Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Ravintola Montenegrossa
Siinä missä turisteille suunnatuissa ravintoloissa hinnat ovat normaalia korkeampia, paikallisten suosimissa paikoissa on yleensä viikolla hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia lounastarjouksia.

Ruoat, ravintolat ja ostokset Montenegrossa

Ruokailu Montenegrossa

Montenegrossa on samantyyliset ja monissa tapauksissa samat ruoat kuin muualla entisen Jugoslavian alueella. Ruokia tarjotaan kaikenlaisissa ravintoloissa ja muissa ruokapaikoissa, mutta parhaat ateriat ovat aina perinteisessä paikallisessa ravintolassa. Montenegron ravintoloiden hintataso vaihtelee suuresti, sillä turistipaikoissa kuten Budvassa ja Kotorissa hinnat ovat korkeampia kuin normaaleissa kaupungeissa kuten Cetinjessä ja Podgoricassa.

Rannikon tyypillisiä ruokia

Montenegrossa on etenkin rannikolla mutta myös sisämaassa varsin samanlaisia ruokia, sillä Montenegro on sen verran pieni maa, että tuoretta kalaa ja mereneläviä viedään rannikolta ahkerasti muualle maahan. Samantyyliset grillilihat kuin muuallakin alueella tulevat Montenegrossakin vastaan, ja ne ovat monissa tapauksissa yhtä hyviä kuin esimerkiksi Kroatiassa. Paikalliset ruoat ovatkin varsin samantyylisiä kuin Kroatiassa, joten siellä lomailleille ne eivät tuota juurikaan yllätyksiä.

Hyviä aterioita Montenegrossa ovat merenelävät ja kalaruoat. Niistä grillatut (na žaru) ovat kaikkein parhaita, ja merenelävien lisäksi lihoja grillataan paljon rannikollakin. Erityisen hyviä valintoja aterialle ovat esimerkiksi grillatut mustekalat (lignje na žaru), grillattu taimen (pastrmka na žaru) tai merenelävin höystetty risotto (rižoto sa plodovima mora). Grillilihoista kaikkialla Jugoslaviassa vastaan tuleva cevapicevapi on aina laadukas, ja “jugoslavialainen hampurilainen“ eli pljeskavica on normaalia purilaista parempi.

Tarkastelemalla esimerkiksi budvalaisen konoban eli perinteisen ravintolan ruokalistaa voi nähdä valtaosan tyypillisistä paikallisista ruoista kuvineen ja erikielisine nimineen. Jos haluaa tilata ruokia paikallisella kielellä, kannattaa aina pitää mielessä, että latinalaisin aakkosin kirjoitettu “c“ sanotaan aina “ts“ ja jos c:n yläpuolella on tarke, lausutaan se “tsh“.

Italialaiset ruoat eivät ole Montenegrossa yhtä taidokkaasti tehtyjä kuin Kroatiassa, mutta jos löytää maineeltaan hyvän italialaisen ravintolan, voi ruokia hyvin syödä. Normaalissa ravintolassa pitsat ja pastat kannattaa jättää väliin, sillä ne saattavat olla pettymyksiä. Kaikkein parhaita ovat yleensä risotot, joista merenelävin höystetty risotto voi olla varsin hyvä.

Grillattua mustekalaa ravintolassa, Montenegro
Erityisen hyvä valinta aterialle on esimerkiksi grillatut mustekalat.

Erilaiset ravintolat

Montenegrossa on paljon perinteisiä ravintoloita (konoba tai kafana), joissa paikalliset viihtyvät muutenkin kuin ruokailemassa, ja ne ovat yleensä kaikkein parhaita paikkoja syödä etenkin kalaruokia ja grillilihoja. Myös monet kahvilat ja hotellit tarjoavat ruokia, mutta ne eivät ole yhtä maukkaita tai hinta-laatusuhteeltaan yhtä hyviä kuin perinteisissä ravintoloissa.

Hinnat

Montenegrossa ruokien hinnat vaihtelevat melkoisesti sen mukaan missä syö. Turistien suosimissa paikoissa kuten Tivatissa, Budvan rannalla tai vanhassakaupungissa ja Kotorin keskustassa hinnat ovat normaalia korkeampia. Paikallisten suosimissa ravintoloissa on yleensä viikolla lounastarjouksia, ja ne ovat hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia. Ruoat ovat kuitenkin Montenegrossa hintavampia kuin voisi luulla, ja joitain poikkeuksia lukuun ottamatta ainakin turistien suosimilla alueilla ruokailuun uppoaa yhtä paljon kuin Kroatiassakin.

Kauppahalli, Podgorica, Montenegro
Ostiskelu ei ole turistien suosima ajanviete Montenegrossa, mutta siellä on edullisia hintoja ja ostospaikkoja yllin kyllin.

Montenegron ostokset

Montenegro on kaukana hyvästä maasta tehdä ostoksia, mutta siellä on edullisia hintoja ja ostospaikkoja yllin kyllin. Ostoksien tekeminen ei kuitenkaan ole mikään turistien suosima ajanviete, vaan siellä hankitaan lähinnä jotakin paikan päällä syötäväksi ja juotavaksi ja jonkin verran tuliaisia kotiin vietäviksi. Alkoholi ja tupakka ovat edullisia, niin että niitä voi jonkin verran tuoda kotiin. Erilaisia matkamuistoja ja tuliaisia on tarjolla turistien suosimilla alueilla, ja ne ovat melko samantyylisiä kuin Kroatiassakin.

Yksi asia, joka Montenegrossa kannattaa ottaa huomioon, on se että lähes kaikki kaupat ovat sunnuntaisin ja pyhäpäivinä suljettuja.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> 4: Matkustaminen Montenegroon ja liikkuminen paikan päällä

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/04

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti