Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Khao Lak
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Pariskunta ravintolan terassilla
Khao Lak on parhaimmillaan lomapaikkana pariskunnille, jotka voivat olla minkä ikäisiä tahansa, eikä se ole lasten, teinien tai edes nuorten suosikkikohde.

Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit

Perheen kanssa Khao Lakiin

Khao Lak on paikka, jonne voi lähteä perheen kanssa, ja eniten siellä näkee perheitä, joilla on melko pieniä, alle kouluikäisiä lapsia matkassa mukana. Teineille se on vähän tylsä paikka, mutta toisaalta suuret lomakeskukset, joita on useita rannalla ja sen tuntumassa, ovat hyvin varusteltuja, ja lähes kuka tahansa viihtyy niissä viikon pari. Ne ovat kuitenkin melko hintavia, ja niiltä on vähän hankala siirtyä nopeasti muualle, ja näin loma tulee vietettyä lähinnä hotellilla.

Khao Lakin ravintolat eivät ole kaikkein parhaita, joten all inclusive -paketit ovat melko yleisiä. Jos kuitenkin haluaa säästää ruokailukustannuksissa, ei kannata yöpyä lomakeskuksessa ainakaan all inclusive -tyylisesti, vaan kannattaa käydä päätien varrella syömässä, sillä siellä on muutama erinomainen ruokapaikka.

Kaiken kaikkiaan Khao Lak on parhaimmillaan lomapaikkana pariskunnille, jotka voivat olla minkä ikäisiä tahansa, eikä se ole lasten, teinien tai edes nuorten suosikkikohde. Esimerkiksi Krabi ja myös Phuketin jotkut rantalomapaikat soveltuvat paremmin lapsille ja nuorille kuin Khao Lak.

Niin Khao Lak kuin monet muutkin Thaimaan pienimmät lomakohteet ovat parhaimmillaan yhdistettynä muihin kohteisiin. Siellä voi hyvin viettää muutaman päivän, mutta kannattaa tarkkaan harkita haluaako siellä viettää kahden viikon loman.

Taksi Khao Lakin pääkadulla
Päätiellä on takseja, jotka voivat viedä lähelle tai kauas.

Julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Khao Lak on yllättävän laaja paikka, jossa liikkumiseen kuluu paljon aikaa. Keskustan läpi kulkeva tie ei onneksi ole kovin vilkas, eikä sillä ole paljonkaan saasteita eikä sitä ole kovin vaikea ylittää. Se kuitenkin antaa Khao Lakille vähän ikävän säväyksen, ja näin valtaosa viettää lomansa rannalla ja sen tuntumassa. Rannalle voi päätieltä kävellä oikeastaan vain yhtä reittiä pitkin, ja sinne on paras kulkea lähellä kaikkea tärkeää olevaa tietä [kartalla] pitkin. Mahdollista on myös seikkailla lomakeskusten läpi, mutta tämä ei ole oikein sallittua muille kuin niiden asiakkaille eikä se ole edes kovin helppoa.

Jos lomailee lomakeskuksessa, on sellaisella aina taksipalveluita, joilla niin iso kuin pienikin porukka voi siirtyä haluamaansa paikkaan. Muille on päätiellä takseja, jotka voivat viedä lähelle tai kauas, ja myös kyyti Phuketin lentoasemalle on helppo järjestää. Hinnat ovat kaikkialla saman tyylisiä, ja yleensä ne ilmoitetaan selkeästi tauluilla. Jos haluaa siirtyä julkisilla kuten pitkänmatkan busseilla Phuketiin tai pohjoiseen, kannattaa bussien liikkeistä kysyä matkatoimistoista, joita on päätien risteyksen [kartalla] tienoilla useita. Bussit myös pysähtyvät lähellä tätä risteystä, jossa myös keskustan ainoat liikennevalot ovat.

Khao Lakissa voi liikkua omatoimisesti paitsi kävelemällä, joka käykin siellä patikoimisesta, myös vuokratulla pyörällä, skootterilla tai muulla menopelillä. Skootterilla tai pyörällä voi tehdä pidempiä matkoja kuin kävellen, mutta vierailupaikkoja ei ole kovinkaan lähellä eikä Khao Lakista ole helppo käydä nopeasti missään. Kaikkein paras on järjestää retki matkatoimistossa, ja tällöin kuljetus kuuluu asiaan. Itsekseen pyöräilevän tai mopoilevan täytyy ottaa asioista tarkasti selvää, ja etenkin skootterilla ajelevalla on hyvä olla kokemusta sellaisen kanssa toimimisesta.

Jos haluaa vuokrata pyörän, skootterin tai muun menopelin, on päätiellä useita vuokraamoita, joilla on suurin piirtein samat hinnat. Myös monet majapaikat vuokraavat pyöriä ja skoottereita.

Siirtyminen lentoasemilta Khao Lakiin

Khao Lakiin suuntaava voi siirtyä sinne Phuketin tai Krabin lentoasemilta, ja jos Khao Lakiin tulee bussilla, ovat niiden pysäkit sekä pohjoiseen että etelään matkaavilla busseilla lähellä risteystä [kartalla], jonka tunnistaa liikennevaloista. Khao Lakiin voi tulla suoraan bussilla paitsi Phuketista ja Krabilta myös Surat Thanin suunnalta, missä sijaitsee rautatieasema (Phu Phin). Niistä kaikista on suurin piirtein parin kolmen tunnin bussimatka Khao Lakiin, mutta taksi kulkee samat matkat jonkin verran nopeammin.

Phuketin lentoasemalta Khao Lakiin

Lentoasema, jolle Khao Lakin mielivän on kannattavinta laskeutua, on Phuketin lentoasema [kartalla] (HKT). Sieltä on vain noin tunnin matka Khao Lakiin, ja sieltä on helppo siirtyä taksilla Khao Lakin ytimeen. Jos majapaikka ei järjestä kyytiä, joka yleensä maksaa 1000–2000 bahtia 2–4 hengeltä, voi taksin ottaa lentoasemalta tai sitten varata etukäteen, mikä yleensä tulee ainakin jonkin verran edullisemmaksi. Mahdollista on myös siirtyä bussilla ensin Phuketin linja-autoasemalle ja sieltä reilussa kahdessa tunnissa Khao Lakiin busseilla, jotka kulkevat pohjoiseen ja etenkin Surat Thaiin, Ranongiin ja Takua Pahaan. Tämä on edullista (alle 200 bahtia) mutta siihen menee arvokasta aikaa ja raskaan lennon päätteeksi busseilla edestakaisin ajelu ei ole herkkua.

Yksi hyvä kyyti, jonka voi varata etukäteen, on Khao Lak Airport Transfer, jolla voi myös palata takaisin lentoasemalle.

Phuketin lentoaseman verkkosivuilla on muitakin yhtiöitä, jotka vievät sieltä niin Khao Lakiin kuin muuallekin.

Krabin lentoasemalta Khao Lakiin

Krabin lentoasema [kartalla] (KBV) on melko lyhyen matkan päässä Khao Lakista. Sieltä on kaikkein helpoin siirtyä taksilla noin 3000 bahtilla suoraan Khao Lakissa olevalle hotellille, ja tällä hinnalla voi mennä 1–10 henkeä. Tietoa kyydeistä ja varauksen voi tehdä Krabin lentoaseman sivuilla. Samoilla kyydeillä ja samalla hinnalla voi myös palata Khao Lakista Krabin lentoasemalle.

Suoraan bussiyhteyttä ei Krabin lentoasemalta Khao Lakiin ole, mutta Krabin linja-autoasemalta voi siirtyä Khao Lakiin ja matkatoimistoista voi järjestää kyydin minibussissa mistä tahansa Krabin alueelta Khao Lakiin. Etukäteen erilaisia mahdollisuuksia voi katsoa Thailandeesta.

Rautatieaseman lipunmyyntipiste
Omatoimimatkailija voi yhdistää Phuketin ja Krabin lomakohteita Khao Lakiin tehtävään matkaan.

Omatoimimatkat ja järjestetyt matkat

Khao Lak on lomakohteena parhaimmillaan joko yhdistettynä muihin kohteisiin tai sitten perinteisenä pakettimatkankohteena, jolloin yövytään sen korkeatasoisissa mutta poikkeuksetta hintavissa lomakeskuksissa. Khao Lak on erilainen lomapaikka kuin monet muut Thaimaan suositut lomapaikat, ja se on helppo kohde myös niille, jotka eivät ole Thaimaassa tai edes kaukomatkoilla ikinä käyneet. Se on myös pieni paikka, jossa viihtyvät myös ne, jotka mieluummin viettävät aikaansa maaseudun rauhassa kuin urbaaneissa ytimissä.

Omatoimisesti tehtävät matkat

Omatoimisesti Khao Lakiin suuntaavan on helpoin lentää Phuketin lentoasemalle ja siirtyä sieltä Khao Lakiin. Toinen mahdollisuus on jommallakummalla lennolla käyttää Krabin lentoasemaa, jolta on siedettävä matka Khao Lakiin. Bangkokin suunnalta on turhan paljon matkaa muille kuin parin kuukauden seikkailulla oleville, eikä myöskään Hua Hinistä ole lyhyt matka Khao Lakiin. Phuketin ja Krabin kaikki lomakohteet ovat melko lähellä Khao Lakia, ja ne ovat Thaimaan parhaita kohteita yhdistää Khao Lakiin tehtävään matkaan.

Finnair lentää (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Finnair lentää Phuketin lentoasemalle marraskuun alusta huhtikuun alkuun.

Lennot Phuketin lentoasemalle

Kaikkein helpointa on lentää Phuketin lentoasemalle, joka on saaren pohjoisosissa. Sieltä on helppo siirtyä alle kahdessa tunnissa Khao Lakiin, ja etenkin jos aikoo lomailla vain Khao Lakissa, on kannattavaa lentää Phuketiin ja mennä sieltä suoraan Khao Lakiin.

Finnair lentää Phuketin lentoasemalle marraskuun alusta huhtikuun alkuun. Muina vuodenaikoina voi lentää Phuketiin Bangkokin kautta, ja sellainen matka kestää 13–14 tuntia.

Qatar Airways lentää Helsingistä Phuketiin, hinnat ovat varsin kohtuullisia (usein alle 700 euroa edestakainen lento) ja monella lennolla on välilasku Dohassa, joka kuitenkin on vain tunnin parin kestoinen.

Lisää lentoja Suomesta Phuketiin voi katsoa Skyscannerista.

Lennot Krabin lentoasemalle

Jos haluaa lentää Krabin lentoasemalle, muutama lentoyhtiö Suomesta lentää sinne, mutta ne eivät lennä sinne koko vuotta vaan kesäkauden aikana konetta pitää vaihtaa Bangkokissa.

Finnair lentää suoraan Krabille marraskuun viimeiseltä viikolta maaliskuun viimeiselle viikolle. Muina aikoina lennetään Bangkokin kautta, ja tällainen lento kestää reilusta kolmestatoista tunnista reiluun neljääntoista tuntiin.

Norwegian lentää Tukholmasta suoraan Krabin lentoasemalle, ja Tukholmassa ei tarvitse odotella kun tunti. Hinta on varsin hyvä mutta kannattaa huomata, että halvin lippu ei sisällä matkalaukkua.

Air India lentää suoraan Helsingistä Krabille, mutta heidän varauksiaan tekemään ei pääse noin vain ja voi kulua monta minuuttia, että pystyy todistamaan, että on ihminen eikä robotti.

Helpompaa on tutkia asiaa ja varata liputkin Skyscannerista.

Järjestetyt matkat

Jos Thaimaassa ei ole omatoimisella kierroksella ja haluaa viettää lomansa vain Khao Lakissa, kannattaa vertailla mitä järjestetty pakettimatka maksaisi verrattuna omatoimisesti järjestettyyn matkaan. Jos Khao Lakiin tai muualle Thaimaahan haluaa lähteä lomalle, on sinne pitkän lennon ja ison aikaeron takia kannattavaa lähteä mieluummin kahdeksi viikoksi kuin vain viikoksi.

Tjäreborg järjestää lomamatkoja Khao Lakiin. Matkoja tehdään marraskuulta maaliskuulle, ja lennot laskeutuvat Phuketin lentoasemalle, mikä on tavallista muidenkin matkatoimistojen järjestämien matkojen kanssa. Hotellien joukossa on jotakin kaikille sopivaa, ja tarjolla on 1–4 viikon matkoja. Kahden viikon matkat maksavat silloin kun ei ole yleisiä lomia alkaen reilusta tuhannesta eurosta per henkilö, ja mitä pidempään matka kestää, sen edullisemmaksi se vuorokautta kohden tulee.

Myös Aurinkomatkat, Apollomatkat ja TUI järjestävät matkoja Khao Lakiin.

Hotelli Khao Lakissa
Lomakeskukset voivat kiinnostaa monia, sillä ne ovat äärimmäisen hyvin varusteltuja ja palvelu pelaa.

Hotellit ja muut majapaikat

Khao Lak on omatoimimatkailijalle parhaimmillaan kohde, johon yhdistää muitakin kohteita, ja helpointa on lomailla sekä Khao Lakissa että Phuketissa, jossa on useita rantalomapaikkoja. Khao Lakin lomakeskukset (resort) ovat majapaikkoja, joista lähdetään muualle vähemmän kuin majataloista (guesthouse).

Khao Lakin luonteesta pääsee päivässä parissa selville jos yöpyy päätien varrella tai lähellä sitä. Jos majoittuu rannan tuntumassa oleviin lomakeskuksiin, ei niistä tule samalla lailla lähdettyä keskustaan tai muuallekaan. Lomakeskukset voivat kuitenkin kiinnostaa monia enemmän, sillä ne ovat äärimmäisen hyvin varusteltuja ja palvelu pelaa. Vaikka ne ovat paikalliseen hintatasoon suhteutettuna kalliita, saa niissä rahoilleen aivan toisenlaista vastinetta kuin Euroopassa.

Jos mielii säästää rahojaan mutta silti yöpyä tyylillä ja mukavasti, ovat majatalot kaikkein parhaita majapaikkoja. Yleensä ne ovat pienehköjä, ne ovat perheomistuksessa ja niissä on kotoisampi tunnelma kuin suurissa lomakylissä.

Sijaintiin on hyvä kiinnittää huomiota. Jos haluaa olla lähellä kaikkea olennaista, kannattaa varata majapaikka mahdollisimman läheltä risteystä, jossa kaikki palvelut ovat ja josta kulkee suorin tie rannalle. Jos ottaa huoneen lomakeskuksesta mutta haluaa silti tutustua Khao Lakin antiin, on valinnanvaraa jonkin verran.

Erinomaista palautetta saanut guesthouse on Fasai House, jolla on keskeinen sijainti mutta joka ei ole päätiellä vaan jonkin matkan päässä siitä. Huoneet ovat äärimmäisen hyvin varusteltuja, hotellissa on uima-allas ja hinta-laatusuhde on täysin lyömätön.

Jos haluaa olla lomakylässä mutta mieluummin keskustassa kuin rannalla, on Supsompong Resort hyvä valinta. Siellä yövytään isoissa mökeissä, joissa on tilaa ja suuret sängyt. Aamiainen on kehuttu maasta taivaaseen, ja Khao Lakin ytimen palvelut ovat lyhyen matkan päässä.

Jos haluaa olla rannalla maailmanluokan lomakylässä, on The Sands Resort Khao Lak by Katathani yksi Khao Lakin rannan parhaista majapaikoista. Se on kuitenkin paljon enemmän kuin majapaikka, sillä tästä laajasta lomakeskuksesta löytyvät kaikki palvelut ja sieltä ei välttämättä tarvitse lähteä kuin aivan vieressä olevalle rannalle kävelylle. Huoneet ovat suuria, kaksion kokoisia, ja niissä on parvekkeet ja kaikki mahdolliset höysteet, kuten viiden tähden hotellissa kuuluukin olla.

Kaikki Booking.comin majapaikat Khao Lakissa

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Jori Samonen /Flickr
2019/05

Muutettu: 19.9.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti