Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Chiang Mai
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Talat Warorot
Talat Warorotin kauppahallissa on kuumina keskipäivinä mukavan viileää, ja siellä myydään kaikkea mahdollista, mutta eniten tyypillisiä paikallisia ruokia ja herkkuja.

Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat

Valuutta, pankkiautomaatit, maksukortit ja rahanvaihto

Thaimaan valuutta on Thai Baht eli THB, ja sen kurssin lähiaikojen kehityksineen voi katsoa vaikka X-ratesta.

Chiang Maissa on valtavasti pankkiautomaatteja, eikä niiden löytäminen tai käyttäminen tuota ongelmia. Huono asia Thaimaassa on se, että automaatista tai kortista riippumatta jokaisesta nostosta otetaan 220 bahtia lisämaksua, joten nostojen kannattaa olla suuria.

Yksi tapa säästää ja varmistaa, että mukana on aina käteistä, on ottaa euroja mukaan sen verran kuin ajattelee matkalla kuluvan. Niitä voi sitten vaihtaa jo lentoasemalla, joskin kannattaa varmistaa, ettei palkkiota oteta. Tärkeää on myös varmistaa, että rahanvaihtopiste näyttää molemmat kurssit ja että kurssi ei suuresti poikkea päivän kurssista. Tärkeä on myös yrittää löytää piste, jossa osto- ja myyntikurssi ovat lähellä toisiaan. Monessa rahanvaihtopisteessä suurista seteleistä, joihin lasketaan ainakin 100 euron mutta usein myös 50 euron setelit, saa paremman kurssin kuin pienemmistä seteleistä. Rahaa vaihtaessa mukana pitää olla passi, passin kopio tai EU-henkilökortti.

Maksukortit eivät käy kovin hyvin missäänpäin Thaimaata, eikä Chiang Maissakaan paljon korttia heilutella. Sellaiset liikkeet kuin 7-Eleven ja muut modernit valintamyymälät ottavat vastaan kortteja, mutta joissain paikoissa minimimaksu on 300 ja joissain pienissä liikkeissä maksimisumma on 3000 bahtia.

Ostokset

Chiang Mai on loistava paikka sekä katsella että tehdä ostoksia. Siellä ostoksia voi tehdä toreilla, vanhankaupungin putiikeissa ja kiinalaisen kaupunginosan kauppahallissa. Myös vanhankaupungin ja kiinalaisen kaupunginosan (Chinatown) välillä kulkeva katu on liikkeiltään hyvä.

Chiang Maista voi ostella tyypillisiä paikallisia käsitöitä, erilaisia thaimaalaisia tuotteita, joista monet ovat luomua tai täysin luonnollisista materiaaleista valmistettuja ja paljon kaikenlaista muuta. Lääkkeet ja muut apteekista saatavat tuotteet ovat Thaimaassa eräissä maailman edullisimmissa hinnoissa, ja myös optikkoliikkeistä saatavat tuotteet ovat edullisia. Jos haluaa ostella merkkituotteita eli brändejä, kannattaa niitä ostaa vain alan liikkeistä. Esimerkiksi muualla kuin optikkoliikkeissä myytävät aurinkolasit, jotka ovat kuuluisaa merkkiä, eivät ole aitoja.

Torit ja kauppahallit

Torit ovat Chiang Maissa erinomaisia, ja niitä on monessa paikassa.

Lauantai- ja sunnuntai-iltaisin aivan vanhankaupungin keskellä [kartalla] pidetään klo 16–17 alkavat iltatorit. Niillä voi tehdä monenmoisia ostoksia, ja niiden tarjontaan kuuluvat myös ruoat, juomat ja ajanvietteet, etenkin hieronta.

Päivisin eri puolilla Chiang Maita on toreja, joilta saa lähinnä elintarvikkeita ja jotka iltaisin muuttuvat ruokia myyviksi toreiksi. Niitä on useita, ja esimerkiksi Talat Pratu ja Talat SomphetTalat Somphet [kartalla] ovat paikkoja, joissa on helppo käydä.

Kaikkein monipuolisin ja värikkäin ostospaikka on Talat WarorotTalat Warorot [kartalla], joka on kiinalaisen kaupunginosan alueella. Sinne kuljetaan Chang Moi -katua [kartalla] pitkin, ja lähelle kauppahallia tietää päässeensä kun ohittaa kiinalaisen portin. Kauppahallissa on kuumina keskipäivinä mukavan viileää, ja siellä myydään kaikkea mahdollista, mutta eniten tyypillisiä paikallisia ruokia ja herkkuja. Kauppahallissa voi myös syödä tai juoda jotakin, ja se on paikka, jossa monet viihtyvät tuntitolkulla. Myös Chang Moi on hyvä ostoskatu, mutta monet sen liikkeet ovat thaimaalaiseen tyyliin keskiviikkoisin suljettuja.

Lähellä Talat Warorotia on myös päivittäin klo 18–24 pidettävä iltatori ja kauppahalli (Night Bazaar) [kartalla]. Se on erinomainen paikka matkamuistoille, käsitöille ja kaikenlaiselle alueelle tyypilliselle.

Muut elintarvikeliikkeet

Thaimaan kaupunkien keskustoissa on melko vähän valintamyymälöitä, ja sellaiset liikkeet kuin Tesco Lotus ja 7-Eleven ovatkin paikkoja, joista haetaan olutta, viinoja, tupakkaa, karkkia, pähkinöitä, vettä ja monia muita tuotteita, kuten myös vatsalääkkeitä, aurinkorasvaa, aurinkolaseja ja hyttysmyrkkyä, jota kannattaa ostaa suihkepullossa.

Monen tällaisen liikkeen edustalla on pankkiautomaatti, ja nämä ovat myös liikkeitä, joissa maksukortit käyvät.

Liikkeiden löytäminen ei tuota ongelmia, sillä niitä on monessa paikassa, ja esimerkiksi Chang Moi -kadun kulmauksen tienoilla on niitä, kuten myös useita apteekkeja.

Monet näistä liikkeistä ovat ympäri vuorokauden avoinna, mutta alkoholia niissä myydään vain klo 11–14 ja klo 17–24.

Lisää asiaa ostoksista:

Whats up Chiang Mai kertoo ostoksista.

Ruokakojuja iltatorilla
Iltatorit, joita ilmestyy päivisin pidettävien torien paikoille, ovat hinta-laatusuhteeltaan parhaita paikkoja syödä.

Ruoat ja ravintolat

Chiang Maissa on paljon ravintoloita, joista saa monenmoisia ruokia. Pääosassa ovat pohjoisthaimaalaiset ruoat, joista monessa on etenkin sikaa, ja myös kana on hyvin suosittu aines. Chiang Maissa on kuitenkin myös eräät maan parhaat kasvisruoat, ja monista ruoista on siellä monessa paikassa kasvisversioita ja tofua käytetään monenmoisissa ruoissa. Ulkomaisista ruoista burmalaiset ruoat ovat kokeilemisen arvoisia ja kenties tasokkaimpia ovat intialaiset ruoat. Länsimaiset ruoat, joiden huippua edustavat melko onnettomat pitsat, monessa paikassa tarjottavat hampurilaiset ja englantilaiset aamiaiset, kannattaa Chiang Maissa unohtaa, mutta jos niitä haluaa on niitä paljon tarjolla, joskin ne ovat järjestään ylihintaisia.

Talat Warorot -kauppahallin food court
Päiväsaikaan huokeahintainen ja autenttinen paikka ruokailla on Talat Warorotin kauppahalli.

Torit ja kauppahallit

Thaimaalaisia tai etenkään pohjoisthaimaalaisia ruokia ei tarvitse erikseen etsiskellä, vaan niitä tulee koko ajan vastaan. Viikonlopun iltatorit ovat erinomaisia paikkoja maistella erilaisia ruokia välipalatyylisesti, ja päivittäin pidettävät iltatorit, joita ilmestyy päivisin pidettävien torien paikoille, ovat hinta-laatusuhteeltaan parhaita paikkoja syödä. Monilla iltatoreilla on kasvisruokia, mutta myös erilaisia lihoja, joista tyypillisimpiä ovat sikaa ja kanaa sisältävät, on runsaasti tarjolla. Kaloja, joita usein grillataan, ja mereneläviä on myös tarjolla, joskaan ei aivan yhtä paljon kuin etelässä olevilla rantalomapaikoilla.

Päiväsaikaan huokeahintainen ja autenttinen paikka ruokailla on Talat Warorotin kauppahalli [kartalla], jonka pohjakerroksessa on tyypillisiä paikallisia ruokia. Hyviä päivittäisiä iltatoreja ovat Talat Pratu ja Talat Somphet [kartalla], mutta muitakin keskustassa on, ja ne ovat usein vanhaakaupunkia ympäröivillä kaduilla.

Edulliset ravintolat

Päivisin paljon edullisia mutta erinomaisia ravintoloita, joissa voi syödä huokeahintaisen aamiaisenkin, on Talat Somphetin vieressä olevalla kadulla (Moon Muang) [kartalla]. Etenkin Soi 6:n vieressä on muutama yksinkertainen mutta tasokas ja kielitaitoinen paikka, joissa paikallisetkin syövät. Esimerkiksi Sompetch Kitchen tarjoaa aterioita 50–80 bahtilla, kuten myös mehuja ja olutta.

Soi 6 [kartalla] on katu, joka on osin turistirysä, mutta yhdessä Soi 7:n ja niiden sivukatujen kanssa se on pääosin vilkkaassa Chiang Maissa todellinen keidas. Kujien varrella on ravintoloita, joista osa myy ruokia vegaaneille, ja alueelta saa myös erinomaisia juomia teestä mehuihin ja väkevämpiin. Tämä on rauhallinen paikka, jossa on myös hotelleja ja majataloja, ja siellä pääsee hetkessä eroon muun vanhankaupungin pölyisestä vilkkaudesta. Alueella on myös paljon erilaisia liikkeitä, jotka myyvät alueen luonteeseen sopivaa hipahtavaa tavaraa.

Gar Jii Gai -annos
Yksi burmalaisen keittiön kulmakiviä on wokissa paistettu Gar Jii Gai, jota on sekä kasvisversiona että lihalla höystettynä.

Muualta peräisin olevat ruoat

Burmalaisia ruokia voi syödä ravintolassa nimeltään The Swan [kartalla]. Se on lähellä Chang Moi -kadun kulmausta, ja siellä on ruokia sekä kasvissyöjille että liharuokien ystäville. Ravintola on jonkin verran kalliimpi kuin normaalit ravintolat, mutta ruoat ovat erinomaisia. Yksi burmalaisen keittiön kulmakiviä on wokissa paistettu Gar Jii Gai, jota on sekä kasvisversiona että lihalla höystettynä. Ravintola sijaitsee vilkkaan kadun varrella mutta sen perällä oleva sisäpiha on rauhallinen paikka nauttia lounas tai illallinen.

Intialaisia ravintoloita ei Chiang Main vanhassakaupungissa ole yhtä paljon kuin etelän rantalomapaikoissa. Kaksi varsin hyvää intialaista ravintolaa on eräänlaisen yöelämän keskuksen vieressä [kartalla], Ravithi Roadin varrella, ja niistä saa myös kasvisruokia. Intialaisten aterioiden kuningas on thali eli lautanen, jolla on eri ruokia ja kastikkeita, ja sellainen on saatavana sekä kasvisversiona että lihan kanssa. Ravintoloista New Delhi on kalliimpi ja tasokkaampi, mutta toinenkin on aivan kelvollinen ja kasvis-thalin saa 130 bahtilla.

Jos haluaa länsimaista ruokaa, on Ratvithi Road yksi pääkatuja, mutta niitä tulee vastaan monessa muussakin paikassa. Huomionarvoinen seikka on se, että aamiaisia myydään monessa paikassa, kuten Moon Muangin varrella, mutta ne ovat täysin ylihintaisia. Jos haluaa kohtuuhintaisen aamiaisen, kannattaa jatkaa Moon Muangia niin kauan, että vastaan tulee Talat Somphatin vieressä olevia ravintoloita, kuten Sompetch Kitchen.

Lisää asiaa ruoista ja ravintoloista:

Chiang Mai Bangkok esittelee mielestään kaupungin parhaita ravintoloita.

Eater.com esittelee mielestään Chiang Main 14 parasta ravintolaa.

Happy Cow esittelee kasvisruokia tarjoavia ravintoloita.

Tapahtumat

Chiang Maissa on muutama tapahtuma, jotka tuovat sinne normaalia enemmän vierailijoita. Vaikka tapahtumat eivät kiinnostaisi, kannattaa niiden aikaan kaupunkiin matkustavan tehdä majapaikkavaraukset hyvissä ajoin etukäteen tai sitten miettiä jotakin toista ajankohtaa, jolloin tilaa on enemmän.

Matkustuskauden ensimmäinen suuri tapahtuma on muutenkin vilkkaan vuodenvaihteen ympärillä 10 vuorokauden ajan pidettävät talvikarkelot. Paikalla on esiintyjiä, ruokakojuja ja kaikenlaista muuta. Tapahtumat pidetään taide- ja kulttuurikeskuksessa (Chiang Mai City Arts & Cultural Center) [kartalla], jossa on muitakin tapahtumia. Siellä esimerkiksi on joulukuun puolivälin tienoilla joinain vuosina muotimessut.

Kiinalainen uusivuosi on koko alueella suuri tapahtuma, ja pääasia tämän tammikuun lopussa tai helmikuun alussa pidettävän juhlan aikaan on se, ettei yritä matkustaa minnekään. Kaikki liikennevälineet ovat tupaten täynnä, ja muutenkin teillä ja asemilla on levotonta. Tapahtuman aikana kaupunki saa kiinalaisia lyhtyjä ja muuta vastaavaa rekvisiittaa, ja tarjolla on tietenkin ruokia ja leijonatansseja.

Kauden kolmas ja oikeastaan viimeinen tapahtuma on helmikuun alkupuolen kukkafestivaali. Kolmen päivän aikana esillä on valtavat määrät kukkia, ja tapahtumaan kuuluvat myös erilaiset esitykset ja paraatit.

Chiang Mai City Life esittelee mitä erilaisimpia tapahtumia, joista monet ovat länsimaalaisille suunnattuja ja täysin kaupallisia.

Ratvithi
Vanhassakaupungissa etenkin Ratvithi on katu, jolla on paljon baareja.

Yöelämä

Chiang Mai on Thaimaan sisämaan yöelämän keskus, ja siellä on mahdollista viihtyä baareissa ja juhlia rankastikin. Kaupungissa on paljon baareja, joissa on mahdollista juoda olutta melko edullisesti, etenkin klo 17–19 esiintyvien happy hour -tarjousten aikaan (65–90 bahtia iso olut). Joissain baareissa on elävää musiikkia ja muuta ohjelmaa, mutta pääosin Chiang Main yöelämä on melko siistiä. Erilaisia lieveilmiöitä kuten baarityttöjä ja ladyboyta siellä on huomattavasti vähemmän kuin etelän lomakohteissa.

Juomista olut on suosittua, ja paikalliset oluet Chang ja Leo on yleisimpiä. Monessa paikassa hinta-laatusuhteeltaan paras on 0,62 litran pullo 5 % olutta, ja monet paikat esittelevät tarjontaansa ulkopuolella. Chiang Maissa viini on täysin ylihintaista mutta erilaiset koktailit ovat kohtuullisissa hinnoissa.

Chiang Maissa on muutama alue, joilla on normaalia enemmän baareja ja muita illanviettopaikkoja.

Vanhassakaupungissa etenkin Ratvithi [kartalla] on katu, jolla on paljon baareja. Erityisen äänekästä juhlintaa on etenkin viikonloppuisin luvassa Zoe in Yellow -baarissa ja parissa muussa paikassa, jotka ovat sen vieressä. Paikat ovat intialaisten ravintoloiden takana, ja ne avautuvat klo 17 alkaen. Kadun varrella on myös lukuisia länsimaistyylisiä pubeja, kuten irkkupubi, ja lisää baareja on kulman takana Moon Muang -kadulla. Jos majapaikka on sen lähellä, on se paras alue illanvietolle.

Toinen vanhankaupungin alue, jolla on normaalia enemmän baareja, on katu nimeltään Ratchapakhinai [kartalla]. Sen varrella on erilaisia illanviettopaikkoja, joissa on happy hour -tarjouksia, ja jos majapaikka on tällä alueella, on se hyvä kohde muutamalle drinkille.

Pingjoen rannat [kartalla] ovat kaupungin kuuluisimpia ja hohdokkaimpia viettää iltaa. Siellä esimerkiksi baarit Riverside ja Good View ovat paikkoja, joissa on mukavaa tunnelmaa iltaisin. Joenrannan parhaat illanviettopaikat ovat lähellä kiinalaista kaupunginosaa ja iltabasaaria.

Chiang Mai Bangkok kertoo yöelämästä ja listaa baareja.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/12

Muutettu: 24.5.2020  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti