Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Budva, Montenegro
Budva, Montenegro (täyskuva)
Plaza Mogren, Mogren beach, Budva

Budva, Montenegro

Montenegron suosituin lomapaikka on Budva, jonka sijainti kirkkaan Adrianmeren rannoilla mutta lähellä maisemiltaan huikeaa Kotorinlahtea on ihanteellinen. Budvan muutkin puitteet kuten lukuisat rannat, venetsialaistyylinen vanhakaupunki ja täydet lomailijoille suunnatut palvelut ovat suotuisia hyvälle rantalomalle. Budvan kohtuuhintaiseen lomailuun kuuluvat myös erinomaiset ruoat, kaikkialle kesän aikana ilmestyvät terassit, monipuoliset majapaikat ja rento ote elämään.

Budva on parhaimmillaan alku- ja loppukaudesta, sillä keskikesällä se on vähän liiankin suosittu lomapaikka. Jos sinne suuntaa huhtikuun puolivälistä juhannuksen tienoille tai syyskuussa, on matka Montenegron rannikolle todennäköisesti mielenkiintoinen ja miellyttävä kokemus.

Matkustaminen Budvaan

Norwegian lentää Tivatiin, jossa lentoasema [kartalla] on aivan ytimen lähellä.

Lentoasemalta voi siirtyä Budvaan taksilla. Matka kestää noin 20 minuuttia ja maksaa 15–20 euroa. Taksikyyti on siinäkin mielessä kätevin ratkaisu, että pääsee matkatavaroiden kanssa suoraan majapaikan edustalle. Taksin voi tilata etukäteen, jolloin hinnaksi Budvaan asti tulee 20 euroa.

Lentoasemalta on hivenen vaikea siirtyä bussilla Budvaan. Jos haluaa seikkailla, voi mennä taksilla Tivatin bussiasemalle [kartalla] ja siirtyä sieltä bussilla reilussa 20 minuutissa Budvaan tai muualle Montenegroon.

Päiväretkikohteisiin matkustaminen

Kun Budvasta haluaa mennä päiväretkelle esimerkiksi Kotoriin, Tivatiin, Perastiin, Cetinjeen tai Podgoricaan, kannattaa vain mennä linja-autoasemalle [kartalla] ja tutustua siellä ennen matkaa aikatauluihin. Lippu kannattaa aina ostaa lippukassalta juuri ennen bussiin nousemista. Jos haluaa lähteä päiväretkelle heti aamulla, on linja-autoaseman kahvila-ravintola varsin hyvä paikka, niin että siellä voi syödä aamiaisen tai ainakin juoda kahvit sillä aikaa kun odottelee bussia. Bussit liikkuvat melko hyvin silloin kun ihmiset suuntaavat kouluun tai töihin, eli arkisin aamu- ja iltapäivällä, mutta alkuillan jälkeen ja viikonloppuisin vuoroja on vähän.

Myös taksilla voi matkustaa päiväretkille, ja taksit tekevät jatkuvasti matkoja kaupungista toiseen. Hintaa matkoille tulee eri tavalla kuin bussilla, mutta lyhyessä ajassa voi nähdä paljon eikä ongelmia bussien odottelun kanssa ole. Ecotaxi on käypä kyyti myös pitkille matkoille, mutta taksiin voi myös niin halutessaan nousta linja-autoaseman edessä, jossa niitä aina on, tai sellaisen voi tilauttaa paikalle majapaikan kautta. Majapaikka voi myös tietää takseja tai muita kyytejä päiväretkille, joten asiasta voi matkan aikana kysyä.

Myös lukuisat matkatoimistot ja muut vastaavat toimijat mainostavat ja järjestävät päiväretkiä ympäri maan. Tällaiset voivat olla etenkin kielitaitoisille hyviä, mutta itse ei saa päättää juuri mistään ja hintaa tällaisille retkille tulee enemmän kuin itsekseen tehdylle päiväretkelle.

Kävelijöitä ja liikennettä
Budva on pieni kaupunki, jossa liikutaan pääasiallisesti kävellen.

Liikkuminen Budvassa

Budva on pieni kaupunki, jossa liikutaan pääasiallisesti kävellen. Tosin jotkut matkat kuten matka linja-autoaseman tuntumasta vanhankaupungin edustalle ovat melko pitkä, eivätkä läheskään kaikki ole innostuneita tämän tyylisiä matkoja jatkuvasti kävelemään. Budvassa on takseja siellä täällä, ja esimerkiksi linja-autoaseman edustalla on aina takseja.

Takseja kaupungissa on etenkin kesäkauden aikana melkoisesti, joten esimerkiksi matkatavaroiden kanssa voi liikkua taksilla, ja sellaiseen voi nousta myös esimerkiksi rannan tuntumassa ja vanhankaupungin edustalla. Niille, jotka ovat kiinnostuneita auton vuokraamisesta, sama yhtiö voi vuokrata auton.

Pyörän tai jonkinlaisen muun kaksipyöräisen menopelin voi vuokrata Budvasta. Kaupungin monet kadut tosin ovat melko huonossa kunnossa eikä pyöräteitä ole, joten pyöräily siellä ei ole täysin ongelmatonta.

Vanhakaupunki, aurinkoinen sää
Budvaan kannattaa matkustaa huhtikuun lopun ja lokakuun alun välisenä aikana.

Sää ja parhaat matkustusajat

Sää Budvassa nyt ja lähipäivinä.

Budvaan kannattaa matkustaa huhtikuun lopun ja lokakuun alun välisenä aikana. Jos aivan välttämättä haluaa oleskella rannalla aurinkoa ottaen ja uiden, on parempi ajoittaa matka toukokuun alun ja syyskuun lopun väliselle ajalle. Alku- ja loppukaudesta Budvassa uimaan haluavien kannattaa varata uima-altaalla varustettu majapaikka. Muina aikoina Budva on ankea paikka, jossa on yllättävän viileää, ja talvikaudella sinne kannattaa matkustaa vain jostakin erityisestä syystä.

Budva on erittäin suosittu rantapaikka heinä- ja elokuussa. Tällöin hinnat nousevat korkeimmilleen, ja etenkin majapaikat ovat hintavampia kuin muina vuodenaikoina. Majapaikka- ja muut varaukset kannattaakin keskikesällä tehdä monta kuukautta etukäteen.

Hotelli ranta-alueella, Budva
Rannan edustalla on yhä enemmän hotelleja, joista monet ovat hienoja täyden palvelun hotelleja.

Hotellit ja muut majapaikat

Budvassa kannattaa majoittua jonnekin linja-autoaseman ja vanhankaupungin välimaastoon, ja niiden välillä on myös kaupungin pääasiallinen ranta. Jos majoittuu esimerkiksi vanhankaupungin takana oleville alueille, on sieltä lyhyt matka vanhaankaupunkiin mutta esimerkiksi linja-autoasemalle on päiväretkeä silmällä pitäen pitkä matka. Tällaisen matkan tosin voi tietenkin koska tahansa hoitaa taksilla, ja jos on valmis käyttämään taksia, voi majoittua myös vähän syrjäiselle tienoolle.

Budvassa on sekä hotelleja että asuntoja. Asunnoissa ja huoneissa voi yöpyä edullisemmin kuin halvoissa hotelleissa. Hotellien palvelut ovat yleensä hyviä mutta asunnossa, joka on varustettu keittiöllä, voi laittaa itse jonkin verran ruokia ja jääkaappikin monissa huoneissa ja asuinnoissa on. Koronakausi on rankalla kädellä karsinut Budvan majapaikkoja ja etenkin hotelleja, joista syksyllä 2021 valtaosa oli kiinni. Asuntoja on helpompi löytää, mutta joitain vanhoja suosikeita voi olla hävinnyt.

Linja-autoaseman ympäristö

Jos vierailu on lyhyt eikä halua lähteä kauas linja-autoasemasta, jonka tuntumassa on paljon tarpeellisia palveluita, kannattaa majoittua sen lähelle. Palveluiltaan ja ravintoloiltaan paras katu on Mainski putMainski put -kadulla oleva hotelli [kartalla], ja mitä lähempänä sitä on, sen lyhyempi matka on esimerkiksi illalliselle tai iltaa viettämään. Budvan näissä osissa on sekä hotelleja että asuntoja, mutta tämä on perinteisesti hyvää tienoota huoneille ja huoneistoille, joissa on oma keittiö ja jääkaappi.

Ranta-alue

Toinen alue, jolla monet yöpyvät, on Mainski putista vain muutaman sadan metrin päässä olevan rannan tienooRannan tienoita [kartalla]. Rannan edustalla on yhä enemmän hotelleja, joista monet ovat hienoja täyden palvelun hotelleja. Ne ovat hyviä niille, jotka haluavat olla aivan rannan vieressä ja joita ei haittaa se, että rannan tuntumassa olevat ravintolat ja kaupat ovat vähän hintavampia kuin linja-autoaseman lähellä olevissa kortteleissa. Rannan tuntumassa oleva alue on laaja, yli kilometrin pituinen, joten sillä majoittuuko lähemmäs linja-autoasemaa vai vanhaakaupunkia, on suuri rooli siinä minkälaiseksi loma muodostuu. Kaikkein kätevin alue rannan tuntumassa on pienen uuden keskustan tuntumaUuden keskustan tuntumaa [kartalla], josta on vain noin 300 metriä vanhaankaupunkiin ja alle kilometri sekä linja-autoasemalle että muualle Mainski put -kadun tuntumaan.

Vanhakaupunki lähistöineen

Kolmas suosittu alue majapaikalle on vanhakaupunki [kartalla] ja sen välitön lähistö. Vanhakaupunki on monin tavoin mukava paikka, jossa on paljon nähtävyyksiä, turisteille suunnattuja kauppoja ja erilaisia kahviloita, ravintoloita ja baareja. Sen molemmilla puolilla on rannat, joten myös vanhakaupunki lähistöineen soveltuu rantalomaa viettäville.

Vanhakaupunki, Budva
Myös vanhakaupunki on suosittu alue majapaikalle.

Sijainniltaan käteviä majapaikkoja

Budvan edelleen toiminnassa olevien majapaikkojen joukossa on joitain sijainniltaan erityisen käteviä hotelleja ja huoneistoja. Budvassa kätevä sijainti on sellainen, ettei taksiin tarvitse turvautua ja että kävely onnistuu niihin paikkoihin kuin haluaa mennäkin ilman suurta vaivaa. Jos haluaa käyttää linja-autoasemaa usean kerran päiväretkelle lähteäkseen, ei kannata majoittua siitä yli kilometrin päähän.

Jos lähinnä vanhakaupunki ja sen tuntumassa olevat vierailupaikat kuten kaikkein parhaat rannat kiinnostavat, kannattaa yöpyä vanhassakaupungissa tai sen vieressä. Jos haluaa tutustua sekä vanhaankaupunkiin että linja-autoaseman ympäristössä oleviin kortteleihin ja samalla viettää rantalomaa, kannattaa majoittua kätevään paikkaan rannan tuntumaan, kuten rannan lähellä olevan pienen uuden keskustan lähelle.

Slovenska Plaža -rannan lähistö

Yksi sijainniltaan kätevä majapaikka on Hotel Slovenska Plaža, joka nimensä mukaisesti on kaupungin pisimmän rannan vieressä. Se on suuri hotelli, joka ei ole mikään kaikkein pidetyin, mutta sen sijainti lähellä rantaa ja sen palveluita mutta myös linja-autoaseman lähiympäristöä on erityisen kätevä. Hotellilta ei myöskään ole tavattoman pitkä matka vanhaankaupunkiin, niin että tämän noin kilometrin matkan voi kävellä vaikka kaksi kertaa päivässä.

Budvan uuden keskuksen ja myös rannan vieressä oleva Hotel Oaza on kohtuuhintainen majapaikka, josta on enimmäkseen pidetty. Hotellin vieressä ovat kaupungin parhaat ostospaikat, vanhaankaupunkiin on alle 300 metriä eikä linja-autoasemallekaan ole kuin noin 800 metriä. Kookkaista huoneista on hyvät näköalat, ja rannalle on vain sata metriä.

Vanhakaupunki ja sen lähistö

Sekä vanhassakaupungissa että sen vieressä on paljon erilaisia majapaikkoja, joiden joukossa on luotettavia, pitkään toiminnassa olleita hotelleja.

Jos haluaa majoittua aivan vanhankaupungin kupeeseen, on Hotel Majestic pidetty neljän tähden hotelli, josta ei oikeastaan kenelläkään ole ollut huonoa palautetta.

Toinen hyvällä paikalla sijaitseva hotelli, joka on vanhankaupungin pääkadulla ja jolla on oma ranta, on Hotel Astoria, mutta se ei ole yhtä pidetty. Molemmista hotelleista on vähän alle puolentoista kilometrin matka linja-autoasemalle, joten jos haluaa linja-autolla päiväretkelle, voi asemalle kävellä alle puolessa tunnissa.

Lisää Budvan majapaikkoja:

Kaikki Booking.comin majapaikat Budvassa

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> 2: Nähtävyydet, ajanvietteet ja tapahtumat


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/04

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti