Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Pattaya
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kauppakojuja
Pääkadulla on paljon erilaisia kauppoja, kojuja ja pieniä kauppakeskuksia, ja niistä saa kaikenlaista tyypillistä thaimaalaista ja olennaisimpia ostoksia.

Ostokset

Thaimaa on kaupankäynnin kannalta todellinen paratiisi, ja siellä on helppoa, halpaa ja mukavaa tehdä mitä erilaisimpia ostoksia. Pattaya ei kenties kuulu maan kaikkein parhaisiin ostoskaupunkeihin, mutta siellä on kauppoja muutamalla kadulla ja yksi koko maan parhaista ostoskeskuksista. Ilmastoidut ostoskeskukset ovatkin kaupunkiin juuri saapuneen henkireikä, sillä ostosten perässä juokseminen kuumalla ja kostealla Pattayalla hyydyttää nopeasti.

Pattayalta voi ostaa lähes mitä tahansa, ja hintataso on siellä kaikin tavoin miellyttävä. Thaimaassa kaupat ovat hyvin avoinna, ja vain pari kolme kertaa vuodessa pidettävät pyhät voivat sulkea kauppoja päiväksi pariksi. Thaimaan valuutta on baht, jonka arvo on viime vuosina ollut huomattavasti korkeampi kuin 2000-luvulla.

Parhaat alueet ostoksille

Pattayan kadut on nimetty hyvin yksinkertaisesti, ja ostoskatujen paikantaminen on äärimmäisen helppoa.

Pääkatu

Pääkatu on kohti merenrantaa kulkeva ”Central Pattaya Road” [kartalla]. Sen sivukaduista ostosmielessä oleellisimpia ovat Soi Buakhao ja Pattaya 2 Road, joka on rannan lähin poikkikatu.

Pääkadulla on paljon erilaisia kauppoja, kojuja ja pieniä kauppakeskuksia, ja niistä saa kaikenlaista tyypillistä thaimaalaista ja monia olennaisimpia ostoksia. Kultasepänliikkeet ovat Thaimaassa yleisiä, ja niitä on tämän kadun varrella. Kadun varrelta voi ostaa monenmoisia vaatteita, ja niin niitä kuin muutakin esitellään näkyvästi jalkakäytävällä. Jos haluaa ostaa hedelmiä, karkkia tai muuta tyypillistä thaimaalaista, on lähellä Soi Buakhaon kulmausta keskustan parhaat apajat niille. Pääkadulla on Soi Buakhaon jälkeen paljon liikkeitä, mutta se on vilkasliikenteinen katu, jonka ylittäminen on Soi Buakhaon jälkeen hankalaa. Jos sitä jatkaa kohti Sukhumvit Roadia, joka kulkee aina Bangkokiin ja Tratiin asti, tulee vastaan muutama länsimainen ostoskeskus, kuten Big C [kartalla]. Se on kuitenkin kauempana kuin kartta antaa ymmärtää, ja siellä käyvät ostoksilla eniten ne, jotka asuvat Pattayalla ja jotka menevät sinne autolla tai skootterilla.

Soi Buakhao

Soi Buakhaon ja merenrannan välissä on varsinainen Pattayan ydin, ja kaikki ostoksista ruokailuun kannattaa yrittää tehdä sen alueella. Soi Buakhao on varsin mukava katu monessa eri mielessä, ja sen varrella on jonkin verran kauppoja. Sillä on useita pankkiautomaatteja ja rahanvaihtopaikkoja, ja sen alkupäässä on varsin hyvä valintamyymälä [kartalla]. Sen varrella on myös apteekki, ja sitä voi jatkaa aina South Pattaya Roadille asti, mutta katu ei loppujen lopuksi ole pidemmän päälle miellyttävä, vaan sillä on paljon pölyä ja liikennettä ja sen varrella on eniten baareja. Jos sitä jatkaa eteenpäin, ohi mutkan, tulee vastaan yksi keskustan parhaita valintamyymälöitä eli Tesco Lotus, joka on avoinna ympäri vuorokauden. Sen vieressä on Bua Khao Market, joka on vilkas iltatori, ja vähän matkan päässä siitä tulee vastaan myös Pattaya Night Bazaar [kartalla], joka on toinen alueen iltatori. Molemmat ovat Soi Buakhaon ja 2 Roadin välimaastossa.

Kadun varrella on myös muutama 7-Eleven ja muita ruoka- ja juomakauppoja, ja se onkin monipuolinen katu, jonka lähistöllä on eräitä ytimen parhaita majapaikkoja.

2 Road

2 Roadin kulmauksessa on kaupungin parhaisiin kuuluva yksityinen valintamyymälä, jossa on iso viina- ja viiniosasto. Tämän kadun varrella on jonkin verran kauppoja, ja niitä on etenkin kohti etelää eli Jomtieniä mennessä. Kadun varrella on liikkeitä, joihin kannattaa tutustua mutta se on vilkas katu, jota on paikoin hankala ylittää.

Rantakatu – Beach Road

Rantakatu on Pattayan paras katu, ja sen varrella valtaosa niin paikallisista kuin turisteistakin viettää aikansa. Se ei ole ravintoloiltaan hyvä katu, mutta sen ostoskeskukset ovat kaupungin parhaat. Erityisen hyvä on pian kulmauksen jälkeen vastaan tuleva, Hilton-hotellin alakerrassa oleva Central Festival [kartalla], johon voi siirtyä myös 2 Roadin kautta. Sen alakerrassa oleva vaatekauppa Uniqlo myy hinta-laatusuhteeltaan aivan ylittämättömän hyviä vaatteita. Ne on valmistettu sekä Thaimaassa että lähimaissa, ja ne ovat paikalliseen tyyliin täysin luonnollisista materiaaleista valmistettuja ja monet vaatteet soveltuvat erityisen hyvin kuumaan ja kosteaan ilmastoon.

Kadun varrella on paljon erilaisia liikkeitä, kuten useita kioskeja ja valintamyymälöitä, mutta sen varrella on myös muita ostoskeskuksia. Katua kannattaa kävellä ostosmielessä aina Walking Streetin alkuun asti, ja rantakadun varrella kannattaa poiketa Soi 13:n vieressä olevassa ostoskeskuksessa nimeltään Royal Garden Plaza [kartalla]. Siellä kuten muutamassa muussakin Pattayan ostoskeskuksessa on hyvä vierailupaikka Miniso, joka on japanilais-kiinalainen ketju. Se on kuin Flying Tiger mutta moninkertaisessa potenssissa, ja sen tuotteet eivät ole mitään nopeasti rikki menevää krääsää. Sieltä saa etenkin elektroniikkatuotteita erittäin hyvällä hinta-laatusuhteella, mutta se on erikoistunut myös muihin tuotteisiin, jotka ovat etenkin nuorten ja nuortenmielisten makuun. Sen vetonauloja ovat myös meikit ja kosmetiikkatuotteet, ja sieltä saa myös vaatteita ja koristeita.

Muualla Pattayalla

Muualla kaupungissa on paljon erilaisia liikkeitä, mutta ne eivät ole yhtä hyviä kuin keskustan liikkeet. Ne, jotka asuvat tai viettävät aikaa paljon Pattayalla, käyvät keskustan ulkopuolella olevissa keskuksissa, mutta niille ei oikeastaan kaupungissa vierailevan ole mieltä lähteä.

Lisää aiheesta:

Bangkok.com käy läpi mielestään Pattayan parhaita ostospaikkoja.

Kultasepänliikkeitä
Jos haluaa ostaa aitoa kultaa, on pelkästään Pattayan pääkadulla ja 2 Roadilla kymmeniä kultasepänliikkeitä.

Pattayan parhaat ostokset

Pattayasta voi ostaa lähes mitä tahansa, mutta jotkin asiat ovat siellä parempia hankintoja kuin muut.

Vaatteet ovat kenties parhaita ostoksia, ja kannattaa katsella paikallisesti valmistettuja vaatteita ja jättää piraattituotteet väliin. Pattayalla on etenkin pää- ja rantakaduilla paljon piraattituotteita myyviä liikkeitä, mutta kaikki vaatteista laukkuihin ovat heikkoa tasoa ja kenties sisältävät jotakin kemikaaleja, jotka aiheuttavat allergioita. Pattayalla ei ole kannattavaa katsella Adidasta tai muita tunnettuja merkkejä muualla kuin Central Festival –ostoskeskuksessa tai muissa suurissa ostoskeskuksissa. Oikean merkkituotteet havaitsee niin, että niiden hinnat ovat huomattavasti korkeampia kuin muiden tuotteiden ja suurin piirtein saman tyylisiä kuin muuallakin maailmassa.

Paikallisesti valmistettuja vaatteita saa sekä pää- että rantakadulta, eikä Pattayalle saapuvan kannata ottaa Suomesta mukaan juuri lainkaan vaatteita. Myös kengät, vyöt ja muut asusteet ovat siellä erittäin hyvissä hinnoissa, ja sieltä voi myös ostaa itselleen paikan päällä mukana kulkevan laukun ja myös matkalaukun tai muunlaisen laukun. Parhaat apajat vaate- ja asusteostoksille ovat rantakadun varrella, ja etenkin sen ostos- ja kauppakeskukset ovat hyviä vaatteille, kengille, vöille, laukuille ja muille vastaaville tuotteille.

Apteekki
Lääkkeitä ei kannata ostaa muualta kuin virallisista kaupoista ja apteekeista, eikä esimerkiksi rantakadun kojujen lääkevalikoimia kannata edes silmäillä.

Kultaa, jalokiviä, kelloja ja muuta vastaavaa Pattayalla on myynnissä paljon. Paikalliseen tyyliin kulta on tärkeää, ja sen hinta kerrotaan päivittäin uutisissa. Jos haluaa ostaa aitoa kultaa, on pelkästään Pattayan pääkadulla ja 2 Roadilla kymmeniä kultasepänliikkeitä, kuten myös koruliikkeitä. Jos haluaa ostaa itselleen merkkiaurinkolasit tai muita merkkituotteita, jotka ovat aitoja, on Central Festival paikka, jossa kaikki on aitoa mutta myös melko hintavaa.

Elektroniikka voi olla hyvä hankinta, mutta esimerkiksi rantakadun kojuista ei kannata ostaa sähkölaitteita. Jos haluaa ostaa puhelimen, kuulokkeet, tabletin tai jonkinlaisen muun vastaavan laitteen, ovat rantakadun ostoskeskukset melko hyviä niin hinnoiltaan kuin tasoltaankin.

Lääkkeet ja muut apteekkituotteet, joita saa myös valintamyymälöistä, ovat erinomaisia ostoksia. Aurinkorasvat, hyttysmyrkyt, voiteet ja muut vastaavat tuotteet kannattaa ostaa vasta paikan päällä. Niitä on erinomainen valikoima pelkästään 7-Eleven -liikkeissä, ja niissä on myös mitä erilaisimpia tuotteita, jotka auttavat itikoiden pistoksiin, mahavaivoihin, päänsärkyyn ja muihin vaivoihin. Apteekista saa lääkkeitä hyvinkin edullisesti, mutta ulkomaiset lääkkeet voivat olla täysin ylihintaisia. Esimerkiksi allergialääkkeet ovat hyvissä hinnoissa, ja apteekkien tuotteiden hintoja kannattaa käydä katselemassa. Mitään lääkkeitä ei kannata ostaa muualta kuin virallisista kaupoista ja apteekeista, eikä esimerkiksi rantakadun kojujen lääkevalikoimia kannata edes silmäillä.

Silmälasit ja erilaiset oheistuotteet ovat hyviä hankintoja Thaimaassa. Hinnat ovat hyviä ja raamit ovat liikkeissä aitoja. Jos silmälasit ovat jotakin tunnettua merkkiä mutta maksavat vähän, ovat ne piraattituote. Silmälasit voi saada melko nopeasti, vuorokaudessa, mutta sitäkin nopeampia optikkoja on.

Central Festival -ostoskeskus
Kaupungin paras valintamyymälä on Central Festivalin alakerrassa oleva ruokakauppa.

Elintarvikeostoksilla: kojut, erikoisliikkeet, kioskit ja valintamyymälät

Pattatyalla ei ole montaa isoa valintamyymälää, mutta siellä on paljon pieniä kauppoja, jotka yleensä tunnetaan nimillä Family Mart, Tesco Lotus tai 7-Eleven. Niitä ei ole paljon pääkadulla, mutta rantakadulla niitä on useita. Soi Buakhao on toinen hyvä kauppakatu ja niitä tulee vastaan muillakin kaduilla. Pääkadulla on valintamyymälöiden sijaan paljon kojuja, joista saa vihanneksia, hedelmiä ja muita tuotteita, ja 2 Roadin kulmauksessa oleva valintamyymälä on hyvä nimenomaan alkoholiostoksilla oleville.

Kaupungin paras valintamyymälä, joka panee kokeneenkin matkailijan hieraisemaan silmiään, on Central Festivalin alakerrassa oleva ruokakauppa. Siellä on esimerkiksi kaikkialta maailmasta tulevia oluita, siidereitä ja myös suomalalaista lonkeroa, joka tosin maksaa yli 3 euroa tölkki. Sen tuotevalikoimat ovat aivan uskomattomat, ja se on ottanut tehtäväkseen pitää kaikkialta maailmasta Pattayalle lomailemaan ja asumaan saapuneet tyytyväisinä. Kauppa on nähtävyys sinänsä, mutta se on melko hintava ja kannattaa olla tarkkana mitä siellä kärryihinsä laittaa.

Viina ja tupakka

Monet valintamyymälät ovat avoinna 24 tuntia vuorokaudessa mutta huomionarvoinen asia on se, että alkoholia myydään vain klo 11–14 ja 17–24. Alkoholi on kaupassa yllättävän kallista, ja tyypillinen 5 % olut kuten Leo tai Chang maksaa noin 60 bahtia (0,64 litraa).

Paikalliset viinat ovat kannattavimpia alkoholiostoksia, ja Hong Thong on erinomainen paikallinen viski, jota saa europullon 250 bahtilla ja jonka lähes tieteellisesti on osoitettu olevan aiheuttamatta minkäänlaista kohmeloa. Muitakin paikallisia viskimerkkejä on, mutta ne eivät ole yhtä hyviä, lukuun ottamatta Blendiä, joka on jonkin verran kalliimpaa ja jolla on jälkivaikutuksia.

Kaikkein halvinta on paikallisten suosima väritön riisiviski, johon ei oikein voi sekoittaa mitään, mutta se ei välttämättä ole vierailijalle hyvä juoma.

Viini on äärimmäisen kallista, eikä sitä kannata Thaimaassa ollenkaan juoda. Ulkomaiset viinat ovat yleisiä kaikissa kaupoissa, mutta esimerkiksi yleinen Absolut maksaa maltaita, lähes 1000 bahtia europullo.

Tupakka on Thaimaassa yllättävän kallista, ja monet merkit ovat samoissa hinnoissa kuin Virossa. Kaikkein tunnetuimmat merkit maksavat 180 bahtia, joka on yli 4 euroa, ja Thaimaahan saapuvan tupakoitsijan onkin hyvä yrittää ostaa tax free -myymälästä halvempaa tupakkaa. Tupakkaa kannattaa ostaa vain virallista valintamyymälöistä, eikä sitä kannata ikinä ostaa kojuista tai toreilta. Tupakan polttaminen ei ole sallittua juuri missään, ja esimerkiksi ranta on paikka, jossa ei voi tupakoida. Sähkötupakkatuotteiden kauppaaminen on Thaimaassa kiellettyä, ja näin sieltä ei voi ostaa mitään oheistarvikkeita, mukaan lukien nikotiininestettä, joten sitä on hyvä ottaa matkaan mukaan.

Ostoskeskukset

Thaimaassa ostoskeskukset ovat todellisia henkireikiä turistille, sillä ne ovat aina ilmastoituja ja niissä tulee vietettyä aikaa etenkin kuuman keskipäivän aikaan. Thaimaassa ostoskeskukset ovat myös eräitä parhaita paikkoja ruokailla, sillä monissa niissä on paikallistenkin suosiota nauttiva food court eli ”ravintolatila”. Ruoat ovat niissä edullisempia kuin ravintoloissa mutta tasoltaan vähintään yhtä hyviä. Ostoskeskuksissa on lähinnä ulkomaisia ja kalliita liikkeitä, mutta Pattayalla on myös ostoskeskuksia, joissa on enemmän paikallisia liikkeitä ja tuotteita kuin ulkomaisia.

Ravintola-alue, Central Festival
Thaimaassa ostoskeskukset ovat myös hyviä paikkoja ruokailla, sillä monissa niissä on paikallistenkin suosiota nauttiva food court eli ”ravintolatila”.

Pattayan paras ostoskeskus on Central Festival, joka on korkean Hilton-hotellin alakerrassa ja joka on lähellä rantakadun ja pääkadun kulmausta. Se on tyylikäs ja menevä paikka, jossa viihtyy muutenkin kuin ostoksia katsellen. Se on valtavan iso keskus, niin että sen kiertämiseen kuluu tuntitolkulla, mutta siellä on lähinnä samoja liikkeitä kuin muuallakin maailmassa tulee vastaan. Poikkeuksen tekevät kojut, joita on sekä sisällä että ulkona, ja niistä saa paikallisia tuotteita. Alakerran food court, länsimaiset kahvilat ja ravintolat ja valtava valintamyymälä ovat kiinnostavia, ja etenkin food court on kaikkien Pattayalla olevien suosiossa.

Rantakadulla on muitakin ostoskeskuksia, mutta kaikkia niitä voi olla vaikea havaita. Ne ovat kaikki Central Festivalin ja Walking Streetin välimaastossa, ja osa niistä on pieniä, toiset melko suuria. Ostoksia katselevan on hyvä koluta ne kaikki läpi, ja monissa niissä on hyviä ruokapaikkoja, kahviloita ja muitakin vierailupaikkoja.

Monet niistä ovat Soi 13 -sivukadun tuntumassa ja niiden nimessä on aina mainittu ”plaza”. Erinomainen ostoskeskus ja kadun toiseksi suurin on Royal Garden Plaza. Hyvä ostoskeskus on myös vähän erikoinen on Mike Shopping Mall, jonka iltatori klo 16.30–23 on erinomainen ajankohta lähteä sinne paitsi ostoksille myös ruokailemaan. Näiden kahden ostoskeskuksen ja sivukatujen 12 ja 13 välissä oleva Windy Plaza on vaateihmisten mieleen oleva keskus, ja sieltä saa niin paikallisia kuin ulkomaisiakin vaatteita ja asusteita.

Pattaya.net listaa ostoskeskuksia.

Outlet-keskukset ja tehtaanmyymälät

Noin kolmen kilometrin päässä keskustasta sijaitsee FN Outlet [kartalla], jossa voi käydä, mutta sinne siirtyminen ei välttämättä noin vain onnistu. Se on avoinna klo 9–20, ja se sijaitsee Pattayan keskustasta pohjoiseen. Keskuksesta saa merkkituotteita alennushinnalla, mutta Pattayalla on hyvä ottaa huomioon, että koko maa on yhtä outlet-keskusta ja tehtaanmyymälää, eikä sellaiseen siellä ole välttämätöntä lähteä.

Hintoja
Jos pysyttelee paikallisissa tuotteissa, ovat hinnat korkeintaan 20–50 % siitä mitä ne ovat kotimaassa.

Hintataso

Pattaya kuten muukin Thaimaa on paikka, jossa on kaikenlaisia tuotteita ja hintoja. Yleisesti ottaen hintataso on aivan toinen kuin kotimaassa, mutta monet merkkituotteet voivat olla lähes yhtä kalliita. Jos Pattayalla ostelee paikallisia tuotteita, ruokia ja juomia, on siellä hyvin edullista.

Vertailut eivät sinänsä kerro koko totuutta, sillä esimerkiksi elintarvikkeiden hinnat voivat joissain tapauksissa ja joissain paikoissa olla lähes kotimaan tasolla. Jos haluaa ostiskella ulkomaisia ja etenkin länsimaisia ruokia ja juomia, ovat hinnat korkeita. Jos pysyttelee paikallisissa tuotteissa, ovat hinnat korkeintaan 20–50 % siitä mitä ne ovat kotimaassa. Jotkin asiat ovat äärimmäisen edullisia, ja mies voi käydä pääkadun varrella parturissa 100 bahtilla eli alle kolmella eurolla.

Valuutta

Thaimaassa on käytössä baht (THB), jonka arvo euroissa on hyvä tarkastaa XE:stä. Baht oli pitkään 40–45 yhtä euroa kohti, mutta viime vuodet se on ollut 35–38 bahtia.

Muilla valuutoilla ei kannata maksaa, ja tärkeää on aina pitää mukanaan kolikoita ja pieniä seteleitä, etenkin 20, 50 ja 100 bahtin seteleitä. Suuret setelit kannattaa rikkoa isoissa liikkeissä, ja myös 7-Eleven ja muut valintamyymälät pystyvät antamaan takaisin setelistä kuin setelistä.

7-eleven
Maksukortit eivät käy yleisesti Pattayalla. 7-Eleven -liikkeissä kortti käy, mutta alaraja 300 bahtia.

Pankkiautomaatit

Pankkiautomaattien löytäminen tai käyttäminen eivät tuota ongelmia Pattayalla, ja pelkästään rantakadun varrella niitä on kymmenittäin. Ainoa ongelma on se, että jokaikinen automaatti velottaa nostosta 220 bahtia ylimääräistä, ja tämä vähän yli viiden euron lisämaksu kirpaisee automaattia käyttävää.

Rahanvaihto

Rahanvaihtopisteitä on pelkästään rantakadun varrella kymmenittäin, ja euroja voi vaihtaa bahteiksi lähes koska ja missä tahansa. Välityspalkkiota ei ole, ja homma toimii laillisesti ja rehellisesti. Monessa paikassa suurista seteleistä (50 ja 100 euroa) saa parhaan kurssin, joten taloudellisesti ajatteleva ottaa suuria euroseteleitä mukaansa ja vaihtelee niitä tarpeen mukaan bahteiksi. Rahaa vaihtaessa pitää olla mukana passi, passin kopio tai henkilökortti. Paras vaihtokurssi on aina se, jossa osto- ja myyntikurssi ovat mahdollisimman lähellä toisiaan.

Maksukortit

Maksukortit eivät käy yleisesti Pattayalla, ja kuten muuallakin Thaimaassa homma toimii pääasiassa käteiskaupalla. Jos kortti käy, kuten se käy 7-Eleven -liikkeissä, on alaraja 300 bahtia ja monissa paikoissa yläraja on 3000 bahtia. Maksukortit käyvät parhaiten ostoskeskuksissa, etenkin Central Festivalissa, mutta aina kannattaa ensimmäiseksi varmistaa käykö kortti vai ei.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti