Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Norwegian lentää Suomesta Montenegroon
Koneet lentävät Montenegrossa Tivatiin, josta on lyhyt matka etenkin Kotoriin mutta myös Budvaan.

Matkustaminen ja liikkuminen

Matkustaminen Suomesta Montenegroon

Helpoin Suomesta on siirtyä Kroatian eteläpuolella sijaitsevaan Montenegroon Norwegianin lennoilla.

Koneet lentävät Montenegrossa Tivatiin [kartalla], josta on lyhyt matka etenkin Kotoriin mutta myös Budvaan. Koneet lentävät toukokuulta lokakuun loppuun kerran viikossa, mutta muutoksia aikatauluihin ja enemmän lentoja voi ajan myötä tulla.

Kroatian Dubrovnikiin Norwegianilla on enemmän lentoja, ja Dubrovnikista on parin kolmen tunnin matka Montenegron pohjoisosiin. Bussit menevät yleensä Herceg Noviin, Kotoriin ja Budvaan, mutta ne usein myös jatkavat maan keskiosissa olevaan pääkaupunkiin eli Podgoricaan ja osa busseista voi myös mennä etelän lomapaikkoihin eli Bariin ja Ulcinjiin.

Etenkin jos haluaa lomailla maan eteläosissa kuten Ulcinjissa, voi myös lentää Albaniaan. Norwegianilla on lentoja maan pääkaupunkiin, Tiranaan. Tiranasta on reilun kahden tunnin matka Montenegron eteläosiin, mutta esimerkiksi Kotoriin ja Budvaan on Tiranasta noin viiden tunnin bussimatka. Tiranan bussiasemalla [kartalla] voi ostaa lipun lähes minne tahansa Eurooppaan, ja sieltä voi saavuttuaan ostaa lipun johonkin Montenegron kaupunkiin.

Montenegroon voi lentää myös muiden yhtiöiden koneilla, ja välilaskullisia lentoja on paitsi Finnairin myös muiden yhtiöiden koneilla. Myös Dubrovnikiin voi lentää eri yhtiöiden koneilla.

Hyvä sivusto tutkia erilaisia lentoja, joihin tosin ei juuri koskaan kuulu halpalentoyhtiöitä, on Skyscanner.

Lisätietoa lennoista:

Lisää lentoja Montenegroon ja lähimaihin voi katsella Omiosta.

Lentoasema, Tivat
Tivatin lentoasemalta on 10 minuutin matka Kotoriin ja 20 minuutin matka Budvaan.
Kuva: Olgavolodina /dreamstime.com

Siirtyminen Tivatin lentoasemalta muualle Montenegroon

Montenegron lentoasemilta, joista toinen on Podgoricassa, ei ole lainkaan bussikyytejä muualle maahan, vaan matkat hoidetaan yleensä taksilla.

Tivatin lentoasemalta on 10 minuutin matka Kotoriin ja 20 minuutin matka Budvaan, ja matka yleensä tehdään taksilla. Taksin voi ottaa paikan päällä, sen voi tilata etukäteen tai majapaikka voi järjestää sen.

Jos tarkoitus on siirtyä lentoasemalta suoraan kauemmas, esimerkiksi Podgoricaan tai Ulcinjiin, voi säästää siirtymällä taksilla esimerkiksi Kotorin bussiasemalle ja jatkaa sieltä bussilla määränpäähän. Tällainen matka tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin pitkä taksimatka.

Liikkuminen Montenegrossa

Montenegrossa liikutaan kaupungista toiseen enimmäkseen bussilla. Matkat ovat monissa tapauksissa lyhyitä, ja esimerkiksi matkat Kotorista Budvaan ja Budvasta Cetinjeen ja Podgoricaan kestävät 30–90 minuuttia suuntaansa. Kaikkein paras keino ottaa selvää bussimatkoista eri kaupunkien välillä on mennä paikkakunnan linja-autoasemalle muutamaa tuntia tai päivää ennen aiottua matkaa ja katsella tai kysellä koska busseja lähtee.

Bussiasema, Kotor, Montenegro
Paras keino ottaa selvää bussimatkoista on mennä paikkakunnan linja-autoasemalle ja katsella tai kysellä koska busseja lähtee.

Kun saapuu jonnekin päiväretkelle, kannattaa päiväretkikohteeseen saavuttuaan heti selvittää koska busseja lähtee takaisin. Koska Montenegro on pieni maa, voi siellä yhden päivän aikana vierailla useassa eri paikassa, ja esimerkiksi varsin kivuton retki on yhden päivän aikana vierailla Budvasta sekä Cetinjessä että Podgoricassa tai Budvasta paitsi Kotorissa myös muualla Kotorinlahden rannoilla.

Siirtyminen Montenegrosta muihin maihin

Montegrosta voi bussilla, junalla ja lautalla siirtyä muihin maihin, joita on niin lähellä kuin kaukanakin.

Bussilla muualle

Montenegro oli ennen osa Jugoslaviaa, ja yhteydet muihin entisiin Jugoslavian maihin ovat hyviä. Erityisen hyvät yhteydet on Kroatiaan ja Serbiaan, ja pitkiä bussimatkoja tehdään esimerkiksi Bosniaan, Sloveniaan ja Pohjois-Makedoniaan. Budvasta ja Kotorista voi siirtyä lähes koko päivän kestävällä bussikyydillä Sarajevoon halki huikeiden maisemien ja mielenkiintoisten maastojen.

Muista maista Albaniaan on yhteyksiä, ja esimerkiksi Kotorista ja Budvasta on noin viiden tunnin matka Tiranaan. Montenegrosta voi myös helposti päästä bussilla Kosovoon.

Yksi asia, joka kannattaa pitää mielessä jos matkustaa matkatavaroiden kanssa, on se, että lähes aina kuskit haluavat euron tai pari siitä, että tavaraa laitetaan ruumaan. Tätä ei kannata ihmetellä tai maksusta ei kannata yrittää laistaa, sillä se vain johtaa vaikeuksiin ja bussiin nousemisen viivästymiseen.

Rautateitse Serbiaan

Serbiaan pääsee parhaiten junilla, jotka kulkevat Bar-nimisen kaupungin ja Belgradin välillä. Yksi normaalia parempi junamatka tehdään Barista Podgorican kautta Serbiaan, jossa matka päättyy Belgradiin. Matka kestää 11 tuntia, liput ovat kohtuuhintaisia ja vaikka matka usein taitetaan yön yli, voi sitä harkita myös päiväsaikaan, sillä maisemat matkan varrella hakevat vertaisiaan.

Rautatieasema, Bar, Montenegro
Serbiaan pääsee parhaiten junilla, jotka kulkevat Bar-nimisen kaupungin ja Belgradin välillä.

Lautalla Italiaan

Bar-nimisestä kaupungista on lauttayhteydet Italian Anconaan ja Bariin.

Lisätietoa bussi- ja junamatkoista:

Lähinnä ulkomaalaisille suunnattu sivusto on Get by Bus, jonka busseilla on ulkomaalaisen helppo matkustaa. Samalla sivustolla on myös laajemmalta asiaa busseilla liikkumisesta.

Erinomainen sivusto, josta voi katsella matkoja eri maiden välillä, on Balkan Viator.

Yleissivusto, josta näkee bussikyytejä eri kaupunkien välillä, on Omio.

Tietoa junamatkoista Barin ja Belgradin välillä saa Serbian rautateiden sivuilta.

Autoilu ja auton vuokraaminen

Montenegro on pääosin mäkinen maa, jossa on vaikea siihen tottumattoman ajella, eikä siellä ole kannattavaa vuokrata autoa kuin niiden, jotka ovat siellä ennenkin autoilleet.

Jos kaikesta huolimatta haluaa vuokrata Montenegrossa auton, voi sellaisia katsella Rental Cars -sivustolta.

Pyörän tai skootterin vuokraaminen

Jos Montenegrossa haluaa pyöräillä tai ajella skootterilla, se on paras tehdä esimerkiksi Budvassa, jossa on tasaista ja jossa pyöräilijöihin on totuttu.

Jos on paljon pyöräillyt mäkisillä alueilla, voi Montenegrossa pyöräillä myös pidempiä matkoja, mutta monet mäet ovat sen verran jyrkkiä, että niitä ei noin vain pyöräillä eikä sähköavusteinen pyöräkään välttämättä pysty nousemaan mäkiä ylös.

Sivusto, jolta voi katsella vuokrapyöriä, on Montenegro Plus Me.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Olgavolodina /dreamstime.com
2022/04

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti