Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Krabi
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Taksi lentoasemalla (License: Free to use)
Taksi on suosittu kyyti Krabin lentoasemalta eteenpäin, ja kyydeillä eri paikkoihin on kiinteät hinnat. Taksilipuke ostetaan terminaalin sisältä, ja siellä kerrotaan minne tarkalleen ottaen on menossa.

Saapuminen ja siirtyminen asemilta muualle Krabille

Jos Krabille lentää suoraan Suomesta, Bangkokista tai muualta, on siirtyminen lentoasemalta suhteellisen helppoa ja nopeaa. Krabille voi tulla myös Phuketin lentoaseman kautta, joka nykyisin tosin on aika tarpeetonta.

Krabin kaupunkiin tulee paljon busseja, ja jos Krabiin tulee bussilta muualta, on asemalta melko helppo siirtyä niin Krabin kaupunkiin kuin muuallekin Krabin alueelle. Krabiin voi tulla myös vesiä pitkin, ja yksi varsin suosittu vierailupaikka ja myös paikka, jossa vietetään öitä, on paratiisimainen Railay. Myös Krabin lähellä olevilta saarilta on helppo siirtyä Krabille.

Krabin lentoasemalta majapaikalle

Krabi Airport (KBV) on Krabin lentoasema [kartalla], ja se sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Krabin kaupungista ja 27 kilometrin päässä Ao Nangista. Sieltä pääsee Ao Nangiin noin 40 minuutissa, ja jos Krabille menee pakettimatkalle, kuuluu kuljetus joko hintaan tai sen voi ylihintaisena ottaa lisämaksusta. Lentoasemalta on helppo siirtyä nopeasti paitsi Krabin kaupunkiin ja Ao Nangiin myös muualle Krabin alueelle tai lähialueille.

Jos kuljetus ei sisälly matkan hintaan tai jos ei ole maksanut siitä lisämaksua, selviää siitä myös pakettimatkalainen kohtalaisen helposti. Omatoimimatkailijan ei tarvitse miettiä kyytejä etukäteen, vaan lentoasemalta voi siirtyä bussilla Krabin kaupunkiin tai Ao Nangiin ja taksilla voi siirtyä minne tahansa. Joillain hotelleilla on omia kuljetuksia, jotka voivat olla suurin piirtein saman hintaisia kuin lentoaseman tarjoamat taksi- ja pakettiautokyydit. Tätä kannattaa majapaikkaa varatessa selvitellä ja hyvissä ajoin kysyä asiasta.

Taksi ja pakettiauto

Taksi on suosittu kyyti, ja kyydeillä on kiinteät hinnat. Lipuke ostetaan terminaalin sisältä, ja siellä kerrotaan minne tarkalleen ottaen on menossa. Eri paikkoihin on erilaiset taksat, ja esimerkiksi Krabin kaupunkiin haluava maksaa korkeintaan 20 minuuttia kestävästä matkasta 350 bahtia. Ao Nangiin on kalliimpi kulkea, ja 30–40 minuutin matka maksaa 600 bahtia. Nämä hinnat ovat korkeintaan kolmelle aikuiselle tai kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle. Jos haluaa mennä pakettiautolla, johon mahtuu korkeintaan 8 ihmistä, maksaa se 600 bahtia Krabin kaupunkiin ja 1050 Ao Nangiin.

Lentoasemalla on myös muita kuin virallisia takseja, ja myös niillä on kiinteät hinnat. Ao Nangiin pääsee 500 bahtilla ja Krabin kaupunkiin sitäkin halvemmalla, ja tällaisia takseja on yleensä terminaalin ulkopuolella odottelemassa ja asiakkaita kalastelemassa.

Lentokenttäbussi

Lentoaseman, Krabin kaupungin ja Ao Nangin välillä kulkee lentokenttäbussi, joka liikkuu klo 8–20, yleensä kerran tunnissa mutta ajoittain niin että kun bussi täyttyy se lähtee. Lippu Krabin kaupunkiin maksaa 100 bahtia ja Ao Nangiin 150 bahtia.

Kuskille pitää ilmoittaa minne on menossa, sillä bussilla ei ole tarkkaa reittiä. Näin ollen huonolla tuurilla, jos hotelli on aivan senkertaisen reitin loppupäässä, matkaan voi kulua monta kertaa pidempään kuin taksikyytiin. Lippu bussiin ostetaan lentoaseman terminaalissa olevalta lippuluukulta, josta voi myös kysellä koska seuraava bussi lähtee. Kaikki lentoaseman kassat myyvät lippuja samaan bussiin.

Paluu lentoasemalle

Kun palaa lentoasemalle, voi majapaikan kautta tai lukuisista taksipalveluista, joita on sekä Krabin kaupungissa että Ao Nangista, varata itselleen etukäteen taksin.

Lentokenttäbussi kulkee tietenkin myös takaisin lentoasemalle, mutta sen liikkeisiin ei voi luottaa. Teoriassa sillä kuitenkin voi edullisesti siirtyä Ao Nangin rantakadulta ja sen jälkeen Krabin kaupungista lentoasemalle.

Autonvuokraus

Thaimaassa ei ole kovin järkevää vuokrata autoa, mutta jos haluaa ajella, voi auton vuokrata lentoasemalta. Yleisesti ottaen niiden, joiden ajokortti ei ole peräisin englanninkielisistä maista, tarvitsee laillisesti autoa ajellakseen hankkia kansainvälinen ajokortti (International Driving Permit). Sellaisen voi etukäteen hankkia verkkosivujen kautta. Vakuutusten on oltava myös kunnossa, ja tämä pätee myös niille, jotka vuokraavat skootterin. Hyvä palvelu, jossa voi vertailla eri vuokraamoiden hintoja, on Rental Cars.

Phuketin lentoasemalta Krabiin

Jos lentää Phuketiin ja haluaa siirtyä sen lentoasemalta Krabille, on se mahdollista. Koska Phuketin lentoasema [kartalla] sijaitsee saaren pohjoisosissa, ei sieltä Krabille haluavan ole kannattavaa mennä Phuketin kaupunkiin. Kaikkein paras on mennä taksilla, matka kestää noin 2 ½ tuntia ja se maksaa 2500–3000 bahtia. Päätietä pitkin kulkee bussi, joka menee Phuketin kaupungista Krabin kaupunkiin, ja siihen voi myös yrittää päästä. Bussissa lukee “Krabi”, ja taksilla voi mennä tien varrelle.

Ennen aikoina siirtyminen Phuketin lentoasemalta oli ajankohtaisempaa kuin nykyään, jolloin Krabin lentoasemalle on yhtä paljon lentoja Suomesta. Jos mielii tutustua molempiin paikkoihin, voi lentää jompaankumpaan ja palata toisesta, mutta tällaisella matkalla on hyvä olla aikaa ja myös kokemusta Thaimaassa matkustamisesta.

Minibussi
Monesta paikasta Krabilla edullisin konsti kulkea Krabin kaupunkiin on avolavabussi, joka on kaikkialla Thaimaassa yleinen kyyti.

Krabin linja-autoasemalta muualle Krabiin

Krabin linja-autoasema [kartalla] on noin viiden kilometrin matkan päässä Krabin kaupungista. Sieltä pääsee monin eri konstein keskustaan, mutta edullisin on 50 bahtia maksava yhteiskyyti, joka kuljetaan linja-autolla tai avolavabussilla. Se lähtee kerran tunnissa tai silloin kun se on täynnä, ja huonolla tuurilla sitä joutuu odottelemaan jonkin aikaa.

Tuk-tukin tai avolavan voi ottaa kokonaan omaan käyttöön, joko yksikseen, oman porukan kanssa tai sitten jonkun tuntemattoman, joka myös on matkalla samaan suuntaan. Charter-tyylinen tuk-tukin vuokraus maksaa sen mukaan minne on menossa ja hintaa voi yrittää tinkiä. Turistilta ja etenkin kokemattoman turistin näköiseltä voidaan nyhtää enemmän, mutta ei ole kannattavaa maksaa kuin korkeintaan 150 bahtia Krabin kaupunkiin ja 200–300 Ao Nangiin, hotellin sijainnista riippuen.

Bussiaseman etuoven vieressä on ”taxi service”, mutta se on melko epäluotettava ja taksin saapuminen voi kestää. Hinnasta yleensä sovitaan etukäteen, ja Krabin kaupunkiin kaksi ihmistä pääsee parilla sadalla bahtilla.

Muualta Krabilta Krabin kaupunkiin

Krabin kaupunkiin tullaan ahkerasti päiväretkelle muualta Krabin alueelta ja kauempaakin. Muualla ei ole samanlaisia nähtävyyksiä, kauppoja, ravintoloita ja muita palveluita, ja todennäköisesti Krabin kaupungissa tulee vierailtua loman aikana useasti.

Monella hotellilla on taksipalvelu, ja jos hotelli on syrjässä, voi se olla paras ratkaisu. Taksipalveluita on myös Ao Nangissa ja Krabissa, ja jos haluaa palata vaikka myöhään illalla Krabin kaupungista illanvietosta, voi siellä järjestää itselleen taksikyydin, joka ei kuitenkaan ole yhtä edullinen kuin päiväsaikaan.

Edullisin tapa on siirtyä Ao Nangista rantatietä pitkin kulkevalla avolavabussilla (songthaew), joka on kaikkialla Thaimaassa yleinen kyyti. Sen kyytiin voi hypätä missä vain, ja jos hotelli on Noppharat Tharassa, voi bussin kyytiin nousta esimerkiksi kansallispuiston edustalla tai kulmauksessa, jossa avolava sataman tienoilla kaartaa Krabin kaupunkiin kulkevalle tielle. Bussin päätepysäkki kuten myös lähtöpaikka on Vogue-tavaratalon edustalla päätiellä, ja bussit kulkevat aina klo 22 asti.

Pitkähäntävene, joka menee Railayhin Pitkähäntävene, joka menee Railayhin (täyskuva)
Veneitä Railayhin lähtee Krabin joenrannalta. Myös Ao Nangista ja Noppharat Tharasta pääsee Railayhin, mutta niissä veneisiin joutuu kävelemään vedessä.

Krabin ja Railayn välinen matka

Railayhin voi mennä monin konstein mutta vain meriteitse. Vaikka se on niemimaa, sinne ei pääse teitä pitkin. Veneitä sinne lähtee Krabin joenrannalta, ja sieltä voi ottaa joko oman kyydin (charter), joka maksaa noin 1500 bahtia tai sitten voi mennä muiden kanssa, mutta vene odottaa niin kauan että matkustajia on 8. Tällainen yhteiskyyti maksaa 150 bahtia per matkustaja ja kestää 40 minuuttia.

Jos haluaa Krabin kaupungista käymään Railyassa ja palata takaisin, voi ostaa lipun yhdeltä lukuisista matkatoimistoista ja muista pisteistä, joita on pelkästään kauppahallin ympäristössä ja rantakadulla kymmeniä. Edestakainen matka Railayhin maksaa 300 bahtia, ja kuten muutkin Krabin kaupungista lähtevät veneet se menee Railayn itäpuolella olevalle laiturille (Hat Railay East).

Ao Nangista pääsee vartissa ja edullisemmin (100 bahtia) Railayihin, mutta veneisiin joutuu kävelemään vedessä eikä laituria ole. Näin jalkineisiin ja muutenkin asusteisiin kannattaa Ao Nangissa pitkähäntäveneen kyytiin nousevan panostaa sillä mielellä. Myös Ao Nangin vieressä olevasta Noppharat Tharasta pääsee samalla tavalla Railayhin.

Saarilta Krabille

Krabin edustalla on saaria, joilta on helppo siirtyä paitsi Krabin kaupunkiin myös Ao Nangin vieressä olevaan Noppharat Tharaan. Saaret, joilta pääsee parhaiten Krabille, ovat Koh Lanta ja Koh Phi-Phi.

Krabin kaupungin laituri

Krabin kaupungin laituri on paras paikka saapua tai lähteä Koh Lantalle tai Koh Phi-Phille. Lippuja saa miltei mistä tahansa mutta myös satamasta (Kong Ka tai Khong Kha) [kartalla], ja Koh Lantalta tai Koh Phi-Philtä saa lippuja myös helposti. Lähtöjä on yleensä vain yksi päivässä, yksi lippu maksaa 350 bahtia ja matka kestää kaksi tuntia suuntaansa.

Noppharat Tharan laituri Noppharat Tharan laituri (täyskuva)
Noppharat Tharan satama on paikka, jossa on monenmoisia veneitä ja jossa Ao Nangissakin lomailevien ja erilaisista aluksista kiinnostuneiden on hyvä vierailla, vaikka ei minnekään olisi lähdössäkään.

Noppharat Tharan laituri

Jos saarilta haluaa mieluummin Hat Noppharat Tharaan, joka on 19 kilometrin päässä Krabin kaupungista ja Ao Nangin vieressä, saapuu sinne ja sieltä lähtee aluksia. Noppharat Tharan satama [kartalla] on paikka, jossa on monenmoisia veneitä ja jossa Ao Nangissakin lomailevien ja erilaisista aluksista kiinnostuneiden on hyvä vierailla, vaikka ei minnekään olisi lähdössäkään.

Itse terminaali on hieno moderni rakennus, mutta paikalliseen tyyliin sen sisätiloissa on pimeää eikä ”turisti-info” pysty antamaan oikeastaan mitään järkevää tietoa. Satamaan saapuu aluksia Koh Phi-Philtä (2 tuntia), Koh Lantalta (2 ½ tuntia) ja myös Phuketista, josta tulee pikaveneitä. Krabin ja Phuketin välinen merimatka on vain reilu tunti, ja on myös hitaampi alus, joka kulkee matkan kolmessa tunnissa. Lippuja saa helposti niin saarten, Krabin kuin Phuketinkin matkatoimistoista, ja Noppharat Tharan satamasta saa lippuja myös.

Kolmas paikka, jonne voi saapua ja joka on Krabin alueen päälaituri, on Klong Jilad [kartalla], joka kuitenkin on matkan päässä Krabin kaupungista tai muilta pääpaikoilta.

Amazing Lanta näyttää miten Koh Lantalta ja Koh Phi-Philtä pääsee Krabin kaupunkiin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti