Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Khao Lak
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ranta Khao Lakissa
Pariskunta kävelee Phat Kasem Road -katua Khao Lakissa
Khao Lak sopii varttuneeseen makuun, ja se on hyvä paikka pariskunnille ja pienille porukoille.

Khao Lak, Thaimaa

Sivu 1: Esittely, sää, ilmasto, nähtävyydet ja ajanvietemahdollisuudet
Sivu 2: Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat
Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit

Thaimaan eteläosissa, Phuketin yläpuolella sijaitseva Khao Lak on suosittu rantalomakohde, joka on eurooppalaisten pakettimatkailijoiden suuressa suosiossa. Parhaimmillaan se on yhden tai kahden viikon lomalla, ja se on hyvä paikka pariskunnille ja pienille porukoille. Sinne on kannattavaa lähteä marraskuulta maaliskuulle, mutta sinne voi matkustaa vielä huhtikuun alussakin. Khao Lakissa on ympäri vuoden lämmintä, ja talviaikaan siellä on aivan takuuvarmasti kuumaa, aurinkoista ja vähäsateista.

Khao Lakin parhaat puolet ovat sen ranta, ja Khao Lakin ytimen lähistöllä on muitakin rantoja. Vaikka Khao Lak on enemmänkin varttuneeseen makuun, on siellä nuorille ajanvietteitä, joista sukellus on kaikkein suosituin. Khao Lakin ruokapaikat, yöelämä ja yleinen elämänmeno jättävät kenties jonkin verran toivomisen varaa, mutta toisaalta sen pääranta, lomakeskukset, luonnonnähtävyydet ja trooppinen tunnelma riittävät useimmille. Hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia ruokia siellä tarjoillaan jonkin verran, ja muutenkin Khao Lakissa voi nauttia Thaimaan parhaista anneista, mutta pienemmässä mittakaavassa kuin maan suosituimmissa vierailupaikoissa. Khao Lak onkin yksi Thaimaan rauhallisimmista lomapaikoista, jonne moni suuntaa pelkkää trooppista lepolomaa viettämään.

Sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sääennuste: Norjan meteorologisen laitoksen tarkkana pidetty ennuste Khao Lakiin.

Ilmasto

Khao Lakissa on hyvin samanlainen ilmasto kuin sen eteläpuolella olevassa Phuketissa, ja Thaimaan näissä osissa on trooppinen monsuuni-ilmasto, johon kuuluu pari kolme erilaista vuodenaikaa. Paras kausi on marraskuulta huhtikuulle, jolloin on kuivaa ja aurinkoista, ja huhtikuun loppupuolelta marraskuun alkupuolelle sateet ovat usein rankkoja ja hyvin yleisiä. Joinain kuukausina kuten touko-, syys- ja lokakuussa sataa jatkuvasti, ja ilma on hyvin kosteaa.

Jos sateita ja ilman kosteusprosenttia ei oteta lukuun, on Khao Lakissa hyvin samantyyliset lämpötilat ympäri vuoden. Päivisin on lähes aina yli 30, mutta viileintä on syyskuulta joulukuun loppuun. Kuumin aika, jolloin lämpötila on 35 asteen tienoilla, alkaa helmikuun aikana, ja kuumimmat päivät ovat yleensä maalis- tai huhtikuussa. Kaikkein aurinkoisinta on tammikuun alusta maaliskuun loppuun, ja myös joulukuu on normaalia aurinkoisempi kuukausi. Yölämpötilat ovat hämmästyttävän samanlaisia ympäri vuoden, ja kaikkein tavallisin yölämpötila on 25 asteen tuntumassa.

Khao Lakin sää- ja ilmastosivultamme selviää miten lämmintä Khao Lakissa on eri kuukausina ja millainen sää siellä nyt ja ennusteen mukaan lähiaikoina vallitsee.

Parhaat matkustusajat

Khao Lakiin on kannattavaa matkustaa talvisin, ja sinne on paras lähteä marraskuun loppupuolen ja huhtikuun alun välisenä aikana. Kaikkein parhaat matkustusajat ovat silloin kun on talvi mutta ei yleisiä lomia, mutta toisaalta Khao Lakiin tulee vierailijoita Aasiasta myös aikoina, jolloin Euroopassa ei ole lomia. Eurooppalaiset ovat kuitenkin Khao Lakin suurin matkustajaryhmä, ja näin ollen joulu-tammikuun vaihteen joululomat ja helmikuun loppupuolen talvilomat ovat vilkkaimpia aikoja vierailla Khao Lakissa. Khao Lak tosin on vähän erilainen lomapaikka kuin monet muut Thaimaan lomakohteet, ja siellä on paljon tilaa eikä sitä, että siellä on normaalia enemmän vierailijoita, juuri edes huomaa. Kaiken kaikkiaan Khao Lakiin kannattaa lähteä vain talvisin, eikä Phuketin lentoasemalle Suomesta muulloin suoraan lennetäkään.

Phet Kasem Road
Phet Kasem Road -päätien varrella ovat kaikki tärkeät kaupat, ravintolat, illanviettopaikat ja eräänlaiset nähtävyydet.

Khao Lakin tärkeimmät alueet

Khao Lakin läpi kulkee maantie, jota pitkin pääsee sekä etelään kohti Phuketia että pohjoiseen. Sen nimi on Phet Kasem Road, mutta Thaimaassa nimet usein kirjoitetaan yhteen, ja siitä näkee myös muotoa ”Phetkasem Road”. Se ei ole kovin vilkas maantie, mutta se antaa Khao Lakin ytimelle oman, vähän erikoisen säväyksensä.

Ranta ylhäältä kuvattuna Ranta ylhäältä kuvattuna (täyskuva)
Toinen pääalue on ranta, jonka vieressä ovat lomakeskukset.

Päätien varrella ovat kaikki tärkeät kaupat, ravintolat, illanviettopaikat ja eräänlaiset nähtävyydet. Sen vilkkain kohta on risteyksen [kartalla] (Moo 5, Nang Thong Road) tienoilla, jolta pääsee nopeimmin rannalle ja jonka tuntumassa on paljon palveluita. Jos haluaa helpottaa Khao Lakissa lomailua, kannattaa majoittua mahdollisimman lähelle tätä risteystä. Pääpaikat ovat tämän risteyksen ja Soi Bin-U-Titin [kartalla] välimaastossa, ja sen kautta myös pääsee kohti rantaa, mutta ei yhtä hyvin kuin liikennevalojen kohdalta. Päätien varrella on eteläsuunnassa myös kansallispuisto, jolle on melko pitkä kävelymatka ja jonne on kannattavaa lähteä jos on aurinkoista.

Toinen pääalue on rantaranta [kartalla], jonka vieressä ovat lomakeskukset, ja ranta on erilainen kuin monen muun Thaimaan suositun lomapaikan ranta. Englanniksi nimellä ”White Sand Beach” tunnettu ranta on villin oloinen, eikä sillä ole mitään palveluita. Rannalla on myös yllättäen samantyylisiä puita kuin Suomessa, eikä se ole kauttaaltaan tyypillinen trooppinen ranta. Yksi pääasiallisia ajanvietteitä on kävellä rantaa pitkin, ja täälläpäin ilma on puhdasta ja hiekalla kävely kohottaa kuntoa. Auringonpalvojia rannalla näkyy melko vähän, mutta monet viettävät aikaansa varjoissa ja lomakeskusten aivan rannan vieressä olevien baarien ja uima-altaiden äärellä.

Khao Lakissa on vielä toinenkin keskittymä, joka on Tsunami-museon tuntumassa ja joka tunnetaan nimellä Bang Niang [kartalla]. Näissä kortteleissa on kaikenlaista ravintoloista hotelleihin mutta jos yöpyy täällä, on pääpaikoille pitkä matka. Khao Lakin bussit pysähtyvät ytimessä, ja nämä alueet muutaman kilometrin päässä siitä ovat melko kaukana. Bang Niang on jo oma alueensa, eikä sen ja Khao Lakin ytimen välillä ole esimerkiksi lyhyt kävelymatka.

Muita tärkeitä alueita ei Khao Lakissa ole, ja lomailu siellä on helppoa mutta joidenkin mielestä myös tylsää. Khao Lakissa ei tarvitse vaivata päätään nähtävyyksillä, ja se on erinomainen paikka etenkin keski-ikäisille ja sitä vanhemmille rentoutua ja irrottautua pohjoisen arkisista rutiineista.

Khao Lak Lam Ru -luonnonpuisto
Khao Lak Lam Ru -luonnonpuistossa on suojeltua viidakkoa, kävelyreittejä, liskoja ja pieni ranta, josta on kovin pidetty.

Nähtävyydet

Khao Lakissa ei sinänsä ole nähtävyyksiä, eikä sinne lähdetä nähtävyyksiä katselemaankaan. Khao Lakin tunnetuimpiin piirteisiin kuuluu se, että joulukuun 2004 tsunami iski sinne pahasti, ja siellä on muutama tsunamiin liittyvä muistomerkki ja asiaan pureutuva museo [kartalla]. Sen vieressä on poliisivene ja kaikenlaista muuta tsunamiin liittyvää, mutta museota on kritisoitu informaation vähäisyyden vuoksi, eikä sinne ole mielekästä lähteä pitkän matkan takaa.

Yksi nähtävyyden tyylinen paikka on Khao Lak Lam Ru -luonnonpuisto [kartalla], jonne tosin on melko pitkä ja ankea kävelymatka Khao Lakin pääpaikoilta ja rannalta. Luonnonpuistossa on kaikenlaista rekvisiittaa, mutta suurin syy lähteä sinne on sen oma ranta. Luonnonpuistossa on suojeltua viidakkoa, vesiputous, kauniita maisemia, hyviä kävelyreittejä, liskoja ja pieni ranta, josta on kovin pidetty. Polun kävelee noin puolessatoista tunnissa, eikä tänne ole järkevä kävellä noin puolen tunnin matkaa Khao Lakin ytimestä, vaan paukut kannattaa säästää puiston luontoreitin läpikäymiseen. Puistoon on pieni pääsymaksu, ja kuten yleensäkin kaikki Thaimaassa on se avoinna valoisaan aikaan ja paikalle on kannattavaa lähteä aamupäivällä. Puistossa on ravintoloita, ja siellä voi hyvin viihtyä koko päivän. Ihmisten kokemuksista puistossa voi lukea TripAdvisorista.

Ajanvietteet

Khao Lak ei ole samantyylinen ajanvietteiden keskus kuin jotkut muut Thaimaan lomapaikat, mutta siellä voi patikoida, pyöräillä, sukeltaa ja tehdä retkiä.

Sukellus ja snorklaus

Kaikkein yleisimmät ja helpoiten harrastettavat lajit Khao Lakin ympäristössä ovat sukellus ja snorklaus, eli pintasukellus. Sukellus (scuba diving) on laji, jota ei noin vain kannata lähteä harrastamaan, mutta opetusta annetaan ja lupia syvänmeren sukellukseen myönnetään maksua vastaan. Erilaisia sukellusvuokraamoita ja paikkoja, jotka järjestävät sukellusretkiä, on useita, ja niitä on etenkin päätien ja liikennevalojen risteyksen tienoilla.

Khao Lakista lähdetään sukeltamaan noin 70 kilometrin päässä oleville saarille, jotka englanniksi tunnetaan nimillä ”Similan and Surin Islands”. Matka niille kestää pikaveneellä noin 90 minuuttia suuntaansa, ja päiväretki, jolla yleensä on kaksi sukelluskertaa, maksaa suurin piirtein 5000–6000 bahtia. On olemassa myös kolmen päivän (noin 20 000 bahtia) ja viikonkin sukellusretkiä, ja näihin hintoihin kuuluvat kuljetukset ja myös ruokia ja juomia. Sukelluskausi on lokakuun puolivälistä toukokuun puoliväliin, mutta huhti- ja toukokuussa retkille on säävaraus. Nykyään saarilla on myös 525 sukeltajan maksimimäärä vuorokaudelle, joten kannattavaa on varata sukellusretki hyvissä ajoin etukäteen.

Yksi hyvä vuokraamo, joka järjestää retkiä ja antaa opetusta, on aivan päätien liikennevalojen lähellä oleva Diving Center [kartalla]. Siitä vähän matkan päässä kohti rantaa kulkevalle tulee vastaan Similan Diving Safaris.

Muita vuokraamoita on pilvin pimein, ja pelkästään netissä suoritettava haku tuo silmien eteen kymmeniä vuokraamoita, joista osa tosin voi olla hyvin kaukana Khao Lakin ytimestä.

Khao Lak Explorer esittelee sukellusretkiä, snorklausretkiä ja opetuspaikkoja.

Lisää asiaa ajanvietteistä Khao Lakissa:

Khao Lak Explorer esittelee ajanvietteitä ja tekemistä.

TripAdvisor esittelee ajanvietemahdollisuuksia ja tekemistä.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/05

Muutettu: 19.9.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti