Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Chiang Mai
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ratvithi Road, Chiang Mai
Wat Mahawan Chiang Maissa
Buddhalaiset temppelialueet ovat Chiang Maissa hyviä vierailupaikkoja, ja kaikkein paras ajankohta vierailla niillä on alkuillasta.

Chiang Mai, Thaimaa

Sivu 1: Esittely, sää, ilmasto, nähtävyydet ja ajanvietemahdollisuudet
Sivu 2: Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat
Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit

Thaimaan sisämaan kaupungeista Chiang Mai on kaikkein paras vierailupaikka. Se on tunnettu rennosta ilmapiiristään, hyvistä ruoistaan, lukuisista ajanvietteistä ja erinomaisista ostospaikoista. Vaikka se on maan toiseksi suurin kaupunki, on se silti melko pieni ja helposti lähestyttävä kaupunki, jossa voi alle viikossa nähdä kaiken oleellisen.

Chiang Mai on parhaimmillaan talvella, joulukuun alusta helmikuun loppuun, jolloin lämpötilat ovat kohtuullisia eikä siellä koskaan sada. Kaupungissa on paljon tekemistä, sen museot ja temppelialueet ovat kiinnostavia ja siellä on myös erästä Thaimaan parasta yöelämää. Ruokia siellä tarjotaan mitä erilaisimmissa paikoissa, ja sen ravintolatarjonta on erästä maan monipuolisinta.

Chiang Mai on loistava lomakohde lähes kenelle tahansa, mutta kaikkein paras vierailupaikka se on niille, jotka tuntevat Thaimaan muita kolkkia ainakin jonkin verran. Sinne suuntaa paljon yksinäisiä seikkailijoita, pariskuntia, perheitä ja porukoita, jotka yleensä viettävät siellä neljästä päivästä viikkoon. Kaupunkiin on kaikkein paras matkustaa omatoimisesti, ja jos sinne suuntaa joululoman aikaan, kannattaa varaukset tehdä monta kuukautta etukäteen.

Sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sääennuste: Norjan meteorologisen laitoksen tarkkana pidetty Chiang Main ennuste

Ilmasto

Chiang Maissa on trooppinen ilmasto, ja siellä on käytännössä kaksi eri vuodenaikaa mutta jossain mielessä kolme.

Miellyttävin vuodenaika on ”talvi”, joka on joulu- ja tammikuussa. Tämä on Chiang Main kevät, jolloin kaikki kukkii, ja tämä on vuoden viilein kausi. Joulukuussa päivälämpötilat ovat yleensä 26–30 astetta ja öisin on 16–20 astetta. On kuitenkin vuosia, jolloin yölämpötilat laskevat huomattavasti alemmas, ja ajoittain, kun kylmät ilmavirrat puhaltavat vuorilta, voi olla vain 10– 12 astetta. Kaikkien aikojen kylmin yö oli joulukuussa, jolloin oli 3,8 astetta. Tämä on aika, jolloin ilmastointi ei kaikille ole välttämätön, eikä ainakaan öisin ole yleensä ilmastoinnille tarvetta.

Tammikuu on vuoden toiseksi viilein kuukausi, ja etenkin kuun kolmen ensimmäisen viikon aikana yölämpötilat voivat olla jopa alhaisempia kuin joulukuussa. Päivisin on yleensä kuitenkin lähemmäs 30 astetta, ja öisin on viileää vain lyhyen aikaa, yleensä aamuyöstä.

Jo tammikuun lopussa tai helmikuun alussa talvi saapuu päätökseensä, ja lämpötilat alkavat kohota. Kuun alkupuoli on yleensä vielä melko mukava aika olla Chiang Maissa, mutta kuun loppua kohden on entistä kuivempaa ja kuumempaa.

Maaliskuusta eteenpäin lämpötilat kohoavat, ja sekä maalis- että huhtikuu ovat kuivia ja kuumia kuukausia. Kaupunkiin on ikävä tutustua, sillä ajoittain lämpötilat nousevat yli 40 asteen.

Huhtikuun loppupuolelta lähtien kaupungissa alkaa sataa entistä useammin, ja toukokuu on sekä kuuma että sateinen kuukausi. Ilman kosteusprosentti nousee yli seitsemänkymmenen loppuvuoden ajaksi, ja sateet ovat rankkoja. Pahimpia kuukausia ovat elo- ja syyskuu, jolloin tulvimista todennäköisimmin esiintyy.

Sateet vähenevät lokakuussa, jolloin yöt alkavat vähän viiletä ja kosteusprosentti laskea. Marraskuusta lähtien tilanne on vierailulle otollinen, ja marraskuun loppupuolella sataa enää harvoin.

Chiang Maissa aurinko paistaa reilut 2500 tuntia vuodessa, ja aurinkoisinta on tammi- ja maaliskuussa. Ympäri vuoden aurinko on polttavan kuuma, ja Chiang Maissa kannattaa käyttää runsaasti aurinkorasvaa ja käyttää päähinettä.

Parhaat ja huonoimmat matkustusajat

Suuri ongelma on kauden lyhyys, joka tuo Chiang Maihin valtavan määrän ihmisiä nimenomaan joululoman aikaan. Etenkin joulusta aina loppiaiseen ja usein vielä tammikuun puoliväliin asti Chiang Maissa on niin paljon vierailijoita, että kaikki varaukset kannattaa tehdä monta kuukautta etukäteen. Myös joulukuun alkupuoli, tammikuun loppupuoli ja helmikuu ovat melko vilkkaita, mutta niinä aikoina majapaikkoja on melkoisesti tarjolla lyhyelläkin varoajalla. Nämä ovatkin parhaat ajankohdat vierailla Chiang Maissa.

Kaupunki on tunnettu pölystä, jota siellä on maaliskuussa. Se on kuuma kuukausi, jolloin Chiang Maihin matkustamista kannattaa vältellä.

Chiang Maihin ei kannata matkustaa huhtikuulta marraskuun alkuun, sillä sateet ovat melkoisia ja tulvimistakin esiintyy. Toukokuulta syyskuulle voi sataa joka päivä, mutta tilanne paranee jo lokakuussa. Marraskuussa voi hyvin matkustaa Chiang Maihin, mutta tällöin voi vielä sadella ja on kuumempaa kuin joulu- ja tammikuussa.

Old quarter, vanhakaupunki
Chiang Main pääasiallinen alue on usein englanniksi nimellä ”old quarter” tai ”old town” tunnettu, neliönmuotoinen korttelisto.

Chiang Main alueet

Chiang Main pääasiallinen alue on usein englanniksi nimellä ”old quarter” tai ”old town” tunnettu, neliönmuotoinen korttelisto, joka ei kuitenkaan ole mikään eurooppalainen saati arabialainen vanhakaupunki. Se on laaja alue, jolla on monia erilaisia osia, ja siellä on vaikea tutustua kovin moneen asiaan yhden päivän aikana.

Vanhankaupungin lisäksi siitä jonkin matkan päässä oleva alue, joka on eräänlainen kiinalainen kaupunginosa (Chinatown) on toreineen ja kauppahalleineen alue, johon ainakin kannattaa kävellä. Sinne on matkaa vanhankaupungin laitamilta vähän alle kilometri, ja alueella on mukava viettää vaikka puoli päivää. Myös sen lähellä olevat temppelit ovat mielenkiintoisia, ja tämä on muutaman päivän matkalla oleville vanhankaupungin lisäksi kenties suurimman tutustumisen arvoinen alue.

Ne, jotka viettävät Chiang Maissa viikon tai sitä pidempään, voivat hyvin lähteä myös muihin osiin. Niistä saa helposti tietoa, ja myös erilaiset matkatoimistot ja muut toimijat järjestävät retkiä kaupungin laitaosiin ja sen ulkopuolelle.

Wat Chetawan
Yksi tyypillisimpiä nähtävyyksiä ovat buddhalaiset temppelialueet, joita Chiang Maissa tunnetusti on erityisen paljon.

Nähtävyydet

Chiang maissa on muutama museo ja muu vierailupaikka, jotka liittyvät alueen Lanna-kuningaskuntaan. Sen huippuaika oli noin vuodesta 750 aina vuoteen 1558, jolloin burmalaiset tulivat ja tuhosivat paljon kaikenlaista, eivät vain Chiang Maissa vaan myös esimerkiksi lähellä Laosin rajaa olevassa Nanissa ja Thaimaan entisessä pääkaupungissa, Ayutthayassa. Tämä aina 1800-luvun puoliväliin autonomiansa säilyttänyt ja aina 1940-luvun Thaimaan yhtenäisyyspyrkimyksiin asti täysin erillään muusta Thaimaasta ollut alue on melko tuntematon. Siitä on vähän mitään jäljellä, mutta yksi monumentti sen ajoilta on melko lähellä vanhaakaupunkia sijaitseva Norsu-patsas [kartalla], joka tunnetaan myös nimellä ”Chang Phueak Monument”.

Lanna-kuningaskunnasta kertovat museot

Chiang Main vanhassakaupungissa on kaksi paikkaa, jossa voi oppia lisää Lannan kulttuurista ja myös rakennustaiteesta.

Lanna Folklife Museum [kartalla] sijaitsee hienossa rakennuksessa. Siellä on luotu uudelleen tyypillisiä kuningaskunnan kyliä, ja siellä oppii kaikenlaista, kuten Lannan keramiikasta ja erikoisesta tanssista. Museo on avoinna ti–su klo 8.30–17, ja aikuisten pääsylippu maksaa 90 bahtia.

Kuningaskunnan tyypillisestä arkkitehtuurista oppii pienellä alueella nimeltään Lanna Architecture Center [kartalla]. Pihamaalla voi vähän kierrellä ilman pääsymaksua itsekseen, voi maksaa 60 bahtia siitä että pääsee sisätiloihin tai sinne voi myös mennä opastetun kierroksen yhteydessä, mikä on saman hintaista. Sisällä ollaan vain noin vartti, ja tämä onkin nopea vierailupaikka lähellä vanhankaupungin pääpaikkoja.

Talat Warorot -kauppahallin food court
Chiang Mai History Centre on ns. ”kolmen kuninkaan monumentin” vieressä. Siellä kerrotaan Chiang Main maakunnan historiasta, burmalaisten hyökkäyksestä ja muista aluetta ravistelleista tapahtumista.

Muut museot

Lähellä Lannaan liittyviä vierailupaikkoja on pari museon tyylistä vierailupaikkaa.

Chiang Mai City Arts & Cultural Center [kartalla] on hyvä paikka silloin kun siellä ei ole mitään tapahtumaa. Myös tämä museo on kauniissa, 1920-luvulta peräisin olevassa rakennuksessa. Siellä pääsee vähän kärryille kaupungin pitkästä historiasta, maan historian kannalta tärkeistä taisteluista ja myös tyypillisestä Lanna-kuningaskunnan kylästä, joka on yläkerrassa. Museo on avoinna ti–su klo 8.30–17, ja sinne on aikuisilta 90 bahtin pääsymaksu.

Chiang Mai History Centre [kartalla] on monen muun vierailupaikan ja ns. ”kolmen kuninkaan monumentin” vieressä. Siellä kerrotaan enemmänkin Chiang Main maakunnan historiasta, ja siellä oppii burmalaisten hyökkäyksestä ja monesta muusta aluetta ravistelleesta tapahtumasta, aina Thaimaan viimeaikaisiin tapahtumiin asti. Se on avoinna samoin tavoin kuin kulttuurikeskus, ja myös sinne on 90 bahtin pääsymaksu.

Buddhalaiset temppelialueet

Yksi tyypillisimpiä nähtävyyksiä ovat buddhalaiset temppelialueet (wát), joita Chiang Maissa tunnetusti on erityisen paljon. Niitä on sekä vanhassakaupungissa että muualla, ja esimerkiksi lähellä kiinalaista kaupunginosaa on useita hienoja temppelialueita. Ne ovat hyviä vierailupaikkoja niille, jotka eivät ole ennen niitä nähneet, mutta kun niitä on nähnyt neljä viisi, ei niistä juuri muut kuin buddhalaisuudesta kiinnostuneet saa paljon iloa.

Buddhalaisilla temppelialueilla on omat sääntönsä. Tupakointi tai minkäänlaisen alkoholijuoman niihin vieminen on ankarasti kielletty ja voi johtaa sakkoihin. Temppelialueille ei saa mennä pukeutuneena tavalla, jota buddhalaiset pitävät epäkunnioittavana, ja näin ollen bikinitopeissa, paidattomana, sortseissa jotka ulottuvat polvien yläpuolelle, hihattomissa paidoissa, varvastossuissa ja naiset hartiat paljaina eivät saa mennä. Asiasta on jokaisen temppelialueen ulkopuolella taulu, ja asiaa myös valvotaan. Osaan temppelialueista on pääsymaksu, joka on nimellinen, mutta ne ovat lähinnä vanhankaupungin ulkopuolella. Joihinkin rakennuksiin naisia ei lasketa lainkaan sisään, mutta toisaalta ne ovat usein kiinni eikä niissä paljon näkemistä olekaan.

Wat Muen Tum
Temppelialueilla saa vapaasti kuvata, mutta joissain rakennuksissa ei saa kuvata ja joissain ei saa käyttää salamavaloa tai ottaa videota.

Buddhalaisen temppelialueen tärkeimmät rakennukset ovat temppeli eli pagodi, ja hautarakennus, nimeltään stupa tai chedi, jossa on Buddhan, pyhien buddhalaisten tai tavallisten munkkien esineitä ja myös hautoja. Ne ovat kauniita rakennuksia, jotka on yleensä kauniisti entisöity ja ylläpidetty, ja etenkin Chiang Main chedit ovat koristeellisempia kuin Bangkokissa tai etelän lomapaikoilla. Pagodiin voi kuka tahansa mennä sisään, mutta jalkineet pitää jättää ulkopuolelle. Chediin eivät muut kuin buddhalaiset pääse.

Kaikkein paras ajankohta vierailla temppelialueilla on alkuillasta, jolloin myös thaimaalaiset käyvät niissä. Turistit vierailevatkin yleensä aamu- tai iltapäivällä, jolloin on kuumaa mutta vähän tylsää, ja alkuillasta alueilla on rauhallisinta. Joillain temppelialueilla on munkkeja nimenomaan alkuillasta, ja osassa niistä buddhalaisuudesta kiinnostuneet voivat keskustella englanniksi. Temppelialueilla saa vapaasti kuvata, mutta joissain rakennuksissa ei saa kuvata ja joissain ei saa käyttää salamavaloa tai ottaa videota.

Chiang Main vanhankaupungin temppeleihin kuuluvat esimerkiksi Wat Chet LinWat Chet Lin [kartalla], joka on erityisen rauhallinen ja melko laaja vierailupaikka, kaikkein pyhin temppelialue Wat Phra Singh [kartalla] eli kultainen temppeli, johon on 20 bahtin pääsymaksu, ja vanhankaupungin temppelialueista kenties tunnelmaltaan paras oleva Wat Phantao [kartalla]. Sen vieressä on toinenkin temppelialue, ja niitä tulee vanhassakaupungissa automaattisesti vastaan. Yhden temppelialueen sisällä pidetään myös sunnuntain iltatori, ja tällöin on tärkeää ettei kävele sinne oluttölkki kädessä tai tupakka käryten.

Kiinalaisen kaupunginosan lähellä olevista temppelialueista Wat Buppharam [kartalla] on kaunein ja suosituin vierailupaikka, ja sinne on 20 bahtin pääsymaksu. Sen ja vanhankaupungin välimaastossa sijaitsee myös Wat ChetawanWat Chetawan [kartalla], jossa on helppo käydä samalla kun on alueella. Niiden ja kiinalaisen kaupunginosan välimaastossa sijaitsee useita muitakin temppelialueita, kuten upea Wat Saen Fang [kartalla].

Chiang Mai Bangkok listaa 10 suurimman näkemisen arvoista temppelialuetta.

Lisää asiaa nähtävyyksistä:

Chiang Mai Bangkok esittelee nähtävyyksiä.

Zira Spa -kylpylä
Zira Spata pidetään hinta-laatusuhteeltaan Pohjois-Thaimaan parhaana kylpylänä.

Ajanviete

Chiang Mai on todellinen pääkallopaikka erilaisille ajanvieteille ja harrasteille, ja ne ovat yksi asia, joita siellä paljon tehdään.

Kaikkein helpointa ja suosituinta on ottaa jonkinlainen hieronta, joista tyypillisiä ovat 30 tai 60 minuutin jalkahieronta tai niska-hartia -hieronta.

Muihin tyypillisiin ajanvietteihin kuuluvat patikointiretket kaupungin ulkopuolelle, mutta ne ovat useimmiten pettymyksiä. Yksi suosittu ajanviete on myös mennä katsomaan thainyrkkeilyä, ja se on helppoa ja melko edullistakin.

Hierontaa
Ching Maissa on suosittua ottaa jonkinlainen hieronta, joista tyypillisiä ovat 30 tai 60 minuutin jalkahieronta tai niska-hartia -hieronta.

Chiang Main matkatoimistot esittelevät sadoin esittein mitä erilaisinta tekemistä, ja jos haluaa osallistua jonkinlaiselle retkelle tai kierrokselle tai tehdä jotakin tavallisuudesta poikkeavaa, ei tarvitse kuin vierailla niiden ulkopuolella ja katsella esitteitä

Flight of the Gibbon

Ympäri Chiang Main näkee julisteita ja mainoksia, joissa lukee ”Flight of the Gibbon”. Tämä noin tunnin ajomatkan päässä Chiang Maista sijaitseva seikkailupuisto oli alansa ensimmäinen Thaimaassa, ja sitä pidetään edelleenkin parhaana. Siellä on 5 kilometriä köysirataa (engl. Zipline), joilla seikkaillaan viidakossa, ja siellä on paljon gibboneita eli ihmisapinoita. Sademetsä on ikivanhaa ja koskematonta, ja köysiradalla seikkailu on täysin turvallista ja myös ekologista. Paikan päällä siis oppii viidakosta, auttaa sen säilyttämisessä ja saa myös lounaan ja virvokkeita. Kyyteineen päivineen tähän kuluu noin 7 tuntia, ja lippuihin, jotka ovat kaukana edullisista, kuuluvat kyydit ja opetus.

Matkaan voi lähteä klo 6.30 alkaen muutaman kerran aina klo 12.30 asti, ja aamulla tietysti on viileämpää kuin iltapäivisin. Paikan päällä voi niin halutessaan myös patikoida vesiputoukselle tai nähdä alueen puutemppelin. Monet matkatoimistot ja muut toimijat myyvät sinne lippuja, mutta ne voi varata myös virallisilta verkkosivuilta.

Kylpylä

Normaalien hierontapaikkojen lisäksi Chiang Maissa on kylpylöitä, joissa voi hemmotella itseään ja myös ottaa hieronnan. Niitä on vanhassakaupungissa useita, ja vaikka ne eivät ole kovin edullisia, niin ne rentouttavat ja antavat muutakin tekemistä kuin kuumilla pölyisillä kaduilla vaeltelua. Monet matkatoimistot ja hotellit järjestävät kylpylävierailuja, mutta niihin voi yhtä hyvin vain marssia itse sisään.

Vanhankaupungin keskeisimmillä paikoilla sijaitsee Zira Spa [kartalla]. Siellä on erilaisia hoitoja, jotka maksavat 700 bahtista ylöspäin, ja tätä pidetään hinta-laatusuhteeltaan Pohjois-Thaimaan parhaana. Jos haluaa mennä vain 60 tai 90 minuutin visiitille, voi sinne mennä itsekseen, mutta jos haluaa ottaa jonkinlaisen paketin, pitää se varata etukäteen, ja sen voi tehdä myös käymällä etukäteen kylpylällä.

Chiang Maissa on muitakin kylpylöitä, ja Chiang Mai Bangkok listaa niistä viisi mielestään parasta.

Thainnyrkkeily

Thainnyrkkeily eli muay thai on raju, suosittu laji, jota monet turistit menevät katsomaan. Otteluun on helppo mennä Chiang Maissa, ja otteluita voi mennä seuraamaan omatoimisesti tai sitten niin, että kuljetus areenalle järjestetään.

Otteluista on tietoa kaikkialla, ja kun kävelee kadulla, näkee ihmisiä, joilla on asiasta kertovia esitteitä, niitä on kymmenissä matkatoimistoissa ja lehtisiä jaellaan iltaisin baareissakin.

Hap Hae tai Thaphae Boxing Stadium [kartalla] on paras paikka niille, jotka haluavat mennä katsomaan otteluita omatoimisesti, sillä se on vanhassakaupungissa. Siellä on ruokaa ja juomia mutta jos menee VIP-katsomoon, sisältyvät juomat hintaan. Otteluita on ma–la klo 21.15–24, ja normaali lippu maksaa 500 bahtia, 800 bahtilla pääsee paremmalle paikalle ja VIP-katsomoon pääsee 1500 bahtilla.

Chiang Mai Boxing Stadium on toinen paikka, jossa on otteluita. Se on kuitenkin kauempana, mutta sinne pääsee nopeasti taksilla tai tuk-tukilla.

Jos haluaa tilata lippunsa etukäteen, sisältyy siihen kuljetus. Joka ilta on 7 ottelua, ja verkkosivujen kautta voi varata lippunsa. Huomionarvoinen seikka on se, että VIP-lippu maksaa vähemmän (1350 bahtia) kuin normaalisti.

Lisää ajanvietteitä:

TripAdvisor esittelee paljon lisää erilaisia ajanvietteitä Chiang Maissa.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/12

Muutettu: 24.5.2020  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti