Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Bukarest
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Strada Kovaci Bukarestissa
Suihkulähde, Bulevardul Unirii
Bukarestiin on hyvä lähteä tutustumaan kaupungin mahtipontisiin ja monelta eri aikakaudelta peräisin oleviin nähtävyyksiin.

Bukarest, Romania

Sivu 1: Sää ja ilmasto, nähtävyydet ja ajanvietemahdollisuudet
Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä
Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Romanian pääkaupunki Bukarest ei ehkä maineeltaan ole Euroopan parhaita lomakaupunkeja, mutta nykyään se on mielenkiintoinen, värikäs, yllättävä ja hinta-laatusuhteeltaan lyömätön vierailupaikka. Bukarestiin on hyvä lähteä tutustumaan kaupungin mahtipontisiin ja monelta eri aikakaudelta peräisin oleviin nähtävyyksiin, syömään erinomaisia ja kohtuuhintaisia ruokia, nauttimaan kaupungin vieraanvaraisuudesta ja palvelualttiudesta ja kokemaan jotakin sellaista mitä ei ennen ole tullut vastaan.

Bukarest on suuri ja vilkas kaupunki, jossa kuitenkin on edelleen paljon kylämäisiä piirteitä ja jossa ihmiset elävät varsin maanläheisesti. Se on hyvä vierailupaikka keväällä ja syksyllä, ja siellä kannattaa viettää ainakin kolme tai neljä päivää. Matkakohteena se on sopiva monenlaisille ihmisille, sillä Bukarestista kaikki voivat löytää jotakin mieluista. Bukarestiin pääsee nykyään monta kertaa viikossa suorilla lennoilla, ja siellä vietetty loma on paitsi edullinen myös ikimuistoinen kokemus.

Sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Bukarestin sää- ja ilmastosivultamme selviää miten lämmintä Bukarestissa on eri kuukausina ja millainen sää siellä nyt ja ennusteen mukaan lähiaikoina vallitsee.

Sääennuste: Norjan meteorologisen laitoksen tarkkana pidetty pitkän ajan sääennuste.

Ilmasto

Bukarestissa on mannermainen ilmasto, ja kaupungin eteläinen sijainti tuo sinne kuumia kesiä. Aurinko paistaa kaupungissa kohtalaisen hyvin, lähes 2200 tuntia vuodessa, ja sateita on luvassa tasaisesti ympäri vuoden mutta vähiten juhannuksesta syyskuun alkuun. Lunta voi sataa marraskuulta maaliskuulle, ja ajoittain huhtikuussakin on satanut kerran pari lunta.

Kesäkausi alkaa Bukarestissa vähän vaihtelevasti vuodesta toiseen, mutta yleensä maaliskuun loppuun mennessä on näkyvissä kevään merkkejä ja parhaimmillaan maaliskuussa on koettu kolmenkymmenen asteen lämpötiloja. Huhtikuussa ilmat kuitenkin vasta yleensä muuttuvat kesäisemmiksi, ja lämpötila huhtikuun loppua kohden alkaa lähestyä 20:ta astetta. Yöt ovat keskikesää lukuun ottamatta ympäri vuoden viileitä, mutta kaupungin sijainti tuo sinne lähes joka vuosi ainakin jonkinlaisia yllätyksiä.

Varsinainen kesä, jolloin lämpötilat herkästi kohoavat hellelukemiin ja muutenkin on varsin trooppisen oloista, on toukokuun alusta syyskuun loppuun. Kesäkuu on ainakin kuun alkupuolen osalta miellyttävä ajankohta olla Bukarestissa, mutta heinä- ja elokuussa lämpötilat kohoavat lähes aina vähintään kolmeenkymmeneen asteeseen. Syyskuussa helteet jatkuvat, mutta yölämpötilat laskevat valoisten tuntien kanssa tällöin nopeasti, ja syys- ja lokakuu ovat varsin miellyttäviä kuukausia olla Bukarestissa.

Yöt viilenevät lokakuun loppuun mennessä lähelle nollaa, ja marraskuun puolivälistä lähtien kaupunki on talvitunnelmissa. Vaikka päivälämpötilat ovat usein talvellakin plussan puolella, voi myös olla parikymmentä astetta pakkasta ja lunta voi sataa melko usein. Talvikunnossapidon kanssa on kuitenkin vähän niin ja näin, ja talvet ovat hankalia ja epämukavia aikoja olla Bukarestissa.

Parhaat matkustusajat

Bukarestiin mielivän on hyvä ottaa huomioon se, että siellä on neljä vuodenaikaa, joista kevät ja syksy ovat parhaita ajankohtia matkustaa kaupunkiin. Säät ovat parhaimmillaan eli aurinkoisia ja lämpimiä huhtikuulta juhannuksen tienoille ja syyskuun alkupuolelta lokakuun loppupuolelle. Kohtalaisen hyviä säitä kaupungissa on luvassa monina vuosina myös joinain muina kuukausina, kuten maaliskuun lopulla tai marraskuun alussa, mutta kaupungin eteläiseen sijaintiin nähden talvi on melko pitkä. Talvella kaupunkiin voi myös matkustaa, mutta tällöin luvassa voi olla lumimyrskyjä ja kaikenlaista matkaa haittaavaa. Keskikesällä kaupunkiin voi matkustaa myös, mutta tällöin on yleensä todella kuumaa, jopa 40 astetta, mutta heinä- ja elokuussa voi myös olla vain 30–35 astetta.

Curtea Veche
Yksi hienoimpia paikkoja vanhassakaupungissa on Curtea Veche -kirkon ympäristö.

Nähtävyydet

Bukarestissa on valtavat etäisyydet, ja siellä on kaikkein järkevintä tutustua nähtävyyksiin tietyillä alueilla. Vanhakaupunki (Centrul Vechi) on ykkösalue monelle asialle, ja sen tuntumassa on kaikenlaista nähtävää. Paras katu tutustua erilaisiin rakennuksiin ja nähtävyyksiin on kaupungin hienoin katu, Calea Victoriei, mutta senkin nähtävyyksiin tutustumiseen kuluu kyllä aikaa. Kaupungin kuuluisin rakennus eli Kansojen palatsi ei ole mikään helposti lähestyttävä nähtävyys, mutta Bukarestissa on tapana ainakin vähän tutustua palatsin eteen vievään bulevardiin ja itse palatsiin voi ainakin jonkin verran tutustua, mutta siihen kuluu aikaa.

Vanhakaupunki

Bukarestin keskus ainakin turistille ja viihteelle vaihtaville paikallisille on vanhakaupunki, joka on ydinkeskustan ja koko keskustan miellyttävin ja helpoin oleskelupaikka. Se on melko erilainen kesä- ja talvikaudella, sillä pitkän kuuman kesän aikana se täyttyy terasseista. Ravintoloiden, baarien ja klubien kirjo on valtava, ja siellä voi nauttia olostaan hyvinkin kansainvälisissä tunnelmissa. Alueella on jonkin verran nähtävyyksiä, joita on mukava katsella samalla kun kävellen tutustuu alueeseen.

vanhakaupunki
Vanhankaupungin ravintoloiden, baarien ja klubien kirjo on valtava.

Yksi hienoimpia paikkoja vanhassakaupungissa on Curtea Veche -kirkon ympäristö [kartalla]. Kirkko tunnetaan myös nimellä Biserica Ortodoxă Sfântul Antonie ja koko alue on englanniksi nimellä “Old Princely Court”. Se on ortodokseille suosittu vierailupaikka, mutta muille se on vain kaunis ja kokonaisuutena vähän yllättävä vierailupaikka, sillä se poikkeaa täysin muista vanhankaupungin osista. Kirkon ja pihamaan ympäristössä on kaikenlaista mielenkiintoista kahviloista ravintoloihin, ja sen ympäristössä on kesäkaudella mukava ainakin vähän istua iltaa.

Toinen alue vanhassakaupungissa, jossa on vähän toisenlaista tunnelmaa kuin sen terassien täyttämillä kävelykaduilla, on toisella laidalla, Calea Victoriei -kadun vieressä. Täällä sijaitsee upeita palatseja, joiden ympäristö oli pitkään remontissa, ja yksi kohokohta on Kansallismuseo, jossa on kaikenlaista Romanian historiaan liittyvää. Sinne on nimellinen pääsymaksu, ja museo on avoinna ke–su klo 10–18. Museon ympäristössä on useita kauniita kirkkoja, ja näitä rauhallisia katuja ja pihoja on mukava vähän tutkia.

Kolmas alue, jolla on vähän erilaista tunnelmaa, on Romanian keskuspankin museossakuvaRomanian keskuspankin museo ] [kartalla]. Museo on hyvä vierailupaikka rahan ja maksuvälineiden historiasta kiinnostuneille, ja se on avoinna ma–pe klo 10–18. Museo ei kuitenkaan ole noin vain avoinna, vaan on lähettävä sähköpostia osoitteeseen [email protected], ja kirjoitettava nimensä, henkilökortin- tai passin numero, puhelinnumero ja aiottu vierailuaika sähköpostiin. Myös tämän museon ympäristössä on kaikenlaista mielenkiintoista, kuten ajoittain pidettävä sisäkirpputori ja sisäkäytävä, jossa on useita baareja ja ravintoloita.

Romanian kansallinen taidemuseo
Piaţa Revoluţiei -aukiolla sijaitsee Romanian kansallinen taidemuseo.

Calea Victoriei ja Piaţa Revoluţiei

Bukarestin eräänlainen pääkatu ja pääbulevardin ohella sen vaikuttavin katu on Calea Victoriei, jonka nähtävyydet ja koko olemus huipentuvat aukiolla nimeltään Piaţa RevoluţieiPiaţa Revoluţiei [kartalla]. Aukiolla on etenkin viikonloppuisin, kun kadulla on mahdollisimman vähän liikennettä, melko mukavaa mutta täysin urbaania kivikylän tunnelmaa.

Calea Victoriei ja Biserica Alba -kirkko
Calea Victoriein varrella olevat ravintolat, kaupat ja hotellit ovat hienoja ja kalliita, ja kadulla on aivan toisenlaista tunnelmaa kuin muilla kaupungin kaduilla.

Aukiolla sijaitseva Romanian kansallinen taidemuseo on 1800-luvulta peräisin olevassa kuninkaallisessa palatsissa sijaitseva perinteinen taidemuseo, jonka laajat kokoelmat ovat kolmessa kerroksessa. Täällä on tietenkin paljon ikoneita ja raamattuaiheista taidetta, mutta myös Romanian 1800-luvun suurten mestarien taide on hyvin esillä. Tämäkin museo on suljettu ma ja ti ja avoinna ke–su klo 10–18. Lippu, jolla näkee paljon, maksaa 15 leutä, mutta on olemassa paljon muitakin lippuja. Huomionarvoinen seikka on se, että muuhun rakennukseen eli kuninkaalliseen palatsiin voi tutustua tiistaisin klo 10–18.

Museota vastapäätä sijaitseva rakennus ja sen edustalla oleva aukio vetävät suuren huomion, sillä kommunistisen puolueen keskuskomitean rakennuksen parvekkeella Nicolae Ceaușescu piti kuuluisan viimeisen puheensa, jonka jälkeen hänet pian pidätettiin ja teloitettiin. 21.12.1989 pidetty puhe päätti diktaattorin vuonna 1965 alkaneen valtakauden, jonka aikana maa eristäytyi paitsi lännestä myös muista sosialistisista maista. Romanian sosialismin vuosista voi katsoa lyhyen videon YouTubesta.

Talossa ja parvekkeessaparveke, jolla Nicolae Ceausescu piti viimeisen puheensa ei sinänsä ole paljon näkemistä, mutta aukiolla on kaikenlaista muutakin. Talon edustalla on patsaita ja muistomerkkejä, joista uusin on “Jälleensyntymisen muistomerkki”Jälleensyntymisen muistomerkki (Memorialul Renaşterii), jota paikalliset ovat kylläkin pitäneet naurettavana ja jolle on annettu lempinimeksi “peruna”.

Lähes vastapäätä perunaa sijaitsee kaunis ortodoksikirkko eli “Kretzulescu”Kretzulescu, joka on peräisin 1720-luvulta ja jonka vieressä olevalla terassilla on parikin mukavaa terassia, joilla voi ottaa kahvia tai mehua ja nauttia alueen tunnelmasta.

Calea Victoriei on pitkä monumentaalinen katu, jolla on monta eri vaihetta ja jonka varrella on kaikenlaista, yleensä normaalia hienompaa. Sen varrella olevat ravintolat, kaupat ja hotellit ovat hienoja ja kalliita, ja kadulla on aivan toisenlaista tunnelmaa kuin muilla kaupungin kaduilla. Sen varrella voi tietenkin yöpyä, mutta muulloin kuin viikonloppuisin ja loma-aikoihin se on liikenteeltäänCalea Victoriein liikennettä melko vilkas katu eikä mikään kaikkein miellyttävin paikka.

Kansojen palatsi
Kaupungin kuuluisin rakennus on Kansojen palatsi.

Kansojen palatsi ja Bulevardul Unirii

Bukarestin ja Romanian suurin ja tunnetuin rakennus, joka on maailman toiseksi suurin rakennus, on Kansojen palatsi (Casa Poporului), joka on aina tunnettu monella eri nimellä. Sen alkuperäinen nimi oli “Kansan talo” ja nykyään se tunnetaan nimellä “Palatul Parlamentului”, joka on suomeksi “Romanian parlamenttitalo” (engl. Palace of the Parliament).

suihkulähde
Palatsin edessä olevan valtakadun eli Bulerdul Uniriin näkyvimmät koristeet ovat lukuisat suihkulähteet.

Palatsia alettiin rakentaa vuonna 1984, ja sen 12 kerroksessa on 1100 huonetta, joiden koko yhteensä on 365 000 neliötä. Rakennuksessa toimii nykyään Romanian parlamentti, mutta valtaosa siitä on tyhjillään, sillä alun perinkin vain 400 huonetta oli käytössä. Palatsin alapuolella on ydinsodan kestävä bunkkeri, jonka puolitoista metriä paksut betoniseinät eivät päästä läpi ydinlaskeumia.

Palatsin julkisivu on 270 metriä leveä, eikä sen ympäri kannata kävellä, sillä matka on pitkä ja puuduttava. Harmillisesti palatsin edustalla on kesällä usein jotakin ohjelmaa, niin että sille ei välttämättä pääse katsomaan rakennusta kunnolla, mutta rakennukseen voi mennä lähemminkin tutustumaan. Kävelymatkaa tietenkin on melkoisesti jo portilta rakennukselle, mutta sen joihinkin tiloihin voi tutustua opastetulla kierroksella, joka maksaa 25 leutä. Rakennukseen voi mennä klo 10–16, mutta kierrosta voi joutua odottelemaan, henkilökortti tai passi on oltava mukana ja on aikoja, jolloin palatsiin ei pääsekään sisään.

Yksi edullinen tapa nähdä ainakin osia rakennuksen sisuksesta on mennä sen vasemmassa siivessä [kartalla] olevaan nykytaiteen museoonmuseoon, joka tunnetaan lyhenteellä MNAC. Se on avoinna ke–su klo 12–20, ja lippu aikuisilta maksaa 10 leutä. Se on uuden ei-esittävän taiteen museo, jossa on kaikenlaista ihmeellistä taidetta, mutta siellä on myös ilmastointi ja kahvila, joissa voi vilvoitella. Museolle on portiltakin kävelymatkaa ja palatsin ympäristö on osin huonossa kunnossa, ja paikalle voi olla kaikkein paras porhaltaa taksilla.

Palatsin edessä oleva valtakatu eli Bulerdul UniriiBulerdul Unirii on vaikutuksen tekevä mutta pituutensa ja yleisluonteensa takia vähän vaikeasti lähestyttävissä. Siihen ei voi muutamaa katsetta enempää tutustua, mutta se on täysin toisenlainen katu kuin mitä yleensä tulee vastaan. Sen näkyvimmät koristeet ovat lukuisat suihkulähteet, jotka huipentuvat Piaţa Unirii -aukiollaPiata Unirii. Kadun keskivaiheilla oleva aukio on vanhankaupungin vieressä, ja sillä oleskeleva voi kävellä palatsille 20–30 minuutissa. Koko tämä alue kärsi valtavia vaurioita vuoden 1977 maanjäristyksessä, mistä syystä sekä palatsi että bulevardi tänne rakennettiin, ja koko katu on 3,5 kilometrin pituinen.

Parcul Herastrau
Parcul Herăstrau on hyvä paikka vilvoitella kesäkuumalla, ja samalla voi tutustua Bukarestin laitaosiin.

Parcul Herăstrau, Piața Presei Libere ja riemukaari

Jos Bukarestissa on kesäkuumalla ja haluaa vähän paitsi vilvoitella ja myös tutustua Bukarestin laitaosiin, kannattaa vierailla puistossa nimeltään Parcul Herăstrau. Sinne pääsee melko vaivattomasti kulkemalla metrolla asemalle nimeltään Avitorilor, jolta voi sitten kävellä ja tutustua puistoon oman mielen mukaan. Puistossa on terasseja, joilla voi syödä ja juoda, ja sen halki voi mennä laivoillalaivoilla, mutta kyytiin päästäkseen täytyy kävellä järven rannalle, joka on melko kaukana metroasemasta. Järven rannalla on kuitenkin paljon terasseja ja muuta mielenkiintoista, ja rannalla onkin kaikkein parasta tunnelmaa ja helteellä viileintä.

Soutuveneitä, joita voi vuokrata
Parcul Herăstraun järvellä voi soudella vuokrasoutuveneellä.

Järvessä voi myös soudella [kartalla], ja puiston joka osassa on kaikenlaista erikoista ja huomion arvoista. Siellä voi tietenkin vuokrapyörällä nähdä eniten lyhyessä ajassa. Paljon nähtävää, ravintoloita ja yökerhokin on juuri venelaiturien vieressä, Piața Presei -aukion lähellä, jonne pääsee raitiovaunuilla ja busseilla.

Aukion tuntumassa on vilkasta liikekeskuksen tunnelmaa, ja kaikkein parhaimmillaan suuret rakennukset ovat Piața Presei Libere -aukion vieressä, missä on esimerkiksi tutunoloinen Casa Presei Libere Casa Presei Libere .

Puistossa ja sen lähialueilla hortoilu kuitenkin vie paljon aikaa ja energiaa, ja kenties helpompi on puiston lisäksi tutustua yhteen monista Bukarestin ihmeellisyyksistä, eli riemukaareen (Arcul de Triumf)kuvaArcul de Triumf ] [kartalla]. Riemukaaren ympäristö ei ole mikään kaikkein miellyttävin, sillä siinä liikkuu paljon autoja, mutta sen huipulle voi nousta hissillä näköaloja katsomaan.

Lisää asiaa nähtävyyksistä:

In Your Pocket esittelee nähtävyyksiä.

Like a Local esittelee kaikenlaista nähtävää.

Nähtävyyskierrokset:

Koska Bukarest on valtava kaupunki, jossa kaiken lisäksi on kesäisin hyvin kuuma, on se kaupunki, jossa kenties kannattaa osallistua jonkinlaiselle nähtävyyskierrokselle. Kaupungissa on vuosien varrella ollut paljon erilaisia busseja, jotka kiertelevät nähtävyyksiä ja kuuluisia paikkoja, ja yksi perinteisimpiä, parhaita ja yksinkertaisimpia on Harta Turin hop onhop off -tyylinen bussikierros.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/05

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti