Englanti – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Lontoo
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Laituri Brightonissa
Englannin ykkösrantakaupunki on Brighton ja Lontoolaiset lomailevat mielellään siellä kesäviikonloppuisin.

Nähtävyyksiä Lontoon lähistöllä

Lontoo on kaikin puolin valtava kaupunki, jossa riittää tekemistä vaikka viikkojen ajaksi, mutta sieltä on myös helppo lähteä päiväretkelle eri puolille eteläistä Englantia. Junat ja bussit ovat kohtuuhintaisia, ne liikkuvat tiheään tahtiin ja parin tunnin säteellä Lontoosta on useitakin erilaisia vierailukohteita.

Lontoon matkan yhteydessä on helppo vaikkapa tutustua maailman parhaiden yliopistojen rakennuksiin, käydä tyypillisellä englantilaisella rantalomalla tai käydä katsomassa Canterburyn mahtavaa tuomiokirkkoa.

Brighton

Englannin ykkösrantakaupunki Brighton on ympäri vuoden mukava, opiskelijoiden täyttämä paikka, jonka värikkäät talot ja hyvät shoppailumahdollisuudet vetävät rannan lisäksi ihmisiä puoleensa. Lontoolaiset lomailevat mielellään kesäviikonloppuisin Brightonissa, ja se on vilkkaimmillaan juuri kesäkuukausina, kesäkuusta syyskuun alkupuolelle.

Kaupungin ranta on pitkä ja sillä voi leudon sään takia hyvin rentoutua mihin vuodenaikaan tahansa, ja sen vieressä sijaitsevat shoppailumahdollisuudet ovat erinomaisia, oli sitten ostamassa vaatteita, taloustarvikkeita tai koruja.

Fish&Chips eli ranskalaiset paneeratun turskan tai muun kalan kanssa on täällä helposti ja korkeatasoisesti tarjolla, ja muutenkin kaupungin ravintoloissa ja pikaruokapaikoissa tarjottavat ruoat ovat hyviä ja kohtuuhintaisia. Yöelämä on lomailijoiden ja opiskelijaväestön takia eläväistä koko vuoden ja jotkut saattavat kesäaikaan mielellään jäädä sinne yöksikin - tällöin kuitenkin majapaikka kannattaa varata muutaman päivän etukäteen.

Brightoniin pääsee Lontoosta nopeimmin junalla, ja Southern saattaa olla etukäteen lippunsa hankkiville hyvinkin edullinen. National Express -bussit kuljettavat Lontoon Victoria-asemalta tänne parissa tunnissa Gatwickin lentokentän kautta, ja myös bussikyydit ovat etukäteen lippunsa varaavalle edullisia.

Lisätietoja Brightonin matkailusivuilta.

Cambridge

Cambridge lienee yksi maailman kuuluisimpia yliopistokaupunkeja, ja tämä melko lyhyen matkan päässä Lontoosta sijaitseva 100 000 asukkaan kaupunki on oiva päiväretkikohde. Sen vanha hyvin säilynyt keskusta, jonka ympärillä yliopistojen rakennukset sijaitsevat, on vertaansa vailla oleva vaeltelupaikka, mutta etenkin lauantai- ja sunnuntai-iltapäivisin sinne saattaa hyvällä säällä muodostua melkoinen tungos.

Kaupungin keskustan kävelykadut ovat erinomaisia shoppailulle, ja koko Cambridgen keskusta onkin täynnä kaikenlaisia liikkeitä, joissa voi ympäri vuoden tehdä seitsemänä päivänä viikossa ostoksia. Hyviä ruokapaikkoja keskustassa riittää, ja kansainvälisestä Cambridgestä löytyy muitakin kuin paikallisia ruokia - etenkin italialaisia ruokia on hyvin tarjolla. Cambbridgen pubit ovat nekin hyviä, ja täällä ollessa kannattaa piipahtaa oluella tyypillisessä englantilaisessa pubitunnelmassa.

Cambridge on erinomainen vierailupaikka kesäaikaan, sillä tällöin voi vaikkapa soudella Cam-joen the Backs-osassa, jolta on upeat jokinäkymät kuudelle eri yliopistolle. Muina vuodenaikoina tänne voi hyvin tulla shoppailemaan ja 25 eri yliopiston kampusta ihastelemaan, ja tällöin turistivirratkin ovat maltillisempia kuin kesäaikaan.

Paikalle pääsee parissa tunnissa Lontoon Victora-bussiasemalta National Express -busseilla, ja junat tuovat nopeammin mutta vähän kalliimmalla hinnalla kaupunkiin. Liverpool Street - ja Kings Cross -asemilta pääsee nopeimmillaan "Cambridge Cruiser" -junalla 50 minuutissa perille ja junat lähtevät aina vartin yli ja varttia vaille Kings Cross -asemalta. Kings Cross -asemalta lähtee myös hitaampia ja edullisempia junia, ja Liverpool Streetilta matka kestää aina 75 minuutia ja on edullisempi kuin nopeat junat. Juna onkin Cambridgeen matkustavalle parempi vaihtoehto, sillä bussin matkasta valtaosa kuluu Lontoon ruuhkissa kaupunkiin saapuessa tai sieltä lähtiessä.

Oxford

Cambridgessa Englannin toista suurta yliopistokaupunkia Oxfordia kutsutaan nimellä "the other place", ja monen mielestä Oxford onkin jopa Cambridgea hienompi vierailupaikka. Oli niin tai näin, Oxford muistuttaa melkoisesti Cambridgea sivistyneellä ilmapiirillään ja kauniilla katunäkymillään, joita hallitsevat yliopistojen kampusten kauniit tornit ja muut rakennukset. Kampuksilla on mukava vierailla, joihinkin pääsee vain lipulla ja/tai opastetun kierroksen yhteydessä, toisiin voi vähän kurkkia sisään ilmaiseksikin.

Lincoln College, Oxford
Oxfordin näkymiin kuuluu yliopistojen kampusten kauniit rakennukset.

Shoppailumahdollisuudet ovat Cambridgen tavoin hyvät miltei kaikkina vuoden päivinä, ja niin halpa krääsä kuin tyylikkäät perinteiset tuotteetkin ovat hyvin esillä. Täällä erityistä huomiota kannattaa kiinnittää Covered Market -kauppahalliin, jossa voi tehdä kaikenlaisia ostoksia ruoista matkamuistoihin, jossa voi syödä tyypillisiä englantilaisia ruokia ja jossa voi vaikkapa katsella miten juhlakakkuja koristellaan.

Ravintoloiden osalta Oxford on hyvä paikka kaikille kukkaroille, ja tyylikkään Broad Street -kadun numerossa 52 sijaitseva White Horse on hyvä paikka käydä juomassa tuopin paikallista olutta, sillä täällä televisiosta tuttu rikoskomisario Morsekin tapasi käydä.

Oxfordiin on erinomaiset ja nopeat liikenneyhteydet Lontoosta, ja Oxford Tube kulkee kaupunkien väliä 24 tuntia vuorokaudessa ja bussit lähtevät kiireimpinä aikoina 10 minuutin välein. Paddingtonin rautatieasemalta on puolen tunnin välein lähteviä First Great Western -yhtiön junia, jotka kulkevat välin bussia nopeammin (noin tunnissa) ja jotka maksavat 20-40 puntaa suuntaansa matkustusajankohdasta riippuen.

Lisätietoa Oxfordin matkailusivuilta.

Lisää päiväretkikohteita on mainittu esimerkiksi Been there - Done that -sivustolla.

Canterbury

Canterburyn tuomiokirkko on yksi Englannin tunnetuimpia kirkkoja, ja tämä Kentin maakunnassa sijaitseva noin 50 000 asukkaan kaupunki on kätevän päiväretkimatkan päässä Lontoosta. Kaupungin ykkösnähtävyys on Unescon suojelukohde, ja tämä goottilaistyylinen katedraali on paitsi tärkeä kirkko myös paikka, jonne on tallennettu kaikenlaista kristinuskoon ja Englannin historiaan liittyvää viimeisten 1400 vuoden ajalta.

Tuomiokirkon historia ja rekvisiitta ovat sen verran vaativia, että monet osallistuvat tunnin mittaisille opastetuille kierroksille, ja katedraalin miltei 10 euron pääsymaksun voi välttää, mikäli tulee paikalle jumalanpalveluksen aikaan, ja näitä on tyypillisesti sunnuntaisin pitkin päivää ja viikolla aamukahdeksalta, 12.30 ja 17.30.

Canterburyn vanhakaupunki on loistava vaeltelupaikka, ja kaupungin muutkin kirkot ovat St Augustine's Abbeyn johdolla erinomaisia vierailupaikkoja. Canterburyn museovalikoima on hyvä, ja näissä voi tutustua Canterburyn vaiheisiin roomalaisajoista lähtien ja viktoriaanisen ajan maalaustaiteeseen. Canterburyssa ollessa onkin hyvä osallistua opastetulle kierrokselle, ja näistä jokilaivaristeilyt ovat varsin hyviä. Kaupungin kahvilat ja ravintolat ovat hyviä, ja täällä on mukava nauttia tyypillinen englantilainen iltapäivätee Tiny Tim's Tearoomissa (St Margaret's street 34) tai tuopin bitteriä Thomas Beckett -pubissa (Best Lane 21).

Canterburyyn pääsee edullisesti bussilla parissa tunnissa Victoria-bussiasemalta, tai vähän kalliimmalla Southeastern-junilla, joilla on uusi alle 60 minuutin yhteys St Pancras -rautatieasemalta Lontoosta.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2011/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti