Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Lissabon
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Parque Eduardo VII
Lissabonin pääpuisto on vuonna 1903 kaupungissa vierailleen Britannian hallitsijan kunniaksi nimetty Parque Eduardo VII.

Puistoja, puutarhoja ja Tejojoki

Lissabon ei ole mikään suurten ja upeiden puistojen tai luonnonnähtävyyksien hallitsema paikka, mutta luontoakin sieltä löytyy. Keskustan liepeillä on pari hyvää puistoaluetta, ja kaupungissa on useitakin kasvistieteellisiä puutarhoja, joista yksi on aivan ydinkeskustan vieressä.

Tejojoki virtaa Lissabonin keskustan vierestä; joenrannat ovat monin osin parantuneet tämän vuosikymmenen aikana, ja ne tarjoavat hyvän tilaisuuden nauttia leveän joen antamasta raikkaasta tunnelmasta. Joesta ja sen upeista silloista voi nauttia niin keskustassa kuin muuallakin kaupungissa, ja joella tehdään myös risteilyjä ja nähtävyyskierroksia.

Parque Eduardo VII

Lissabonin pääpuisto eli Parque Eduardo VII [kartalla] on vuonna 1903 kaupungissa vierailleen Britannian hallitsijan kunniaksi nimetty puistikko hivenen ydinkeskustan ulkopuolella, pääbulevardi Avenida da Liberdaden loppupäässä. Puisto on varsin kaunis geometrisine kuvioineen, ja sen alueella on mukava kävellä, käydä kahvilla tai syömässä sen lampien vieressä olevilla terasseilla ja tutustua sen lähistöllä oleviin museoihin ja muihin nähtävyyksiin.

Puiston alueella on hieno Parque Infantil eli lasten leikkipuisto, jonne kesällä tuodaan suuri maailmanpyörä. Lisää nähtävää on Estufa-puutarhassa, joissa on trooppista kasvillisuutta. Parin euron pääsymaksua vastaan voi vierailla Estufa Fria -kasvihuoneessa, jossa on erityisen monipuoliset kokoelmat palmuja ja kaktuksia.

Puiston alueella on hienoja patsaita, kuten Boteron Äiti ja lapsi. Parhaat näkymät saadakseen kannattaa kävellä Estufas-puutarhojen vieressä olevalle tasanteelle. Puiston vieressä on modernin taiteen museo ja Calouste Gulbenkian -taidegalleria, jotka ovat kaupungin museoiden kärkikastia. Täältä ei ole pitkä matka metrolla lapsiperheiden suosimaan Jardim Zoológico -eläintarhaan [kartalla], ja keskustaan voi ainakin osan matkasta kävellä kaunista Avenida da Liberdade -puistobulevardia pitkin.

Julkisilla helpoin tapa päästä suoraan puiston pääpaikoille on tulla Parque-metroasemalle, mutta mikäli mielii käydä ensin museoissa, on niitä lähellä São Sebastião -metroasema. Käypä Avenida da Liberdaden tarkastelulle on myös Marquês de Pombal -metroasema.

Kasvitieteellinen puutarha

Lissabonissa on useitakin kasvitieteellisiä puutarhoja, kuten Eduardo VII -puiston alueella oleva kasvihuone, mutta siellä on myös virallinen, yliopiston ylläpitämä kasvitieteellinen puutarha. Jardim Botânico da Universidade de Lisboa [kartalla] sijaitsee São Bentossa, hyvin lähellä Bairro Altoa ja Chiadoa. Tämä rauhallinen puistoalue on eksoottinen vierailupaikka, sillä portugalilaiset tutkimusmatkailijat toivat sinne 1500-luvulta lähtien trooppisia kasveja kaikista maailman kolkista. Tämä puutarha perustettiin kuitenkin vasta 1800-luvulla, ja tätä nykyä sen alueella on yli 20 000 eri kasvia. Kasvillisuuden lisäksi puutarhan alueella on kasvihuone, jossa on hienot kokoelmat eläviä perhosia.

Puutarhan yhteydessä sijaitsee myös luonnontieteellinen museo, joka on avoinna ti-su klo 10-17 ja la-su klo 11-18, mutta heinä- ja elokuussa se on sunnuntaisin kiinni. Kasvitieteellinen puutarha on avoinna huhtikuun alusta lokakuun loppuun päivittäin klo 9-20. Talvella se on avoinna ma-pe klo 9-17 ja la-su klo 9-18. Täällä sijaitsee myös perhostalo, joka on avoinna vain maaliskuun lopulta syyskuun loppupuolelle, ti-su klo 10-17 ja la-su klo 11-18, lukuun ottamatta klo 13-14 pidettävää siestaa.

Jardim da Estrela

Paras puistoalue Lissabonissa on ehdottomasti Estrelan kaupunginosassa sijaitseva Jardim da Estrela [kartalla], joka sijaitsee hivenen ydinkeskustan ulkopuolella mutta kauniilla ja merkittävällä alueella. Tänne on helppo tulla Baixasta tai Alfamasta vanhanaikaisilla raitiovaunuilla 25E ja 28E, joista jäädään pois pysäkeillä Estrela tai Rua João de Deus, jotka sijaitsevat puiston vieressä olevan kauniin, basilikatyyliin rakennetun kirkon vieressä. Raitiovaunut ovat usein tupaten täynnä viikonloppuisin ja vilkkaina matkustusaikoina, mutta myös kaikki kiertoajelut kulkevat tämän kautta. Tänne on myös kohtalaisen lyhyt kävelymatka Rato-metroasemalta, ja nämä ovat Estrelan kirkon tuntumaa lukuun ottamatta melko turistittomia kortteleita.

Puistoalue on suuri, mukava ja monipuolinen, ja sen suuret leikkipuistot [kartalla] ovat hyviä lapsiperheille. Tänne suuntaa viikonloppuisin, juhlapyhinä ja viikolla alkuillasta melkoisesti paikallisia perheitä, joten eniten tilaa on muulloin. Puistoon on mukava tulla vain kävelylle, istumaan penkille ja nauttimaan sen palmuista ja muusta suomalaiselle eksoottisesta kasvillisuudesta, mutta täällä on myös muutama hyvä terassi ja mahdollisuus ruokaillakin. Tänne kannattaa ehdottomasti lähteä jokaisen kuukauden ensimmäisenä viikonloppuna, jolloin sekä lauantaina että sunnuntaina pidetään taide- ja käsityömarkkinat klo 9-19. Niillä on todella tyylikästä ja trendikästä käsityötä ja muuta tuotetta tarjolla ja tietenkin erittäin hyvää tunnelmaa.

Tejojoki

Iberian niemimaan pisin joki on Tejo (englanniksi Tagus), joka tarjoaa erinomaiset puitteet kävelylle tai pyöräilylle pitkillä rantapromenadeilla Cais de Sodrésta aina Belémiin asti. Sen ylittävät sillat kuuluvat maailman pisimpiin, ja etenkin vuonna 1998 avattu Vasco da Gama -silta [kartalla] on melkoista nähtävää. Lähtemättömän vaikutuksen tekee myös keskustan suurellisin silta, Ponte 25 de Abril [kartalla], jonka alapuolella sijaitseva Doca de Santo Amaro on hyvä paikka nauttia joen näkymistä ja sen toisella puolella näkyvästä Cristo Rei -patsaasta.

Tejojoki ja Ponte 25 de Abril
Iberian niemimaan pisin joki on Tejo. Lähtemättömän vaikutuksen tekee keskustan suurellisin silta, Ponte 25 de Abril, jonka alapuolella sijaitseva Doca de Santo Amaro on hyvä paikka nauttia joen näkymistä.

Vasco da Gama -siltaa ja muita moderneja joenrantanäkymiä voi ihailla keskustan ulkopuolella erityisen hyvin Parque das Nações -alueella [kartalla], Oriente-metroaseman vieressä. Täällä voi kiivetä Torre Vasco da Gama -torniin katselemaan siltaa ja joenrantojen maisemia, ja aivan toisenlaista näkymää kuin maankamaralta joesta saa myös Telecabine Lisboa -köysiradan kyydistä. Alueella on myös Oceanário, jossa voi tutustua merenalaiseen elämään, konserttisali ja paljon kaikenlaista muuta mikä kauniilla ilmalla kiinnostaa etenkin perheitä ja niitä, jotka ovat Lissabonissa pidempään tai ovat siellä ennenkin käyneet.

Alfaman kukkuloilta on mukavat näkymät joelle sieltäkin, mutta muu ydinkeskusta ei ole jokinäkymiltään millään lailla poikkeuksellinen. Praça do Comércio -aukion edusta on edelleenkin remontissa, etenkin Santa Apolónian puolella, Terreiro do Paço -metroaseman tuntumassa, eikä tänne kannata lähteä kiertelemään. Praça do Comércio -aukion ja Cais do Sodrén välimaasto puolestaan alkaa olla melko valmista. Näiden kahden alueen välissä on nykyään paljon ihmisiä etenkin alkuillasta istuskelemassa tai kävelemässä joenrannalla, ja täällä on usein myös musiikkia ja kaikenlaista menoa iltaisin.

Rantapromenadeja pitkin on mukava kävellä tai pyöräillä, ja vastaan tulee erilaisia satama-alueita, nähtävyyksiä, kuten taidegallerioita ja museoita, sekä kaikenlaisia paikkoja, joissa voi ottaa kahvit, syödä tai juhlia aamuun asti. Mikäli jaksaa kävellä tai vuokraa pyörän, kannattaa joenvartta kulkea aina Belémiin asti, mistä voi sitten palata julkisilla takaisin keskustaan, tai sieltä voi kävellä keskustaan joenrantaa pitkin. Belémissä on paljon nähtävää joenrannalla. Sieltä löytyy mielenkiintoinen, pääsymaksuton Museu da Electricidade eli sähkömuseo [kartalla], kuten myös paljon kaikenlaista mielenkiintoista, kuten Torre Belém.

Yksi tapa tutustua läheisesti Tejoon on mennä lautalla Cais do Sodrésta tai muilta laitureilta joen toiselle puolelle, ja erityisen helppoa on mennä Cais do Sodrésta Cachilhakseen, minne lauttaan erikseen ostettava lippu maksaa vain reilun euron suuntaansa.

Lissabonissa järjestetään myös monenmoisia risteilyjä ympäri vuoden, joskin eniten risteilyjä tehdään huhtikuun alusta lokakuun loppuun. Tagus Cruises tekee auringonlaskuun ajoittuvia kahden tunnin risteilyjä, jotka lähtevät Belémistä.

Lisätietoa

Garden Visit -sivustolla on lisätietoa Lissabonin puistoista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti