Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Chiang Mai
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Pariskunta ravintolan terassilla
Punaiset avolavat (Song Thaew, Songtaew) ovat sekä busseja että takseja. Ne liikkuvat ympäri kaupunkia tiettyjä reittejä pitkin, mutta sellaisen voi myös ottaa itselleen kokonaan charter-tyylisesti.

Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit

Perheen kanssa Chiang Maissa

Chiang Mai on paljon parempi vierailupaikka perheille kuin Bangkok, mutta se ei välttämättä ole paras paikka pienten, alle kouluikäisten lasten kanssa. Sinne voi matkustaa ja sinne matkustetaankin pienten lasten kanssa, mutta siinä tapauksessa kannattaa tutustua tarjontaan etukäteen ja etsiä jonkin verran vierailupaikkoja, sillä Chiang Main ydin on aikuismainen paikka, joka on vilkas ja laaja alue.

Chiang Maista kannattaa varata hotelli, jossa on uima-allas, sillä se on kuumassa kaupungissa mukava paikka viettää aikaa etenkin iltapäivän kuumina tunteina.

Liikkumiseen voi käyttää punaisia lava-autoja, jolloin hinnasta neuvotellaan kuskin kanssa, mutta suosittu on myös GrabTaxi, jonka sovellus kannattaa ladata puhelimelle.

Hyvä vierailupaikka perheille on norsuja inhimillisesti mutta mielenkiintoisesti esittelevä Patara Elephant Farm [kartalla]. Se on hintava vierailupaikka, mutta jos sinne haluaa mennä, kannattaa varaus tehdä etukäteen verkkosivuilla. Erilaisia mahdollisuuksia on paljon, ja Chiang Maissa on sellainen ilmasto, että talvisin aamupäivisin on huomattavasti mukavammat olosuhteet kuin kuuman iltapäivän aikaan.

Huomattavasti edullisempi vierailupaikka on Chiang Main eläintarha [kartalla], eli Chiang Mai Zoo. Sinne kannattaa mennä verkkosivuilla mainittujen esitysten aikaan, ja aamupäivä on mukavampi ajankohta eläintarhareissulle kuin keski- tai iltapäivä.

Teinien kanssa hyvä vierailupaikka myös iltapäivisin on Grand Canyon Water Park eli vesipuisto [kartalla]. Se ei ole mikään aivan tavallinen vesipuisto, vaan siellä on kaikenlaisia ajanvietteitä, ja se on paljon monipuolisempi paikka kuin eurooppalaiset vesipuistot.

Muita retkimahdollisuuksia voi katsella kaikkialla vanhassakaupungissa olevissa matkatoimistoissa, joissa on satoja erilaisia esitteitä mitä erilaisimmista vierailupaikoista ja ajanvietteistä.

Joitain perheille erityisen hyvin soveltuvia vierailupaikkoja ja ajanvietteitä esitellään sivuilla Chiang Mai Bangkok.

Liikkuminen paikasta toiseen

Chiang Mai ei ole mikään suuri metropoli, mutta siellä on pitkät välimatkat, joita hankaloittavat keskipäivän polttava aurinko ja liikenne, jonka takia teiden ylittäminen on ajoittain tuskallista. Liikennettä on aamusta iltaan, mutta erityisen paljon liikennettä on vanhankaupungin kaduilla alkuillasta. Viikonloppuisin, jolloin monet kadut valtaavat iltatorit, liikennettä ei ole yhtä paljon, ja lauantai- ja sunnuntai-illat aina noin klo 17 eteenpäin ovat siinä mielessä mukavia aikoja kävellä paikasta toiseen.

Bussit, tuk-tukit ja avolavat

Chiang Maissa kulkee busseja, mutta ne kannattaa jättää väliin, sillä niiden reittien tutustumiseen kuluu kallista aikaa. Jos Chiang Maissa viettää viikon tai pidempäänkin, voi eri vanhankaupungin porteilta kulkevien bussien liikkeisiin tutustua, mutta liikkuminen on Chiang Maissa hidasta ja erityisen hidasta se on bussilla.

Chiang Maissa näkyy paljon tuk-tukeja ja punaisia avovaloja. Tuk-tuk -kuskit ovat aina kyytiläisiä etsimässä, mutta heidän hintansa ovat korkeita eikä tuk-tukiin kannata turvautua kuin hätätapauksessa.

Punaiset avolavat (Song Thaew, Songtaew) ovat sekä busseja että takseja. Ne liikkuvat ympäri kaupunkia tiettyjä reittejä pitkin, ja asiaan vihkiytyneet voivat paikallisten kanssa liikkua niillä kohtuuhinnoin mutta kovin hitaasti. Itselleen sellaisen charter-tyylisesti kokonaan ottava pääsee nopeasti ja ainakin muutama ihminen kohtuuhinnalla sinne minne haluaa.

Avolavat toimivat myös takseina, jolloin ne odottelevat kyytejä etenkin vanhankaupungin ja turistien suosimien paikkojen kulmauksissa. Avolavat ovat hyviä esimerkiksi perheille tai porukoille, ja niiden kuskien kanssa neuvotellaan matkan hinta. Ne eivät aluksi ole kovin edullisia, mutta hintaa saa hilattua alaspäin ja porukoille hinnat ovat kohtuullisia. Avolavan voivat hyvin ottaa itselleen myös yksittäiset ihmiset ja pariskunnat, ja tällöinkin hinta neuvotellaan etukäteen.

Taksi ja GrabTaxi

Chiang Maissa on takseja, joita näkyy eniten sellaisissa paikoissa kuin rautatie- ja linja-autoasemilla. Matka vanhaankaupunkiin maksaa molemmista suurin piirtein 150 bahtia. Kiinteä hinta sovitaan aina etukäteen, ja vaikka taksiyhtiön nimi on ”Taxi Meter” eivät kuskit koskaan suostu laittamaan mittaria päälle. Yleensä se, jonka kanssa neuvotellaan hinnasta, ei ole kuski vaan homman päällikkö, joka ottaa ensin tarkasti selville minne ollaan menossa ja kertoo sitten tarkan hinnan.

Hotellit eivät mielellään hälytä takseja paikalle, vaan he käyttävät GrabTaxia. Sillä matka vanhankaupungin ja linja-autoaseman välillä maksaa alle 100 bahtia, ja sillä voi siirtyä parin kolmen kilometrin matkan alle kahdella eurolla. Sovellus kannattaa ladata puhelimeen tai tabletille jo ennen Chiang Maihin saapumista, mutta joissain tapauksissa voi olla parempi, että antaa esimerkiksi hotellin henkilökunnan hoitaa varauksen.

Mopo- ja skootterivuokraamo
Chiang Maissa vuokrataan pyöriä, skoottereita, autoja ja muitakin menopelejä, mutta se ei ole sopiva paikka opetella niillä ajamista.

Menopelin vuokraaminen

Chiang Maissa vuokrataan pyöriä, skoottereita, autoja ja muitakin menopelejä.

Pyörä sopii joillekin, mutta Chiang Mai on vilkas paikka, jossa aurinko porottaa kuumasti aamusta iltaan. Pyörän voi saada vuokralle reilulla eurolla lähes mistä tahansa mutta jotkut majapaikat voivat antaa sellaisen vuokralle ilmaiseksikin.

Skootterilla voivat ajella ne, jotka ovat ennenkin ajelleet, ja nekin ovat varsin kohtuullisissa hinnoissa (yleensä 200 bahtia päivä plus bensat). Chiang Mai on melko vilkas paikka, eikä siellä kannata opetella skootterilla, mopolla tai moottoripyörällä ajamista.

Auto on pölyisessä Chiang Maissa miellyttävämpi kulkuneuvo kuin skootteri, mutta siellä on paljon kaoottista liikennettä. Vanha totuus on myös se, että tässä muuten kovin ystävällisessä maassa ratin taakse siirtyvästä paljastuu uusia piirteitä, eikä Thaimaan teillä saa luottaa kehenkään eikä kannata olettaa kenenkään toimivan tietyllä tavalla. Auton saa äärimmäisen helposti vuokralle vanhastakaupungista ja monesta muustakin paikasta, usein samasta paikasta kuin skootterin.

Lisää asiaa liikkumisesta:

Chiang Mai Bangkok kertoo jonkin verran liikkumisesta paikasta toiseen.

Siirtyminen lentoasemalta ja muilta asemilta muualle kaupunkiin

Kaikilta asemilta on helppo monin eri tavoin siirtyä muualle kaupunkiin ja etenkin vanhaankaupunkiin.

Lentoasema

Chiang Mai International Airport [kartalla] eli CMX on melko lähellä keskustaa. Sieltä on kaikkein helpoin siirtyä muualle kaupunkiin virallisella taksilla, joita siellä on aina kymmenittäin. Hinnat ovat kiinteitä ja sovitaan etukäteen, ja matka ytimeen maksaa 150–200 bahtia.

Lentoaseman ja ytimen väliä kulkee myös bussilinja 3, mutta sitä ei voi suositella kuin niille, jotka tuntevat jo ennestään kaupunkia tai joiden majapaikka on aivan bussin reitin varrella. Bussi kulkee vanhankaupungin läpi ja käy sen eri porteilla.

Linja-autoasemat

Chiang Maissa on periaatteessa kaksi linja-autoasemaa, mutta lähellä vanhaakaupunkia sijaitsevalle asemalle (Chiang Mai Bus Terminal # 1) [kartalla] saapuu vain busseja Chiang Maista pohjoiseen olevilta alueilta. Jos sinne saapuu, voi sieltä kävellä joihinkin paikkoihin mutta sieltä kannattaa siirtyä muualle taksilla tai tuk-tukilla.

Yöjunassa
Chiang Maihin voi saapua junalla Bangkokista, ja ilmastoitu toisen luokan makuupaikka junassa on varsin hyvä.

Pääasiallinen bussiasema [kartalla], jota usein kutsutaan nimellä Arcade tai Bus Terminal # 2 ja joka paikallisten suussa on ”big bus station”, on laaja paikka. Siellä on virallisia takseja, joilla siirtyminen ytimeen maksaa noin 150 bahtia. Sieltä voi siirtyä myös avolavalla muualle ja linja-autoja sieltä liikkuu ytimeen, mutta ne ovat hitaita ja niitä voi joutua odottelemaan.

Jos lähtee Chiang Maista bussilla muualle, kannattaa tilata joko hotellin välityksellä tai omalla sovelluksella GrabTaxi. Paikalle kannattaa mennä hyvissä ajoin, sillä asemalla on monta rakennusta ja oikean lippukassan löytämiseen voi kulua tovi. Aseman ja ytimen välillä on 15–20 minuutin ajomatka.

Rautatieasema

Chiang Maihin voi saapua junalla Bangkokista, ja matkan varrella on erilaisia kaupunkeja kuten Ayuatthaya, Phitsanulok ja Lampang, joista voi myös siirtyä Chiang Maihin junalla. Yöjunat ovat parhaita, sillä muualta kuin Lampangista on pitkä matka, ja lippu kannattaa ostaa ainakin viikko pari etukäteen, sillä junat ovat usein täynnä. Lipun voi ostaa miltä tahansa Thaimaan rautatieasemalta, ja mukana pitää olla passi. Ilmastoitu toisen luokan makuupaikka on varsin hyvä, mutta pohjoiseen menevissä junissa ei talvella ole öisin niin kuuma, että ilmastointi olisi välttämätön, vaan voi hyvin matkustaa myös toisen luokan tuulettimilla varustetuissa makuuosastossa.

Jos Bangkokista haluaa siirtyä junalla Chiang Maihin, voi tutustua reitteihin ja aikatauluihin Thaimaan rautateiden sivuilla. Teoriassa lippuja voi varata verkkosivujen kautta, mutta käytännössä se voi olla hankalaa tai jopa mahdotonta.

Jos haluaa ehdottomasti varata junalipun jo Suomessa ja varmistaa, ettei juna ole täynnä, voi käyttää ulkopuolista toimijaa, joihin kuuluu Thailand Trains.

Chiang Main rautatieasema [kartalla] tuntuu kartalla olevan melko lähellä ydintä mutta käytännössä sieltä kannattaa siirtyä muualle kaupunkiin virallisella taksilla, jolloin etukäteen sovittu hinta on 150–200 bahtia.

Paikallista menoa

Omatoimimatkat ja järjestetyt matkat

Matkatoimistot järjestävät edelleen huonosti matkoja Chiang Maihin, ja se onkin hyvä omatoimikohde. Omatoimimatkailija voi esimerkiksi yhdistää Bangkokin ja Chiang Main, ja Chiang Maihin voi lentää monesta muustakin Thaimaan kolkasta. Chiang Maihin voi myös matkustaa vain itsestään, ja sinne on Suomesta välilaskullisia lentoja.

Omatoimisesti tehtävät matkat

Finnair lentää talvisin Helsingistä Chiang Maihin, ja matkaan voi lähteä muistakin Suomen suurista kaupungeista. Konetta vaihdetaan Bangkokissa, ja matkojen hinnat vaihtelevat sen mukaan, koska lähtee. Erityisen kallis ajankohta on joululoma, ja suurin piirtein joulukuun puolivälistä tammikuun puoliväliin on kalliimpaa kuin muulloin.

Jos haluaa lentää Finnairia edullisemmin, voi hyvin vain lentää Bangkokiin ja jatkaa sieltä matkaa Chiang Maihin. Bangkokista on helppo siirtyä viitoitettua reittiä pitkin Chiang Maihin suuntaaviin koneisiin, ja kaikkein helpointa on mennä suoraan Chiang Maihin.

Helsingistä Bangkokiin lentävät välilaskullisia lentoja esimerkiksi Aeroflot, Norwegian ja Qatar Airways. Aeroflotin lennot ovat hinta-laatusuhteeltaan parhaita, ja ne lentävät Moskovan kautta mutta mitään viisumia ei silti tarvita. Norwegianin lennot ovat siitä huonoja, että ne lentävät ensin johonkin toiseen Pohjolan pääkaupunkiin, jolloin matka kestää normaalia pidempään.

Bangkokista voi lentää Chiang Maihin paikallisilla lentoyhtiöillä, joita ovat esimerkiksi Air Asia, Bangkok Airlines ja Viet Jet Air.

Lisää lentoja niin Helsingistä Bangkokiin kuin Bangkokista Chiang Maihin voi katsella Skyscannerista. Lentoaika Bangkokin ja Chiang Main välillä on tunti ja 20 minuuttia.

Järjestetyt matkat

Finnair Holidays järjestää nykyään pakettimatkoja Chiang Maihin. Matkalle pääsee viikoksi vähän alle tonnilla, ja matkat tehdään Finnairin lennoilla, joilla on yksi pysähdys ja joihin kuluu 13–15 tuntia suuntaansa. Matkan hinta riippuu suuresti siitä, haluaako nukkua kolmen tähden hotellissa vai haluaako luksusta. Kolmen tähden hotelliin tyytyvä säästää viikossa helposti pari sataa euroa.

Hotelli
Huone kannattaa varata vanhastakaupungista tai aivan sen läheltä, sillä muun kaupungin ja ytimen välillä ei ole mukava joka päivä siirtyä.

Hotellit ja muut majapaikat

Chiang Maihin joulu- tai hiihtolomalla matkustavan kannattaa varata majapaikka viikkoja tai jopa kuukausia etukäteen. Myös kiinalaisen uudenvuoden aikana, joka on joko tammikuun lopussa tai helmikuun alussa, noin neljän vuorokauden ajan, kannattaa majapaikka varata hyvissä ajoin etukäteen. Myös helmikuun alun kukkafestivaalit tuovat paljon ihmisiä Chiang Maihin, ja marraskuussa pidettävä juhla on sekin ajankohta, jolloin kaupunkiin saapuu normaalia enemmän matkustajia. Muulloin hotellin voi varata vain viikon etukäteen, mutta eniten valinnanvaraa on niillä, jotka varaavat huoneensa vähintään pari kolme viikkoa etukäteen.

Ilmastointi ei Chiang Maissa joulu- ja tammikuussa ole pakollinen, mutta sellainen on hyvä kuitenkin olla olemassa. Chiang Maissa on paljon edullisia hosteleja ja majataloja, joissa on vain tuulettimet, mutta valtaosassa varausjärjestelmissä olevissa hotelleissa, lomakeskuksissa ja majataloissa on ilmastointi. Halpa ilmastoitu huone maksaa Chiang Maissa vähän alle 20 euroa (500–600 bahtia), ja kaikkein edullisimmat huoneet, joita näkee lähinnä paikan päällä, maksavat 400 bahtista ylöspäin. Chiang Maissa on paljon kalliita hotelleja ja lomakeskuksia (resort), joissa on luksusluokan palvelut, mutta siellä on myös edullisia hotelleja, joissa on uima-allas ja aivan riittävän hyvät puitteet kenelle tahansa.

Huone kannattaa varata vanhastakaupungista tai aivan sen läheltä, sillä muun kaupungin ja ytimen välillä ei ole mukava joka päivä siirtyä. Jos haluaa olla rauhallisissa kortteleissa, joissa ei ole liikennettä, ovat alueet Somphet-torin lähellä, etenkin sivukaduilla (Soi) 6 ja 7 ja niiden poikkikaduilla [kartalla] kaikkein rauhallisimpia. Vilkkaiden katujen varrella, joita ovat kaikki vanhaakaupunkia reunustavat kadut ja vanhankaupungin läpi kulkevat kadut, ovat huonoimpia, sillä etenkin alkuillasta liikennettä on paljon.

Kaikki Booking.comin majapaikat Chiang Maissa

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/12

Muutettu: 24.5.2020  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti