä on food court -tyylinen paikka, jossa voi viikolla klo 24 asti ja pe–la klo 02 asti syödä ja juhlia tyylillä. Sen ravintolat ja ruokakojut tarjoavat kaikenlaista perinteistä ja trendikästä, niin portugalilaista kuin muualtakin tulevaa. Varsinainen kauppahalli on avoinna vain ma–la klo 06–14, mutta ruokapuoli on avoinna sunnuntaisinkin.

Feira da Ladra -kirpputori
Suurin kirpputori eli Feira da Ladra pidetään Alfaman kaupunginosassa, São Vicente de Fora -kirkon takana olevalla Campo de Santa Clara -aukiolla.

Lissabonin toinen ydinkeskustassa sijaitseva kauppahalli on Mercado da Figueira [kartalla] aivan Rossion vieressä. Tämä ei ole niinkään kauppahalli kuin normaalia parempi valintamyymälä. Sieltä saa korkealaatuista ruokaa ja juomaa, joskaan kaikki ei siellä ole mitenkään kallista. Täältä on hyvä käydä hakemassa tuliaisjuomia ja -ruokia, ma–la klo 8.30–20.

Markkinoita on Lissabonissa jonkin verran. Suurin kirpputori eli Feira da Ladra pidetään Alfaman kaupunginosassa, São Vicente de Fora -kirkon takana olevalla Campo de Santa Clara -aukiolla [kartalla] tiistaisin ja lauantaisin klo 06–17.

Hyvät markkinat joka kuukauden ensimmäinen viikonloppu pidetään Jardim da Estrela -puistossa [kartalla], jossa on tällöin taide- ja käsityömarkkinat aamusta iltaan. Samassa puistossa pidetään joulutori, joka perinteisesti avataan joulukuun ensimmäinen viikonloppu ja suljetaan viikonloppua ennen joulua. Sunnuntai on päivä, jolloin on normaalia enemmän tapahtumia.

Joulutorin tyylinen teltta on viime vuosina ilmaantunut myös aivan ydinkeskustaan, Praça da Figueira -aukiolle, ja siellä on hyvä käydä syömässä, juomassa ja nauttimassa joulutunnelmasta.

Outlet-myymälät

Lissabonin johtava outlet-myymälä on suuri Freeport [kartalla]. Täällä saa suuria alennuksia tunnetuista merkeistä, ja keskus on hyvin avoinna, vähintään klo 10–22 mutta pe–la klo 23 asti. Tänne pääsee helpoiten menemällä Praça Marquês de Pombal -aukiolle [kartalla], jolta linja-autot lähtevät aikataulun mukaisesti, mutta lystistä pitää maksaa 10 euroa edestakaiselta matkalta. Tänne pääsee myös linja-autoilla, joihin käyvät päiväliput, (Gare de) Oriente -asemalta [kartalla], linjoilla 431, 432 ja 437.

Tavaratalot ja ostoskeskukset

Sunnuntaishoppailu ei ole mahdollista monessakaan liikkeessä Lissabonissa, ja parhaat paikat ostoksille tällöin ovat tavaratalot ja ostoskeskukset.

Hyvä, sunnuntaisinkin avoinna oleva tavaratalo on El Corte Inglés [kartalla] São Sebastião -metroaseman vieressä.

Ostoskeskuksista sunnuntaisin ovat avoinna esimerkiksi Vasco da Gama, joka on sijaitsee Oriente-metroaseman vieressä. Myös Centro Colombo [kartalla], Colégio Militar/Luz -metroaseman vieressä, on sunnuntaisin avoinna oleva ostoskeskus.

Mercado da Ribeira -kauppahalli
Mercado da Ribeira -kauppahalliin on edelleen hyvä lähteä tekemään elintarvikeostoksia, joita siellä tekevät lähinnä paikalliset.

Elintarvikeostoksilla

Lissabonin keskustassa on jonkin verran valintamyymälöitä, mutta enemmän niitä on sen liepeillä. Paras ydinkeskustassa sijaitseva valintamyymälä on Pingo Doce [kartalla]. Tämä Rossio-aukion vieressä sijaitseva liike on avoinna joka päivä klo 21.00 asti. Pingo Doce -valintamyymälä on myös Cais do Sodré -asemalla, missä se on avoinna ma–su klo 8–23.

Pikkuliikkeitä, joista saa kaikenlaista viikonloppuisin ja iltaisinkin, on parhaiten Bairro Altossa. Toinen hyvä paikka pikkuliikkeille ja kioskeille on Largo São Domingos -aukio, Rossion vieressä, ja sen lähellä olevilla kävelykaduilla. Täällä Baixan syrjäkujilla, Praça da Figueiran takana, on kansainvälinen tunnelma ja täysin erilaisia liikkeitä kuin muualla kaupungissa. Niitä on lisää Praça Martim Moniz -aukion laitamilla, sen vieressä kulkevalla erittäin mielenkiintoisella Rua da Mouraria -kävelykadulla [kartalla] ja sen lähellä olevalla Rua da Palma -valtakadulla, jota pitkin esimerkiksi raitiovaunu 28E kulkee. Täällä on paljon eksoottisia elintarvikkeita ja alkoholijuomia, ja saatavilla on niin kiinalaisia, intialaisia kuin afrikkalaisiakin autenttisia elintarvikkeita ja muita tuotteita.

Kotiin vietäviä elintarvikkeita ja alkoholituotteita kuten portviiniä ja muita viinejä, ginjinha-kirsikkalikööriä, juustoja, ilmakuivattua kinkkua ja muita herkkuja on hyvä katsella erikoisliikkeissä. Kaupungin paras elintarvikemyymälä on vuodesta 1860 avoinna ollut Manuel Tavares (Rua de Betesga 1A) [kartalla] Rossio-aukion laidalla.

Hyvä paikka hakea lähinnä alkoholijuomia on Napoleao (Rua dos Fanqueiros 10b) [kartalla], jonka valttikortteja ovat asiantunteva, hyvää englantia taitava henkilökunta ja laaja valikoima portviinejä ja muita portugalilaisia viinejä.

Erikoinen elintarvikeliike Baixassa on Conserveira de Lisboa (Rua dos Bacalhoeiros 34) [kartalla], jonka tuotteet ovat vain säilykkeitä. Tämä 1930-luvulta kauppaa tehnyt liike on hyvä paikka hakea kotiin vietäväksi etenkin purkissa olevia sardiineja ja muita mereneläviä mutta myös muita säilykkeitä.

Mitä ostaa Lissabonista?

Elintarvikkeet ja tyypilliset portugalilaiset tuliaistuotteet ovat parhaita ostoksia kaupungissa vieraillessa, mutta Lissabon on monessa asiassa kohtuuhintainen paikka, josta saattaa tarttua mukaan myös muita tuotteita.

ginjinha-baari
Paikallisia liköörejä ja muita alkoholijuomia kannattaa käydä maistelemassa etukäteen Ginjinha-pystybaarissa, jotta tietää, mitkä juomat ovat mieleen.

Elintarvikkeet ja alkoholijuomat ovat hyviä ostoksia. Etenkin paikalliset juustot, hunajat, oliiviöljytuotteet ja viinit ovat erinomaisia ostoksia. Viineistä portviini on kotoisin Porton tienoilta, mutta sekin on hyvä ostos, samoin kuin paikalliset liköörit ja muut väkevät juomat, joiden kuningas on ginjinha-kirsikkalikööri. Paikallisia liköörejä ja muita alkoholijuomia kannattaa käydä maistelemassa etukäteen Largo São Domingos -aukion laidalla olevassa Ginjinha-pystybaarissa [kartalla], jotta sitten tietää, mitkä juomat ovat mieleen.

Muista tuotteista fadomusiikki, posliini, koristellut kaakelit, kristalli ja filigrana eli käsin koristeltu kulta ovat hyviä tuliaistuotteita ja matkamuistoja. Koruommellut pöytäliinat ja muut tekstiilit, kengät ja muut nahkatuotteet, ruostumattomasta teräksestä valmistetut keittiötarpeet ja kosmetiikka- ja kauneustuotteet kuuluvat myös suosituimpien ostosten joukkoon. Vaatteet, joita Baixan, Chiadon ja Bairro Alton kaduilta on helppo löytää viimeisestä huudosta klassiseen tyyliin ja retroon, ovat edullisia ja helposti saatavilla. Baixan kävelykaduilla on paljon kaikenlaista muotia myyviä kansainvälisiä ketjuliikkeitä. Chiadossa on hienoja vaateliikkeitä ja Bairro Altossa paljon vaihtoehtoista muotia, josta pitävät eniten nuoret tai nuorekkaaseen tyyliin mieltyneet.

Tupakka ei ole paljon kotimaata halvempaa Portugalissa, eikä sen hankkiminen ainakaan turistille aluksi ole yhtä helppoakaan. Tupakkaa ei myydä kioskeissa tai valintamyymälöissä vaan kahviloissa ja baareissa, joissa yleensä on tupakka-automaatit. Monissa automaatti avataan vain pyydettäessä, ja tarvittaessa pitää todistaa ikänsä. Kahvilat ovat kioskien ja pienten elintarvikeliikkeiden vähyyden takia Lissabonissa paikkoja, jotka myyvät kaikenlaisia tuotteita aamusta iltaan, etenkin purukumeja, makeisia ja monia muita, Suomessa lähinnä kioskeista hankittavia tuotteita.

Hintataso ja aukioloajat

Lissabonin hintataso on huokea, ja tutkimusten mukaan siellä on melkoisesti kotimaata edullisempaa. Alkoholijuomat ovat erityisen edullisia, elintarvikkeet maksavat 50–70 % kotimaan hinnoista ja muut tuotteet ovat nekin yleensä kautta linjan edullisempia.

Lissabonin liikkeet avaavat ovensa usein klo 10.00, lähtevät siestan tyyliselle tauolle noin klo 13.00, avaavat ovensa taas noin klo 14–16.00 ja laittavat putiikin kiinni klo 19–22.00. Baixassa ja Chiadossa liikkeet avautuvat aiemmin kuin esimerkiksi Bairro Altossa. Siellä on päivällä vähän liikkeitä avoinna, ja siellä onkin paras shoppailla illalla, ennen kuin varsinainen yöelämä alkaa noin klo 22.00.

Liikkeet ovat avoinna hyvin muulloin kuin sunnuntaisin, jolloin silloinkin kylläkin on suuria valintamyymälöitä ja joitain liikkeitä etenkin Baixassa ja Chiadossa avoinna. Myös tavarataloja ja ostoskeskuksia on tällöin avoinna, ja se ovat parhaita ostospaikkoja pyhäpäivisin.

Valuutta, pankkiautomaatit ja maksukortit

Portugalissa on käytössä euro, ja niitä on hyvä ottaa matkaan runsaasti mukaan. Taskuvarkaita on erityisen paljon metron tungoksessa, ja täällä on hyvä olla lompakon ja muiden arvoesineiden kanssa koko ajan tarkkana. Myös Cais do Sodrén asema on paikka, jossa kannattaa olla tarkkana, mutta pääosin Lissabon on hyvin turvallinen kaupunki.

Pankkiautomaatteja Lissabonissa on melkoisesti, eikä niitä tarvitse erikseen etsiä. Maksukortit käyvät liikkeissä hyvin, vastaan otetaan myös AMEXia ja DC:tä jossain liikkeissä, mutta kauppahallit ja markkinat ovat paikkoja, joissa käteinen on ainoa maksutapa. Myös kioskit ja pienet liikkeet toimivat pääosin käteiskaupalla, eikä kortteja oteta niissä juurikaan vastaan.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Mercado da Ribeira ei ole enää (2014) varsinainen kauppahalli, vaan siitä on tullut lähiluomuruoan ravintolakeidas, "foodie hangout" by TimeOut, eli lukuisia ravintolatiskejä, joista ostetaan annoksia, keskellä hallia on pitkät pöydät jossa syödään, saa istua ruokansa kanssa sekaisin mihin pöytään ja seurueeseen tahansa, eli ravintola-tiskeillä ei ole omia varattuja pöytäalueita kuten Suomessa.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti