Englanti – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Lontoo
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
London Eye
Lontoon suurimpiin uusiin nähtävyyksiin kuuluu Thames-joen South Bank -rannalla sijaitseva London Eye -maailmanpyörä.

Rakennuksia ja maamerkkejä

Tällä sivulla esitellään Lontoon olennaisimpia rakennuksia, maamerkkejä, katuja ja aukioita.

Piccadilly Circus

Lontoon suurista aukioista Piccadilly Circus on valomainoksineen ja Eros-suihkulähteineen yksi kaupungin tunnetuimpia symboleita, ja vaikka aukio on muuttanut melkoisesti muotoaan viimeisen vuosikymmenen aikana, kuuluu se edelleenkin miltei pakollisiin vierailupaikkohin Lontooseen suuntautuvat loman aikana.

Etenkin nuoremmat käyvät istuskelemassa suihkulähteen juurella Lontoon matkan aikana, ja kaikenikäiset räpsivät toisistaan kuvia suihkulähteen tienoilla. Muilta osin aukio on hyvin vilkas liikenteen solmukohta, jonka läpi kulkee niin turisteja kuin paikallisiakin ympäri vuorokauden ja erityisen paljon alkuillasta aina pitkälle iltaan.

Piccadilly Circus -metroasema, joka sijaitsee suihkulähteen alapuolella, on yksi kaupungin vilkkaimpia, ja tänne pääsee nopeasti mistäpäin kaupunkia tahansa. Aukiolta lähtevät kadut ovat eräitä kaupungin merkittävimpiä, kuten luksusshoppailulle omistautunut Regent Street, teatterien ja yöelämän keskus Shaftesbury Avenue, kohti Hyde Park -puistoa kulkeva Piccadilly, joka sekin on ylemmän luokan shoppailukatuja, ja Haymarket, valtakatu joka on tunnettu kahdesta historiallisesti merkittävästä teatterista ja katunäkymistä, jotka ovat ydinkeskustan seesteistä Lontoota omimmillaan.

Piccadilly Circus on kaiken muun ohella shoppailun keskus, ja sen vieressä sijaiseva Trocadero on turisteille suunnattuine kauppoineen ja viihdekeskuksineen hyvä vierailupaikka etenkin lapsiperheille ja nuorille matkustajille. Piccadilly Circus on vilkas kaikkina vuorokaudenaikoina, mutta etenkin ilta-aikaan sen valaistus luo sinne parasta tunnelmaa, eikä koko aukio valoisaan aikaan tee samaa vaikutusta. Iltaiseen aikaan vilkkaalla aukiolla ja etenkin suihkulähteen tienoilla kannattaa pitää huolen siitä, että lompakko ja muut arvotavarat pysyvät matkassa mukana.

Parliament Square

Piccadilly Circuksen ohella Lontoon tunnetuin näky on Big Ben -kello, joka sijaitsee Thames-joen rannalla, Houses of Parliament -eduskuntatalokompleksin kellotornissa, Parliament Square -aukion laidalla. Houses of Parliament, jonka kausi avautuu juhlavin menoin joka vuosi yleensä marraskuussa, on rakennuksena vanha, sillä sen ensimmäinen osa, Westminster Hall, saatiin valmiiksi jo vuonna 1097.

Rakennuksen merkittävin osa on House of Commons, ja sen tapahtumien keskipiste on varsinainen eduskuntalaitoksen väittely- ja äänestysali eli ns. Lower House, jossa Britannian parlamentin 646 jäsentä istuvat. Paikalla ollessa voi käydä ilmaiseksi House of Commons Visitors' Gallery -tilassa, jolla on varsin sekavat aukioloajat ja jonne pitää normaalisti jonottaa vähintään tunnin. Toinen mielenkiintoinen ja ilmainen vierailupaikka rakennuksessa on Houses of Lords Visitors' Gallery, ja eduskunnan lomaillessa (elo-lokakuu, pari viikkoa jouluna ja pääsiäisenä) järjestetään eduskunnan tiloihin opastettuja kierroksia, jotka kestävät 75 minuuttia ja maksavat 12 puntaa.

Toinen aukion merkittävä kompleksi on Westminster Abbey -kirkko, jossa perinteisesti ovat kuninkaallisten häät ja jossa kuninkaat ja kuningattaret kruunataan ja haudataan. Kirkko on kallis mutta hintansa väärti oleva vierailupaikka, ja sen suojista löytyy kaikenlaista ainutlaatuista, kuten Poet's Corner, johon sellaiset kirjailijat kuin Charles Dickens ja Tohtori Samuel Johnson on haudattu, ja hyvä paikka vierailla on myös kirkon College Garden -puutarha, jonka kesäiset klassisen musiikin konsertit antavat tilaisuuden kuulla musiikkia maksutta keskiviikkoisin klo 12.30.14.00. Ilmaiseksi kirkkoon pääsee tietenkin jumalanpalvelusten yhteydessä, joita on pitkin sunnuntaipäiviä sekä ma-pe klo 7.30, 8.00, 12.30 ja 17.00.

Aukiolta lähtevä Parliament Street, joka puolivälissä muuttuu Whitehall-kaduksi ja joka johtaa Trafalgar Square -aukiolle, on monille tuttu vallan keskus, jonka yksi sivukatu on Downing Street - tämän suljetun kadun talossa numero 10 asuu Britannian pääministeri ja sen viereisessä numerossa 11 valtionvarainministeri. Parliment Square -aukiolla on aina vilkas läpiliikenne, paljon turisteja ja myös mielenosoitukset ja kaikenlaiset mielenilmaukset ovat täällä tuttuja näkyjä. Liikenne kulkee Parliament Squarella lähinnä Victoria Streetin ja Westminster Bridge -sillan välillä, ja täällä ollessa kannattaakin ehdottomasti kävellä sillalle, sillä siltä on hienot näkymät paitsi London Eye -maailmanpyörälle ja Thamesin rannoille.

Trafalgar Square

Lontoon keskustan suurista aukiosta Trafalgar Square on visuaalisesti ulkomaalaisille vähiten tuttu, mutta sitä voidaan hyvin pitää eräänlaisena tavallisen Lontoon pääaukiona, jonka alueella on mahdollista nähdä koko kaupungin elämän kirjon. Aukion päärakennus on National Gallery -taidegalleria, jossa voi ilmaiseksi käydä katselemassa kaikkein merkittävimpien taiteilijoiden tunnetuimpia tauluja, ja sen maamerkki on Nelson's Column -pylväs, joka rakennettiin amiraali Nelsonin lyötyä Napoleonin joukot Trafalgar-niemellä, Espanjan rannikolla vuonna 1805.

Regents Street
Trafalgar Square:lla on suihkulähteitä ja muuta ihmeteltävää ympäri vuoden

Aukiolla on muitakin patsaita, suihkulähteitä ja muuta ihmeteltävää ympäri vuoden, ja uutenavuotena ja merkittävien urheiluvoittojen jälkeen siellä on suuria kansanjuhlia. Aukiolle päätyvät muutaman kerran vuodessa lauantaisin pidettävät suuret mielenosoitukset, jolloin se ei ole tavalliselle turistille kovinkaan mielenkiintoinen oleskelupaikka, joskin jotkut saattavat värikkäistä mielenosoittajista ja kampanjoinnista innostuakin.

Aukion laidalla on paljon merkittäviä rakennuksia, jotka liittyvät Brittiläisen imperiumin merentakaisin osiin, ja näistä ovat muistutuksena mm. Canada House ja South Africa House. Aukion laidalla oleva kaunis kirkko on St Martin-in-the-Fields, joka on monen muun asian lisäksi tunnettu alakerran loistavasta jazz-konserttien elävöittämästä kahvila-ravintolasta ja klassisen musiikin konserteistaan, joita on lounas- ja ilta-aikaan. Aukio on tietenkin liikenteen vilkas solmukohta, ja auto- ja ihmisvirta on täällä vilkkaimpina aikoina melkoinen.

St Paul's Cathedral - Pyhän Paavalin tuomiokirkko

Lontoo on monen muun asian ohella suurten kirkkojen kaupunki, ja mikäli haluaa nähdä niistä suurimman, on St. Paul's Cathedral siihen oiva vierailupaikka. Tuomiokirkko sijaitsee the City -finanssikeskuksessa, jonne on helpoin päästä kulkemalla St Paul's -metroasemalle tai kävellä Strand-katua ja Fleet streetiä pitkin kirkon tuntumaan.

Katedraalin kupoli on Vatikaanin Pyhän Pietarin kirkon jälkeen maailman suurin, ja nykyisin paikalla oleva kirkko, joka rakennettiin vuosien 1675-1710 aikana, on tällä paikalla jo järjestään neljäs merkittävä kirkko, sillä alunperin roomalaisaikoina samalla paikalla sijaitsi Dianan temppeli. Kuin ihmeen kaupalla nykyinen kirkko kauas näkyvine kupoleineen selvisi toisen maailmansodan pommituksista, ja pommitusten muistoksi sen ulkopuolella onkin "Monument to the People of London" eli muistomerkki niille 32 000 ihmiselle, jotka menettivät henkensä pommituksissa.

Kirkon sisätilat ovat nykyisin vaikutuksen tekeviä, ja mikäli haluaa nähdä kenties unohtumattomimman näkymän Lontoon keskustaan, kannattaa kiivetä klo 9.30-15.30 avoinna olevalle Golden Gallery -tasanteelle, jonne on 530 askelmaa portaita. Kirkkoon on 10 punnan pääsymaksu aikuisilta, mutta paras aika on vierailla jumalanpalveluksen aikana, jolloin pääsymaksua ei ole ja jolloin kirkossa on kaunista kuorolaulua. Sunnuntaisin kirkonmenoja on pitkin päivää, mutta ma-pe sinne voi mennä ilmaiseksi jumalanpalvelusten aikaan klo 7.30, 8.00, 12.30 ja 17.00.

London Eye

Lontoon suurimpiin uusiin nähtävyyksiin kuuluu Thames-joen South Bank -rannalla sijaitseva London Eye -maailmanpyörä, joka sopii yllättävän hyvin joenrantoja komistamaan. Maailmanpyörä rakennettiin alunperin väliaikaiseksi härveliksi juhlistamaan vuotta 2000 "Millenium Wheel" -nimisenä, mutta suuren suosion myötä tämä 135 metriä korkea rakennelma jätettiin paikoilleen ja sen suosio tuntuu vain lisääntyvän vuosi vuodelta.

Maailmanpyöränä se on tietenkin maailman suurin, mutta se eroaa melkoisesti huvipuistojen maailmanpyöristä jo siinä mielessä, että matkaa akselin ympäri tehdään kananmunanmuotoisissa läpinäkyvissä kapseleissa. Kirkkaana päivänä puolen tunnin kierroksen aikana voi nähdä 40 kilometrin päähän.

London Eye on sen verran suosittu, ettei mikäli sinne saa yhtäkkiä innostuksen lähteä, joutuu luultavasti jonottomaan pitkänkin aikaa - aina on hyvä varata liput etukäteen netin kautta, jolloin myös saa 10% alennuksen. London Eye -lipun kanssa on mahdollista ostaa yhteislippu Madame Tussauds -vahakabinettiin, kuten myös 40-minuutin kiertoajelulle Thames-joella.

Esimerkiksi London for Fun -sivustolla on lisätietoa Lontoon nähtävyyksistä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2011/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti