Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Stari Grad, Budvan vanhakaupunki
Vanhakaupunki on yksi Budvan suuria vetonauloja, ja yhdessä rantojen kanssa se on Budvan ykköspaikka viettää lomallaan aikaa.

Nähtävyydet, ajanvietteet ja tapahtumat Budvassa

Nähtävyydet

Oikeastaan kaikki Budvan nähtävyydet ovat vanhassakaupungissa [kartalla], joka jälleenrakennettiin vuoden 1979 kahden maanjäristyksen jälkeen, sillä Itävallasta löytyivät alkuperäiset vanhankaupungin piirrokset. Nykyään tämä pääosin venetsialaisten rakennuttama alue on melko autenttisen näköinen mutta se on vähän turhan uudenkarhean oloinen vanhaksikaupungiksi. Yhtä kaikki se on ehdottomasti yksi Budvan suuria vetonauloja, ja yhdessä rantojen kanssa vanhakaupunki on Budvan ykköspaikka viettää lomallaan aikaa.

Vanhassakaupungissa on vain vähän varsinaisia nähtävyyksiä, ja pääasiallisesti siellä kävellään ja katsellaan kauppoja, nautitaan ilmapiiristä, mennään rannalle, istahdetaan kahville, käydään syömässä tai vietetään iltaa. Vanhakaupunki on myös tapahtumien pääpaikka, ja kesäkauden aikana sen aukiolle ilmestyy lavoja ja siellä on kaikenlaista ohjelmaa.

Paras paikka suunnata näkemään paljon yhdellä silmäyksellä on neljän kirkon ja linnakkeen keskellä oleva aukioAukio vanhassakaupungissa [kartalla]. Sen kirkkoihin kuuluu ortodoksinen Pyhän kolminaisuuden kirkkoPyhän kolminaisuuden kirkko, suuri katolinen Johannes Kastajan kirkkoJohannes Kastajan kirkko, jossa on mukava käydä myös sisällä, Budvan vanhin kirkko eli katolinen Pyhän Marian kirkkoPyhän Marian kirkko ja sen vieressä oleva Pyhän Savan kirkko, joka on nimetty Serbian ortodoksikirkon perustajan Savan mukaan. Niiden lisäksi pienen pääsymaksun omaava linnake on paikka, jolta on hyvät näkymät ja jonka terassi on mukava paikka syödä tai ottaa juoma.

Budvan museokuvaBudvan museo ] sijaitsee aivan vanhankaupungin keskellä. Sen ohi tulee käveltyä monta kertaa, ja sen sisälle voi mennä tutustumaan Budvan pitkään historiaan, joka alkoi noin 2500 vuotta sitten. Neljässä kerroksessa on näyttelyitä, jotka kertovat kreikkalaisten ja roomalaisten korujen, keramiikan, mosaiikkien ja lasitavaroiden avulla kaupungin tarinaa. Museo on hyvin avoinna aamusta myöhäiseen iltaan, ja sinne on perinteisesti ollut noin kolmen euron pääsymaksu.

Lisää nähtävyyksiä:

Visit Montenegro esittelee Budvan nähtävyyksiä, joista osa on kaukana vanhastakaupungista.

Ajanvietteet

Budvan ajanvietemahdollisuudet ovat rajallisia, mutta erilaiset veneretket, joilla voi esimerkiksi kalastaa tai mennä vierailemaan jossakin lähellä, ovat yksi mahdollisuus. Rannat ovat Budvan vetonaula, ja niiden tuntumassa on mahdollista harrastaa jotakin tai sitten saada tietoa erilaisista retkistä ja muista ajanvietemahdollisuuksista.

Budvan ytimen ja sen lähistön rannat

Budva on ennen kaikkea rantalomapaikka, jonne lähdetään lähinnä keskikesällä rannalla makoilemaan. Lyhyt mutta kiivas rantakausi alkaa kuitenkin jo huhtikuun puolivälissä ja päättyy vasta jossakin vaiheessa lokakuuta, joinain vuosina jo kuun alussa mutta ajoittain vasta lokakuun lopussa.

Rikhardin pään ranta
Plaža Ričardova Glava on puitteiltaan erinomainen pikkukiviranta, joka ei kuitenkaan ole mikään varsinainen ranta, vaan terassit vievät siitä valtaosan.

Budvan pääasiallinen ranta on pitkä Slovenska PlažaSlovenska Plaza [kartalla], joka on hienohiekkainen ja kapea ranta. Rannalla on jonkin verran tekemistä ja palveluita, kuten lasten leikkipaikkoja ja hiekalla olevia terasseja. Sen ohi kulkeva rantakatuSlovenska Obala (Slovenska Obala) on palveluiltaan erinomainen, ja sillä on lukuisia ravintoloita ja muita terasseja, kioskeja, kauppoja, kojuja joissa myydään vene- ja päiväretkiä ja paljon muita palveluita. Vain osa rannasta tosin on hienohiekkaista rantaa, ja sen molemmissa päissä on pikkukivirannat, jotka tosin ovat kuivan ja kuuman keskikesän aikana hyviä, sillä pikkukivet eivät pöllyä. Aivan rannan loppupäässä, ennen vanhankaupungin edustalla olevaa satamaa, on pikkukiviranta “Beach Greco”, joka on pienen uuden keskustan edustalla. Sen ravintolat ovat varsin huomattavia, ja sen tuntumassa on paljon erilaisia ajanvietemahdollisuuksia, kuten retkiä tekeviä veneitä.

Vanhankaupungin edustalla on onneton sadan metrin pituinen ranta, mutta vanhankaupungin toisella puolella [kartalla] oleva Plaža Ričardova Glava eli “Rikhardin pään ranta” on yksi Budvan hienoimpia ja ikimuistoisimpia paikkoja. Rannan nimi on viittaus 1200-luvun alun kolmanteen ristiretkeen, johon osallistui Rikhard Leijonamieli, ja Budvahan oli muidenkin ristiretkien kohteena. Tämä on puitteiltaan erinomainen pikkukiviranta, joka ei kuitenkaan ole mikään varsinainen ranta, vaan terassit vievät siitä valtaosan. Yhtä kaikki alku- ja loppukaudesta se on hyvinkin rauhallinen paikka, etenkin aamulla ja alkuillasta, ja se on ranta, jolle ainakin kannattaa mennä kahville tai syömään.

Muutaman sadan metrin päässä vanhankaupungin rannasta sijaitsee Mogren-rantaMogren-ranta [kartalla]. Sillä on vähemmän palveluita kuin keskustan muilla rannoilla, mutta siellä voi syödä tai istahtaa juomalle, ja sieltä on perinteisesti voinut vuokrata kajakin tai soutuveneen. Sellaisella voi esimerkiksi suunnata alle kahden kilometrin päässä olevalle “Havajille” eli Sveti Nikolan saarellekuvaSveti Nikolan saari ], jolla on rantoja ja joka on Montenegron suurin saari.

Vene, jolla pääsee veneretkelle
Veneillä voi lähteä kalastusretkille, Sveti Nikolan saarelle, jolla on erinomainen ranta, tai muillekin retkille.

Veneretket ja sukellus

Budvan parhaat ajanvietteet ovat rantojen yhteydessä, ja myös päärannan ja vanhankaupungin välimaastossa olevien satama-altaiden [kartalla] tuntumassa on ajanvietemahdollisuuksia.

Merellinen Budva on tietenkin paikka, jossa voi tehdä monenmoisia veneretkiä. Veneillä voi lähteä kalastusretkille, Sveti Nikolan saarelle, jolla on erinomainen ranta, tai muillekin retkille. Veneiden joukossa on sukellusvenekuvaSukellusvene Budvan satamassa ].

Veneretkien lisäksi Budvan sataman vieressä voi sukeltaa. Budva Diving toimii pienellä rannalla, joka on vanhankaupungin ja huvipursisataman välissä,

Lisää veneretkiä ja muitakin ajanvietteitä tulee vastaan rantakadulla, jolla on kojuja ja matkatoimistoja. Matkatoimistojen kojuissa myydään päiväretkiä eri puolille maata, ja niihin kuuluu sekä bussiretkiä että vene- ja laivaretkiä esimerkiksi Kotorinlahdella.

Tapahtumat

Budvassa on kiitettävästi tapahtumia, ja vuotuisten tapahtumien lisäksi siellä on etenkin kesäkaudella erilaisia kilpailuja ja muita tapahtumia, joita ei pidetä joka vuosi.

Vuoden tapahtumat alkavat vielä talvikauden puolella pidettäviin laskiaiskarnevaaleilla, jolloin vanhassakaupungissa on kulkueita, konsertteja ja muita tapahtumia.

Elokuun lopulla on perinteisesti pidetty Sea Dance Festival, mutta se ei ole Budvassa vaan 30 kilometrin päässä sijaitsevalla Buljarican rannalla.

Lisää tapahtumia:

Lisää tapahtumia koko Montenegrossa voi nähdä Visit Montenegrosta, ja esimerkiksi Petrovacin jazztapahtuma, joka pidetään elokuun lopulla, on melko lyhyen matkan päässä.

Jos haluaa kuuntelemaan tiskijukkia tai muuta vastaavaa, kertovat Budvan sivut mitä lähipäivinä on luvassa.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> 3: Ostokset, ravintolat ja yöelämä


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/04

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti