Marokko – Lisää kiinnostavia paikkoja
Marrakech
Marrakech
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Marrakech
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ruokakoju Djemaa el-Fna -aukiolla
Djemaa el-Fna -aukiolla on aamusta myöhäiseen yöhön auki olevia kojuja, kahviloita ja ravintoloita.

Ravintolat, ruoka ja ruokailukulttuuri

Marrakechissa on niin Medinassa kuin keskustan uusissakin osissa monipuolinen valikoima ravintoloita. Syömään lähtevän on hyvä tietää, mitkä ovat parhaita tienoita ruokapaikoille, minkälaisia ruokia kaupungissa on mahdollista syödä ja minkälaista hintatasoa kojuissa ja ravintoloissa on odoteltavissa. Marrakechissa on pääosin hyvät ruoat, joita tarjotaan aamusta yömyöhään, mutta alkoholi ruokajuomana on siellä kohtalaisen harvinaista ja aina ylihintaista. Majatalojen ja hotellien ravintolat ovat parhaita alkoholipitoisille ruokajuomille, mutta ne ovat myös kaikkein hintavimpia paikkoja syödä ja juoda.

Marrakechin parhaat ravintolaseudut

Marrakechissa ei ole vaikeaa löytää ruokapaikkaa, mutta siellä on erilaisia alueita, joilla voi syödä erilaisilla hinnoilla. Medinassa on muutama alue, joilta löytää hyviä, ei pelkästään turisteille suunnattuja ravintoloita, ja iltaisin Djemaa el-Fna -aukio on koko kaupungin pääasiallinen ruokapaikka.

Djemaa el-Fna ja siltä lähtevät kadut

Djemaa el-Fna -aukio on paljon muun lisäksi Marrakechin pääasiallinen ruokapaikka, ja sen laitamilla ja liepeillä on aamusta myöhäiseen yöhön auki olevia kojuja, kahviloita ja ravintoloita.

Päivisin monet sen ravintolat ovat turisteille suunnattuja ja ylihintaisia, ja etenkin alkoholijuomat ja länsimaiset juomat kuten limsat ovat ylihintaisia. Jos päivällä tai illallakin mielii syödä Djemaa el-Fnan ravintoloissa, on sen eteläpuolella eli Mellahin suunnalla muutama vaihtoehto. Niitä löytyy muutama Café du Grand Balconin [kartalla] ympäristöstä. Tämä kattoterassistaan tunnettu paikka on kohtuuhintainen kahvila ruokien, teen ja kahvin suhteen, ja se on suosittu myös paikallisen keskuudessa. Kuten valtaosa aukion paikoista, se on avoinna aamukahdeksasta klo 23 asti.

Illan hämärtyessä Djemaa el-Fnan tarjontaan kuuluvat olennaisena osana kojut, jotka myyvät kaikkea keitosta kalaruokiin ja makeisiin paloihin. Nykyisin homma on vähän erilaista kuin ennen: sisäänheittäjiä on entistä enemmän ja entistä enemmän on tarjolla grillilihoja ja muita turistien suosimia ruokia, jotka ovat huomattavasti kalliimpia kuin paikalliset suosimat keitot. Täällä voi ottaa pariakin erilaista keittoa, jotka yleensä maksavat 30 dirhamia eli alle 30 senttiä kulholta. Jos aukiolla vaeltelee jonkin aikaa ja löytää vapaita istumapaikkoja, saa mahansa täyteen nauttimalla pari kolme kulhollista esimerkiksi hariraa eli tyypillistä paikallista papukeittoa.

Pitkin päivää aukion alueella on myös juomamyyjiä, jotka ovat erikoistuneet tuorepuristettuihin mehuihin, ja ne ovat paitsi puhtaita ja terveellisiä myös edullisia: suuri lasi maksaa yleensä alle euron. Juomien ohella aukiolla myydään aamusta myöhäiseen iltaan pähkinöitä, taateleita ja muita herkkuja samoin kuin makeisia.

Medinan alueella on kaikenlaisia ravintoloita siellä täällä, mutta hyviä katuja löytää aamiais- tai lounaspaikka ovat Djemaa el-Fna -aukiolta lähtevä Rue Bani Marine, sen vieressä oleva Rue de Bab Agnaou ja niiden sivukadut. Rue de Bab Agnaou on hyvä katu nopeasti syötäville ruoille kuten rullakebabille tai pitsalle, ja sen varrella on myös hyviä aamiaispaikkoja. Rue Bani Marine on edullisten hotellien täyttämä katu, jolla on myös edullisia ruokapaikkoja. Niistä parhaimpia ovat numerossa 24 oleva Al Bahja ja numerossa 20 oleva Oscar Progrés, jotka kumpikin kuuluvat hinta-laatusuhteeltaan kaupungin parhaisiin varsinaisiin ravintoloihin.

Jos Medinassa ei halua säästellä turhia vaan syödä kunnolla, yksi hyvä suunta on lähteä Djemaa el-Fnalta on kohti pohjoista ja suurten nähtävyyksien ja parhaiden markkinapaikkojen hallitsemaa aluetta. Yksi parhaiksi arvioituja ruokapaikkoja on majatalossa sijaitseva Dar Cherifa [kartalla], joka on aivan Mouassinen museon lähellä. Tällä alueella, joka on vain lyhyen matkan päässä pääaukiosta, on muitakin normaalia parempia kahviloita ja ravintoloita, joihin kuuluu Nomad. Paljon hyviä ruokapaikkoja, kahviloita ja ostospaikkoja onkin tämän Rahba Lakdima (tai Rahda Kedima) [kartalla] -aukion tuntumassa, ja tämä on yksi Medinan parhaita alueita ruokailun lisäksi ostoksille ja nähtävyyksille.

Medinan muut osat

Yksi hyvä alue aterialle Medinassa ja sen lähellä on Kasbahin ja Mellahin välinen alue, joka on Place des Ferblantiers -aukiolla [kartalla] ja sen tuntumassa. Tännepäin on hyvä lähteä katsomaan nähtävyyksiä kuten Bahia-palatsia, shoppailla Mellahin pienessä hallissa ja katsella muitakin liikkeitä ja myös syödä joko lounasta tai illallista. Place des Ferblantiers -aukio oli remontissa vuonna 2016, mutta sen ravintolat ovat koko ajan olleet toiminnassa ja täällä voi syödä normaalia paremmalla hinta-laatusuhteella. Myös Djemaa el-Fnan ja Mellahin välillä kulkevat kadut kuten Rue Riad Zitoun Lakdim ja Rue Riad Zitoun el Jdid, ovat molemmat mielenkiintoisia katuja myös kaupoiltaan.

Riad-ravintola
Medinan majataloissa eli riadeissa yöpyvien kannattaa ehdottomasti tiedustella majapaikasta aterioita, sillä perinteiset majatalot ovat tyypillisesti parhaita paikkoja maistella paikallisia herkkuja.

Medinan majataloissa eli riadeissa yöpyvien kannattaa ehdottomasti tiedustella majapaikasta aterioita, sillä perinteiset majatalot ovat tyypillisesti parhaita paikkoja maistella paikallisia herkkuja. Riadien kokit ovat usein Marrakechin taitavimpia, ja heidän keitoksensa ovat saaneet vaikutteita sieltä täältä, mikä on varsin tyypillistä korkeatasoisille paikallisille ruoille. Riadeja on ympäri Medinan ja sitä ympäröivien osien, ja erityisen paljon niitä on Mellahin ympäristössä. Riadeissa on ravintoloita, jotka tarjoavat aamiaisia, lounaita ja illallisia, ja monissa niissä on myös ohjelmaa, kokkauskursseja ja kaikenlaisia muita ajanvietemahdollisuuksia kuten kylpylähoitoja. Riadeja on jonkin verran myös kaupungin uusissa osissa, joissa voi olla uima-allas ja muita houkuttimia. Niissä ruokailu ei ole yhtä edullista puuhaa kuin normaalissa ravintolassa mutta niin ruoat kuin muu rekvisiittakin tarjoavat ikimuistoisen kokemuksen. Marrakechin riadeissa yöpymään mielivän on hyvä katsella tarjontaa hotels.comista.

Villa Nouvelle

Ville Nouvelle eli kaupungin uusi puoli on hyvä paikka ruokailla niille, jotka lähtevät sinne ostoksille tai katsomaan Majorellen puistoaluetta, kuten myös niille, jotka yöpyvät siellä. Kaupungin uusien osien majapaikoilla on lähes poikkeuksetta ravintolat, mutta ne ovat yleensä normaalia kalliimpia. Edullisia paikallisia aterioita, kuten tagine-ruukkuannoksia ja kuskus-pohjaisia ruokia, joiden pääasiallinen tarjontapäivä on perjantai, on tarjolla 3–8 eurolla Rue ibn Aicha -kadun [kartalla] varrella olevissa kojuissa. Toinen vastaavanlainen paikka, jota turistit harvoin löytävät, on uuden puolen Avenue Moulay Rachid -kadun [kartalla] varrella, lähellä rautatieasemaa. Siellä on hyvin etenkin rannikolta tulevia tuoreita mereneläviä tarjoavia yksinkertaisia kojuja.

Varsinaisia ravintoloita Ville Nouvellen alueella on, kuten Medinassakin, siellä täällä, mutta siinä missä Medinassa on tarjolla eniten marokkolaisia ruokia, saa uuden puolen ravintoloista eniten kansainvälisiä ruokia. Monet uuden puolen ravintolat tarjoavat ruokajuomaksi alkoholiakin, mutta sen tilaaminen nostaa aterian hintaa melkoisesti. Tarjolla on hyviä pitsoja, ja italialaisia pasta-aterioita ja ranskalaisia ruokia on Ville Nouvellessa hyvin saatavilla. Myös muista arabimaista tulevia ruokia on Ville Nouvellessa hyvin tarjolla, ja enemmän paikallismakua edustavat berberien korkeatasoiset ruoat. Niitä on jo pitkään ollut hyvin tarjolla Grand Cafe de la Poste -ravintolassa (Boulevard el-Mansour Eddahbi) [kartalla], joka illan hämärryttyä muuntautuu biletyspaikaksi. Se sijaitsee Place 16 Novembre -aukiolla, joka on kaupunginosan keskus, ja sillä ja siltä lähtevillä kaduilla on muitakin vaihtoehtoja. Jos haluaa syödä pitsaa ja muutenkin olla länsimaisessa, hivenen ylihintaisessa ravintolassa, on aukiolla oleva Bistrot Romain siihen oiva valinta.

Harira-keitto
Keitot, joiden kuningas on harira, ovat suosittuja. Niitä syödään pitkin päivää aamiaisesta illalliseen, ja keiton kanssa syödään arkisin leipää.

Toinen katu, jolla on paljon kaikenlaisia vaihtoehtoja, on Boulevard Mohammed Zerktouni, ja jos sen varrella haluaa syödä oikein hyvin, on Al-Fassiassa (Boulevard Mohammed Zerktouni 55) kenties kadun parhaat antimet.

Lisätiedot: TripAdvisorin vinkkejä Marrakechin ravintoloihin

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Marrakech on monipuolinen ateriointipaikka, ja siellä voi hyvin maistella kaikenlaisia paikallisia ruokia, jotka ovat usein saaneet vaikutteita muualta. Hyviä ja muualta hankalasti saatavilla olevia ovat berberien ruoat ja muut Atlas-vuoristolta peräisin olevat herkut. Tyypillisiin paikallisiin ruokiin kuuluvat tietenkin tagine-ruukussa valmistetut annokset, joita syödään eniten lounaaksi. Nämä ovat yleensä edullisia ja helposti alas meneviä aterioita. Ruukkuateria on yleensä perunaa ja muita vihanneksia, jotka yhdessä pienen lihapalan kanssa muhivat tuntitolkulla ruukussa. Taginea on myös kasvisversioina, mutta ne eivät ole mitenkään erityisen hyviä tai täyttäviä.

Taginen lisäksi kuskus-pohjaiset ateriat, joissa on höysteenä vihanneksia ja lihaa, ovat myös suosittuja lounaita. Niitäkin on yleensä saatavana ilman lihaa, ja niitä tarjotaan eniten muslimien pyhäpäivänä eli perjantaisin. Grillattu kana on hyvin yleistä ja sitä syödään pitkin päivää. Myös grillikalat ja grillatut merenelävät, samoin kuin etanat ja muut eksoottiset eläimet, ovat suosittuja, ja niitä saa niin Medinasta kuin kaupungin uusista osistakin. Paljon on myös brochette-varraslihoja, jotka sopivat hyvin länsimaiseen makuun ja joita voi syödä voileivän sisällä pikkunälkään tai sitten höysteiden kanssa pääruokana.

Essaouirasta ja muualta rannikolta vain parin tunnin matkan päästä tulevat kalat ja merenelävät ovat tuoreita ja kojuista nautittuina edullisempia kuin halvimmissakaan Euroopan maissa. Myös keitot, joiden kuningas on harira, ovat suosittuja. Niitä syödään pitkin päivää aamiaisesta illalliseen, ja keiton tulisi olla hyvin edullinen, alle 50 senttiä maksava. Sen kanssa syödään arkisin leipää, jonka on hyvä olla khobz eli littana arabialaistyylinen leipä. Pyhinä ja vähän juhlavampiin aikoihin leivän sijaan voidaan tarjota kananmunaa tai sitten normaalia runsaammat makeat antimet jälkiruoaksi, ja kaikkia eri tyylejä on loman aikana hyvä kokeilla. Harira on Marrakechissa parhaimmillaan Djemaa el-Fna -aukiolla illalla, ja muualla ja muihin aikoihin siellä kannattaa syödä jotakin muuta. hariran kanssa voi ravintoloissa ottaa myös salaatin, joista niin sanottu marokkolainen salaatti on varsin raikas lisuke.

Marokkolainen salaatti
Marokkolainen salaatti on varsin raikas ateria, joka sopii hyvin harira-keiton kanssa.

Marokkolaiset ruoat ovat maukkaita, ja niitä on edullisesti saatavilla monesta eri paikasta niin Medinasta kuin kaupungin muistakin osista, mutta myös muualta tulevat ruoat ovat täällä hyviä. Aasialaiset ruoat ovat suosittuja, ja niitä voidaan myös yhdistellä paikallisiin tai muihin ruokiin. Eteläeurooppalaisia herkkuja, joihin kuuluu italialaista ja yleistä välimerellistä, on varsin hyvin tarjolla mutta ne voivat olla paikallisten tottumusten mukaan höystettyjä. Ranskalaisia ruokia on tietenkin Marokossa aina hyvin tarjolla, ja niitä on tarjolla laidasta laitaan ja lähes joka paikassa. Marrakechissa on helppo löytää autenttisia ranskalaisia ruokia tai sitten ranskalaisen keittiön herkkuja, joita on yhdistelty paikallisiin tai muihinkin ruokiin.

Kasvisravintolat

Kasvissyöjät tulevat jotenkuten Marrakechin ravintoloissa toimeen, ja siellä on muutama pelkästään kasvisruokia tarjoava ravintolakin. Ravintoloiden ja kojujen tarjonta ei välttämättä ole turhan monipuolista, mutta jos kasvissyöjä vierailee markkinoilla ja valintamyymälöissä, saa niistä kaikenlaista maukasta ja proteiinipitoista ruokavaliota monipuolistamaan.

Hintataso

Marrakechin hintataso on parhaimmillaan melko alhainen, mutta siellä on myös hintavia ruokapaikkoja, eikä sinne menevän ole helppo arvioida kuinka paljon aterioihin kuluu. Edullisimmillaan Marrakechissa voi syödä aamiaisen parilla kolmella eurolla, lounaan 3–5 eurolla ja illallisen pääaukiolla eurolla parilla. Djemaa el-Fnan laitamilla ja lähistöllä olevissa hienoissa ravintoloissa voi tuhlata satakin euroa ruhtinaalliseen illalliseen, jonka aikana voi seurata aukion värikästä elämänmenoa. Aukiolla tai sen tuntumassa on mukava syödä lounasta,

Kahvila, jolta näköala Djemaa el-Fna -aukiolle
Djemaa el-Fna -aukiolla tai sen tuntumassa on mukava syödä lounasta.

Marrakechissa on kenties jonkin verran hintavampaa kuin muissa Marokon kaupungeissa, mutta sieltä saa kaikenlaisia ruokia edullisesti, jos vain pysyttelee poissa pelkästään turistien suosimista ravintoloista. Alkoholin tilaaminen ruokajuomaksi ei Medinassa ole monessa paikassa mahdollista, mutta kaupungin uudella puolella on enemmän paikkoja, joilla on anniskeluoikeudet. Alkoholi on Marokossa ylihintaista muuhun hintatasoon nähden, ja alkoholipitoinen ruokajuoma nostaa aterian hintaa melkoisesti ja voi jopa tuplata sen.

Juomarahat, maksukortit ja ruokailuajat

Marrakechissa kannattaa aina jättää pöytätarjoilun yhteydessä vähän tippiä, ainakin niin että pyöristää summaa vähän ylöspäin. Huonosta tai töykeästä palvelusta ei tietenkään kannata palkita, ja tippejä kannattaa jättää asiallisesta, ystävällisestä palvelusta.

Maksukortit käyvät joissain Marrakechin ravintoloissa, mutta valtaosassa ruokapaikoista käteinen on paras maksuväline. Hienoimmissa ravintoloissa on mahdollisuus maksaa kortilla, mutta käytännössä yhteyksien kanssa voi olla ongelmia ja muutenkin on helpompaa käyttää käteistä. Dirhameita kannattaa aina pitää tukko mukana, mutta euroja ei kannata kantaa mukanaan eikä niillä kannata maksaa.

Aamiaista tarjotaan kaupungin kahviloissa ja joissain ravintoloissa Djemaa el-Fna -aukion liepeillä parhaiten klo 8 lähtien, mutta marokkolaiseen tyyliin monet paikat heräilevät eloon vähän myöhemmin ja kunnollisen aamiaispaikan voi löytää mistä tahansa klo 9 alkaen. Lounaspaikat alkavat availla oviaan pian aamukymmenen jälkeen, ja Djemaa el-Fna -aukiolle alkaa ilmaantua ruokakojuja ympäri vuoden alkuillasta, viimeistään klo 16 alkaen. Illallista tarjotaan sankoille väkijoukoille ympäri vuoden aina pikkutunneille asti, ja kiireisimmillään aukio on klo 20–22.

Marrakech on yhdessä Agadirin kanssa Marokon suosituin lomakohde, ja ruokailu onnistuu siellä varsin hyvin miltei ympäri vuorokauden. Muiden paikkojen ollessa kiinni länsimaisten hotellien yhteydessä on avoimia ravintoloita, joista saa yleensä alkoholijuomiakin, joita ei monissakaan Medinan ravintoloissa ole tarjolla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti