Englanti – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Lontoo
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Leicester Square, lippujono
Alennushintaisia lippuja tiettyihin teatterinäytöksiin ja konsertteihin halajavat suuntaavat Leicester Squarelle.

Tapahtumat sekä kulttuuri- ja yöelämä

Tällä sivulla kerrotaan minkälaisia tapahtumia Lontoossa on odotettavissa, missä suosituimmat tapahtumien pitopaikat ovat ja miten lippuja voi hankkia. Lisäksi luomme katsauksen kaupungin ilta- ja yöelämään.

Klassinen musiikki, ooppera ja baletti

Lontoossa on valtava määrä korkeakulttuuria tarjolla kaikin mahdollisin tavoin ympäri vuoden, ja niin yksittäisten konserttien kuin erilaisten erikoistapahtumien ja festivaalien osalta tarjonta on jatkuvaa ja runsasta.

Lontoossa on mahdollista seurata kirkoissa ja muissakin tiloissa konsertteja ja erilaisia musiikkitapahtumia ilmaiseksi, ja näistä saa tietoa usein parhaiten vierailemalla paikassa itse ja katsomalla ohjelmaa. Paikkoja, joissa on keskeisimipiä ilmaisia konsertteja, ovat Trafalgar Square -aukion laidalla olet St Martin-in-the-Fields -kirkko ja National Gallery -taidemuseo.

Lontoossa on paljon erilaisia musiikkifestivaaleja, joilla voi kuulla huippuluokan klassista musiikkia, ja näiden ehdoton ykkönen on BBC Proms, jotka loppukesästä tuovat kaikkein parhaita konsertteja esimerkiksi Royal Albert Halliin.

Klassista musiikkia soitetaan ympäri Lontoon erilaisissa paikoissa, ja niistä Barbican, Royal Academy of Music ja Royal Albert Hall ovat kaikki ainutlaatuisia konserttipaikkoja. Mikäli haluaa nähdä kaikki konserttisalit Lontoossa, ovat ne nähtävissä Visit London -sivuilla.

Klassisen musiikin lisäksi balettia ja oopperaa on aina esillä Lontoossa, ja Covent Gardenissa sijaitseva Royal Opera House on huippuluokan oopperan esityspaikka, ja Sadlers Wells on hyvä paikka seurata balettia ja muutakin tanssia.

Rock, pop, jazz ja viihde

Lontoossa on valtavasti erilaisia kevyen musiikin konsetteja jatkuvasti, niin pienissä saleissa kuin stadioneillakin, ja siellä on myös valtavasti musikaaleja, joita esitetään etenkin West Endissä.

Musikaaleja esitetään päivittäin, ja lippuja voi hankkia erityisen hyvin Leicester Square -aukiolta, jonka laitamilla on useita lipunmyyntipisteitä ja näistä voi saada edullisesti lippuja saman päivän esityksiin. Lippuja ja tietoa saa musikaaleista myös netin kautta vaikka Timeoutin West End -suosituksista.

Lontoossa on suuri määrä rokkia, poppia ja muutakin musiikkia joka ilta, ja etenkin Camden Town on hyvä paikka seurata keikkoja baareissa ja muissa esityspaikoissa. Konsertteja on paljon myös suurissa auditorioissa ja stadinoinella.

Urheilu

Kuten kaikkea muutakin, on urheilua jatkuvasti suuret määrät tarjolla Lontoossa, ja kaikesta urheiluun liittyvästä saa kätevimmin tietoa VisitLondon-sivuilta.

Jalkapallo on monen mielessä Lontooseen mennessä, mutta kannattaa aina muistaa, että lippuja on pääjoukkueiden kuten Arsenalin, Chelsean ja Tottenhamin otteluihin hankala saada ja ne ovat aina kalliita, joten jalkapalloa seuraamaan mielivien kannattaa tutustua alempien sarjojen joukkueisiin, kuten Millwalliin tai West Hamiin, joihin on helpommin lippuja tarjolla ja ne ovat kohtuuhintaisia.

Elokuvat ja teatteri

Jos Lontoossa mielii elokuviin, on Leicester Square siihen hyvä, keskeinen paikka, joskin etenkin juuri ilmestyneisiin elokuviin kannattaa hoitaa liput etukäteen. Aukiolla on monta suurta elokuvateatteria, ja sen vieressä on myös edullinen Prince Charles Cinema, jossa esitetään vähän vanhempia elokuvia ja jonne liput maksavat edullisimmillaan vain pari puntaa. TimeOut on sivuillaan perinteisesti listannut parhaiten kaikki Lontoossa esitettävät elokuvat.

Teatterielämä on Lontoossa vilkkaampaa kuin muualla, ja siellä voi seurata kaikenlaisia teatterinäytöksiä joko West Endissä tai muualla kaupungissa. Shaftesbury Avenue ja Soho ovat perinteisesti olleet hyviä paikkoja mennä katselemaan näytelmiä ja musikaaleja, ja Shakespearen alunperin perustama the Globe -teatteri on paikka, johon kannattaa suunnata katselemaan kaikkein korkeatasoisinta teatteria.

Muut tapahtumat

All In London -sivustolla on listattu Lontoon tapahtumia.

Ilta- ja yöelämä

Lontoossa on hyvä heittäytyä vapaalle miltei missäpäin kaupunkia tahansa, ja vaikka vielä nykyäänkin suuri osa perinteisistä pubeista sulkee ovensa klo 23.20, on siellä paljon pubeja ja baareja, jotka ovat avoinna tätä myöhempään. Oluen juominen on Lontoossa edullisimmillaan kohtuuhintaista, ja esimerkiksi perinteisissä Samuel Smith -pubeissa tuopin bitteriä tai lageria saa reilusti alle 3 eurolla.

Pubi
Vaikka suuri osa perinteisistä pubeista sulkee ovensa klo 23.20 monet ovat auki pitempään.

Perinteisissä pubeissa on mukava tunnelma, mitään ovimiehiä tai narikkaa ei ole ja monissa paikoissa on vielä takkatulikin, ja monet näistä ovat rauhallisia mutta eläväsiä paikkoja vaihtaa vapaalle minä viikonpäivänä tahansa. Näiden vastapainoksi Lontoossa on huomattava määrä nykyaikaisempiä pubeja, baareja ja klubeja, joilla on tarkat turvatoimet, tunnelmaa latistaa kovaa soitettava musiikkia ja juomien hinnat saattavat olla huomattavasti normaaleja pubeja kalliimpia.

Lontoossa ei tule ongelmia löytää drinkkipaikkaa, ja kaikkein keskeisin juhlimispaikka on Soho, josta löytyykin valtava määrä mitä erilaisimpia anniskelupaikkoja. Myös muualla West Endin alueella on paljon illanviettopaikkoja, mutta ei yhtä keskitetysti kuin Sohossa. Sohon vieressä olevilla seuduilla kuten Mayfairissa, Fitzroyssa ja Marylebonissa on myös paljon pubeja ja baareja, ja etenkin kiireisimpinä aikoina niissä on yleensä rauhallisempaa kuin miltei aina hektisessä Sohossa.

Keskustan ulkopuolella Camden Town on hyvä, nuorekas paikka löytää kaikenlaisia baareja, joissa saattaa olla vaikkapa Pete Doherty joko soittamassa tai koheltamassa. Baareja on siellä valtavasti pelkästään Camden High Streetin varrella.

Toinen hyvä illanviettotienoo ydinkeskustan ulkopuolella on Notting Hill, jonka Portobello Roadin varrella on paljon hyviä baareja ja muitakin illanviettopaikkoja. Hyvän mahdollisuuden tutustua tyypilliseen englantilaiseen pubiin tarjoaa Earl of Lonsdale, joka sijaitsee Portobello Roadin ja Westbourne Groven kulmassa ja jonka hienosti sisustettujen sisätilojen lisäksi sillä on suuri terassi sisäpihalla.

Mikäli hotelli Lontoon matkalla on Bayswaterissa tai sitten Gloucester Road -metroaseman tienoilla Kensingtonissa, löytyy näistäkin hyvä määrä pubeja ja baareja, joista monet ovat myöhäänkin auki, mutta mitään tyypillistä englantilaista tunnelmaa niiden illanviettopaikoissa harvoin on. Kummaltakin seudulta on kuitenkin lyhyt, alle vartin mittainen metromatka Sohoon ja muualle ydinkeskustaan, joten enemmälle kuin tuopille parille ei Bayswaterissa tai South Kensingtonissa kannata mennä.

Timeoutissa on lisää tietoa Lontoon pubeista, baareista ja klubeista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2011/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti