Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Pattaya
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Avolavabussi
Jos Pattayaan saapuu normaalilla linja-autolla (big bus), on lopullinen määränpää yleensä linja-autoasema. Sieltä siirrytään eteenpäin avolavataksilla, joka lähtee sitten kun se on täynnä, ja matkatavarat laitetaan mihin ne sopivat.

Saapuminen Pattayalle ja siirtyminen asemilta muualle kaupunkiin

Pattayalle voi saapua kahdelle eri bussiasemalle, rautatieasemalle tai laivalaiturille. Bussit voivat jättää muuallekin kaupunkiin, mutta tällöin olisi hyvä tuntea kaupunkia jo etukäteen. Jos ei tunne Pattayaa, kannattavaa on kulkea bussiasemalle asti ja siirtyä siellä avolava-autolla eli baht-bussilla minne sitten haluaakin mennä.

Yleisesti ottaen siirtymisestä paikasta toiseen ei kannata etukäteen huolehtia, sillä Pattayalla kuten Thaimaassa yleensäkin yksi suurimpia bisneksiä on turistien siirtäminen paikasta toiseen. Näin ollen sellaiset turistipaikat kuin Pattaya ovat julkiselta liikenneverkostoltaan onnettomia paikkoja, joissa liikkuu vähän myös perinteisiä takseja. Avolavat ja mopokyydit ovat yleisimpiä kyytejä, joskin pääkaduilla ja asemilta kulkee linja-auton virkaa tropiikissa tekevä avolavataksi (songthaew) muualle kaupunkiin. Taksejakin on, mutta ne ovat hyviä lähinnä pitkille matkoille eikä Pattayalla paikasta toiseen valtavasti liikuta perinteisellä taksilla. Baht-bussin voi kuitenkin vuokrata kokonaan itselleen tai porukalleen, ja nykyään monilla majapaikoilla on taksipalvelu, joka on kohtuuhintainen pariskunnille tai sitä suuremmille porukoille.

Siirtyminen Pattayan linja-autoasemalta muualle kaupunkiin

Jos Pattayaan saapuu normaalilla linja-autolla (big bus), on lopullinen määränpää yleensä linja-autoasema [kartalla] (Pattaya Bus Terminal). Kun linja-auto saapuu asemalle, joka on pieni ja palveluiltaan onneton, tulee sen viereen heti mopo-, taksi- ja tuk-tuk -kyytejä tarjoavia miehiä. Mopolla ei kuitenkaan kannata mennä, ainakaan matkatavaroiden kanssa, ja muut tarjoukset ovat yleensä täysin ylihintaisia.

Linja-autoasema vaikuttaa kartalla olevan melko lähellä ydintä, mutta käytännössä se on mahdottoman kävelymatkan päässä oikeastaan mistään. Sieltä yksinkertaisesti siirrytään avolavataksilla, joka lähtee sitten kun se on täynnä, ja matkatavarat laitetaan mihin ne sopivat. Tyypillinen hinta ytimeen on 50 bahtia, mutta matka Jomtieniin tai muualle voi maksaa 100–150 bahtia. Ennen kuin bussiin nousee kerrotaan kuljettajalle tarkalleen mihin on menossa, ja on hyvä olla olemassa kartta ja hotellin nimi ja osoite vaikka puhelimessa. Saattaa myös olla hyvä idea kirjoittaa paperilapulle ylös hotellin nimi ja osoite ja vaikka lähimpien suurten katujen risteys. Pattayan keskustassa on vain muutama pääkatu, joista monet ovat yksisuuntaisia, joten tarkan osoitteen antaminen helpottaa perille pääsemistä.

Minibussilla Pattayalle ja siirtyminen Pattayan minibussipysäkeiltä muualle kaupunkiin

Jos saapuu Pattayaan minibussilla, se mihin siellä päätyy riippuu paljolti siitä mistä sellaiseen on noussut ja minkätyylinen minibussi se on.

Jos on lähtenyt esimerkiksi Khao San Roadilta muiden länsimaisten turistien kanssa minibussilla kohti Pattayaa, vie se yleensä hotellille asti. Minibussikyyti onkin parhaimmillaan niin, että Bangkokissa matkatoimisto on hotellin vieressä tai matkatoimisto hakee hotellilta ja minibussi vie matkustajat perille asti. Tämän tyylinen kyyti voi maksaa jonkin verran enemmän kuin normaali bussikyyti, joka on 100–150 bahtia, mutta minibussikyyti on vaivattomin tapa päästä perille asti. Ongelma voi olla, jos on paljon matkatavaraa, mutta tästä voi Khao San Roadin alkupäässä olevissa matkatoimistoissa ennen lipun ostamista neuvotella.

Jos nousee minibussiin esimerkiksi Mo Chit -asemalla, on hyvinkin mahdollista, että Pattaya on vain bussin reitin varrella ja tällöin matkustajat jätetään pysäkille, jota hämäävästi kutsutaan ”Pattayan minibussiterminaaliksi”. Kysymyksessä on vain risteys [kartalla], joka on kohti Rayongia ja Tratia johtavan moottoritien varrella. Jos saapuu Bangkokista päin, jättää bussi pääkadun kulmaukseen keskustan puolelle, ja jos saapuu Rayongin tai Tratin suunnalta, jättää se toiselle puolelle tietä, mutta onneksi valtatien yli on ylikulkusilta. Siitä voi olla vähän hankala siirtyä noin vain muualle, sillä taksit ja tuk-tukit pyytävät turistilta normaalia enemmän, mutta siitä voi kävellä aivan ytimen tienoille vartissa tai sitten voi yrittää nousta avolavan kyytiin, jos sellainen menee päätiellä ohi.

Kaikkein paras onkin välttää normaalia minibussi-kyytiä Pattayalle, ja sinne on paras saapua joko suurella linja-autolla tai hotellille asti vievällä minibussi-kyydillä.

Siirtyminen Pattayan rautatieasemalta muualle kaupunkiin

Jos Bangkokista päätti siirtyä rautateitse Pattayalle, on rautatieasema [kartalla] suurin piirtein samanlaisen matkan päässä kuin linja-autoasemakin. Sen edustalla on aina odottelemassa ainakin mopomiehiä ja tuk-tukeja, mutta avolavataksi on paras kyyti muualle kaupunkiin.

Siirtyminen Pattayan laivalaiturilta muualle kaupunkiin

Jos Hua Hinista saapuu nopealla aluksella Pattayaan, saapuu päälaiturille [kartalla]. Se on pääasiallisen illanviettoalueen (Walking Street) vieressä, eikä sen lähelle ole järkeä majoittua, mutta sieltä voi kävellä majapaikkoihin, jotka ovat korkeintaan kilometrin parin päässä. Muut keinot ovat vähän huonoja, mutta takseja terminaalilla yleensä on ja vaikka ne ovat ylihintaisia, pääsee niillä helposti majapaikalle. Myös avolavatakseja, joita kutsutaan baht-busseiksi, kulkee terminaalin läheltä, ja jos haluaa yrittää sellaisen käyttämistä, neuvovat paikalliset kyllä mistä sellainen kulkee. Avolavataksin voi aina charter-tyylisesti ottaa omaan käyttöönsä, ja siihen mahtuu 1–10 ihmistä matkatavaroineen. Ainakin ryhmille ja kenties pariskunnillekin se on vaivaton tapa siirtyä minne tahansa.

Siirtyminen Pattayan lentoasemalta muualle kaupunkiin

Pattayan lentoasema [kartalla] sijaitsee noin 40 kilometrin päässä keskustasta. Sinne ei tule valtavaa määrää lentoja, mutta sinne voi lentää esimerkiksi Phuketilta tai Chiang Maista. Muualta sinne lentää koneita etenkin Kiinasta, Malesiasta ja Britanniasta.

Lentoasemalla on bussi- ja taksipalvelut. Jos onnistuu pääsemään baht-bussilla kaupunkiin, tulee se edulliseksi, mutta on mahdollista, että päätyy linja-autoasemalle. Lentoasemalla on minibusseja, joilla pääsee perille asti, ja taksit vievät tietenkin jonkin verran ylihinnalla perille asti. Majapaikan osoite ja tarkka sijainti on hyvä olla ylhäällä sekä puhelimessa että paperilla, sillä Pattaya on vilkas ja sekava paikka, jossa on tuhansia hotelleja ja muita majapaikkoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti