Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Lissabon
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Teatro Nacional de Dona Maria II
Lissabonin pääasiallinen kulttuuripyhättö on Rossio-aukiolla sijaitseva Teatro Nacional de Dona Maria II, mutta sen esitykset ovat lähinnä portugalinkielistä teatteria.

Tapahtumat ja kulttuurielämä

Lissabon on vireä kulttuurikaupunki. Siellä voi hyvin mennä konserttiin, oopperaan tai balettiin, ja siellä on kuultavissa erittäin hyvää musiikkia, niin keskustassa kuin muuallakin.

Ydinkeskustassa sijaitsevat parhaat konsertti- ja oopperatalot, ja paikallista surumielistä fadomusiikkia kuuleville Alfama on erittäin hyvä paikka. Fadoa voi kuulla myös Bairro Altossa, jossa on kaikenlaista muutakin musiikkia luvassa joka ilta, lähinnä tiskijukkien soittamana. Keikkoja Lissabonissa on nykyisin parhaiten Cais do Sodré -aseman vieressä olevissa kortteleissa, ja suuria keikkoja on luvassa niin aivan ydinkeskustassa kuin sen ulkopuolellakin, metroasemien vieressä.

Lissabonissa on tietenkin hyvä mahdollisuus myös mennä katsomaan tasokasta jalkapallo-ottelua, ja elokuviin mielivälle hyvä asia on se, että elokuvia ei Portugalissa juuri enää dubata. Illanviettopaikkana Lissabon on monipuolinen ja edullinen, ja sieltä löytyy kaikenlaista mitä erilaisimpiin makuihin.

Klassinen musiikki, ooppera ja baletti

Lissabonin pääasiallinen kulttuuripyhättö on Rossio-aukiolla (virallisesti Praça Dom Pedro IV) sijaitseva Teatro Nacional de Dona Maria II [kartalla], mutta sen esitykset ovat lähinnä portugalinkielistä teatteria. Täällä kuitenkin kannattaa mahdollisuuksien mukaan käydä kahvilla tai syömässä ja kenties ottaa osaa opastetulle kierrokselle, joka tutustuttaa tähän upeaan rakennukseen lähemmin.

Lissabonin pääooppera- ja -musiikkisali on Teatro Nacional de Sao Carlos (Rua Serta Pinta 9) [kartalla] Chiadon kaupunginosassa keskustassa. Rakennus on Portugalin sinfoniaorkesterin kotitalo, ja klassisen musiikin lisäksi siellä voi seurata oopperaa.

Balettia voi lähteä seuraamaan Oriente-aseman vieressä olevalle Parque dos Nacioes -alueelle, missä sijaitsee CNB eli kansallisbaletti (Teatro Camões) (Passeio de Neptuno) [kartalla].

Belémissä sijaitseva CCB-kulttuurikeskus [kartalla] on paikka keskustan ulkopuolella, ja siellä on konsertteja ja kaikenlaista muuta, aika laidasta laitaan.

Toinen vastaavanlainen esityspaikka, jossa on esimerkiksi balettia ajoittain, on Tivoli BBVA [kartalla], kävelymatkan päässä Rossio-aukiolta.

Hyvä paikka käydä tutustumassa kaupungin kulttuurielämän tarjontaan on Armazens do Chiado -ostoskeskuksen (Rua do Carmo 2) [kartalla] Chiadon puoleisen ulko-oven vieressä sijaitseva FNAC-piste.

CCB
Museu do Fado -museon järjestämät konsertit pidetään usein Belémissä sijaitsevassa CCB-kulttuurikeskuksessa.

Fado-, rock-, pop- ja jazzmusiikki

Rokkia ja bailumusiikkia voi hyvin kuulla Alfamassa iltaisin, mutta kenties parempi idea on ainakin yhtenä lomailtana lähteä seuraamaan fadomusiikkia. Fado on melankolista portugalilaista kansallismusiikkia, jota yleensä lähdetään seuraamaan illallisen yhteydessä Alfamaan tai Bairro Altoon. Jatsia on hyvä kuunnella Lissabonin klubeissa, joiden hintataso on usein alhaisempi kuin monessa muussa Euroopan suuressa kaupungissa.

Fado

Hyviä paikkoja fadolle ovat Bairro Altossa viinikellari Adega Machado (Rua do Norte 91) [kartalla], A Severa (Rua das Gáveas 51-61) [kartalla], Luso (Travessa da Queimada 10) [kartalla] ja Tasca do Chico (Rua do Diário de Notícias 39), jossa on enemmän autenttista tunnelmaa kuin alueen muissa fadopaikoissa. Täällä on ma-ke fado vadio -konsertteja, joista vastaavat amatöörit, mutta muina ammattilaisiltoina on hyvä käydä tekemässä varaus aiemmin päivällä.

Alfamassa hyviä fadopaikkoja ovat A Baiuca (Rua de São Miguel 20) [kartalla], Clube de Fado (Rua de São João da Praça 94) [kartalla], joka on tasokas mutta normaalia kalliimpi, Maria da Fonte (Rua de São Pedro 5a) [kartalla], joka on tunnettu hyvistä kalaruoistaan ja pihveistään sekä A Parreirinha de Alfama (Beco do Espírito Santo 1) [kartalla], joka on maineeltaan yksi kaupungin parhaista. Sen omistaakin entinen fadolaulaja Argentina Santos.

Fadon seuraaminen ei normaaleissa olosuhteissa ole edullista puuhaa, sillä minimimaksu on 15-20 euroa aterian kanssa, ja hyvälle fadoillalliselle lähtevien kannattaa varautua maksamaan ainakin 30 euroa per nuppi.

Jos haluaa tutustua lähemmin fadoon, kannattaa vierailla Alfamassa sijaitsevassa Museu do Fadossa (Rua Jardim do Tabaco 140) [kartalla], jossa on sekä näyttely että konsertteja, tosin vain kerran pari kuussa. Sinne on 5 euron pääsymaksu, ja museo on avoinna ti-su klo 10-18. Konsertteihin liput maksavat 5 eurosta ylöspäin, mutta museon järjestämät konsertit pidetään usein Belémissä sijaitsevassa CCB-kulttuurikeskuksessa [kartalla], yleensä klo 21 alkaen.

Rock ja pop

Bairro Alto on perinteinen illanviettopaikka Lissabonissa, ja siellä on fadopaikkojen lisäksi monenmoista ravintolaa ja baaria. Niissä on ajoittain keikkoja ja tiskijukkia, ja Bairro Alto on hyvä paikka viettää iltaa ainakin kerran loman aikana. Bairro Altoon voi vain mennä kävelemään ja aistimaan tunnelmia, ja jos ei halua kavuta ylös monia portaita, kannattaa sinne mennä Chiadon kautta, mistä sinne pääsee erityisen hyvin Largo de Camões -aukiolta [kartalla].

Uusi paikka mennä kuulemaan musiikkia on Cais do Sodrén alue aivan ydinkeskustassa, ja täällä Music Box (Rua Nova do Carvalho 26) [kartalla] on yksi parhaista keikkapaikoista ja klubeista koko kaupungissa. Sen vieressä sijaitsee kymmeniä eri baareja ja muita drinkkipaikkoja, joissa on musiikkia ja muuta menoa kaikkina viikonpäivinä mutta myöhään kuten Lissabonissa on tapana.

Lissabonissa on suuren luokan keikkoja etenkin Coliseu dos Recreios -konserttitalossa (Beco de São Luís da Pena 18) [kartalla], joka tunnetaan myös Lisbon Coliseum -nimellä englanniksi. Se sijaitsee lähellä Rossio-aukiota keskustassa.

Kaupungin toinen sisäkeikkapaikka on yliopiston kampuksella sijaitseva Aula Magna [kartalla].

Kolmas suuri keikkapaikka on MEO Arena [kartalla], joka vetää 20 000 ihmistä ja jossa suurimmat keikat yleensä pidetään. On hyvä huomata, että ennen tämä areena tunnettiin Pavilhão Atlântico -nimellä.

Paras aika kuulla rokkia Lissabonissa on toukokuussa, jolloin on tasavuosin pidettävä Rock in Rio Lisboa -festari. Tämä Parque Bela Vista -puistossa [kartalla] pidettävä tapahtuma kestää viisi päivää ja tuo huippuluokan musiikkia Pohjois-Lissaboniin.

Jazz ja blues

Lissabonin parhaana jazzklubina on totuttu pitämään Hot Clube de Portugalia [kartalla]. Tämä kellariklubi sijaitsee aivan Chiadon ja Bairro Alton naapurissa.

Sé-katedraalin takana puolestaan on jazziin erikoistunut Onda Jazz (Arco de Jesus 7), joka on avoinna klo 20 alkaen muina päivinä kuin maanantaisin ja jossa elävää jazzia ja bluesia voi kuulla koko viikon klo 22.00 alkaen. Nykyään Ondaa aktiivisempi on sen toinen klubi, Onda Resident [kartalla], Braco de Prata -metroaseman lähellä.

Kaupungissa on muitakin jazzklubeja, joista Lisboa Live -sivusto kertoo enemmän.

Benfica, Estadio da Luz (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Lissabonin kuuluisimpia ja menestyneimpiä jalkapallojoukkueita ovat S.L. Benfica ja Sporting, joista Benfica pelaa Estádio da Luz -stadionilla.

Urheilu

Portugalissa jalkapallo on tietenkin suosituin urheilulaji, ja Lissabonissa on hyvä lähteä seuraamaan huippuluokan Portugalin liigan otteluita. Lissabonin kahdesta joukkueesta kuuluisimpia ja menestyneimpiä ovat Benfica ja Sporting, jotka useimpina vuosina pelaavat Mestarien liigassa tai ainakin Eurooppa-liigassa.

S.L. Benfica pelaa Estádio da Luz -stadionilla [kartalla], joka sijaitsee Alto dos Moinhos -metroaseman vieressä.

Sporting (CP tai Lisbon) pelaa Estádio José Alvalade -stadionilla [kartalla], joka sijaitsee Telheiras-metroaseman vieressä.

Portugalin liigaa pelataan syyskuusta kesäkuulle, ja lippuja saa verkkosivujen kautta, stadioneilta tai sitten vähän kalliimmalla ABEP-lippupisteestä [kartalla] joka sijaitsee Praça dos Restauradores -aukion laidalla.

Elokuvat ja teatteri

Elokuvat esitetään Portugalissa miltei poikkeuksetta alkukielisinä ja portugaliksi tekstitettyinä, lukuun ottamatta lapsille tarkoitettuja elokuvia, jotka on dubattu. Agendalx-sivusto listaa joka viikon torstai vaihtuvan ohjelmiston.

Parasta elokuvaa kaupungissa on tarjolla Portugalin elokuvayhdistyksessä (Rua Barata Salgueiro 39, metro: Avenida) [kartalla], jossa esitetään vähintään kaksi elokuvaa päivässä ja jonka yhteydessä on myös elokuvamuseo. Monipuolinen tapahtumapaikka on myös Avenidan vieressä sijaitseva Cinema São Jorge [kartalla].

Vähemmälle huomiolle jääneitä elokuvia eli indie-elokuvia esiin tuova Indie Lisboa on 10 vuorokautta kestävä filmikarkelo, joka tuo hyviä elokuvia kaupungin elokuvateattereihin.

Teatteria Lissabonissa voi seurata lähinnä vain portugalin kielellä. Rossio-aukiolla sijaitseva Teatro Nacional de Dona Maria II on paikka, johon voi suunnata katsomaan näytelmiä.

Muut tapahtumat

Lissabonissa sattuu ja tapahtuu ympäri vuoden. Tapahtumien joukossa on suuria juhlia, urheilua ja kaikenlaisia festivaaleja. Päätapahtuma on kesäkuinen Santo Antonio, joka 12.6. tuo Avenida de Liberdade -bulevardille kulkueita ja yleistä ilonpitoa, ja armoton bailaus jatkuu sen jälkeen Alfaman sokkeloisilla kujilla. Lissabonissa on muitakin vastaavanlaisia, alun perin kirkollisia ja uskonnollisia tapahtumia, kuten laskiaiskarnevaali, joka pidetään 40 vuorokautta ennen pääsiäistä, yleensä helmikuussa.

Muista tapahtumista huomion arvoinen on klassista musiikkia kaupunkiin tuova Festival ao Largo, jonka pääpaikka kesäkuun lopulta heinäkuun lopulle on Teatro Nacional de São Carlos [kartalla] Chiadossa.

Hyvien ruokien ja erityisesti kalaruokien ystäville Peixe em Lisboa on maukas tapahtuma huhtikuussa, ja siihen osallistuu ravintoloita keskeisen Praça do Comércio -aukion tuntumassa.

Go Lisbon esittelee lisää kaupungin tapahtumia

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Edgar Jiménez /Flickr

Tarkistettu ja uudistettu: 2016/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti