Englanti – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Lontoo
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Pricess Diana -suihkulähde, Hyde Park, Lontoo
Hyde Parkin Serpentine-järven laidalla sijaitsee myös melko uusi prinsessa Dianan muistoksi rakennettu suihkulähde

Puistoja ja puutarhoja

Lontoon puistot ovat eräitä Euroopan parhaita, ja ympäri vuoden ne tarjoavat tilaisuuden päästä nauttimaan vehreästä nurmesta ja rauhallisesta tunnelmasta. Puistoja on aivan kaupungin keskustassa, ne ovat äärimmäiset siistejä ja hyvin ylläpidettyjä ja niiden alueelta löytyy usein varsin korkeatasoistakin nähtävää.

Hyde Park - Kensington Garden's

Lontoon keskuspuisto, joka sijaitsee Marble Arch ja Notting Hill Gate -metroasemien välisellä alueella ja jonka turistit usein mieltävät yhdeksi suureksi puistoksi, onkin itse asiassa kaksi toisistaan melkoisesti poikkeavaa puistoaluetta.

Keskustan puoleinen Hyde Park on tunnettu Marble Arch -portin lähellä sijaitsevasta Speakers' Cornerista, jossa jo vuosikymmenien ajan sunnuntaisin kuka tahansa on voinut pitää puheita yleisölle, mutta siellä riittää muutakin nähtävää ja yllätyksenä monelle tulevat varsin mäkiset ja luonnonmukaiset osiot, joita ei näin keskellä kaupunkia maailman metropoleissa useinkaan tule vastaan.

Erilaisia tapahtumia kuten ilmaisia konsertteja on kesäiseen aikaan Hyde Parkin kulmassa lähellä Hyde Park Corner -metroasemaa, ja mikäli mielii päästä puiston suosituimpiin osiin, kannattaa jatkaa tästä kohti länttä, jolloin saapuu The Serpentine -järvelle - tämän rannoilla on kaikenlaista nähtävää ja mahdollisuus vuokrata veneitä. Serpentine-järven laidalla sijaitsee myös melko uusi prinsessa Dianan muistoksi rakennettu suihkulähde.

Kensington Gardens

Myös Kensington Gardens -puiston alueella on kaikenlaista nähtävää, uudesta Prinsessa Diana -leikkipuistosta Serpentine Gallery -taidegalleriaan ja upeaan Albert Memorial -muistomerkkiin, joka sijaitsee aivan Royal Albert Hall -konserttisalin edessä. Muusta merkittävästä nähtävästä Kensington Palace -palatsi on hyvä pongata puiston laidalla, sillä sehän toimi Charlesin ja Dianan asuinpaikkana 80-luvulla ja se pysyikin Dianan virallisena asuntona aina vuoteen 1997 asti.

Kensington Palace -palatsin edessä olevat maastot ja polut ovat koko suuren puistoalueen suosituimpia paikkoja viettää aikaa ympäri vuoden, ja etenkin Round Pond -tekojärven laidalla on mukava kauniina päivänä ihailla maisemia ja rentoutua hetkisen. Puiston pääosille, jota halkoo The Broad Walk -polku, pääsee hyvin kulkemalla metrolla Queenswayn asemalle tai sitten High Street Kensington -asemalle puiston toiselle puolelle.

St James's Park - Green Park

Toinen puistokaksikko Lontoossa, johon kannattaa ehdottomasti tutustua, on Buckinghamin palatsilta ja Westminsteristä aina Notting Hill Corneriin ulottuva St James's Park ja Green Park, joihin monikaan turisti ei keskeisestä sijainnista huolimatta älyä käydä tutustumassa.

St James's Park -puisto on tunnettu suuresta ja kauniista järvestään, jolla linnut viihtyvät kesät talvet, ja sen vetonaula ovat myös kukkaistutukset, joita hoidetaan esimerkillisellä tavalla.

Puiston antiin kuuluvat myös kauniit vanhat palatsit, joista St James's Palace -palatsi toimi prinssi Charlesin ja hänen poikiensa virallisena asuntona aina vuoteen 2002 asti. Tuolloin tapahtuneen ns. Kuningataräidin kuoleman jälkeen Charles poikineen ja palvelijoineen kuitenkin muutti naapuritaloon, Clarence Houseen, jonka edessä turistien kuuluu käydä räpsäämässä toisistaan kuvia naama peruslukemilla joka tilanteessa seisovien vartiosotilaiden vieressä.

Green park

St James's Park -puiston kulmassa on oma puistoalueensa, jossa on Buckingham Palace, ja kun on mielestään tarpeeksi viettänyt aikaa palatsia ympäröivillä kaduilla, kannattaa pujahtaa sisään vieressä näkyvään puistoon, joka on Green Park.

Sen antiin kuuluvat pitkät bulevardit, jotka etenkin syksyiseen aikaan ovat erittäin kauniita, ja täällä on mukava hengähtää hetki ja siirtyä täysin eroon suurkaupungin pölyisiltä kaduilta. Puiston anti on melko vähäistä nähtävyyksien muodossa, joskin sen erikoinen Kanada-aiheinen suihkulähde kiinnostaa etenkin perheen pienimpiä, mutta siellä on mukava viettää aikaa tai vain kävellä sen läpi Buckingham Palatsilta Piccadilly-kadulle. Puisto on aina eläväinen, ja pitkin päivää lontoolaset käyvät siellä hetkisen rentoutumassa ennen töihin palaamista tai shoppailun jatkamista.

Regent's Park

Yksi Lontoon monipuolisimmista ja kauneimmista puistoista on Regent's Park, jonka 133 hehtaarin alalta löytyy kaikenlaista kuten 30 000 ruusua, miltei 50 hehtaaria urheilukenttiä ja Primromse Hill -kukkula, jolta lontoolaiset ovat jo reilun sadan vuoden ajan ihailleet kauniita kesämaisia piknikillä ollessaan.

Regent's park
Regent's Park -puiston 133 hehtaarin alalta löytyy 30 000 ruusua ja paljon muita kukkia.

Puistoon on hyvä mennä joko samannimiselle metroasemalle tai Baker Street -asemalle, joilta kummaltakin on lyhyt kävelymatka puistoon. Mikäli aluetta lähestyy tältä puolelta, tulee ensimmäisenä kohokohtana vastaan ympärämäisen tien sisällä oleva Queen Mary's Gardens, jossa ruusut ja muut kukkaistutukset ovat. Tämän vieressä sijaitseva Boating Lake -järvi on nimensä mukaisesti soutuveneilijöiden suosiossa, ja kesäpäivinä täällä on kansainvälistä vipinää oikeaan kunnon Lontoon tyyliin.

Puistoalue on muilta osin varsin laaja ja saa välillä jopa maaseutumaisia piirteitä, ja mikäli aikaa ja energiaa riittää, voi sen läpi kävellä Primrose Hill -kukkulalle, jolta on helppo päästä Camden Townin kaupunginosaan ja sitä kautta takaisin metrolla ydinkeskustaan.

Greenwich

Greenwichin kaupunginosa on monista asioista, kuten kauniista yliopistokampuksesta, merenkulkumuseosta ja puistosta, joka on vanhin Lontoon ns. kuninkaallisista puistoista. Puisto ei ole yhtä suuri kuin monet keskustan puistot, vain 74 hehtaarin kokoinen, mutta se on mielenkiintoinen ja etenkin syksyisin kaunis vaeltelupaikka.

Puiston päänähtävyydet kuten observatorio ja pituusasteiden nollapiste eli Prime Meridian Line sijaitsevat kukkulan päällä, jonne on jonkin verran kapuamista, ja täällä kannattaa vierailla observatoriossa, jossa on usein oppaita esittelemässä kaikenlaista, varsin viihdyttävällä tavalla. Näky kukkulan päältä on yksi Lontoon unohtumattomampia, ja mikäli vain voi, kannattaa Greenwichin puistossa vierailla kauniilla aurinkoisella kelillä, mihin vuodenaikaan tahansa.

Esimerkiksi Visit London -sivustolla on lisätietoa Lontoon puistoista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2011/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti