Englanti – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Matkailukohteiden tutkiminen ja tapahtumiin osallistuminen isommalla, samanhenkisellä porukalla muuttuu vaivattomaksi ja ympäristöystävällisemmäksi tilausbussin kyydissä. Lue, miten järjestät tilausajon ryhmällesi edullisesti
Hotelleja – Lontoo
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Big Ben ja Thames syksyllä
Syksyllä Lontoon tututkin miljööt kietoutuvat huikeisiin väreihin.

Syysloma Lontoossa 2013

Lontoo on täydellinen syyslomakohde niille, jotka kaipaavat lomaltaan jotain muuta kuin rannalla löhöämistä. Kaupungin kulttuuri- ja taidesyksy on lokakuussa täydessä vauhdissa, ja suomalaisten koululaisten loma-ajalle osuu monta mielenkiintoista festivaalia ja tapahtumaa.

Ruokaa, herkkuja ja juomaa

Lokakuu on Lontoossa kulinaristien aikaa, sillä sekä London Cocktail Week, Chocolate Week ja London Restaurant Festival osuvat tälle kuulle.

7.-13.10 järjestettävä London Cocktail Week keskittyy Govent Gardenin alueelle ja tarjoaa nimensä mukaisesti viikon ajan pop-up -cocktail-baareja, teemaan liittyviä kursseja, ohjeita ja maistelutilaisuuksia - sekä tietenkin cocktail-kutsuja. Innoikkaimmat voivat jopa osallistua ohjatuille cocktail-kierroksille.

14.-20. lokakuuta Ison-Britannian valtaava Chocolate Week on jokaisen suklaaharrastajan unelmien täyttymys - erityisesti Lontoossa, jossa tapahtumaan osallistuu maailman parhaita suklaapuoteja ja suklaanvalmistajia. Viikko on mainio tilaisuus osallistua erilaisille suklaanvalmistuskursseille - tai keskittyä puhtaasti suklaanmaisteluun.

Lontoon ravintolatarjonta on tunnetusti vertaansa vailla, ja London Restaraunt Festival on kunnianosoitus kaupungin ainutlaatuiselle ruokakulttuurille. 3.-21. lokakuuta järjestettävään festivaaliin kuuluu hulppeita ja huolella suunniteltuja erikoistapahtumia mutta se sopii myös pienemmälle budjetille: sadat kaupungin ravintolat tarjoavat festivaalin aikana erikoismenuita, joista huokeimmat ovat alle 10 punnan.

Kulttuuria ja taidetta

Lokakuu on hyvää aikaa koluta Lontoon museoita ja taidegallerioita, jotka eivät hevillä lopu kesken. Syksyn odotetuimpiin näyttelyihin kuuluu British Museumin Shunga - sex and pleasure in japanese art. Aina 1600-luvulta saakka peräisin olevat, pitkään sensuroidut japanilaiset taideteokset ovat toimineet inspiraationlähteenä muun muassa Picassolle ja Rodinille. Toinen suurta innostusta herättävä tapahtuma on Tate Modernissa lokakuussa avautuva The EY Exhibtition: Paul Klee, joka esittelee kattavasti "modernin taiteen isänä" pidetyn Kleen töitä hänen uransa eri vaiheilta.

Todellinen taidesyksyn kohokohta on kuitenkin Frieze Art Fair, jossa voi seurata kansainvälisen taidemaailman vaikutusvaltaisimpien ostajien ja myyjien kohtaamista. Taidemyyjäiset levittäytyvät 17.-20. lokakuuta Regent’s Parkiin, ja ohjelmaan kuuluu kaupan lisäksi myös väittelyitä, paneelikeskusteluja ja luentoja. Liput suosittuun tapahtumaan kannattaa varata ajoissa.

Teatteria ja elokuvia

Lontoo on mihin tahansa aikaan vuodesta teatteritaivas - täällä voit nähdä mailman parhaita esityksiä. Lokakuun pimenevät illat ovat erityisen houkuttelevaa aikaa suunnata teatteriin.

Kuun aikana ensi-iltansa saa muun muassa Old Vic-teatterin versio Shakespearen klassikkonäytelmästä Much ado about Nothing (Paljon melua tyhjästä), jota tähdittävät James Earl Jones ja Vanessa Redgrave. Toinen jännittävä lokakuun uutuus on omaperäisen Bryony Kimmingsin näytelmä Credible Likeable Superstar Rolemodel Soho-teatterissa. Teoksessa Kimming selvittää yhdessä 9-vuotiaan sisarentyttärensä kanssa hulvattomalla tavalla kysymystä siitä, millainen on nykypäivän hyvä roolimalli.

Lokakuu on myös erityisen hyvä mahdollisuus nähdä maailman parhaita elokuvia, kun BFI London Film Festival pyörähtää käyntiin Lontoon Southbankissa. Kaksiviikkoiseen valkokankankaan juhlan aikana esitetään yhteensä 234 elokuvaa ja dokumenttia. Mielenkiintoisten elokuvien lisäksi festivaali on mainio tilaisuus bongata elokuvamaailman tähtiä tai vain nauttia tapahtuman luomasta kuhinasta.

Intiimimpää elokuvakokemusta kaipaaville Lontoo tarjoaa runsaasti viehättäviä, itsenäisiä elokuvateattereita, joiden tarjontaan voi tutustua sadepäivän yllättäessä. Yksi legendaarisimmista ja vanhimmista on Notting Hillissä sijaitseva Electric Cinema, joka nostaa elokuvakokemuksen uudelle tasolle pehmeillä sohvillaan ja ruoka- sekä baaritarjonnallaan.

Ulkoiluideoita

Sateen uhka on Lontoossa todellinen, mutta hyvällä tuurilla voi myös päästä nauttimaan kauniista, kirkkaista syyspäivistä. Parhaita puistoja syyssään ja puiden väriloiston ihasteluun ovat esimerkiksi Richmond Park, Hampstead Heath ja Regent’s Park. Richmond Parkissa järjestetään 19. lokakuuta ilmainen syyslintujen bongauskierros ja Heathissa on tarjolla ohjattuja tapahtumia erityisesti lapsille.

Mukava tapa nauttia ulkoilmasta ja ihailla Lontoon kuuluisia maamerkkejä on istahtaa Thamesin rannalla kelluvaan pubilaiva Tamesis Dockiin. Vauxhalissa sijaitseva pubilaiva on sopivan kaukana keskustan hulinasta mutta tarpeeksi lähellä, jotta Westminster, Big Ben ja London Eye -maailmanpyörä näkyvät sen kannelle hyvin. Vuonna 1933 rakennettu laiva on entisessä elämässään palvellut raskaita lasteja kuljettaneena proomuna Hollannissa.

Parasta Tamesiksessa on se, että sateen yllättäessä voi aina vetäytyä laivan kannen alle nauttimaan kynttilänvalosta ja lämpimästä tunnelmasta.

Missä yöpyä syyslomalla

Lontoo on suosittu matkakohde ympäri vuoden, myös syksyisin. Monet verkkomatkatoimistot, kuten Expedia, tarjoavat kuitenkin syksyllä hyviä alennuksia ja erityisesti viime hetken tarjouksia Lontoon hotelleihin. Äkkilähdöistä voi helposti löytää tasokkaita hotellihuoneita jopa 40 punnan hintaan per yö.

Lisätietoa Lontoon tapahtumista lokakuussa 2013

Tapahtumakalenteri lokakuulle
Lontoo syksyllä
Lokakuun kohokohtia kaupungissa

Teksti: Heini Huhtinen
2013/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti