Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Matkailukohteiden tutkiminen ja tapahtumiin osallistuminen isommalla, samanhenkisellä porukalla muuttuu vaivattomaksi ja ympäristöystävällisemmäksi tilausbussin kyydissä. Lue, miten järjestät tilausajon ryhmällesi edullisesti
Hotelleja – Pattaya
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Vene lähdössä Koh Lanille Bali Hai -laiturista
Koh Laniin ja Hua Hiniin pääsee Walking Streetin päässä olevalta laiturilta, nimeltään Bali Hai.

Vierailupaikkkoja Pattayan lähistöllä

Pattaya on laaja paikka, jossa paikasta toiseen siirtyminen vie aikaa ja jossa liikkuminen on kostean kuumuuden takia raskasta. Siellä on kaikkein paras mennä jonkinlaiselle veneretkelle tai risteilylle

Niille onkin paljon erilaisia mahdollisuuksia, kuten mennä muutaman kilometrin päässä sijaitsevalle paratiisimaiselle saarelle tai lahden toiselle puolelle Hua Hiniin. Pattaya ei ole mikään tyypillinen thaimaalainen kaupunki tai alue, ja niille, jotka haluavat nähdä itäisen Thaimaan tyypillisen ja lähes turistimattoman kaupungin, voidaan suositella matkaa Rayongin kaupunkiin.

Päiväretkikohteisiin matkustaminen

Koh Laniin ja Hua Hiniin pääsee Walking Streetin päässä olevalta laiturilta, nimeltään Bali Hai [kartalla].

Koh Laniin voi mennä pitkin päivää, aina klo 18 asti kulkevilla laivoilla, joihin lippu maksaa 30 bahtia ja jonka kyydissä matka kestää puolisen tuntia. Samalta laiturilta pääsee nopeilla moottoriveneillä samalle saarelle, jolloin matkalle tulee hintaa enemmän (yksi henkilö 300 bahtia, koko veneen charter 2500 bahtia).

Laiturilta lähtee myös päivittäinen katamaraaniKatamaraani Hua Hiniin, johon kannattaa ostaa lippu jo matkaa edeltävänä päivänä. Koh Laniin voi mennä niin, että lipun ostaa veneeseen tai laivaan noustessa, mutta molempiin paikkoihin suuntaavan on hyvä pitää mielessä, että laituri on yllättävän pitkä ja kävely sen alusta sinne mistä laivat lähtevät voi kuumuuden takia kestää yli viisi minuuttia.

Jos haluaa muualle Pattayan lähistölle, on taksi ehdoton kulkuväline. Kaksi ihmistä pääsee kohtuullisella hinnalla vierailemaan normaalissa thaimaalaisessa kaupungissa tai missä tahansa muualla. Taksipalveluita on pääkadun varrella, rantakadulla ja 2 Roadilla useita, ja ne mainostavat tarjontaansa näyttävästi. Rayongin lisäksi Koh Sametille mennään taksilla, vaikka välissä onkin lyhyehkö laivamatka.

Julkisten bussien käyttäminen on Pattayan tienoolla hankalaa. Teoriassa mahdollista on mennä Rayongiin ja sieltä Koh Sametille bussilla, mutta käytännössä homma on hankalasti toteutettavissa. Turistin on kaikkein paras käyttää takseja, jolloin rahaa kuluu enemmän mutta aikaa säästyy ja vaivaa on minimaalinen määrä.

Tawaen Beach, Koh Lan
Koh Lan on tunnettu rannoistaan, joilla on uskomattoman hienohiekkaista santaa, ja turkoosinsinisestä vedestään.

Koh Lan

Koh Lan, joka on paratiisimainen saari noin 7 kilometrin päässä Pattayan laivalaiturista, tunnetaan myös nimillä Koh Larn, Ko Larn, Ko Laan ja Ko Lan. Se on tunnettu rannoistaan, joilla on uskomattoman hienohiekkaista santaa, ja turkoosinsinisestä vedestään, joka houkuttelee ajelemaan vesiskootterilla, uimaan tai harrastamaan muita vesilajeja.

Koh Lan on vilkas, suosittu päiväretkikohde, jossa voi myös yöpyä, mutta hinnat siellä ovat korkeammat kuin Pattayalla ja minkäänlaisia kauppoja on vähän. Vaikka monella Koh Lanille suuntaavalla on mukanaan vesipulloja, ruokaa ja muita eväitä, saarella on muutama 7-Eleven ja muu liike, joista voi tehdä hankintoja eikä sinne välttämättä tarvitse ottaa syötävää tai juotavaa mukaan. Saarelle voi matkustaa ympäri vuoden, mutta kaikkein parhaat ajankohdat vierailla siellä ovat joulu- ja maaliskuun välisenä aikana.

Jos Koh Laniin siirtyy normaalilla isolla laivalla, voi päätyä [kartalla] saaren pääkylän laituriin tai sitten Tawaen-rannan laituriin. Niiltä on jonkin verran hankala maareittejä pitkin siirtyä muualle, mutta kaikkein helpoin on siirtyä juuri näiden kahden paikan välillä. Jos haluaa vierailla eri puolilla saarta, kannattaa ottaa kokonainen pikavene, jonka kuljettaja vie sinne minne haluaa ja vierailla voi vaikka monessa paikassa. Hintaa tällaiselle charter-kyydille tulee 2500–3000 bahtia. Tietoa siirtymisestä saarelle reittilaivan aikataulua myöten ja liikkumisesta siellä saa Koh Lanin virallisilta sivuilta.

Kauppoja ja aurinkotuoleja, Tawaen Beach, Koh Lan
Tawaen-rantaa reunustavat ravintolat, vuokrauspisteet ja muutamat kaupat, joihin kuuluu melko lähellä laituria oleva ilmastoitu 7-Eleven.

Tawaen-ranta on suuri, palvelut ovat ensiluokkaisia ja perheet viihtyvät täällä erityisen hyvin. Rantaa reunustavat ravintolat, vuokrauspisteet ja muutamat kaupat, joihin kuuluu melko lähellä laituria oleva ilmastoitu 7-Eleven. Sen tuntumassa on mitä erilaisimpia ravintoloita, joissa voi syödä monenmoisia ruokia. Tyypilliset thaimaalaiset ruoat ovat aivan niin hyviä kuin yleensäkin, ja edullinen perusateria kuten paistettu riisi merenelävilläPaistettua riisiä merenelävillä maksaa noin 150 bahtia. Koh Lanin ravintoloissa on huomattavasti hintavampaa kuin monessa muussa Thaimaan paikassa, mutta suosituilla saarilla vieraileville ja Pattayan ytimen pääpaikoilla oleskelleelle tämä ei tule yllätyksenä.

Pääasiallisia huvituksia saarella ovat rannalla oleskelu, vesiskootterilla ajelu, veneretket, ruokailu ja virvokkeiden nauttiminen terasseilla. Vaikka vierailu saaren eri osissa vaikuttaa houkuttelevalta, ovat kuumat ja kosteat päivät kuitenkin sellaisia, että lyhytkin kävely tuntuu raskaalta. Baht-bussit ja mopotaksit vievät muualle saarelle varsin edullisesti, ja parhaiten pääsee pääkylän ja Tawaenin välillä. Kävely näiden kahden paikan välillä on mahdollista, mutta jyrkkä mäki tekee siitä raskaan retken. Erityisen raskasta Koh Lanilla on retkeillä klo 11–16, joten heti aamulla tai sitten alkuillasta ennen pimeyden laskeutumista olosuhteet voivat olla pitkälle kävelyretkelle otolliset. Saarelle menevän on hyvä paitsi laittaa aurinkorasvaa myös laittaa hyttysmyrkkyä, sillä saarilla kuumetautien tartuntamahdollisuus on mannerta suurempi.

Koh Lan on suorittu vierailukohde, ja erityisen suosittu se on viikonloppuisin. Aasialaiset turistit, joiden joukossa on etenkin japanilaisia, kiinalaisia ja korealaisia, tukkivat suurin ryhmin paikkoja, ja saari on vilkas vierailupaikka. Saarelle on kannattavaa lähteä mahdollisimman aikaisin, klo 9 tai klo 10, ja sieltä on kannattavaa palata hyvissä ajoin, sillä pimeyden laskeuduttua reittilaivat eivät enää kulje ja yksityiskyydit maksavat maltaita.

Koh Lanin viralliset sivut

TripAdvisorin käyttäjät esittelevät Koh Lania.

Hua Hin

Thaimaanlahden toisella puolella oleva Hua Hin on suomalaisten suosiota nauttiva rantalomapaikka, joka on monin tavoin samanlainen paikka kuin Pattaya. Sinne on jo pitkään voinut siirtyä Pattayalta taksilla, mutta matka kestää 5–6 tuntia. Nykyään sinne voi siirtyä kahdessa tunnissa katamaraanilla, joskin pelkän päiväretken tekeminen ei katamaraanilla onnistu. Jos Hua Hiniin lähtee käymään, kannattaa siellä olla yksi yö, sillä muuten matkoihin kuluu kohtuuttomasti aikaa. Katamaraani Pattayalta lähtee kohti Hua Hinia päivittäin klo 13, ja matka maksaa 1250 bahtia suuntaansa. Ikävä kyllä katamaraani saapuu Hua Hinissä laiturille [kartalla], jolta on matkaa keskustaan, mutta sieltä on helppo nopeasti siirtyä kohti Hua Hinin pääpaikkoja.

Hua Hinin pääasialliset vierailupaikat ovat rannan tuntumassa, ja myös parilla pääkadulla olevat torit ja kauppahallit ovat paikkoja, joissa kannattaa käydä. Hua Hinissä on samantyylisiä hintoja kuin Pattayallakin, eli se on normaalia thaimaalaista kaupunkia hintavampi paikkakunta. Siellä on hyvät mahdollisuudet syödä pitsaa, sushia, pihviä tai pasta-annoksia, mutta ne ovat hinta-laatusuhteeltaan huonoja ruokia. Hua Hinin yöelämä on vilkasta, vähän samantyylistä kuin Pattayankin, ja baarikorttelit ovat rannan ja rannan maamerkin eli korkean Hilton-hotellin vieressä.

Hua Hinin torialueet [kartalla] ovat hyviä, ja iltatori on erinomainen paikka lähteä pilkkahintaiselle mutta erinomaiselle illalliselle. Täälläpäin on useita iltatoreja, ja suurin niistä on lähellä kellotornia. Vaikka alue näyttää kartalla pieneltä, ovat välimatkat pitkiä, ja keskustaan tutustumiseen kuluu pidempään kuin voisi luulla.

Bangkok.com esittelee Hua Hinia.

Sai Kaew -ranta, Koh Samet
Koh Sametilla on useita upeita hiekkarantoja, lyhyet välimatkat ja paljon kaikenlaisia palveluita.

Koh Samet

Vain reilun tunnin matkan päässä Pattayan ytimestä sijaitsee Koh Samet, joka usein tunnetaan myös nimillä Ko Samet ja Samed. Se on Koh Lanin tavoin paratiisimainen saari, mutta se on kohde, jonne monet matkustavat koko loman ajaksi. Sillä on useita upeita hiekkarantoja, lyhyet välimatkat ja paljon kaikenlaisia palveluita. Siellä on jonkin verran edullisemmat hinnat kuin Koh Lanilla, mutta siellä on paljon valinnanvaraa. Saari oli vielä jokin aika sitten hipahtava, harvan vierailema paikka, mutta vaikka se vielä nykyäänkin on nuorekas lomakohde, on se suosittu ryhmälomapaikka ja monin tavoin turistirysä.

Pikavene Koh Sametille
Koh Sametille menevän on hyvä tietää, että jos menee sinne pikaveneellä, joutuu luultavasti Koh Sametilla kävelemään vedessä sekä mennessä että tullessa.

Koh Sametiin on paras siirtyä suoraan Pattayalta taksilla, jolloin sinne viedään 500–600 bahtilla Rayongin maakunnassa olevaan laivarantaan, nimeltään Ban Phe [kartalla]. Erilaisista yksityiskohdista kannattaa heti sopia, ja jos menee Koh Sametille vain päiväretkelle, on järkevää etukäteen selvittää myös paluumatkan kuviot. Huomionarvoinen seikka Thaimaassa on se, että paras on aina matkustaa aamupäivällä, ja alkuillasta vuorot vähenevät tai loppuvat. Pimeän laskeuduttua kaikenlainen siirtyminen hankaloituu, ja tämä pätee myös Koh Sametilla paikasta toiseen siirtymiseen ja sieltä mantereelle palaamiseen.

Koh Sametille menevän on hyvä tietää, että jos menee sinne Ban Phesta nopeammalla ja useammin liikkuvalla pikaveneellä, jossa on muitakin mukana (edestakainen lippu 300 bahtia), joutuu luultavasti Koh Sametilla kävelemään vedessä sekä mennessä että tullessa. Jos haluaa pitää jalat kuivina, kannattaa mennä edullisemmalla mutta hitaammalla reittilaivalla. Laituri Koh Sametilla on vähän syrjässä [kartalla], mutta sieltä voi baht-bussilla tai kävellen siirtyä rannoille melko nopeasti. Tärkeä seikka on se, että tyypillisesti saaren ja mantereen välillä alukset liikkuvat klo 8–17, eikä viiden jälkeen ole enää mahdollista helposti siirtyä takaisin mantereelle.

Koh Samet on osa Khao Laem Ya -kansallispuistoa, joka tunnetaan myös nimellä Khao Laemya, ja sinne menevän on maksettava 200 bahtin pääsymaksu. Lippu kannattaa pitää helpossa paikassa tai näkyvillä, ja sen kanssa voi kierrellä muuallakin kansallispuiston alueella. Monet pikaveneet saapuvat Sai Kaew -rannalle [kartalla], jolla on alueen parhaat palvelut ja jolta voi hyvin suunnata minnepäin tätä pientä saarta tahansa. Kun haluaa lähteä muualle, voi käyttää baht-bussiaBaht-bussi eli suurta tuk-tukia, vuokrata skootterin tai kävellä. Kävely onnistuu hyvin ainakin jonkin matkaa, mutta rannalta ei kannata kävellä laiturille, jolle suuri reittialus saapuu (Na Dan) [kartalla]. Ainoa syy lähteä tähän suuntaan on syödä päätien (Moo 4) varrella olevissa ravintoloissa, ja sen varrella on myös kauppoja, kahviloita, baareja ja kaikenlaista muuta.

Rannat ovat erinomaisia, hienohiekkaisia ja monipuolisia, ja pelkästään Sai Kaew ja sen vieressä olevat rannat tarjoavat kaikille jotakin. Täälläpäin on juhlia öisin, ja tämä on nuorekas paikka, jossa moni viihtyy pidempään kuin päivän. Rantoja saarella on muuallakin, ja saaren kartta kannattaa napata heti kun sellaisen näkee. Saari ei ole suuri, mutta jos siellä on vain päivän, kannattaa etukäteen miettiä mitä siellä haluaa nähdä. Jos haluaa kierrellä tai mennä käymään joissain paikoissa, voi baht-bussin ottaa koko porukalle charter-tyyliin, ja reitistä ja kestosta riippuen sellainen maksaa 150–700 bahtia.

Pattaya Unlimited kertoo Koh Sametille siirtymisestä.

Thailand.com kertoo Koh Sametista.

Rayong
Rayongin iltatori on yksi alueen parhaita, ja siellä voi edullisesti maistella mitä erilaisimpia ruokia ja herkkuja.

Rayong

Jos haluaa nähdä tyypillisen thaimaalaisen kaupungin, jossa on hyvin vähän turisteja, on Rayong sellainen. Sinne voi siirtyä bussilla päätien ja maantien risteyksestä [kartalla], mutta se on hankalaa ja kaikkein paras lomalaisen on siirtyä Pattayalta Rayongiin taksilla.

Rayong on tunnettu siitä, että sieltä pääsee nopeasti Koh Sametille, mutta Pattayalta sinne saapuvan huomion vie iltatori. Se on yksi alueen parhaita, ja siellä voi edullisesti maistella mitä erilaisimpia ruokia ja herkkuja. IltatoriIltatori Rayongissa [kartalla] pidetään Star-hotellin ja Star-ostoskeskuksen naapurissa, ja se on parhaimmillaan noin klo 18–22.

Rayongin keskustaa
Jos haluaa nähdä tyypillisen thaimaalaisen kaupungin, jossa on hyvin vähän turisteja, on Rayong sellainen.

Iltatorin vieressä on myös suuri Tesco Lotus -ostoskeskus, ja tällä alueella voi syödä, ostiskella ja viihtyä iltapäivästä iltaan. Alkoholia Rayongissa tarjoillaan vähän, eikä siellä ole baareja eikä monessakaan ravintolassa ole alkoholia tarjolla. Kalaa ja mereneläviä täälläpäin kannattaa syödä, sillä Rayong on yksi maan suurimpia kalastuspaikkoja ja siellä valmistetaan myös kaikkialla maassa ja muuallakin käytettävää kalakastiketta (nam plan, engl. fish sauce).

Rayongia voi muuten vähän kierrellä ja katsella minkälainen thaimaalainen kaupunki on. Paikallisbussien asema [kartalla] on eräänlaisessa keskuksessa, viiden minuutin kävelymatkan päässä iltatorilta. Sen ympäristössä on kauppoja ja ravintoloita, mutta sen kiertely riittää eikä ole järkeä lähteä tutkimaan tätä loppujen lopuksi aika ankeaa kaupunkia linja-autoaseman ympäristöä enempää.

Jos Rayongiin saapuu linja-autolla tai minibussilla Bangkokista, Pattayalta tai Tratista, päätyy keskustan ulkopuolella olevalle linja-autoasemalle. Sieltä kulkee jatkuvalla syötöllä baht-busseja keskustan linja-autoasemalle, jolla myös on pieni turisti-info. Jos haluaa yöpyä Rayongissa, kannattaa yöpyä lähellä keskustan linja-autoasemaa ja iltatoria.

Rayongin alue on Pattayan tavoin laaja alue, jolla oman auton tai skootterin vuokraavat voivat käydä mitä erilaisimmissa paikoissa. Siellä on hyviä rantoja, näköalapaikkoja ja metsiä, ja yksi vetonaula siellä on myös Khao Chamaon kansallispuisto.

Thailand.comin opas Rayongiin

Lisää aiheesta:

1 Stop Pattaya esittelee päiväretkikohteita.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti