Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Lissabon
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Takseja
Bussit, metro ja taksit ovat eräitä vaihtoehtoja lentoasemalta keskustaan siirtymiselle.

Saapuminen Lissaboniin ja siirtyminen lentoasemilta ja muilta asemilta muualle kaupunkiin

Valtaosa suomalaisista matkustajista lentää Lissabonin omalle lentoasemalle, eikä kaupungin läheisyydessä muita lentoasemia olekaan. Lentoasemalta on helppo siirtyä keskustaan metrolla, ja monissa tapauksissa helpointa on matkustaa muualle kaupunkiin tai alueelle keskustan kautta. Jos määränpää on Lissabonin ympäristössä kuten Estorilissa, voi sinne matkustaa suoraan taksilla, ja taksilla voi kulkea minne tahansa Lissabonin alueelle tai sen lähelle.

Jos Lissaboniin saapuu rautateitse, on siellä muutama suuri asema, ja kaikilta rautatieasemilta on metroyhteys muualle kaupunkiin. Linja-autolla Lissaboniin saapuva näkee ensimmäiseksi kuuluisan arkkitehdin suunnitteleman keskuksen, joka on metromatkan päässä ydinkeskustasta.

Saapuminen Lissaboniin lentäen

Lissabonin lentoasema eli Aeroporto Humberto Delgado [kartalla] sijaitsee lähellä keskustaa, ja sieltä pääsee keskustaan noin 20 minuutissa, normaaleilla matkalipuilla, jotka käyvät myös muihin liikennevälineisiin, lukuun ottamatta lauttoja ja paikallisjunia. Lentoasemalta voi siirtyä Lissabonin keskustaan ja muualle kaupunkiin metrolla, bussilla, yksityiskuljetuksella, taksilla tai vuokra-autolla. Suositeltavinta on käyttää metroa, sillä se on toimiva, ruuhkaton verkosto, jolla voi matkustaa eri puolille kaupunkia.

Metro

Lissabonin lentoaseman metroaseman nimi on “Aeroporto – Saldanha”. Jos haluaa matkustaa vain lentoasemalta metrolla yhden matkan, maksaa se nykyään 1,5 euroa. Jos haluaa saman tien ostaa vuorokauden voimassa olevan lipun, maksaa sellainen 6,30 euroa. Saadakseen lippuja on välttämätöntä ostaa 50 senttiä maksava 7 Colinas / Viva viagem, joka on matkakortti. Sille voi ladata vuorokauden voimassa olevan kortin tai sitten ladata arvoa, niin että voi matkustaa ns. Zapping-lipulla, joka on voimassa 60 minuuttia siitä kun vilauttaa korttia liikennelaitteeseen mennessä kortinlukijalle.

Metrolla ydinkeskustaan tulevan täytyy vaihtaa linjaa Alameda-asemalla, jolta pääsee esimerkiksi Baixaan, Chiadoon ja Santa Apolónian asemalle. Jos majapaikka on Marquês de Pombal -metroaseman [kartalla] tuntumassa, kannattaa kulkea Saldanhaan, ja jos majapaikka on lähellä Praça do Comércio -aukiota [kartalla] ja muuta joenrantaa, ovat Terreiro do Paço ja Cais do Sodré oikeita asemia joenrannalla.

Lissaboniin lähtevän kannattaa ennen matkaa tutkia metrokarttaa ja katsoa mikä on majapaikan tai muun määränpään lähin asema.

Jos matka ei ole suoraviivainen, voi myös katsoa reittikartasta, mikä on paras reitti majapaikalle.

Linja-auto

Lentoasemalta kulkee sekä normaaleja busseja että yksityisbusseja muualle kaupunkiin ja alueelle. Huomionarvoinen seikka on se, että normaalit liikennelaitoksen bussit eivät ota kyytiin matkustajaa, jonka matkalaukku on yli 50 senttiä pisimmältä puoleltaan.

Lentoaseman sivuilla on asiaa linja-autokyydeistä, ja julkisen liikenteen reittejä voi katsella liikennelaitoksen reittihausta.

Lisätietoa julkisista kyydeistä lentoasemalta muualle kaupunkiin

Lentoaseman sivut kertovat julkisilla muualle kaupunkiin matkustamisesta.

Yksityiskuljetukset – Lisbon airport transfers

Yksi tapa siirtyä keskustaan tai oikeastaan minne tahansa Portugaliin yksityiskyydillä muuten kuin taksilla on airport shuttle -tyylinen kyyti, joka soveltuu erityisen hyvin niille, joilla on paljon tavaraa tai jotka ovat menossa muualle kuin Lissaboniin tai paikkaan, jonne julkiset eivät kulje. Kyyti lentoasemalta Lissabonin keskustaan maksaa 1–4 henkilölle alle 40 euroa, ja matka kestää parhaimmillaan vain vartin. Yhtiöllä on käytössään myös busseja, joihin mahtuu 50 henkeä, ja kyytejä on myös muun kokoisille ryhmille, kuten 8–16 hengen. Sivulla on hintoja eri puolille Portugalia, ja esimerkiksi Cascaisiin ja Estoriliin, jotka ovat Lissabonin ympäristön suosittuja lomapaikkoja, matka maksaa vähän yli 50 euroa.

Toinen yhtiö kyydeille on Airport Taxi Transfers, jonka sivuilta voi katsella hintoja ja tilata kyydin.

Taksi liikennevaloissa
Taksimatka keskustaan kestää vartin. Matka Rossio-aukion tuntumaan aivan kaupungin ytimeen maksaa 10–20 euroa

Taksi

Taksimatka keskustaan kestää vartin. Matka Rossio-aukion tuntumaan aivan kaupungin ytimeen maksaa 10–20 euroa, mukaan lukien matkatavaroista maksettavan lisämaksun. Tärkeää on, että mittari on päällä, jos matkan hinta ei ole kiinteä tai sitä ei ole sovittu etukäteen.

Takseja on aina asiakkaita odottelemassa terminaalien ulkopuolella, eikä sellaista tarvitse varata etukäteen. Huomionarvoinen seikka on se, että koska matka on niin lyhyt ja maksaa vähän, keksivät jotkut kuskit erilaisia lisämaksuja, joilla yritetään tehdä matkasta tuotteliaampi.

Jos haluaa tilata taksin vaikka paluumatkalla paikkaan, jonka lähistöllä ei pyöri takseja, on Lisbon Taxi sivusto, jolta voi tilata taksin. Hintaa kuitenkin esimerkiksi matkalle keskustaan tulee luultavasti enemmän kuin taksissa, johon vain nousee lentoasemalla tai keskustassa.

Rautateitse Lissaboniin

Jos Lissaboniin saapuu rautateitse, on siellä useita rautatieasemia. Kullekin saapuu junia tietyistä paikoista, ja kaikkein yleisintä on saapua Santa Apolónia- [kartalla] tai Oriente-asemalleOriente-asemalle [kartalla], joka on Santiago Calatravan suunnittelema vaikutuksen tekevä asemarakennus. Monet junat, jotka saapuvat keskeisemmälle Santa Apolónialle, kulkevat Orienten kautta, ja Santa Apolónia on Alfamassa, joten sieltä voi kenties kävelläkin majapaikalle. Molemmilta asemilta on metroyhteys muualle kaupunkiin, joten metrolla voi jatkaa matkaa tai sitten hypätä taksiin, jos määränpää ei ole metron varrella.

Jos saapuu Estorilista tai Cascaisista Lissaboniin vaikka päiväretkelle, saapuu Belémin kautta kulkeva juna todennäköisesti Cais do Sodré -asemalle [kartalla]. Paikallisjuniin eivät käy samat liput kuin julkisiin, vaan ne on ostettava erikseen. Asemalta on metroyhteys muualle kaupunkiin, ja sieltä voi myös kävellä joihinkin joen lähellä oleviin kortteleihin.

Jos saapuu Sintrasta tai haluaa Sintraan, on tunnetulla, keskeisellä aukiolla oleva Rossio [kartalla] asema, jolle saavutaan ja jolle lähdetään. Sen lähellä on paljon keskustan olennaisimpia osia, ja siltä voi myös metrolla siirtyä muualle kaupunkiin.

Jos saapuu etelästä kuten Farosta Lissaboniin, saapuu ainakin ajoittain Sete Rios -asemalle [kartalla]. Sillä on oma metroasema, nimeltään Jardim Zoológico, joten sieltä voi metron sinisellä linjalla siirtyä muualle.

Linja-autolla Lissaboniin

Jos saapuu linja-autolla muualta Portugalista tai esimerkiksi Espanjasta Lissaboniin, on Orienten linja-autoasema yleisin saapumispaikka. Jotkin bussit saapuvat myös muille asemille, mutta kuten Oriente-asemaltakin myös niiltä on metroyhteys muualle kaupunkiin. Oriente [kartalla] on arkkitehtuurillisestiarkkitehtuurillisesti huomattava paikka, ja sehän on alueella, jolla monet kaupungissa lomailevat haluavat muutenkin lähteä käymään.

Jos saapuu bussilla muualta Portugalista Lissaboniin, on mahdollista että bussi saapuu Sete Rios -asemalle [kartalla].

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti